Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, AudRob napisał(a):

Błąd i to wielki ja bym czekał na 5080 super za trzy miesiące przyznasz mi rację słuchasz doradców co ci radzą 16gb vramu brać jak będzie 24gb. Ale nie moja kasa i nie moja brocha. 

Bede czekał do połowy 2026 za 8GB więcej i kosmetycznym wzrostem wydajności. Wyjdzie 6xxx to się zmieni na coś z 32GB o ile ngreedia pozwoli.  

Edytowane przez maaaguuu
  • Upvote 2
Opublikowano

A co do AM4 w pełni się zgadzamy graty sprzedać  póki ceny dobre i bez dokładki kupić AM5 .

Nie pół roku a góra trzy miechy. Tyle że zwykłe 5080 jak wejdą super będzie ciężko sprzedać a jak już to ze sporą stratą ponieważ każdy będzie chciał 5080 super. 

2 minuty temu, maaaguuu napisał(a):

Bede czekał do połowy 2026 za 8GB więcej i kosmetycznym wzrostem wydajności. Wyjdzie 6xxx to się zmieni na coś z 32GB o ile ngreedia pozwoli.  

Nie pół roku a góra trzy miechy. Tyle że zwykłe 5080 jak wejdą super będzie ciężko sprzedać a jak już to ze sporą stratą ponieważ każdy będzie chciał 5080 super. 

Opublikowano
6 minut temu, maaaguuu napisał(a):

Bardzo dobrze ze nie czekales, tych 8gb wiecej za darmo nie dadza a superki beda pewnie na wiosne. Czekacze niech czekaja nadal :hihot: Zapomnieli tylko o premierowym podatku od nowosci.

• Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
9 minut temu, AudRob napisał(a):

Błąd i to wielki ja bym czekał na 5080 super za trzy miesiące przyznasz mi rację słuchasz doradców co ci radzą 16gb vramu brać jak będzie 24gb. Ale nie moja kasa i nie moja brocha. 

ASRocka zmieniłeś na Gigabyte jeszcze ci nie przeszło ? Sam jakiś czas temu chwaliłeś ASRocka .🤣

Tiaaa...te 8GB zrobi conajwyżej róznicę przy odsprzedaży, bo potencjalni kupujący jak w reklamach Media Markt - jak tyle pamięci to musi być dobra karta :hihot:

Na sensowne ceny poczeka do wakacji a w 2027r. na wakacje sensowne ceny 6080. Co sobie natłucze godzinek na 5080 16GB (przez 21 miesięcy) w gierkach to Jego.

Jak juz trzymać się tych dopakowanych pamięcią Super rewizji kart, to należałoby karty co druga generację Superek wymieniać.

Teraz Superki to kolejne żniwa NV.

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
Teraz, MarcoSimone napisał(a):

Tiaaa...te 8GB zrobi conajwyżej róznicę przy odsprzedaży, bo potencjalni kupujący jak w reklamach Media Markt - jak tyle pamięci to musi być dobra karta :hihot:

Na sensowne ceny poczeka do wakacji a w 2027r. na wakacje sensowne ceny 6080. Co sobie natłucze godzinek na 5080 16GB (przez 21 miesięcy) w gierkach to Jego.

Jak juz trzymać się tych dopakowanych pamięcią Super rewizji kart, to należałoby karty co druga generację Superek wymieniać.

Teraz Superki to kolejne żniwa NV.

Ale w razie odsprzedaży szybciej sprzeda 24gb vramu . Ale każdy niech robi co chce dla mnie teraz kupować 5080 16gb vram to porażka . Już bym wolał 4090 kupić niż to.

Opublikowano
14 minut temu, AudRob napisał(a):

Jak mi doradzałeś płyty sam pisałeś żebym brał ASRocka a ja ci mówiłem że nigdy ASRocka nie kupię bo mi uraz od dekad po nim pozostał . Każdy wie że tego się nie kupuje ale ile można wałkować to samo.

