Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Pentium D napisał(a):

Jak to obrzydliwie wygląda z tymi wentylatorami. Tylko kloca postawić w obudowie z tak paskudną kolorystyką wentylatorów. 

Ja tam zawsze myślałem, że to twój ulubiony kolor :E Ale jak coś można wrzucić czarne wentyle.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Mam, używam, żyję ;)

Poczytaj gdzieś, co to znaczy. ;)

No trochę się samozaorałem xD Aż mnie to rozbawiło.

Tak to jest jak człowiek piszę szybko myśląc o czymś innym. Biję się w pierś ;) 

A scenę filmową znam. W końcu uważana za najbardziej realistyczną w historii kina jeżeli chodzi o ten rodzaj walki.

• Like 1
Opublikowano

Bardzo podchwytliwe. Myślę, że jest, chyba ze MSI skopało sam projekt PCB to Noctua sprawi tylko ze bedzie ciszej i chłodniej :D

Ale powiem ci ze to nie głupie nawet, kupić tanio machnąć nowy shraud i bam Premium :E

Ja u siebie chciałem z czystej ciekawości tak zrobić, ale stwierdziłem ze karta jest zbyt cicha żeby w to inwestować.

Ale jakbym miał wyjca to na pewno bym się pobawił.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, jankooo napisał(a):

Moje zapędy kończą się na zwróceniu uwagi, ze piszesz bzdury... nie pierwszy raz zresztą. Niestety.;)

👌

18 godzin temu, jankooo napisał(a):

Pisałem ci żebyś nie dodawał kolejnych bzdur a ty swoje... gdzie, kiedy i komu?

Co ma twoja historia do tego co masz teraz?

Ja pisze tylko i wyłącznie o 5070Ti BO SIĘ NA TO POWOŁUJESZ. Tylko tyle a cała reszta to twoja ułańska fantazja i dopowiedzenia. Nigdy nie miałem 5090 i jedyne co wiem o tym modelu inno to to, że jest wybierana pod wodę.

Co do słabszych modeli w przeciwieństwie do ciebie nie teoretyzuje bo coś tam miałem w rękach i nawet testy porównawcze wrzucałem tu na forum.

Ps, Moja karta pracuje wyśmienicie w stanie fabrycznym ze zrobionym OC a windforce to fajna karta o oczko wyżej jeśli chodzi o jakość wykonania niż twój ventus+;) 

Nie bierz do głowy są betony że młotem nie rozwalisz po prostu jest za twardy🔨

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Bardzo podchwytliwe. Myślę, że jest, chyba ze MSI skopało sam projekt PCB to Noctua sprawi tylko ze bedzie ciszej i chłodniej :D

Ale powiem ci ze to nie głupie nawet, kupić tanio machnąć nowy shraud i bam Premium :E

Ja u siebie chciałem z czystej ciekawości tak zrobić, ale stwierdziłem ze karta jest zbyt cicha żeby w to inwestować.

Ale jakbym miał wyjca to na pewno bym się pobawił.

W sumie mądrze prawisz odnośnie PCB. Wystarczy przeanalizować co konkretnie tam dał producent.
Coś jak kupno auta pod projekt dla silnika. Jeżeli w projekcie użyty będzie tylko silnik, to pod jego kątem powinniśmy dawać ocenę zakupu.

Z tego co pamiętam ktoś z forum wodował MSI Ventusa i bardzo pochlebnie wypowiadał się o jakości PCB i głośności cewek.

Pamiętam czasy jak popularne były chłodzenia typu Accelero - dzięki temu uratowałem kulturę pracy Gainwarda 9600GT.

@AudRob Bawi mnie jak w rolę recenzenta wchodzi ktoś, kto nic nie wnosi, a nawet można powiedzieć, że pasożytuje. Miłego dnia.

