Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, galakty napisał(a):

Głównym problemem 5080 jest VRAM. 16GB to dzisiaj żart w tej półce cenowej, jak ktoś potrzebuje do AI to nie ma żadnej alternatywy. 

Oczywiście że tak, tak samo jak np żartem jest 12gb w karcie która posiadasz i za którą NVIDIA wolała 4k w momencie zakupu. No tak to wygląda niestety i oprócz topu każda już karta NVIDII będzie żartem.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, bartez88 napisał(a):

https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-rtx-5080-gaming-oc/32.html

Szczerze to nawet nie jest 10%. Oczywiście że 4090 jest szybsza, ale ogólnie można przyjąć że 5080 po mocnym OC = 4090 na def, więc pomiędzy OC a OC to nawet nie jest 10%.

Ten test bardzo dobrze to pokazuje:

A ten bardzo dobrze pokazuje, że jest 20 lub ponad 20%. 

Mierzenie OC vs. def jest bez sensu.

Do tego różnica się pewnie trochę powiększy gdy wyjdzie proc szybszy od 9800x3d

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Szczerze to nawet na testy HU nie patrzę, ten kanał ma dla mnie zerowa wartość merytoryczną. Do proca szybszego od 9800x3d to ludzie będą pakować 5090 i 6090, a nie już wtedy wydajnościowe paździerze jak 4090 i 5080 i nim taki proc wyjdzie to minie jeszcze +- 1,5 roku.

Edytowane przez bartez88
Opublikowano
5 godzin temu, Mizu napisał(a):

Chopaki a wam 5090 zaczyna piszczeć w trakcie oglądania yt? Gdyby jeszcze tylko świerszczyki się przygłaśniały to pal licho ale taki pisk 15khz wjeżdża jak odpale jakiś filmik
Oprócz tego zadowolony jestem, nie mam czarnych ekranów ani nic. A zwroty w komputroniku to pewnie bolesne są jak oni tam ze wszystkim nadal działają jakby był rok 2005
W morelkach jest 300zł taniej niż wziąłem ale boje się, że kupie jeszcze gorszego kasztana który będzie miał jakiś gorszy problem niż cewki w tej mojej sztuce

Do tego 4090 nie chce się sprzedać :( naiwnie myślałem, że za ~7500 pójdzie i nie będzie potężnej dopłaty do Suprima no to się zdziwiłem. Gdyby cena była problemem to chociaż by się odzywali ale mocno negocjowali, nie? A tu jedynie jakiś niepoważny gość się umawiał i zghostował + jakiś łebek pytał czy za 6000 sprzedam i tyle z zainteresowanych :E 

Z tym całym dobytkiem to teraz czekać pytanie czy słusznie czy nie na dołek złotówki, odżywający $ po wojnie i ostudzeniu chin z tupania na temat Tajwanu lub wojny tam. Ewentualnie kogoś zdegustowanego kolejejną szopką przy premierze super. Wydajność chyba z mhz wyjdzie jak jakiegoś plusa do procesu nie dospawają :E

Nie namawiam na nic.

Opublikowano

Zasadniczy problem z Blackwellem jest taki, że GPU potrafi w jednej grze wypaść tak:

s1.png.cb40a1e371aa1e080e950fd4a6c7b8ce.png

A w drugiej tak: (takiej straty żadne OC z kosmosu nie nadrobi)

s2.png.1371cb038e16e02bb2444dbc49c07c4b.png

I tego żadne krzyki ani kolekcjonowanie samych pozytywnych przypadków przez fanów RTX-a 5080 nie zmienią.

• Upvote 2
Opublikowano

Jak jeszcze fe to są na to maniacy ale nie myśl o więcej jak już nv wyprzedawała(7.7k). Msi za tego swojego trochę bardziej ułomnego experta zacznie dopiero ciąć itxsiarzy :E żal 4090 inno 240aio się nie brało lub msi jak były wyprzedaże za tyle 

:mniam:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bartez88 napisał(a):

Oczywiście że tak, tak samo jak np żartem jest 12gb w karcie która posiadasz i za którą NVIDIA wolała 4k w momencie zakupu. No tak to wygląda niestety i oprócz topu każda już karta NVIDII będzie żartem.