To może zacytuje Ci kawałek PMki? 

W dniu 19.09.2025 o 01:20, Lameismyname napisał(a):

W płytach MSI Ci nie pomogę... unikam płyt MSI jak mogę - wielokrotnie się na nich zawiodłem jak na żadnych innych... ASUSa też nie lubię odnośnie płyt ale od biedy ASUSa bym wziął, MSI nie ;) 
Ja kupuje tylko ASRocka i Gigabyte. ASRock znany jest ostatnio z problemów z 9800X3D między innymi, ale Gigabyte nie.

Więc mocno mijasz się z prawdą.

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Ale w razie odsprzedaży szybciej sprzeda 24gb vramu

Patrząc jakie promki były tego lata na 5080 16GB, to za premierowego 5080 24GB zapłacisz z 2k więcej :E Więc tak czy inaczej, żaden z tego biznes.

Brakuje ci mocy to kupujesz dziś, a nie czekasz na niewiadomo co będzie za pół roku. Może dolec będzie po 5 zeta znowu :E A może nvidia w ogóle nie wyda superek w tym sezonie :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Ale

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

To może zacytuje Ci kawałek PMki? 

Więc mocno mijasz się z prawdą.

To może całość zacytuj? W płytach MSI Ci nie pomogę... unikam płyt MSI jak mogę - wielokrotnie się na nich zawiodłem jak na żadnych innych... ASUSa też nie lubię odnośnie płyt ale od biedy ASUSa bym wziął, MSI nie  
Ja kupuje tylko ASRocka i Gigabyte. ASRock znany jest ostatnio z problemów z 9800X3D między innymi, ale Gigabyte nie.

Plujesz teraz na ASRock a doradzałeś i teraz niby uświadamiasz innych eeeh.

Opublikowano

Ja tez kompletnie nie rozumiem zalozenia:
'poczekam pol roku to bedzie taniej', jak mozesz pol roku poczekac, to i rok mozesz, czy tam dwa.
Czujesz potrzebe > kupujesz. 
Wychodzi cos nowszego > sprzedajesz, dokladasz i masz cos nowszego. 

Nie wyobrazam sobie 'czekac' na cos co nawet nie jest oficjalnie ogloszone. %-)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, AudRob napisał(a):

Ale

To może całość zacytuj? W płytach MSI Ci nie pomogę... unikam płyt MSI jak mogę - wielokrotnie się na nich zawiodłem jak na żadnych innych... ASUSa też nie lubię odnośnie płyt ale od biedy ASUSa bym wziął, MSI nie  

Plujesz teraz na ASRock a doradzałeś i teraz niby uświadamiasz innych eeeh.

Wlazłem na PMkę, skopiowałem cały fragment od deski do deski. Teraz nie wiem o co Ci chodzi, chyba, że rzeczywiście nie czytasz tego co wkleiłem albo dodałeś coś ekstra od siebie.
No i wskaż mi w tym tekście gdzie Ci niby ASRocka poleciłem? Nawet Cię przestrzegłem o problemach z 9800X3D.

Opublikowano (edytowane)

Jak już pokupujecie sobie te 5080 Super, to dokupcie to -> 

C1Z24V8.jpeg

Specjalne lusterko do podziwiania 24GB pamięci na karcie. Od firmy Nagao Manufacturing Inc.

:hihot::hihot::hihot:

Edit: lustereczko powiec przecie, kto nawięcej gigusiów ma na świecie? 8:E 

Edytowane przez MarcoSimone
  • Haha 7
Opublikowano

@Lameismyname o nic mi nie chodzi ale ile można drążyć temat o palących się 9800X3D pluć na płyty ASRock całymi dniami jak się samemu to używało jak sam napisałeś (Ja kupuje tylko ASRocka i Gigabyte. ASRock znany jest ostatnio z problemów z 9800X3D między innymi, ale Gigabyte nie.) Czyli jak napisałeś znany z problemów a kupiłeś to mnie dziwi. Temat zamykam nie mam czasu n klepanie w klawiaturę bez sensu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maaaguuu napisał(a):

Dzięki! Zamówiłem Zotaca na testy. Zobaczymy jak ta różnica wychodzi w praktyce w BF6. 

