Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nie rozumiem płaczu nt. foundersów... ich jedyna zaleta to cena - bo w momentach nadmiernego popytu i windowania cen jednak mają MSRP.
Od biedy unikalny design. Ale inne kwestie? Średnio na jeża z temperaturami/kulturą pracy, a i cewki często głośnie. 

No nie wiem, syn ma 5080fe i karta cicha, bez świerszczy, jakość wykonania o wiele lepsza od konstrukcji innych producentów, wymiary kompaktowe. 5090FE wypada słabo, bo ma chyba to samo chłodzenie co 5080 a bierze znacznie więcej papu.

Opublikowano (edytowane)

Ma komorę parową trochę udziwnioną z ciekłym metalem na niej. Rózni się jeszcze kolorem przynajmniej jeśli chodzi o samo chłodzenie.

Dalej ten sam rozmiar tylko tdp z 370(?) Na niemal 600W.

To się może dobrze sprawdzić w takich obudowach jak fractal design Ridge. Sam liczyłem na 3way blowthrou jak niewydanym Titanie ada.

Zrobić revert obudowy i samych wentyli by karta wydmuchywała zamiast rotować efekty swojej pracy...

Przedewszystkim to oni ten design przpchneli dla użytkowników multi-gpu. Gracz kupi astral/suprim.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

Aż sprawdziłem czy z moją wszystko OK i WTF?

image.png.d386f3a1caf823c8dd3f1c528430a929.png

Idę robić aferę na Reddicie

No jakbyś tak z łaski swojej zaktualizował CPU-Z z wersji 2.11.2 (sierpień 2024) np. na najnowszą z lipca 2025, to przynajmniej wyświetlałoby Ci pełne dane xD 
Ja wcześniej miałem wersję z grudnia 2024 i też wyświetlała głupoty (trochę mniejsze ale jednak).
Skoro premiera RTX 5070ti była w lutym 2025 stare wersje CPU-Z mają prawo źle wyświetlać info :P

Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

No nie wiem, syn ma 5080fe i karta cicha, bez świerszczy, jakość wykonania o wiele lepsza od konstrukcji innych producentów, wymiary kompaktowe. 5090FE wypada słabo, bo ma chyba to samo chłodzenie co 5080 a bierze znacznie więcej papu.

Ja nigdzie nie piszę, że są złe. Można trafić też wersję z cichymi cewkami jak piszesz.
Z tą jakością wykonania to bym tak ślepo się nie rozpędzał ;) Wątpisz, że w tej cenie dostałbyś coś porównywalnie dobrego/lepszego u konkurencji?

20 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Aida64 dobrze pokazuje

aida.png

Akurat mi się trial skończył aby sprawdzić, a nie zapłacę za soft z którego korzystam od wielkiego dzwona.

Opublikowano

W Borderlands 4 wykresy jakby siekierą cięte, kolejny kandydat do czołówki bubli optymalizacyjnych xD 
Żyjemy w czasach kiedy gry mają często napakowany w mniej lub bardziej nachalny sposób content woke-shitem i do tego devowie prześcigują się w gnotowatych optymalizacjach.
Kiedyś nawet powietrze było lepsze... 

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Patrze na B4 i cos ten 5080 nie moze dogonic 4090 :hihot:

obraz.thumb.png.16332edb7de1ca836f846ac0e908be92.png

Bo nie podkręcił. Jak podkręci i obniży prunt to zabraknie góra 10% ;) 

Swoją drogą, w 1080p to w tej grze wygląda jakby Radki przez mniejszy narzut na CPU zyskiwały aż 20% względem NV. To nie może być prawda, chyba, że nawet ja nie doceniam skali olania gamingu przez NV. 
Może to nie przez CPU, choć na to wygląda? Zobaczymy co przyniesie przyszłość.

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem, gdzie Ty widzisz te 20%. Na detalach średnich w 1080p ok. 7% przewagi 9070 XT nad 5080, w 4K ok. 2%. Na ultra bez względu na rozdzielczość podobna wydajność.

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Radki przez mniejszy narzut na CPU zyskiwały

To w ogóle nie ma związku z wydajnością CPU.

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja nigdzie nie piszę, że są złe. Można trafić też wersję z cichymi cewkami jak piszesz.
Z tą jakością wykonania to bym tak ślepo się nie rozpędzał ;) Wątpisz, że w tej cenie dostałbyś coś porównywalnie dobrego/lepszego u konkurencji?

