Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Karty ze średniego tier ciągną ponad 220W, 70 Ti praktycznie 300W

Już sam fakt jak mocno UV obniża pobór prądu a jak mało to wpływa na wydajnosc pokazuje wszystko co trzeba wiedzieć.

Nie wiem co ty chcesz uzasadniać.

Nvidia od praktycznie 2 generacji już żyłuje układy pod korek aby wycisnąć każdy % by tabelki jakoś wyglądały, pewnie przy Rubinie będzie jeszcze gorzej ale jak biały rycerz wjedzie MFGx8 a kto wie może tutaj zaczną dzielić włosa i 6090 będzie miał x16.

A co mają zrobić? Myślisz że jakby mogli przeskoczyć prawa fizyki to by tego nie zrobili? :D Schodzimy z procesem coraz niżej, będzie coraz trudniej. 

Się ciesz że masz DLSS i FG bo bez tego by było 30FPS na monitorku 4K xD 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Spuszczacie się z tymi watami. Przy 450W na 5090 praktycznie nic nie trace. Karta mi rewelacyjnie boostuje. Jak patrzę u innych to trafił mi się niezły wafel. Niższa temp. na rdzeniu też sprawia, że karta boostuje wyzej. Przy 450W mam dużo lepsza kulturę pracy na Astralu LC niż przy 350W na 4090 Liquidzie. Moja żarówka w piwnicy więcej ciągnie niż różnica między 4090, a 5090.

Mam nadwyżki na PV prawie 5000kW. 

Ja jestem gotowy na znacznie większy pobór. Rubinie nadchodź!

Zdrowie Panowie! Moc jest z nami!

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Karty ze średniego tier ciągną ponad 220W, 70 Ti praktycznie 300W

Już sam fakt jak mocno UV obniża pobór prądu a jak mało to wpływa na wydajnosc pokazuje wszystko co trzeba wiedzieć.

Nie wiem co ty chcesz uzasadniać.

Nvidia od praktycznie 2 generacji już żyłuje układy pod korek aby wycisnąć każdy % by tabelki jakoś wyglądały, pewnie przy Rubinie będzie jeszcze gorzej ale jak biały rycerz wjedzie MFGx8 a kto wie może tutaj zaczną dzielić włosa i 6090 będzie miał x16.

Chciałem, żebyś uzasadnił to co napisałeś, że niby są kupą energetyczną. Ty potwierdzasz tylko to, co wszyscy wiedzą, że napięcie ustalone przez fabrykę jest za wysokie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, some1 napisał(a):

Ciekawie wygląda AC Odyssey bo tam widać jakiś bottleneck w architekturze Blackwell. Wzrost FPS mizerny względem Ady.

Assassin nawet na nowym silniku Anvil bardziej służy AMD. Co tu robi RX7900XTX?

Screenshot_20251106-104922.thumb.png.6902468605f766af222a8a89d992902e.png

Screenshot_20251106-104226.thumb.png.f65d60bc461030d37b0de51e8a3c3734.png

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
12 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Chciałem, żebyś uzasadnił to co napisałeś, że niby są kupą energetyczną. Ty potwierdzasz tylko to, co wszyscy wiedzą, że napięcie ustalone przez fabrykę jest za wysokie.

No tak, pan inżynier teraz będzie Nvidii mówił jak ma GPU robić i jakie napięcia ustawiać :hihot:

38 minut temu, galakty napisał(a):

A co mają zrobić? Myślisz że jakby mogli przeskoczyć prawa fizyki to by tego nie zrobili? :D Schodzimy z procesem coraz niżej, będzie coraz trudniej. 

Się ciesz że masz DLSS i FG bo bez tego by było 30FPS na monitorku 4K xD 

A co mnie to, dla mnie to mogą multiverse otworzyć i użyć magii.

Komentuje co zrobili, 450W i 600W potworki które topią wtyczki i gniazda :hihot:

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Komentuje co zrobili, 450W i 600W potworki które topią wtyczki i gniazda :hihot:

To kup kartę o poborze 250W. W czym problem? Masz wybór.

Ah wait, one są za słabe... 

Ja wiem że Polacy muszą narzekać dla samego narzekania, ale ile można ;) 

• Upvote 2
Opublikowano

Oj nie udawaj że nie wiesz o co chodzi :E 

Nabijasz najwięcej postów narzekając i "komentując", a potem i tak te sprzęty kupujesz ;) 

I powiedz mi co komentarz zmieni? I tak będą coraz wyższe poboru prądu i coraz wyższe ceny. Nie szkoda Ci czasu na to? JA bym wolał poświęcić ten czas, doszkolić się, zarobić więcej i w ten sposób poradzić. Ale każdy ma swoje podejście :D 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

600W w grach na 5090 zobaczysz jak świnia niebo to po pierwsze. 450W to jest realne zużycie tej karty bez utraty wydajności, ale powtarzaj 600W jak mantre, a słowo stanie się ciałem. Wtedy objawi nam się Rubin.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

@galakty

A ty co swoimi zmieniasz ?

Ja się pytam od kiedy to dyskusja to "narzekanie" ?

1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

600W w grach zobaczysz jak świnia niebo to po pierwsze. 450W to jest realne zużycie tej karty bez utraty wydajnosci, ale powtarzaj 600W jak matre, a słowo stanie się ciałem.

Zobaczysz bez problemu jak karty używasz jak należy a nie robisz fikołki.

