sideband 1 768 Opublikowano Poniedziałek o 13:46 Opublikowano Poniedziałek o 13:46 Od poprzedniej generacji to już nie działa 2
VRman 2 634 Opublikowano Poniedziałek o 14:26 Opublikowano Poniedziałek o 14:26 (edytowane) https://videocardz.com/newz/amd-radeon-gpus-may-cost-10-more Plotki o kartach NV też już gdzieś widziałem, ale nie mam linka. Zresztą jak podskoczą ceny Radków to kaktus na dupie mi wyrośnie jeśli NV zachowa się bardziej przyzwoicie niż AMD. Spoiler Karty są drogie bo drogi jest układ, bardzo drogie jest opracowanie i wdrożenie nowego układu. Dalej opracowanie oprogramowania, marketing, całe PCB i komponenty karty. Do tego jest jeszcze oczywiście pamięć, ale koszty większości zostają gdzie były, albo spadają z czasem. Ale teraz jak coś co stanowi niedużą część kosztów droże, to cała karta ma od razu zdrożeć. Do tego wszyscy są zgodni, że na cenę pamięci AMD i NV doda swoją MARŻĘ. To jakby nagle nadeszła jakaś kosmiczna plaga i zrobiło się zimno i magazyny zaczęły być droższe. NV by wyszła i powiedziała, że w takim razie ona też podnosi marżę od magazynowania kart w hurtowniach. AMD już od lat prezentuje Nvidiową postawę względem konsumentów, więc wcale mnie to nie dziwi. Co tam, że karty nawet nie zbliżyły się jeszcze do sensownych cen, że marże są przepompowane. Co tam, że minął rok od planowanej premiery. Co tam, że NV praktycznie nie wydało nic na gamingową serię 5xxx bo żaden R&D nie poszedł w stronę projektowania układu pod gry. Co tam, że psują tymi cenami rynek. To nie ważne. Jest okazja puścić ściemę "to przez te cholerne pamięci! Udało by się gdyby nie ci przeklęci producenci RAM!" to podniosą ceny. Edytowane Poniedziałek o 14:26 przez VRman 1 2
maxmaster027 875 Opublikowano Poniedziałek o 14:44 Opublikowano Poniedziałek o 14:44 (edytowane) " Karty są drogie bo drogi jest układ, bardzo drogie jest opracowanie i wdrożenie nowego układu. Dalej opracowanie oprogramowania, marketing, całe PCB i komponenty karty. Do tego jest jeszcze oczywiście pamięć, ale koszty większości zostają gdzie były, albo spadają z czasem. Ale teraz jak coś co stanowi niedużą część kosztów droże, to cała karta ma od razu zdrożeć. Do tego wszyscy są zgodni, że na cenę pamięci AMD i NV doda swoją MARŻĘ. To jakby nagle nadeszła jakaś kosmiczna plaga i zrobiło się zimno i magazyny zaczęły być droższe. NV by wyszła i powiedziała, że w takim razie ona też podnosi marżę od magazynowania kart w hurtowniach. AMD już od lat prezentuje Nvidiową postawę względem konsumentów, więc wcale mnie to nie dziwi. Co tam, że karty nawet nie zbliżyły się jeszcze do sensownych cen, że marże są przepompowane. Co tam, że minął rok od planowanej premiery. Co tam, że NV praktycznie nie wydało nic na gamingową serię 5xxx bo żaden R&D nie poszedł w stronę projektowania układu pod gry. Co tam, że psują tymi cenami rynek. To nie ważne. Jest okazja puścić ściemę "to przez te cholerne pamięci! Udało by się gdyby nie ci przeklęci producenci RAM!" to podniosą ceny." Co do tego w gruncie rzeczy zgoda. Natomiast nie jest tak jak napisales. Na pełne wykorzystanie potenciału RTX 4000 przyszlo poczekac bardzo dlugo, 2.5roku od premiery, dopiero Doom the dark ages w pelni wykorzystuje potenciał tych kart, ale nie ma szans, że cos takiego da sie zrobic za pstryknieciem palca, tymbardziej ze robi sie to coraz bardziej skomplikowane. A co do reszty to masz racje. Edytowane Poniedziałek o 14:45 przez maxmaster027
Kadajo 7 396 Opublikowano Poniedziałek o 15:28 Opublikowano Poniedziałek o 15:28 Teraz jak już wszędzie piszą o podwyżkach i każdy ich się spodziewa głupotą będzie zawieść oczekiwania niezależnie od stanu właściwego 2