Jeśli chodzi o jakość wykonania wersji fe i materiały, to tak, wątpię, po zapoznaniu się z 5080 fe, gdyby 5090 miał to chłodzenie, choć o 1 slot większe, żeby pamięci się tak nie gotowały, to już bym siedział na 5090

Opublikowano

@SylwesterI. Patrzę właśnie na PCB w 5080FE. Zgoda - to są dobre komponenty: MP29816, MP87993, MP2988. Pierwszą z brzegu kartą, którą znalazłem i ma to samo jest Galax/KFA2 GeForce RTX 5080 1-Click OC czyli GPU, które na chwilę obecną jest droższe od FE o zaledwie 200zł. Możliwe, że paradoksalnie było tańsze od FE przed obniżeniem cen przez Nvidię. Przynajmniej część tych komponentów stosuje Palit, większość ASUS, to tak znalazłem na szybko więc przykłady można mnożyć. No nie wiem... niektórzy Foundersy traktują jak jakieś Święte Grale, a ich rozchwytywanie polega chyba tylko na sztucznie ograniczonej dostępności i trzymaniu MSRP na premierę w przeciwieństwie do konstrukcji AiB. No ale każdy ma prawo mieć swoje zdanie i być zadowolony z czego mu służy. Nie tak dawno kolega @Phoenix. miał RTX 5070 FE i z tego co pamiętam cewki dawały się we znaki no i akurat 5070 zielonym nie wyszedł (jak i 5090) to i temperatury i kultura zawiodły, więc rzeczywiście z 5080 ludzie mają szansę być zadowoleni, tym bardziej gdy trafią na egzemplarz bez piszczących cewek.

Opublikowano

Mi nie chodzi o pcb, mi chodzi o jakość materiałów użytych do budowy chłodzenia i obudowy karty, o odbiór karty po wyjeciu z pudełka.

Pcb i elementy na nim w konstrukcjach aib sa lepsze, bo wiele kart ma wyższe limity mocy, tylko juz od kilku serii wstecz mało co to daje w realnym graniu, fe tez się podkręcają i różnice pomiędzy kartami nawet po oc widać tylko w benchmarkach.

Wyciągasz 5080 aib z pudełka i w porównaniu do FE masz wrażenie tandety, plastikowych zabawek i odpustowego wyglądu.

Opublikowano

@SylwesterI. Ja rozumiem estetykę, efekt WOW itd. bo to ważne ale jak kupujesz samochód, to patrzysz priorytetowo czy silnik nie jest awaryjną jednostką, a nie czy plastik przy schowku ma wszędzie 3mm szparę xD 
Są rzeczy ważne i ważniejsze ;) No ale każdy wydaje swoje pieniądze jak chce. Prawda jest taka, że każdy daje 2-3 lata gwarancji (czasem 4-5 ale to dosłownie jeden lub dwa przypadki) więc z perspektywy użytkownika bardziej zmartwieni powinni być Ci, którzy planują zostawić
GPU po czasie gwarancji, a u nas znowu tylu jest entuzjastów co wymieniają z ciekawości, iż często nawet eksploatację można mierzyć w miesiącach/tygodniach/dniach.
A co do kart AiB są bardziej premium, mniej premium. Można trafić na dosyć szmelcowate konstrukcje jak i te naprawdę wgniatające w fotel.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, tomcug napisał(a):

To w ogóle nie ma związku z wydajnością CPU.

Spójrz na wyniki niższej półki i 5090 w 1080p. Nie wiem skąd u Ciebie taka pewność. Jak wiesz czemu cyt. "UE nie lubi Blackwella" to się podziel tą wiedzą.

edit: 7%? Hmm.. może nie ten test albo to nie na HU. Później zerknę i wkleję gdzie to było.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

Jak wiesz czemu cyt. "UE nie lubi Blackwella" to się podziel tą wiedzą.

Z obserwacji Ronson, z obserwacji :) Niejedną grę na UE5 testowałem na Blackwellu.

14 minut temu, VRman napisał(a):

Nie wiem skąd u Ciebie taka pewność.

Stąd, że tam jak byk nie ma bottlenecka. Być może 5090 rzeczywiście jest lekko hamowana (reszta GPU nie jest), ale jakby AMD miało GPU o tej wydajności, to też by było hamowane.

