Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Może sie nie znam, ale na 4090tce po OC ma 480-490W pewnie TDP500W , przez 20s testu temperatura mu dosc mono skoczyla, przy 480-490W 
Zrzutekranu2025-10-11111633.thumb.png.91b4620338a38883c293bb52a4183ddf.png

Zrzutekranu2025-10-11111725.thumb.png.6f2e3f4d0b9adee1dbdb4c282fd7a889.png

Natomiast w domie przy nizszym zuzyciu energii na nieco dluzszym tescie ma o wiele wieksza temp.

Zrzutekranu2025-10-11112352.png.36a1c7599167b4a37e548846cb25067b.png

Konkuluzja z tego taka, ze po graniu w alan wake nie 20-30s tlyko pare minut juz nie mowie tutaj o godzinie, to temperatury w zasadzie na najlepiej chlodzonej 4090 na powietrzu byly by wysokie ponad 70C

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

70 i wyżej to nie są żadne wysokie temperatury, powyżej 80 stopni to są wysokie temperatury.

I nie wiem też co w tym dziwnego, masz kartę która żre prawie 500W i nadal zachowuje sensowne temperatury nie przekraczając 2k rpm na wentylatorach.

• Upvote 3
Opublikowano

Dodaj że drwina z walczącego z wiatrakami donkiszota... Bo się ktoś na to złapie. Prócz mfg i dostępnego wyższego odświeżania na monitorach do tego zdolnymi, z większymi pare procent  rdzeniami i tyle samo tdp to jest to najgorszy skok w krzemie od już średnio pamiętnych czasów. Pytanie czy z updatem z vram nie podniosą cen do tych obecnych na premierze ada. Ceny modeli premium wystrzeliły i tak. Można się cieszyć że niższy tier z ptm i ciekawe jak odświeżone z wyższym tdp będą działać.

@tomcug opowiadaj co tam jeszcze zmieniono i jest przygotowane wzorem rtx hair i czemu poprzednicy mogą czasem nadganiać i czasem zostawać w tyle...

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

70 i wyżej to nie są żadne wysokie temperatury, powyżej 80 stopni to są wysokie temperatury.

I nie wiem też co w tym dziwnego, masz kartę która żre prawie 500W i nadal zachowuje sensowne temperatury nie przekraczając 2k rpm na wentylatorach.

No wiesz, nie wiadomo jakie tam temp by były po 30min w takim giercowaniu 480-500W. Załóżmy 75 max, przy wzgledniej ciszy do 2000RPM tak jak mowisz. 

Ventusy tez maja jakies 75-80C z tym, ze obroty 2500RPM, a to jak wiesz jest jedno z gorszych GPU. 

No jak komus tak pasuje to ok. Savy mam akurat z Cauldron Lake w nocy o zmierzchu jak nie pada to sobie sprawdzielm to miejsce na tych samych ustawieniach. 
Jeszcze dodatkowo wlaczenie MFGx4 w stosunku do FGx2 to tam 2-3ms sie tylko zwieksza a przelicznik jest 1.85-1,88x wiec widac, ze tutaj tytuł by tworzony przy wspolpracy z nvidia jakkolwiek ktos sie decyduje na wlaczenie frame generation to oplaca sie x4. 

Opublikowano
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

No wiesz, nie wiadomo jakie tam temp by były po 30min w takim giercowaniu 480-500W. Załóżmy 75 max, przy wzgledniej ciszy do 2000RPM tak jak mowisz. 

Ventusy tez maja jakies 75-80C z tym, ze obroty 2500RPM, a to jak wiesz jest jedno z gorszych GPU. 

Ventus ma być tani, a nie zimny czy cichy.

8 minut temu, sideband napisał(a):

Tak tak nie ma to jak szukać problemu tam gdzie go nie ma.

Nie ma problemu ?

Przecież to gówno to jakiś dramat jak rozbierzesz kartę, a nie daj boże jak to będzie trzeba wymienić xD

Opublikowano
58 minut temu, sideband napisał(a):

Nie ma żadnego dramatu jak nie masz dwóch lewych rąk bez większego wysiłku wykorzystasz stary kit jeżeli koniecznie chcesz zmienić pastę przy problemach z temperaturą ;)

Niby tak, ale w dłubaniu przy kompie najbardziej wkurwia od zawsze mnie wymiana pasty, stąd wolę PTMa.
Dla mnie na dzień dzisiejszy najlepsze kombo na GPU to klasyczne pady i PTM na rdzeniu (stary schodzi jak plastik).
Babrać się w tych Gigabajtowych putty, to jak żmijką przepychać odpływ od kibla - niby się da, ale człowiek gównem się umaże.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Nie ma żadnego dramatu jak nie masz dwóch lewych rąk bez większego wysiłku wykorzystasz stary kit jeżeli koniecznie chcesz zmienić pastę przy problemach z temperaturą ;)

