Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Smalec napisał(a):

A wystarczyło z DLSS Q włączyć FG:hihot: sorry, musiałem

Widac, ze nigdy nie stales obok 5090, albo nawet kogos kto ma 5090. 

Duma posiadacza 5090 nie pozwala na takie granie. Jakbym kupil 5090 tez bym gral z DLAA. 

Maxymalna moc, maxymalna grafika, maxymalne doświadczenie

Opublikowano
29 minut temu, Smalec napisał(a):

@maxmaster027 halo halo, ale jak wszystko maXymalne, to raczej monitor MINIMUM 240Hz. Bez FG powiadasz? :Up_to_s:

Tak najlepiej miec 240hz ++,  obecnie bez FG 240fps to conajwyzej w jakiejs leciwej grze, albo sportowym tytule. 

38 minut temu, jankooo napisał(a):

Maxymalna moc, maxymalna grafika, maxymalne doświadczenie z połączenia tych mocy powstaje maxmaster:hihot:

elementow* chyba o to Ci chodzilo. 

Nie wiem co powstaje z tego polaczenia to trzeba sie zapytac posiadacza 5090. A takich to ze swieca szukac. Jeszcze teraz -1 to juz w ogole

Opublikowano

Tymczasem Zen6 X3D nie będzie wcześniej niż na koniec 2027, a raczej później, albo nie będzie miał procesu N2X, który to miał dać rewelacyjne i rekordowo wysokie zegary. 

Czemu o tym piszę w tym wątku?

Bo już 5090 ma problem z ograniczaniem przez proca w testach.

Obsuwa lub gorsza wydajność następcy 9800X3D może wpłynąć na ofertę Nvidii. W sposób który nam się nie spodoba :(

Opublikowano
28 minut temu, VRman napisał(a):

Tymczasem Zen6 X3D nie będzie wcześniej niż na koniec 2027, a raczej później, albo nie będzie miał procesu N2X, który to miał dać rewelacyjne i rekordowo wysokie zegary. 

Obsuwa lub gorsza wydajność następcy 9800X3D może wpłynąć na ofertę Nvidii. W sposób który nam się nie spodoba :(

W jakich ustawieniach i rozdzielczości? Może warto cap ustawić na minimalnych procesorowych jak z testów podają na ten fps max i jeszcze nie będzie chałasować na 100% użycia. Ewentualnie robić undervolt mocniejszy. Jak już ponad vsync monitora wychodzi w starych gierkach. Jak nowe mają za mało kopa by dać ci satysfakcjonujące odczucia to tylko czekać aż będzie za x lat sprzęt i przecena ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Na testy to wiesz.. kto tam ma 9800x3d na default. Praktycznie nikt, tak samo jak praktycznie nikt nie ma 5090 na defie. 

Kazdy kto paruje ten procek z ta karta to ma minimum te 5425mhz. A sa hardcorzy co leca na 5.7Ghz. Poza tym, pamiec, przeciez tez mozna podciagnac wydajnosc z 10% lub wiecej.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Chodzi o to, że nawet jeśli karta będzie (nie będzie, ale dla przykładu) szybsza realnie o +50%, to po uśrednieniu, z winy niedoboru mocy proca, może się zrobić 35% w 4K czy 20% w 1440p. Wtedy wielu mniej kumatych ludzi, w tym youtuberzy z milionami subskrypcji będzie gadało, że "w sumie to nie warto kupować 6090 bo jest tylko 20% szybsza".

Nvidii to popsuje marketing i szychy w Nvidii wezmą to pod uwagę. A jakie wnioski wyciągną? Ano takie "no to nie ma sensu się wysilać z tym rasterem, będziemy wciskać kit o PT i AI, bo tutaj nam wydajność proca tak nie przeszkadza".  Albo "skoro i tak niewiele osób to będzie chciało kupić to lecimy w kosmos z ceną". 

Przecież nie pokażą słupków w 8K, bo gracze by ich wyśmieli. 

To tylko kolejna z całego stada jaskółek, które zapowiadają, że gamingowy Rubin to może być najgorszy crap w historii kart Nvidii. 3nm to jedyne +10% względem 5090 przy tej samej architekturze, a jeśli całe R*D idzie w AI i ogólnie nie w raster, to może być lipa.