Kanzu 201 Opublikowano Poniedziałek o 16:00 Opublikowano Poniedziałek o 16:00 2 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Nie musi być kątowy. Jest elegancko i równiótkie obciążenie na każdym pinie, ale to dzięki kontroli złącza od Asusa jest tak dobrze, bo przy zakupie trochę korekt musiałem wprowadzić. Masz każdy przewód w oplocie, więc to sztywniejsze pewnie. U mnie się kable nagrzeją i izolacja robi się plastyczna a później nie da się już tego docisnąć, bo się wyginają. Jakby piny nie cofały się przy dociskaniu kostki to lepiej by to łączyło a tu wystarczy dotknąć przypadkiem i zaraz jest rozjazd na podglądzie. Jak dla mnie kątowy to najlepsze rozwiązanie, bo raz, że ładniej wygląda a dwa, że naturalnie jest wygięty i nic tam nie będzie prężyć
areczek1987 898 Opublikowano Poniedziałek o 16:37 Opublikowano Poniedziałek o 16:37 2 godziny temu, VRman napisał(a): https://videocardz.com/newz/amd-radeon-gpus-may-cost-10-more Plotki o kartach NV też już gdzieś widziałem, ale nie mam linka. Zresztą jak podskoczą ceny Radków to kaktus na dupie mi wyrośnie jeśli NV zachowa się bardziej przyzwoicie niż AMD. Ukryj zawartość Karty są drogie bo drogi jest układ, bardzo drogie jest opracowanie i wdrożenie nowego układu. Dalej opracowanie oprogramowania, marketing, całe PCB i komponenty karty. Do tego jest jeszcze oczywiście pamięć, ale koszty większości zostają gdzie były, albo spadają z czasem. Ale teraz jak coś co stanowi niedużą część kosztów droże, to cała karta ma od razu zdrożeć. Do tego wszyscy są zgodni, że na cenę pamięci AMD i NV doda swoją MARŻĘ. To jakby nagle nadeszła jakaś kosmiczna plaga i zrobiło się zimno i magazyny zaczęły być droższe. NV by wyszła i powiedziała, że w takim razie ona też podnosi marżę od magazynowania kart w hurtowniach. AMD już od lat prezentuje Nvidiową postawę względem konsumentów, więc wcale mnie to nie dziwi. Co tam, że karty nawet nie zbliżyły się jeszcze do sensownych cen, że marże są przepompowane. Co tam, że minął rok od planowanej premiery. Co tam, że NV praktycznie nie wydało nic na gamingową serię 5xxx bo żaden R&D nie poszedł w stronę projektowania układu pod gry. Co tam, że psują tymi cenami rynek. To nie ważne. Jest okazja puścić ściemę "to przez te cholerne pamięci! Udało by się gdyby nie ci przeklęci producenci RAM!" to podniosą ceny. Oni nawet już telefoniarzy straszą... zdolności kredytowe na elektronikę... https://spidersweb.pl/2025/11/drozsze-telefony-2026-wzrost-cen-pamieci.html
jankooo 252 Opublikowano Poniedziałek o 17:29 Opublikowano Poniedziałek o 17:29 3 godziny temu, tommiyacht napisał(a): Czy działa na tą chwile na naszych rtx5xxx opcja "wgrywania" krzywej wentylatora do gpu ? (use firmware control) czy dalej trzeba wrzucac MAB do autostartu Nie musisz robić autostartu całej apki Przy tych ustawieniach OC oraz sterowanie wentylatorami masz ładowane automatycznie przy starcie. System "Fan Stop" też działa z własną krzywą.
Smalec 1 551 Opublikowano Poniedziałek o 19:50 Opublikowano Poniedziałek o 19:50 Przyznać się, który poleciał do Chin na Black Frajer? YouCut_20251124_204820023.mp4 1
Duchew 0 Opublikowano Poniedziałek o 19:58 Opublikowano Poniedziałek o 19:58 (edytowane) Ta karta Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Windforce OC SFF jest głośna? Bo widzę że w porównaniu z 4080 gaming to chłodzenie duuzo mniejsze Ale może po UV daje rade hmm Czy może dołożyć 400 do Windforce gaming OC? 3500 albo 3900 Edytowane Poniedziałek o 20:05 przez Duchew
Radio Tirana 1 041 Opublikowano Poniedziałek o 20:18 Opublikowano Poniedziałek o 20:18 17 minut temu, Duchew napisał(a): Ta karta Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Windforce OC SFF jest głośna? Jest to bardzo ogólne pojęcie. Generalnie Gigabajty mają agresywną krzywa wentylatorów i zazwyczaj da się zmniejszyć obroty (a tym samym uciszyć kartę) bez negatywnego wpływu na temperatury.
Duchew 0 Opublikowano Poniedziałek o 21:15 Opublikowano Poniedziałek o 21:15 Poczytałem troche o Windforce i podobno po przestawieniu biosu na silent plus uv prawie jej nie słychać.