W battlefield ma dosc dobra wydajnosc, bo tam nie ma RT. 

Zrób sobie jakies testy teraz zapamietaj ustawienia, najlepiej te oficjalne presety co sa i sprawdz. Ja nie zabardzo wiem jaka wydajnosc miala 4070Ti defaultowo, bo mialem praktycznie caly czas OC. 

Dla przykladu max stabilne OC 4070Ti 
Screenshot2025-02-09212633.png.79ce878185e11da1189d7d3348c80b7d.thumb.png.eec16c029270f8d3be4d28f44f77f7b7.png

A tu masz max stabilne OC 5080
Screenshot(634).thumb.png.8ba1aaa58c00072bd888ca4ab1850076.png

Ale to raczej taka gorsza roznica. Jeszcze gorzej jest np w pt 1440p i dlss q. 99 vs 146. 

Natomiast bez RT albo PT w 4k masz roznice 171.5 vs 105 63%, w 4k to juz jest 80%. 83 vs 46

Takze raczej powinienes byc zadowolony, w BF blackwelle na frostbite daja rade, 5090 to juz w ogole odlatuje w kosmos. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano

@Lameismyname o nic mi nie chodzi ale ile można drążyć temat o palących się 9800X3D pluć na płyty ASRock całymi dniami jak się samemu to używało jak sam napisałeś (Ja kupuje tylko ASRocka i Gigabyte. ASRock znany jest ostatnio z problemów z 9800X3D między innymi, ale Gigabyte nie.) Czyli jak napisałeś znany z problemów a kupiłeś to mnie dziwi. Temat zamykam nie mam czasu n klepanie w klawiaturę bez sensu.

Bo płytę Asrocka miał po prostu wcześniej niż 9800x3d. Temat dopiero teraz przybrał na wadze kiedy u nas tez procki się spaliły. Bynajmniej ja tak to rozumiem a ty szukasz drugiego dna:P

A i polecanie 4090 zamiast 5080 jest nie trafione bo tylko jedna z tych kart jest dostępna w sklepach.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, AudRob napisał(a):

Spuść może ten nadmiar powietrza z siebie...
1. Nie widzę tutaj nigdzie abym Ci sugerował ASRocka pod 9800X3D, nawet Ci zwróciłem uwagę na problem.
2. Jest tak jak kolega rozsądnie napisał:

17 minut temu, jankooo napisał(a):

Bo płytę Asrocka miał po prostu wcześniej niż 9800x3d. Temat dopiero teraz przybrał na wadze kiedy u nas tez procki się spaliły. Bynajmniej ja tak to rozumiem a ty szukasz drugiego dna:P

Czyli płytę miałem zakupioną jeszcze w tamtym roku pod 7500F i się jej trzymałem.

Trzymałem rękę na pulsie z wymianą jednak niedawno wyszło parę przypadków na forum z pierwszej ręki jak kolegom się procki popaliły.
To co @jankooo pisze, poszukaj postów @kekeke bo mu chyba 2 sztuki poszły i ktoś jeszcze pisał. No jak to dla Ciebie nie jest czerwona kontrolka, to nie wiem co jest.
A głupi bym był, gdyby po tych wszystkich zdarzeniach, które nas ocierają udawał, że wszystko jest OK i polecał te płyty. No chyba coś nie halo.