4070Ti przynajmniej wydajnościowo był na poziomie 3090Ti ;) 5080 nie dogania nawet 4090 xD 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Głównym problemem 5080 jest VRAM. 16GB to dzisiaj żart w tej półce cenowej, jak ktoś potrzebuje do AI to nie ma żadnej alternatywy. 

A w jakiej grze Ci zabrakło vramu?

Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

4070Ti przynajmniej wydajnościowo był na poziomie 3090Ti ;) 5080 nie dogania nawet 4090 xD 

Więc tym bardziej słabo bo miał 2x mniej vramu od karty o podobnej wydajności😄 wiesz, Jensen ma w chuju te wszystkie płacze wydajnościowe, które się tu odpierdalają i problemy ludzi że nie ma na co wymienić itp itd. Seria 90 będzie topem dla entuzjastów i pokazem możliwości firmy. Cała reszta będzie gównem. Jak ktoś liczy że przyszłość będzie inna i np taki 6080 dogoni 5090 to jest idiotą bo będzie tylko gorzej.

Opublikowano
51 minut temu, galakty napisał(a):

Zwykła, nie Super?

obraz.png.80d540f7908387cdf7a62073026cf705.png

21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Królami życia są Ci co sprzedali na prędce RTX 4090 w zaniżonej cenie i wzięli RTX 5080 w bieda wersji typu Miętus.

Jedni sprzedali tanio RTX 4090, drudzy kupowali drogo RTX 5080, 5090, a trzeci kupili bieda wersje RTX i poprawiali fabrykę. :hihot:

Opublikowano
5 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Przecież każdy kto ma youtube to wie. Wyjdą nowsze gierki co używają towych ai shardrerów, magatekstury i pytanie czego więcej to może te karty z konkretnych półek bardziej odskoczą niż naście procent. Profeska idzie raczej w 90 chyba że mu ten jeden dekoder wystarcza w niższych. To widocznie duże pieniądze w erze boomu na ai by kupować kartę z połową jak nie mniej gwarancji dlatego postoją te 4090 za 8k i może ktoś za najlepszy akcelerator phsix weźmie. Jak nie ma wyboru to nie ma problemu :E

Forumowe zakrzywianie rzeczywistości przez swój lobbing nic tu nie da... jeszcze ja bym podbił cenę przy takich dyskusjach. Będzie 100-200$ droższa superka. Za więcej niech spadają na drzewo. Pewnie tyle będziesz czekał na jakieś sensowne wykorzystanie tego bufora jak na resztę bajerów :lol2: 

za duży rynek się dopiero zbiera...

Jeszcze rozumiem tych co muszą sobie argumentować tego że nie wzieli tych 4090 przed całą szopką popremierową za 6k tylko tą 5080 za 6.5k i teraz trzeba sobie argumentować ale litości... jest dopiero teraz taniej i pytanie na jak długo...

Inna sprawa że też się inaczej zarabia. Za 2-3 nie najniższe się kupowało Turinga. Czasy Pascala już nie wrócą chyba... koniec krzemu i pytanie co dalej.

Następna gen to chiplety i spokojne drenowanie już 2 wtyczek wybuchowych elektryczek.

Mądre słowa. Widac ze masz pojecie.
image.png.9317bc71c87d086774d0df47dbc44d5f.pngimage.png.757da8a89da9157b6002ac9bc3901405.png
3090Ti na nowszym silniku juz tego doświadcza. 

Natomiast co next gen przyniesie to też ciezko powiedziec, napewno wzrost wydajnosci, wzrost cen, nowy DLSS, nowe sztuczki i ficzery :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Pewnie zależy od osoby która testowała ;) 

image.png.68cb407bdaecb11cf6bc377f70324b06.png 

Tak, od modelu karty i gier też. 

Zrzutekranu2025-07-27184447.png.9eeef9429079b357699f33b3efb7cc2e.png

Zrzutekranu2025-07-27185654.png.beb6ef9d8d13f57ef1aa5dc9ef301861.png

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

PCMR ma krótka pamięć, ja mam już dosyć jej odświeżania.

Kupcie se, chociaż OLEDy i ustawicie odświeżanie na 480Hz może to coś pomoże.

:hihot:

PCMR nie gra w tak niskiej rozdzielczości. ;D

Jak tam 4070 Ti, daje radę w 4K? :E

Edytowane przez Doamdor