Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest największe zdzierstwo... szkoda że wyszli już do 3 wentyli. Powyżej 350mm długości to aż kloc i do wielu obudów matx nie wejdzie z zasilaczem atx na froncie...

90 jak zwykle nie ma ;)

Brak wyjścia na wentyle gdy strix / astral mają kolejny pstryczek w nos.

Opublikowano (edytowane)

No i sobie polepszyłem :cool: stałem się "szczęśliwym" posiadaczem RTX 5090 Suprim. Niestety po instalacji po paru minutach w Substance Painterze 3D komputer nagle się wyłącza. Sprawdziłem przewód, wygląda ok (co prawda stara wersja ale rtx 4090 bez problemu), zasilacz mocny Corsair 1600W. Zainstalowałem nowy bios to płyty głównej, ale też to nic nie dało.  Nowy przewód od Corsair w drodze, wiedziałem, że nie będzie lekko. Jak macie jakieś porady jak sprawdzić to piszcie. Jak uruchomiłem Substance drugi raz HWinfo nie pokazywał niczego strasznego max pobór karty ok 390W. Zresztą nawet nic nie robiłam i komp nagle odcięty. GPT :E radzi w Afterburner ustawić limit na 85% i sprawdzać, czy jest stabilnie, przejrzał też zapisy HWinfo i nic niepokojącego do odcięcia komputera się nie działo. Na razie 15 min pracy na limicie 85% stabilnie.
Co ciekawe komputer odcina w zwykłym oknie 3d, gdzie nie ma dużego obciążenia, nie wywalało jak byłem w oknie renderu gdzie obciążenie szło do 390 W. Wywala na 90 W:E

Edytowane przez Skitter
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, skunRace napisał(a):

Asus w formie, kup edycję Noctua z wypasionym i cichym chłodzeniem, żeby lepiej było słychać cewki :E

I tutaj poruszyłeś bardzo wazna kwestie :P Na kiepskim GPU czesto jest głośniej (najczesciej zdecydowanie glosniej) i te cewki wydaja sie cichsze anizeli w drozszych modelach, gdzie jest po prostu cisza i nawet niewielki coil whine sie przebija. 

@Skitter Grunt, że znalazłeś problem. Z 5090 nie ma żartów ;P karta dla prawdziwych samurajów

Opublikowano (edytowane)

Jak chodzi na 100% słychać ją, ale jest ok dla mnie. Po UV nie sprawdzałem. 

W porównaniu do tego Asusa czy PNY 5080, która miałem na testach - niebo, a ziemia.

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Ktos sie orientuje czy zamowienie zlozone przez neta ale odebrane w salonie komputronik kwalifikuje sie  do 14dniowego zwrotu czy nie?? Bo wiem ze u nichs tacjonarnie nie kwalifikuje sie, a w takim xkom juz tak.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ktos sie orientuje czy zamowienie zlozone przez neta ale odebrane w salonie komputronik kwalifikuje sie  do 14dniowego zwrotu czy nie?? Bo wiem ze u nichs tacjonarnie nie kwalifikuje sie, a w takim xkom juz tak.

Odstąpienie od umowy (zwrot) dotyczy tylko zakupów konsumenckich na odległość. Zwrot towaru zakupionego bezpośrednio w sklepie stacjonarnym rozpatrywany jest indywidualnie i decyzja podejmowana jest przez sprzedawcę.

W sumie wychodzi na to, że jesteś uzależniony od widzimisie sprzedawcy/kierownika. Chociaż jak ładnie zagadasz i dorobisz do tego teorię, to może coś wskórasz... "Panie, żona się dowiedziała, mam przejebane jak nie odzyskam kasy, zlituj się Pan"

Tak na marginesie - co wziąłeś? xD 

Opublikowano
24 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Tu raczej chodzi o to w jaki sposób była zawarta umowa kupna a nie jak rzecz będzie odbierana. Jeśli było kupione i opłacone przez neta to raczej normalnie zwrot przysługuje.

Przynajmniej ja to tak widzę. 

Zawsze na czacie możesz ich dopytać. 

Xkom ma chyba jakiś swój program i przyjmują z własnej woli, więc częściej pewnie też odrzucają jak im coś nie pasuje. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak na marginesie - co wziąłeś?

Jeszcze nic ;) Jak cos wybiore to dam znac :D 

W weekend się sprzętu niej kupuje bo jak wlaltuja jakieś promocje to na początku nowego tyg, a nie pali mi się. 

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A płatność była online czy w sklepie? 

Opublikowano
12 godzin temu, Skitter napisał(a):

No i sobie polepszyłem :cool: stałem się "szczęśliwym" posiadaczem RTX 5090 Suprim. Niestety po instalacji po paru minutach w Substance Painterze 3D komputer nagle się wyłącza.... 

A co to za cudo zasilacz 1600w ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Powinienes moc zwrocic bez problemu.

Ja np niedawno apexa w euro zwracalem jednego - zamówienie e internecie, a odbiór w sklepie...

Najpierw zadzwonilem na infolinie euro, konsultant powiedział ze tylko jak byl nieuzywany, a ze nawet folii nie zdjalem to tylko przyjrzałem sie czy nie ma widocznych sladow uzycia i zwrocilem do sklepu

Wg euro jak full przez neta zamawiasz jest ok, jak odbierasz w sklepie zamowiwnie jnternetowe, to juz niby nie...

Pierwszy raz sie z czyms takim spotkalem, skoro zamowienie skladasz online, a nie w sklepie

Takze dzwon na infolinie się upewnic lepiej

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano

Zamówienie a odbiór zamówienia to dwie różne rzeczy i tą furtkę wykorzystuje RTV Euro AGD.

Skoro odbierasz osobiście w sklepie to znaczy, że możesz się zapoznać z produktem. I już twoje prawo 14 dni zwrotu nie obowiązuje.

Opublikowano (edytowane)

@Zachy

Akurat w tej kwestii każdy sklep ma inaczej.

Pewnie wystarczy zapoznać się z regulaminem...

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Zamowienie a odbior zamowanie to dwie rozne rzzeczy i ta furtke wykorzystauje RTV Euro AGD.

Skoro odbioerasz osobiscie w sklepie to znaczy ze mozesz sie zapoznac z produktem. I juz twoje prawo 14 zwrotu nie obowiazuje.

Akurat w Euro jak z odbiorem to nie kupujesz a rezerwujesz.

Edytowane przez ODIN85