Doamdor 1 778 Opublikowano Poniedziałek o 22:25 Opublikowano Poniedziałek o 22:25 2 godziny temu, Duchew napisał(a): Ta karta Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Windforce OC SFF jest głośna? Bo widzę że w porównaniu z 4080 gaming to chłodzenie duuzo mniejsze Ale może po UV daje rade hmm Czy może dołożyć 400 do Windforce gaming OC? 3500 albo 3900 The Last of Us: Part II Bios performance 69 C - 71 C 1900 RPM Bios silent 73 C - 75 C 1500 RPM Po UV z biosem silent będzie ok. 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano Poniedziałek o 22:32 Opublikowano Poniedziałek o 22:32 2 godziny temu, Duchew napisał(a): Ta karta Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti Windforce OC SFF jest głośna? Bo widzę że w porównaniu z 4080 gaming to chłodzenie duuzo mniejsze Ale może po UV daje rade hmm Czy może dołożyć 400 do Windforce gaming OC? 3500 albo 3900 Za ok 3550 masz asus prime w komputronie a Ty sie bawisz w jakies windforce 1
Duchew 0 Opublikowano Poniedziałek o 22:44 Opublikowano Poniedziałek o 22:44 (edytowane) 14 minut temu, Phoenix. napisał(a): Za ok 3550 masz asus prime w komputronie a Ty sie bawisz w jakies windforce 3650zł .. Ale podobno cewki tam to dramat a w giga zazwyczaj cisza. Miałem kiedyś asusa i też piszczały cewki hm Edytowane Poniedziałek o 22:46 przez Duchew
Phoenix. 4 711 Opublikowano Poniedziałek o 22:59 Opublikowano Poniedziałek o 22:59 Kod w aplikacji 3%, no taki dramat że to była moja najcichsza karta 😆
Duchew 0 Opublikowano wczoraj o 00:44 Opublikowano wczoraj o 00:44 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Kod w aplikacji 3%, no taki dramat że to była moja najcichsza karta 😆 te 3 % za zakup przez aplikację to chyba tylko nowym tak? Bo nie mogę znależć ;/
Pawelec7 40 Opublikowano wczoraj o 03:50 Opublikowano wczoraj o 03:50 (edytowane) Wgrałem Matrix Bios (800W) do RTX 5090 Ventusa i oto takie wyniki: Na maksa TDP nie ustawiałem bo boję się spalić kartę. Temp w pokoju ok 19 stopni. Edytowane wczoraj o 03:53 przez Pawelec7
areczek1987 898 Opublikowano wczoraj o 04:03 Opublikowano wczoraj o 04:03 No ledwo 2300rpm. Selekt! Przy takim czymś się chyba ten plastik dostatecznie chłodzi. I tak się sfajczy. To jest tak pomyślane przy takim guano postępie.
Phoenix. 4 711 Opublikowano wczoraj o 04:29 Opublikowano wczoraj o 04:29 3 godziny temu, Duchew napisał(a): te 3 % za zakup przez aplikację to chyba tylko nowym tak? Bo nie mogę znależć ;/ Partapp kod 1
lechoo84 13 Opublikowano wczoraj o 06:07 Opublikowano wczoraj o 06:07 @Phoenix. + teoretycznie można jeszcze zgarnąć 1% natychmiastowy cashbask z ZEN (jak ktoś ma). Jak przyjdzie link do płatności to przejść do sklepu komputronik przez apkę ZEN i opłacić kartą - 1% wraca od razu na konto (dodatkowo opcja przedłużenia gwarancji o 2 lata). Z cashback korzystałem kupując RTX5080 w tamtym tygodniu.
Phoenix. 4 711 Opublikowano wczoraj o 06:16 Opublikowano wczoraj o 06:16 Teraz sie wycwanili bo bylo 5% w apce
lechoo84 13 Opublikowano wczoraj o 06:30 Opublikowano wczoraj o 06:30 (edytowane) Pamiętam jak kilka miesięcy temu przez weekend było 10% cashback. Dobre czasy, można było sporo przycebulić. Niemniej dobre i te 3% rabatu i 1% cashback. Teraz do NEONET dali 2.5% z okazji black frajerday. Łącząc z kodem z ing na 200 zł za zakupy powyżej 4000 zł też coś można znaleźć. Edytowane wczoraj o 08:32 przez lechoo84
Doamdor 1 778 Opublikowano wczoraj o 10:29 Opublikowano wczoraj o 10:29 6 godzin temu, Pawelec7 napisał(a): Wgrałem Matrix Bios (800W) do RTX 5090 Ventusa i oto takie wyniki: Na maksa TDP nie ustawiałem bo boję się spalić kartę. Temp w pokoju ok 19 stopni. Co najwyżej może odlecieć.
DżonyBi 1 966 Opublikowano wczoraj o 10:36 Opublikowano wczoraj o 10:36 https://www.3dmark.com/hall-of-fame-2/steel+nomad+3dmark+score+dx12+preset/version+1.0 ładnie wykręcone wyniki
Phoenix. 4 711 Opublikowano wczoraj o 10:57 Opublikowano wczoraj o 10:57 https://videocardz.com/newz/occt-v15-can-test-radeon-geforce-and-arc-gpus-at-the-same-time-new-gpu-adaptive-test-explained
Rekomendowane odpowiedzi