Opublikowano
10 godzin temu, tomcug napisał(a):

Nie wiem, gdzie Ty widzisz te 20%. Na detalach średnich w 1080p ok. 7% przewagi 9070 XT nad 5080, w 4K ok. 2%. Na ultra bez względu na rozdzielczość podobna wydajność.

tu sie patrzy na gpu load

Na tych kartach na pewno jest wszystko ok.

Moze by trzeba było zrobić test w 300fps

Opublikowano
51 minut temu, tomcug napisał(a):

Z obserwacji Ronson, z obserwacji :) Niejedną grę na UE5 testowałem na Blackwellu.

Ale ja się nie pytam czy. Ja się pytam dlaczego konkretnie. Skąd masz pewność, że to nie przez narzut na CPU chociażby. Z czego wynika te niedomaganie. 

Apropo czemu pisałem, że różnica pod 20%:

W teście na HU masz 5070 w 1080p na ustawieniach max: 41fps, a radek 9070 50fps w LOWS. W AVG 48 vs. 61fps.

Te karty powinny być porównywalne chyba.

5070ti tylko 11% za 9070XT więc tutaj nie.

W medium 9070XT odskakuje 5070ti o 25% a zobacz na wynik 5090 vs 4090  w lows:

image.thumb.png.d0720423bc8ab621c0b7347c25df7f7e.png

Nawet jak się uprzesz, że lows Cię nie interesuje, to w AVG masz śmieszne +12% względem 4090tki. Chyba się zgodzisz, że to nie jest normalny wynik 5090tki. 

Stąd moje podejrzenia. Trzeba by sprawdzić na innym procu i potem jeszcze na 10800x3d jak już wyjdzie. Wtedy się wyjaśni, chyba że popełniłem bład nie wczytując się w szczegółową analizę architektury w jakimś linkowanym tu (kiedyś) wątku na reddicie, gdzie było coś o znacznie gorszym czasie dostępu w kilku miejscach na Blackwellu. Może to z tego wynika. Na pewno wygląda to jakby GPU czekało na coś. Czy na proca czy na własny cache lub pamięć to już nie wiem.

Opublikowano

Mi HU pasuje. Może jakbyś więcej słuchał co mówią, także w podcastach gdzie odnoszą się do zarzutów, także odnośnie tych "dram" sprzed kilku lat, to też byś ich testy uznawał za porządne. Hejt z dupy moim zdaniem.

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

o też byś ich testy uznawał za porządne

to niech choć pokazuje test w game play ,od tego jest youtube

11 minut temu, VRman napisał(a):

W teście na HU masz 5070 w 1080p na ustawieniach max: 41fps, a radek 9070 50fps w LOWS. W AVG 48 vs. 61fps.

Te karty powinny być porównywalne chyba.

Rozkminiasz nie narzut jak 5090 ma 143 fps ;)

Jeszcze tego brakowalo by w tej rysunkowej grze narzut występował w 50 fps na dx12 xD

Opublikowano
6 minut temu, janek25 napisał(a):

to niech choć pokazuje test w game play ,od tego jest youtube

I to ma być argument na to, że test jest do bani? :E

7 minut temu, janek25 napisał(a):

Rozkminiasz nie narzut jak 5090 ma 143 fps ;)

Jeszcze tego brakowalo by w tej rysunkowej grze narzut występował w 50 fps na dx12 xD

To nie jest taka prosta sprawa. Tematyką CPU vs wyniki w grach się akurat interesuję od 20 lat. Jest różnica między stopuje, hamuje a przyhamowuje. I owszem. W 1080p w tej grze nawet na medium nie dasz rady nie spadać poniż 120fps na 5090. To że jest to śmieszne to się zgodzę. Ale niestety to rzeczywistość. Ktoś zrobił taką grę, że nie tylko w tytule ale i w kodzie jest Burdelands.

Opublikowano (edytowane)

To jest prosta sprawa,wystarczy spojrzeć na gpu load

2 minuty temu, VRman napisał(a):

I to ma być argument na to, że test jest do bani? :E

i nie spojrzysz u HU

Natomiast przy wynikach fps mozna na 100 procent wykluczyć narzut przy 5070ti

Edytowane przez janek25