Jedyna nadzieja, że skoro tak bardzo olali R&D dla rasteru w 50xx, to może teraz jednak troszkę ruszą dupy. Ale wątpię. Jeśli już to raczej dopompują segmenty odpowiedzialne za RT/PT. O ile ich też nie oleją jak w 50xx, bo przecież AJAJ musi być.

PS. Na kanale Daniel Owensa jest teścik Nvidia Reflexu 2 na podstawie wyciekniętego DLLa. W skrócie: :konik:

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dodaj że wyskakują plotki że ten N3 tsmc będzie nas przyzwyczajał do następnego skoku o 50% w liczbie tranzystorów na mm² przy nanoshit N2 :E

Nie wiem czy jest taka padaka z uzyskiem tych największych Blackwell by się to skleciło nawet z chipletami. Inna sprawa to następne zmiany w architekturze bo pewnie przytrzymali trochę w tym blackellu na tą okazję albo nie zobaczymy w ogóle Rubina dla mas jak nikomu go z niczym nie wcisną.

Teraz się udało z mfg i sczezne ze śmiechu jak usłyszę o 8x fg...

Cholera wie czy będą te chiplety i czy nie zadziałają jak arrowlake... gdzieś postęp gdzieś ustęp :E

Mikrokanaliki...

https://ithardware.pl/aktualnosci/nvidia_zmiany_nowe_karty_graficzne-46156.html

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Na testy to wiesz.. kto tam ma 9800x3d na default. Praktycznie nikt, tak samo jak praktycznie nikt nie ma 5090 na defie. 

Kazdy kto paruje ten procek z ta karta to ma minimum te 5425mhz. A sa hardcorzy co leca na 5.7Ghz. Poza tym, pamiec, przeciez tez mozna podciagnac wydajnosc z 10% lub wiecej.

98% ma na defie. Forum ma mało wspólnego z realem;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

EEE .. Forum ma wiecej wspolnego z realem niz testy. Na forum masz setupy, ktore ludzie maja na codzien. Sa one najczesciej zauwazalnie szybsze i to przy tych samych "bebechach"

Natomaist rozumiem, ze odnosisz sie stricte do interpretacji @VRman i tego, że gdzies tam zauważył bottlenecka ze strony CPU. Pamietaj, ze majac 5090 taki 9800x3d co bys nie powiedzial dostaje mocniej w kośc niz przy 4090 czy 5080. Wiec majac taka karte najlepiej zwodowac proca, zeby przedluzyc zywotnosc

Opublikowano
15 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Jezeli seria 60x0 wypadnie podobnie wzgledem 50x0 tak jak teraz 50x0 wzgledem 40x0 czyli katastroficznie to rozumiem, ze dalej bedziecie siedziec na serii 40x0 i glosowac portfelem.

Ja kupię 6070Ti pewnie o ile wcześniej się nie złamię przy Super. Słabe 5000 i słabe 6000 to wciąż dużo lepiej od 4000. 

Opublikowano

Z tym, że wspominanie o 500fps jest w nieco innym kontekscie. Że gdyby devsi i producenci GPU skupili sie na wydajnosci to po prostu tyle fps by było. Natomiast nie jest tajemnica, że nV czy AMD na reke niski FPS poniewaz uzytkownicy musza zmieniac karty grafiki. Coz grafika jest naprawde dobra, ale skupianie sie nad oprawa wizualna gdzie fps wiadomo ze nie bedzie tak czy siak wysoki i porzucanie innych aspektow gry pokazuje, że wlasnie w produkcji gier na wielu obszarach nastąpił regres. Czemu battlefield jest tak przyjemny i tak sie swietnie gra, no nie przez grafike bo tam nawet RT nie ma juz nie wspominajac o PT, po prostu swietna rozwałka, mimo ze oskryptowana to jednak duzo to zmienia, daje uczucie tego ze Ty jako gracz masz wplyw na enviroment

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Z tym, że wspominanie o 500fps jest w nieco innym kontekscie.

w takim kontekście ze by ci cofnął jakośc grafy do roku 2010 %-)

Nie dziekuje ,przełknę te 5K raz na 4 lata.Po plandemi to nic xD

5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Czemu battlefield jest tak przyjemny i tak sie swietnie gra, no nie przez grafike bo tam nawet RT nie ma juz nie wspominajac o PT

no widzisz nawet nvidia i vram nie poradziła by było inaczej xD