I poczekaj na Rubinka ciekawe jakie bzdury wtedy zaczniesz pisać aby uzasadnić 600W "W gierkach" :hihot:

Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Zobaczysz bez problemu jak karty używasz jak należy a nie robisz fikołki.

Moglbys rozwinac i doprecyzowac co rozumiesz przez uzywanie karty jak nalezy?
Jest jakis zestaw zasad, ktore trzeba spelnic?
UV tylko do okreslonego poziomu? OC tez?
RPM tez maja byc jakos ustawione na fix?
Co w przypadku cewek? Moga tylko generowac okreslny poziom dB? 

Co ze sterownikami? Od razu update przy aktualizacji, czy dobieramy pod konkretny program/gre? 

Karta montowana poziomo/pionowo?

Musi byc jak cos dedykowana podporka, czy moze byc z ali?

RGB yes/no, a jak yes, to jakies konkretne kolory?

BIOS quiet/performance? 

30 lat siedze na kompach i nie wiedzialem ze sa jakies odgorne zasady, kurde. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, oldfashioned napisał(a):

30 lat siedze na kompach i nie wiedzialem ze sa jakies odgorne zasady, kurde

Podłączenie karty i nie grzebanie nic w jej ustawieniach. To zmienia wiele w jej działaniu względem tego co masz po uv a najwiecej w 5090... wydaje sie oczywiste

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

Podłączenie karty i nie grzebanie nic w jej ustawieniach. To zmienia wiele w jej działaniu względem tego co masz po uv a najwiecej w 5090... wydaje sie oczywiste

Bez ruszania 4090 ponad 400W bierze. Ta dyskusja robi się już totalnie bez sensu. Może na forum IThardware powinniśmy kupować gotowe zestawy, a nie jakieś fikołki z samodzielnym montażem. Pogadajmy o pogodzie, a nie jakieś nudne GPU.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano

Przeciez to co napisales jest niedorzeczne. Kupujesz ram tez nie odpalasz EXPO/XMP? 
Podlaczasz monitor i tez nie zmieniasz Hz z defaultowych?
Kupujesz myszke i nie zmieniasz pooling rate'a czy dpi?

GPU to z reguly najdrozsza czesc kompa, trzeba miec cos nie-halo w glowie, zeby jej nie "ustawiac"

Opublikowano

A czy na pudełku od karty masz napisane 0,9V = ta sama wydajność? To jest niedorzeczne, że twierdzisz iż jest to normalne. To nie jest część specyfikacji karty jak przytoczone przez ciebie przykłady monitora i ramu.

Sam stosuje uv ale nawet na stock moje chłodzenie pracuje wybornie. To samo możesz powiedzieć o swoim sprzęcie 600W z gniazdka? @oldfashioned

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jankooo napisał(a):

A czy na pudełku od karty masz napisane 0,9V

Na 0.9V to już schodzisz poniżej 400W. Moim zdaniem nie ma sensu schodzić tak nisko. Ustawić tak, żeby brała w najmocniejszych scenariuszach 450W i tyle. 

Jeżeli chodzi o mnie, tak mój Astral LC chodzi wybornie nawet prosto z pudełka. Mógłbym nawet bez UV się obejść, ale jak jednym kliknięciem mogę zdjąć 100W to czemu nie?

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

A czy na pudełku od karty masz napisane 0,9V = ta sama wydajność? To jest niedorzeczne, że twierdzisz iż jest to normalne. To nie jest część specyfikacji karty jak przytoczone przez ciebie przykłady monitora i ramu.

Sam stosuje uv ale nawet na stock moje chłodzenie pracuje wybornie. To samo możesz powiedzieć o swoim sprzęcie 600W z gniazdka? @oldfashioned

0 problemow z defaultowa karta, fine-tuning robie ze wycisnac z niej 'wiecej'?  
Jak cos nie jest napisane na pudelku, to znaczy ze wykracza juz poza specyfikacje? 

No to niestety, chyba wiekszosc userow na forum uzywa swoich kompow niezgodnie ze specyfikacja producenta. Shame on us, nie powinnismy sie w ogole wypowiadac.
Tylko defaulty!

Opublikowano
20 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Moglbys rozwinac i doprecyzowac co rozumiesz przez uzywanie karty jak nalezy?
Jest jakis zestaw zasad, ktore trzeba spelnic?
UV tylko do okreslonego poziomu? OC tez?
RPM tez maja byc jakos ustawione na fix?
Co w przypadku cewek? Moga tylko generowac okreslny poziom dB? 

Co ze sterownikami? Od razu update przy aktualizacji, czy dobieramy pod konkretny program/gre? 

Karta montowana poziomo/pionowo?

Musi byc jak cos dedykowana podporka, czy moze byc z ali?

RGB yes/no, a jak yes, to jakies konkretne kolory?

BIOS quiet/performance? 

30 lat siedze na kompach i nie wiedzialem ze sa jakies odgorne zasady, kurde. 

Podłączasz kartę i jej używasz bez grzebania.

Tak robi zapewne 90% użytkowników.

Nie robi żadnego UV, żadnego OC... nie rozkminia "fabryka za dużo napięcia dala".

Opublikowano

90% uzytkownikow nie idzie w fanaberie kupowania top sprzetu na rynku. Na steam nawet 1.5% nie korzysta z 4090/5090.
Prosta analogia, wiekszosc posiadaczy aut nie bawi sie w jakies tuningi, powloki. Ktos kto kupuje nowa 7ke czy inne (top of the line auto) troche inaczej do tego podchodzi. 

Tak jak malo kto kupuje ramki 8000-tki.