Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Rób O/C przez uv, czyli przy niższym napięciu ustawiaj zegar. 5070ti strix powinien bez większego stresu robić 3ghz przy 0,95v.

Vram jedź do końca skali, blackwelle kręcą się bardzo dobrze pod kątem vram.

Ok, a poprzednie wartości w menu msi afterburner czyli core i memory przywrocic do domyslnych?, czyli na 0?. I czy da mi to jakiś tam zysk w fpsach? warto się w to bawić?, zrobić to co napisales?. Swoją drogą popełniłem katastrofalny błąd że kupilem taką drogą 5070ti, Nie popatrzałem dokładnie, w tamtym czasie czyli pod koniec września, tylko trochę bym dopłacił, i miałbym 5080 od gigabyte. A teraz brakuje mi fpsow z cyberpunku w 4 letniej w grze... Ale z drugiej strony dość dużo wymagam ultra + ultra rt, DLSS off i 1440p. 

Opublikowano
8 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Prędzej 1080 porównałbym z 5080 a 1060 z 5060.

5090 to jest 88,5% a 5080 ma 43.7%. 1080 miala bodajze 67% a 1060 miala 33.5% cos takiego. Generalnie nie ma takowych odpowiednikow. Wiec bardziej 1060 vs 5070Ti , 1070 miala 50% pełnego rdzenia, wiec wiecej anizeli 5080. Nazwy nazwami, no ale jezeli porownywac to raczej flagowce najlepiej czyli 1080Ti do RTX 6000 pro. Z tym ze i tam jest chyba niepelny chip. 

Opublikowano

Komputronik ma za 3400 z drobnymi w aplikacji tego Prime ;) 

Teraz, Brolly napisał(a):

Fiufiu nie było mnie chwilę a tutaj co? Rtx 5070 ti super/ 5080 super jeszcze później niż na wiosne albo w ogóle ich nie będzie? 8:E 

Czekacze czekają dalej 😆

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Brolly napisał(a):

Szczerze jak do 2 tyg poprawię BIK to biorę w raty 5080 i elo

A z tymi superkami jeśli to prawda to droga nvidio

ferdek-kiepski-bardzo-panu-dziekuje_2022

jak przystało na broliego to tylko full power więc 5090 powinna jednak wlecieć 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Obecnie nie ma juz zadnego sensu czekania na Superki ,nawet jak one wyjda to dosc pozno, a 5070ti czy 5080 ten dodatkowy jest tak potrzebny jak umarlemu kadzidlo ;) 

Ja gram w 1440p na 5070 12gb vram i cos ciezko mi ten vram zapchac i jak zwykle sie skonczy ze braknie mocy a nie vram.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

@Gradzik18 

Plan jest taki żeby na 5080 do 6xxx przeczekać zależy jakie będą miały ceny i wydajność oraz dostępność :E

To kiepski plan bo na przeczekanie to sobie mozna kupic 5060, a nie top karte, gdzie nowy gen za wiele nie odskoczy.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@Brolly dawaj kupujemy 5090, koniec tych ciuciubabek :rotfl2:

Dokładnie tak jak 30 rat 0% i dopiero płacisz od maja w ME a co się będę ciucikał jak kraść to miliony jak bzykać to księżniczki :wariat: :blant:

Od razu do tego oled nie 2k tylko 5k i uj xD

Nie no tak serio to chyba tylko bym się pokusił na to jak bym miał ZERO kredytów innych i do tego musiał bym zmienić całą platformę 8:E 

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

To kiepski plan bo na przeczekanie to sobie mozna kupic 5060, a nie top karte, gdzie nowy gen za wiele nie odskoczy.

Dobrze pamiętam że obecnie jest 5 nm w 5xxx a 6xxx mają być w 3nm?

Teoretycznie jaka będzie różnica w wydajności? jak mam zgadywać

6070 ti 24 gb 15% więcej niż 5070 ti 

6080 24gb  15% więcej niż 5080

6090 32 gb 20% więcej niż 5090 ? 

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

A jak, akurat spłacisz, a potem jeszcze dwa lata i RTX 7090 :D:D

Ja jeszcze zasilacz do tego nowy, bo te 850W to się zesra mi z ta 5090 :miotacz:

Akurat zasilacz był w promce jak brałem 3 lata temu więc i top kartę pociągnie no ale procek już średnio.

Edytowane przez Brolly