Z resztą sam określasz płyty ASRock jako płyty, których się nie kupuje, a do mnie masz pretensję, że jestem krytyczny.
Poza tym uczciwie Ci pomogłem z paroma kwestiami więc trochę nietaktowne jest tak ujadać w moją stronę nazywając rzeczy po imieniu.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Spuść może ten nadmiar powietrza z siebie...
1. Nie widzę tutaj nigdzie abym Ci sugerował ASRocka pod 9800X3D, nawet Ci zwróciłem uwagę na problem.
2. Jest tak jak kolega rozsądnie napisał:

Czyli płytę miałem zakupioną jeszcze w tamtym roku pod 7500F i się jej trzymałem.

Trzymałem rękę na pulsie z wymianą jednak niedawno wyszło parę przypadków na forum z pierwszej ręki jak kolegom się procki popaliły.
To co @jankooo pisze, poszukaj postów @kekeke bo mu chyba 2 sztuki poszły i ktoś jeszcze pisał. No jak to dla Ciebie nie jest czerwona kontrolka, to nie wiem co jest.
A głupi bym był, gdyby po tych wszystkich zdarzeniach, które nas ocierają udawał, że wszystko jest OK i polecał te płyty. No chyba coś nie halo.

Z resztą sam określasz płyty ASRock jako płyty, których się nie kupuje, a do mnie masz pretensję, że jestem krytyczny.
Poza tym uczciwie Ci pomogłem z paroma kwestiami więc trochę nietaktowne jest tak ujadać w moją stronę nazywając rzeczy po imieniu.

Posłuchaj pomogłeś i za to publicznie ci podziękowałem czego jeszcze oczekujesz ale pod każdym postem co napiszę musisz swoje pięć groszy wsadzić a ujadać to może pies więc spuść trochę z tonu . Z kolegami przy wódce możesz takie teksty mówić-pisać. I jeszcze wyciągasz prywatne rozmowy na światło eeh. Na każdy temat co ktoś pisze musisz swoje teorie wygłaszać . @galakty ma rację w 100% że 5800X3D jest dobry i parę lat jeszcze pociągnie każdy ma swoje zdanie. Ja zmieniłem inni nie muszą . Temat zamknięty. 

W każdym temacie udajesz wszechwiedzącego pokory trochę.

Opublikowano
12 minut temu, AudRob napisał(a):

Posłuchaj pomogłeś i za to publicznie ci podziękowałem czego jeszcze oczekujesz ale pod każdym postem co napiszę musisz swoje pięć groszy wsadzić a ujadać to może pies więc spuść trochę z tonu . Z kolegami przy wódce możesz takie teksty mówić-pisać. I jeszcze wyciągasz prywatne rozmowy na światło eeh. Na każdy temat co ktoś pisze musisz swoje teorie wygłaszać . @galakty ma rację w 100% że 5800X3D jest dobry i parę lat jeszcze pociągnie każdy ma swoje zdanie. Ja zmieniłem inni nie muszą . Temat zamknięty. 

W każdym temacie udajesz wszechwiedzącego pokory trochę.

1. To Ty zacząłeś się pierwszy czepiać mnie, nie ja Ciebie.
2. Ton też Ty narzucasz z tą pretensjonalnością.
3. Styl i treść pisania o ile jest akceptowalna przez regulamin, to jest - masz wątpliwość to zgłaszaj. Niech moderacja oceni.
4. Piszesz jakieś głupoty o wciskaniu Ci ASRocka, gdzie to w PM poruszaliśmy różne tematy. Oczerniasz mnie PUBLICZNIE w ten sposób i masz pretensje, że aby się oczyścić to jak krowie na miedzy wyciąłem kawałek rozmowy i też PUBLICZNIE podałem?
No tym bardziej to był skrawek i zacytowałem SAM SIEBIE.
5. Mam swoje zdanie, którego się trzymam i mam prawo tego zdania bronić, skoro uważam je za słuszne.
6. Nigdzie nie udaję wszechwiedzącego, czasem się mylę jak każdy, często radzę się w różnych kwestiach kolegów na forum. Tutaj grubo przesadzasz. Zluzuj proszę.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Ja tez kompletnie nie rozumiem zalozenia:
'poczekam pol roku to bedzie taniej', jak mozesz pol roku poczekac, to i rok mozesz, czy tam dwa.