Bo ty jesteś fachowa ryńka... :E

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Jeszcze dodatkowo wlaczenie MFGx4 w stosunku do FGx2 to tam 2-3ms sie tylko zwieksza a przelicznik jest 1.85-1,88x wiec widac, ze tutaj tytuł by tworzony przy wspolpracy z nvidia jakkolwiek ktos sie decyduje na wlaczenie frame generation to oplaca sie x4. 

giphy.gif

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Niby tak, ale w dłubaniu przy kompie najbardziej wkurwia od zawsze mnie wymiana pasty, stąd wolę PTMa.
Dla mnie na dzień dzisiejszy najlepsze kombo na GPU to klasyczne pady i PTM na rdzeniu (stary schodzi jak plastik).
Babrać się w tych Gigabajtowych putty, to jak żmijką przepychać odpływ od kibla - niby się da, ale człowiek gównem się umaże.

Ostatnio półtora roku temu na swojego 4090 tufa wrzuciłem PTM na rdzeń, i różową putty na resztę, temperatury wzorowe, żadnych problemów. Nie kładłem tego łopatą, a tak wygląda na tym gigusiu nakładanie, więc problemów z czyszczeniem nie będzie, mam to już sprawdzone, wcześniej był blok wodny na karcie, a po przesiadce do SFF wróciło oryginalne chłodzenie, jak ściągałem blok to czyszczenie karty zajęło z 5 minut.

Sam wolę jednak putty na pamięci i sekcję zasilania, bo czasem producenci stosują jakieś nietypowe grubości i jest problem z dopasowaniem, albo kilka różnych grubości i trzeba kupować kilka paczek termo padów, a putty nakładam i nie martwię się, czy odpowiednia grubość 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Kitem bawię się od dawna jak ktoś ogarnia temat nie sprawi mu to żadnego problemu.

Z padami to też nie jest taki prosty temat zwłaszcza jeżeli wymieniasz na dużo lepsze pady, które mniej się poddają pod naciskiem. Także nawet jak teoretycznie dobrze dobierzesz grubość może się okazać, że jednak do końca nie pasują i jeżeli takowe zastosujesz na pamięciach spowoduje gorszy docisk do GPU i wzrost temperatur ;)

Gigabyte trzeba przyznać przesadził z ilością tego kitu m.in dlatego może być problem z wypływaniem ;) Kity mają w składzie olej silikonowy dlatego pod wpływem temperatury staje się miększe to pod wpływem grawitacji może wypływać ;)

GB również przekombinował z tą hybrydową pastą. W założeniu ta pasta mogła być spoko, ale tylko w założeniu kiedy mikrokapsułki z ciekłym metalem nie pękają. Kiedyś to sprzedawałem, ale sobie odpuściłem ;)

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Ostatnio półtora roku temu na swojego 4090 tufa wrzuciłem PTM na rdzeń, i różową putty na resztę, temperatury wzorowe, żadnych problemów. Nie kładłem tego łopatą, a tak wygląda na tym gigusiu nakładanie, więc problemów z czyszczeniem nie będzie, mam to już sprawdzone, wcześniej był blok wodny na karcie, a po przesiadce do SFF wróciło oryginalne chłodzenie, jak ściągałem blok to czyszczenie karty zajęło z 5 minut.

Sam wolę jednak putty na pamięci i sekcję zasilania, bo czasem producenci stosują jakieś nietypowe grubości i jest problem z dopasowaniem, albo kilka różnych grubości i trzeba kupować kilka paczek termo padów, a putty nakładam i nie martwię się, czy odpowiednia grubość 

image.thumb.png.6eb74df2611e2f5c8fdf5bf3cb486260.png

A jakie masz temp przy ciaglym obciazeniu powiedzmy 10min przy 430W?(co jest raczej taka usredniona wlasnie wartoscia dla 4090) Originalnie TUF ma 67C, wiec w miare ok. W sumie przy 500W 72C to nie jest zly wynik. Pytanie jak z cewkami, bo na tufach potrafia byc glosne, ale to w sumie loteria

Opublikowano
8 godzin temu, sideband napisał(a):

Kitem bawię się od dawna jak ktoś ogarnia temat nie sprawi mu to żadnego problemu.

