Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta karta dowodzi ze można nadal z powodzeniem odprowadzić 800W na klasycznym chłodzeniu, chociaż już cicho nie będzie. :E

Ale na BIOS'ie Q, 1400 RPM i 600W wygląda całkiem ok.

Ciekawy jestem czy z PTM miałaby podobne wyniki.

f604d12130e0fb0393af2699478e5001.thumb.png.0e4eba1c22e90f067656f743d73d1a4c.png

Opublikowano

Przecież testy na openbenchu nie mają żadnego sensu.

Nie tylko niezłą młockarnie trzeba mieć by pozbyć niesamowitej ilości ciepła z budy to jeszcze pięknie podgotuje CPU.

Przy wysokich TDP powietrze nie ma racji bytu praktycznie same wady względem wody.

Opublikowano

To zależy, jeśli porównasz różne karty na tym samym benchu to jakiś tam pogląd jest. Szczególnie jak ktoś ma pomieszczenie gdzie utrzymuje stałą temperaturę powietrza.

Co do budy to prawda ze w niej karta na pewno będzie się zachowywać gorzej.

A jak dodamy do tego, ze co buda to inna konfiguracja wentylatorów to i tak ciężko określić jak bardzo źle lub dobrze by sobie poradziła.

W sumie to jak tak się zastanowić to testy na open bechu mają więcej sensu niż zamkniecie karty w jakieś randomowej budzie z randomowymi wentylatorami :E

Opublikowano

przy tych TDP jeśli nie woda to pewnie nadchodzi czas tych bud 3komorowych i rozdzielenie CPU od reszty

chociaż tu  więcej sensu miałoby oddzielenie gpu od reszty 

tylko jak się wtedy chwalić?

Opublikowano (edytowane)

@ju-rekTroyMetrics super

mam tylko  mały  problem bez własności pokazuje mi się wciąż efektywny  zegar  gpu (nie z AB) i  za cholerę nie da się usunąć, miałeś tak?

image.png.7272aea9369d9d9f19d6ecce9b3177d4.png

Edytowane przez bofff
Opublikowano
2 minuty temu, bofff napisał(a):

mam tylko  mały  problem bez własności pokazuje mi się wciąż efektywny  zegar  gpu (nie z AB) i  za cholerę nie da się usunąć, miałeś tak?

Tak. Wyłączyłeś monitorowanie w AB? Ja zainstalowałem na nowo AB z RTSS i skonfigurowałem i jest OK.

Opublikowano (edytowane)

Wyłączyłem i przekonfigurowałem,  to  jest  o  tyle dziwne, że po  delete dokleja się do innego  pola, a te z AB były pod spodem.

Czyli reinstall..

eee zawieszone OSD z HWifno,  wsiąść, wysiąść, włączyć, wyłączyć silnik

Edytowane przez bofff
Opublikowano
41 minut temu, bofff napisał(a):

Wyłączyłem i przekonfigurowałem,  to  jest  o  tyle dziwne, że po  delete dokleja się do innego  pola, a te z AB były pod spodem.

Czyli reinstall..

eee zawieszone OSD z HWifno,  wsiąść, wysiąść, włączyć, wyłączyć silnik

Bo zeby to dział⌂ało musisz miec wlaczone HWinfo, natomiast zawiesza sie jak HWinfo dostaje z powrotem priorytet i zczytuje z czujników. Zwykły AB i RTSS jest wystarczajacy, fajnie sobie sprawdzic, ale generalnie nic specjalnego

Opublikowano
34 minuty temu, tommiyacht napisał(a):

Czy ktos wie skąd takie "podwojne" wyswietlanie ?? Jakby nalozone dwie wartosci. Jesli ma to znaczenie to 3dmark steel nomad. W tle hwinfo i dołączylem dwa ostatnie czujniki z niego

Po prostu nie masz żadnego tła pod literami a okno gry w to miejsce nie sięga (inna rozdzielczość). Więc nic nie czyści ekranu w tym miejscu.

• Thanks 1
Opublikowano

Monitorowanie złącza w 90 to powinien być jednak standard. 

Wszyscy wiedzieli, że to gówno a tylko Asus w jakiś sposób to zabezpieczył %-) 

Już poza podglądem wartości na pinach i migającej diodzie przy złączu ten alert na środku ekranu to złoto. 

123(1).png.728a80a45d75cce21bec78f0e435c628.png

Trzy razy wywaliło mi powiadomienie i raz na nowym kablu. Tu nie wystarczy docisnąć dobrze kostki tylko wszystkie przewody jeszcze trzeba dopchać a i to nie daje do końca pewności, że będzie git. Jakby to było mało śmieszne wieczorem docisnąłem a rano znowu alert mimo, że szyba nawet ich nie dotyka. Delikatne zagięcie na przewodach przed nią, które powoduje luz i już różne wartości pokazuje. 

Chyba tylko kątowy tu siądzie dobrze. 

Padaka :wariat:

Opublikowano

Świetne złącze nie ma co :hihot:

Ciekawy jestem czy Nvidia zaryzykuje karty 800W z podwójnym złączem w przyszłej generacji :E

Czy ktoś pamięta dlaczego nikt nie robi podwójnych gniazd w aktualnych generacjach ?

Czy to nie jest jakaś blokada Nvidii ze ma nie być dwóch gniazd zasilania ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kanzu napisał(a):

Chyba tylko kątowy tu siądzie dobrze. 

Prosty w Seasonicu od marca tylko raz poprawiłem jak zacząłem w ComfyUI kompilować. Nie musi być kątowy. Jest elegancko i równiótkie obciążenie na każdym pinie, ale to dzięki kontroli złącza od Asusa jest tak dobrze, bo przy zakupie trochę korekt musiałem wprowadzić.

Odgrzebałem stare zdjęcie:

image.png.6b6b0f48cb92a9185ccf4b1232c38ea3.png

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Czy działa na tą chwile na naszych rtx5xxx opcja "wgrywania" krzywej wentylatora do gpu ? (use firmware control) czy dalej trzeba wrzucac MAB do autostartu

Screenshot 2025-11-24 at 14-33-15 3060 ti Ventus 3x OC - Fan speed and Noise MSI Global English Forum.png

i drugie. Czy zaznaczacie te wartosci u siebie ?? bo kurde co czytam to raz tak raz tak...  

Screenshot 2025-11-24 at 14-48-29 How to use MSI Afterburner.png

Edytowane przez tommiyacht