Bez kitu jakby 6 msc miało spowodować spadek cen albo wzrost zarobków, no raczej nie. A jak musi 6 msc zbierać na GPU bo nie ma kasy to też chyba nie tędy droga w zyciu :D 

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

1. To Ty zacząłeś się pierwszy czepiać mnie, nie ja Ciebie.
2. Ton też Ty narzucasz z tą pretensjonalnością.
3. Styl i treść pisania o ile jest akceptowalna przez regulamin, to jest - masz wątpliwość to zgłaszaj. Niech moderacja oceni.
4. Piszesz jakieś głupoty o wciskaniu Ci ASRocka, gdzie to w PM poruszaliśmy różne tematy. Oczerniasz mnie PUBLICZNIE w ten sposób i masz pretensje, że aby się oczyścić to jak krowie na miedzy wyciąłem kawałek rozmowy i też PUBLICZNIE podałem?
No tym bardziej to był skrawek i zacytowałem SAM SIEBIE.
5. Mam swoje zdanie, którego się trzymam i mam prawo tego zdania bronić, skoro uważam je za słuszne.
6. Nigdzie nie udaję wszechwiedzącego, czasem się mylę jak każdy, często radzę się w różnych kwestiach kolegów na forum. Tutaj grubo przesadzasz. Zluzuj proszę.

Kto cię oczernia sam zacząłeś od upubliczniania prywatnych wpisów . Skąd ty się chłopie wziąłeś w czym masz problem napisałem że temat zamknięty . Czy ty nie możesz w końcu odpuścić i nie tworzyć sztucznej mgły? Co do zgłaszania to ja z takich ludzi nie jestem bardziej po twoim wpisie pod ciebie to podchodzi żeby ktoś coś na kogoś więc wyluzuj bo się czepiasz jak rzep ogona.

Jeszcze do sądu biegnij że ktoś nie po twojej myśli coś pisze na forum albo się z tobą nie zgadza. Kończę.

Opublikowano (edytowane)

Kto cię oczernia sam zacząłeś od upubliczniania prywatnych wpisów . Skąd ty się chłopie wziąłeś w czym masz problem napisałem że temat zamknięty . Czy ty nie możesz w końcu odpuścić i nie tworzyć sztucznej mgły? Co do zgłaszania to ja z takich ludzi nie jestem bardziej po twoim wpisie pod ciebie to podchodzi żeby ktoś coś na kogoś więc wyluzuj bo się czepiasz jak rzep ogona.

Nie przekręcaj chronologii zdarzeń. 
Kolejny raz zaczepiasz mnie, że oczerniam zakup ASRocka (głównie pod 9800X3D)
Mówisz, że sam Ci pisałem abyś brał ASRocka (co jest kłamstwem).
Te kwestie poruszaliśmy na PM, aby udowodnić Ci, że kłamiesz wkleiłem cytat SAMEGO SIEBIE z PMki.
Skoro zaczynasz gównoburzę, pogódź się z tym, że to nie Ty będziesz decydował kiedy "temat jest zamknięty".
No i nie trzeba być Sherlockiem aby rzucić okiem na tematy płytowo-procesorowe, gdzie to Ty od jakiegoś czasu po moich postach wrzucasz jakiś przytyk w moją stronę, bo ja Ciebie wcale nie zaczepiałem.

Tak więc jeżeli masz ochotę to zakończmy tą konwersację na tym etapie. Powiedziałem co miałem na myśli i chyba wyczerpałem temat dosyć mocno.

Jeszcze do sądu biegnij że ktoś nie po twojej myśli coś pisze na forum albo się z tobą nie zgadza. Kończę.

Masz jakiś problem to traktujmy się jak powietrze i tyle.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1