Z padami to też nie jest taki prosty temat zwłaszcza jeżeli wymieniasz na dużo lepsze pady, które mniej się poddają pod naciskiem. Także nawet jak teoretycznie dobrze dobierzesz grubość może się okazać, że jednak do końca nie pasują i jeżeli takowe zastosujesz na pamięciach spowoduje gorszy docisk do GPU i wzrost temperatur ;)

Gigabyte trzeba przyznać przesadził z ilością tego kitu m.in dlatego może być problem z wypływaniem ;) Kity mają w składzie olej silikonowy dlatego pod wpływem temperatury staje się miększe to pod wpływem grawitacji może wypływać ;)

GB również przekombinował z tą hybrydową pastą. W założeniu ta pasta mogła być spoko, ale tylko w założeniu kiedy mikrokapsułki z ciekłym metalem nie pękają. Kiedyś to sprzedawałem, ale sobie odpuściłem ;)

Ale tutaj nie chodzi o "problem", tu chodzi o wewnętrzną niechęć babrania się w mazi ;) 
A z padami jest prosty temat - 99% przypadków demontażu chłodzenia nie wymaga wymiany padów. No już jak ktoś jest totalną lebiegą, to może jakiś przerwać przy demontażu, co wcale go nie dyskwalifikuje przed ponownym użyciem.
Nawet w przypadku starych kart graficznych nie spotkałem się aby stare pady magicznie straciły właściwości i wymagały wymiany.
Kombo fabryczny PTM + fabryczne pady jest praktycznie bezobsługowe i takiego "seta" życzyłbym sobie od każdego AiB, a nie jakieś kity i babranina. 

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

To kto kupił Gigabyte'a ? :E

Rurku..

To dobrze, że mnie słuchasz. Kto odpowiada za to jak to wygląda w recenzjach na youtube?

Tak.

Nie wk..j mnie dobrze? Od dwóch dni jest tak napier...lone tym na Reddit, że tylko dlatego że podkręciliśmy aferę z płytami Asrocka to jeszcze się to jakoś uchowało i ludzie tego nie widzą.

Może by ktoś ruszył dupsko i to wyciszył?

A jak tu będzie guma do żucia leżała na GPU to też to pokażemy ludziom na YT czy będzie ktoś protestował?

Rurku, to nie jest "coś się wymyśli" dobra? Trzeba po prostu powiedzieć Wolanowi, żeby się k... ktoś pojawił i to wyczyścił.

Ujeb...ne PCB żelem czy nie wiem czym.

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, jankooo napisał(a):

Procek może mi się spalić, producent płyty ma nieznane problemy i zwiększoną awaryjność, karta ma możliwość wycieków... Czekam aż coś wynajdziecie co jest nie tak moją obudowa:Crash: @Lameismyname już pewnie stan przedzawałowy by miał a ja dalej na nim gramxD

Już były budy NZXT co się paliły :E

https://www.youtube.com/results?search_query=gamers+nexus+nzxt+fire

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

image.thumb.png.6eb74df2611e2f5c8fdf5bf3cb486260.png

A jakie masz temp przy ciaglym obciazeniu powiedzmy 10min przy 430W?(co jest raczej taka usredniona wlasnie wartoscia dla 4090) Originalnie TUF ma 67C, wiec w miare ok. W sumie przy 500W 72C to nie jest zly wynik. Pytanie jak z cewkami, bo na tufach potrafia byc glosne, ale to w sumie loteria

Na start na org. chłodzeniu nie pamiętam dokładnych wartości, ale karta była głośna i gorąca. Dla tego trafił na nią blok wodny, ptm i putty, wtedy wiadomo bajeczka.

Ale ja wożę ze sobą kompa do nl i po czasie męczyło mnie pakowanie dużej dość budy( a to tylko lianli air mini) i zewnętrznej chłodnicy, więc pierw na nowo wstawiłem org. chłodzenie na kartę w tym lianli, z ptm i putty były niskie obroty + ok 70'C na gpu po kilku h grania w gry z poborem, o jakim piszesz np. cyberpunk.

Teraz jak wrzuciłem zestaw do budy SFF to albo muszę undervoltować GPU, bo nie dość, że samo się grzeje, to i gotuje wszystko w budzie, albo ściągać bok budy.

Ale w normalnej budzie, pełnej wielkości i PTM i putty robi robotę.

Teraz jeszcze przyjrzałem się tym wykresom, to chyba jest z testu 2 wersji tufa 4090 , bo obroty wysokie.

2 wersja tufa 4090 była mniejsza, z mniejszym i lżejszym radiatorem, przez co w testach wychodziła gorzej pod tym względem. TUF na standardowym limicie u mnie z otwartą budą dochodzi do 70'C, ale obroty to max 1350rpm, przy 2000rpm to jest straszna suszarka, teraz sprawdziłem, nigdy takiego hałasu nie było, nawet na org. paście i termo padach

Edytowane przez SylwesterI.
  • Thanks 1
Opublikowano
57 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

+ ok 70'C na gpu po kilku h grania w gry z poborem, o jakim piszesz np. cyberpunk.

Teraz jak wrzuciłem zestaw do budy SFF to albo muszę undervoltować GPU, bo nie dość, że samo się grzeje, to i gotuje wszystko w budzie, albo ściągać bok budy.

hmm jezeli masz caly czas UV teraz to nie wiem czy nie glupie byloby wymienienie na 5080 24GB i zrobienie OC na jakiejs dobrej wersji. Jezeli Cie to nie bedzie nic doplaty kosztowac, to po prostu zyskasz gwarancje 24-36msc wydajnosci co prawda nic, no ale MFG zawsze cos tam mozna uzyc. 

Z drugiej strony jak wszystkie pieknie chodzi to moze i nie warto sie bawic w takie wygibasy

Opublikowano
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Na start na org. chłodzeniu nie pamiętam dokładnych wartości, ale karta była głośna i gorąca. Dla tego trafił na nią blok wodny, ptm i putty, wtedy wiadomo bajeczka.

Ale ja wożę ze sobą kompa do nl i po czasie męczyło mnie pakowanie dużej dość budy( a to tylko lianli air mini) i zewnętrznej chłodnicy, więc pierw na nowo wstawiłem org. chłodzenie na kartę w tym lianli, z ptm i putty były niskie obroty + ok 70'C na gpu po kilku h grania w gry z poborem, o jakim piszesz np. cyberpunk.

Ale w normalnej budzie, pełnej wielkości i PTM i putty robi robotę.

Teraz jeszcze przyjrzałem się tym wykresom, to chyba jest z testu 2 wersji tufa 4090 , bo obroty wysokie.

2 wersja tufa 4090 była mniejsza, z mniejszym i lżejszym radiatorem, przez co w testach wychodziła gorzej pod tym względem. TUF na standardowym limicie u mnie z otwartą budą dochodzi do 70'C, ale obroty to max 1350rpm, przy 2000rpm to jest straszna suszarka, teraz sprawdziłem, nigdy takiego hałasu nie było, nawet na org. paście i termo padach

W sensie były dwie rewizje tej samej karty i jedna jest wyraźnie gorsza ? Co za ebany Asus...

Ja teraz jak będę brał GPU to PTM musi być, i karta ma być cicha. Trochę mnie to martwi jak widzę TDP ma wyjść sporo powyżej 400W.... to dramat będzie.

Te szuje albo zrobią porządną kartę, ale każą sobie za nią zapłacić prawie tylko co za 5090 (Tak, Noctua Ed o tobie mowa) albo jakiś odpad który będzie wył jak suszarka.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Kadajo napisał(a):

W sensie były dwie rewizje tej samej karty i jedna jest wyraźnie gorsza ? Co za ebany Asus...

Ja teraz jak będę brał GPU to PTM musi być, i karta ma być cicha. Trochę mnie to martwi jak widzę TDP ma wyjść sporo powyżej 400W.... to dramat będzie.

Te szuje albo zrobią porządną kartę, ale każą sobie za nią zapłacić prawie tylko co za 5090 (Tak, Noctua Ed o tobie mowa) albo jakiś odpad który będzie wył jak suszarka.

obraz.thumb.png.0f34d486e5fa5bd20d1990a87fa7ce2b.png

ta nowsza miała dopisek OG, ale wiele serwisów tego nie podawało, nie zwracało uwagi

22mm krótsza, 10mm węższa i cieńsza, ileś tam lżejsza, to było mniejsze chłodzenie niż na 4080 tuf, bo ten miał takie jak na 4090 8:E

51 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

hmm jezeli masz caly czas UV teraz to nie wiem czy nie glupie byloby wymienienie na 5080 24GB i zrobienie OC na jakiejs dobrej wersji. Jezeli Cie to nie bedzie nic doplaty kosztowac, to po prostu zyskasz gwarancje 24-36msc wydajnosci co prawda nic, no ale MFG zawsze cos tam mozna uzyc. 

Z drugiej strony jak wszystkie pieknie chodzi to moze i nie warto sie bawic w takie wygibasy

Albo uv, albo otwarty blok w budzie, ale to dlatego, że buda SFF wielkości pudełka do butów nike, problemy są tylko jak gpu w grze bierze te 400W ++, w grach z poborem poniżej 400W nie ma tego problemu. 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1