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Mam takie szybkie pytanie. Obecnie moja karta graficzna to RTX3060 TI i procesor i5 11400 f wiem , że już trochę leciwy jest. Czy jakbym do tego dołożył taką kartę https://www.x-kom.pl/p/1335472-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-s-16gb-gddr7.html?sm=lowcygier żeby reszty nie ruszać oprócz zasilacza to ma to jakiś sens? Czy nie zobaczę różnicy i nie warto i lepiej za jakiś czas całość złożyć coś na nowo? Za jakiś czas może bym powoli zaczął składać coś nowego. Bo nie ukrywam że to 8 GB Ramu w karcie to trochę mało już jest. Monitor mam ogólnie 1080p ,ale używam dosyć często w grach opcji DLDSR z panelu Nvidia.

Edytowane przez Ghost589
Opublikowano
39 minut temu, Ghost589 napisał(a):

Obecnie moja karta graficzna to RTX3060 TI i procesor i5 11400 f wiem , że już trochę leciwy jest. Czy jakbym do tego dołożył taką kartę

Optymalnie całość razem z procem. 11400f w nowych procesorowych gierkach czy miejscówkach będzie ograniczeniem, bardziej takiego 5070 12GB jak chcesz samo GPU zmienić bym celował do tego zestawu.

Opublikowano
Godzinę temu, Ghost589 napisał(a):

Cześć

Mam takie szybkie pytanie. Obecnie moja karta graficzna to RTX3060 TI i procesor i5 11400 f wiem , że już trochę leciwy jest. Czy jakbym do tego dołożył taką kartę https://www.x-kom.pl/p/1335472-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-s-16gb-gddr7.html?sm=lowcygier żeby reszty nie ruszać oprócz zasilacza to ma to jakiś sens? Czy nie zobaczę różnicy i nie warto i lepiej za jakiś czas całość złożyć coś na nowo? Za jakiś czas może bym powoli zaczął składać coś nowego. Bo nie ukrywam że to 8 GB Ramu w karcie to trochę mało już jest. Monitor mam ogólnie 1080p ,ale używam dosyć często w grach opcji DLDSR z panelu Nvidia.

Tak sobie.  5070Ti jest za mocna na ten zestaw. A zasilacza nie musisz wymieniac 3060Ti to 200W defaultowo, 5070Ti ma suwak 69%PL masz 210W i tak tej wydajnosci bedzie az nadto. 

Jezeli nie planujesz w najblizszym czasie rozbudowy o np 9800x3d to wez 5070 ta karta styknie i bedziesz zadowolony :) 
Masz teraz promke 2250zl https://www.x-kom.pl/p/1330985-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-twin-edge-12gb-gddr7-dlss4.html 

Jak planujesz rozbudowe, aczkolwiek przy obecnych cenach ramu to trzeba sie 2 razy zastanowic to mozesz wziąć tego 5070TI za 3.5k aczkolwiek w opiniach pisza ze ma glosne wentylatory lepsze wersje 5070Ti sa w okolicach 4000zl

https://www.x-kom.pl/p/1333201-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5070-ti-gaming-trio-oc-16gb-gddr7.html np gaming trio za 4100zl 

Natomiast juz przy tej kwocie znowu lepiej dolozyc do 5080 jest PNY za 4601zl obecnie tutaj wydajnosc juz bedzie wieksza, ale to tylko jezeli planujesz rozbudowe za 2-3miechy
https://www.sferis.pl/karta-graf-pny-geforce-rtx-5080-16gb-oc-3-fan-i467385 

Najlepiej nie kupowac na zapas, bo sie okaze, ze nie kupisz nowego zestawu i wydasz niepotrzebnie duzo na nowa karte. Ten ZOTAC za 2250zł Ci styknie, tanio i akurat pod twoj zestaw

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Jezeli nie planujesz w najblizszym czasie rozbudowy o np 9800x3d to wez 5070 ta karta styknie i bedziesz zadowolony :) 
Masz teraz promke 2250zl https://www.x-kom.pl/p/1330985-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-5070-twin-edge-12gb-gddr7-dlss4.html 

Hmmm. Może faktycznie to nie głupie wziąć tego 5070. Jeszcze podam model tego zasilacza na wszelki wypadek czy będę teoretycznie w stanie taką 5070 co podałeś z linku podłączyć. Zasilacz to SILENTIUMPC VERO L3 BRONZE 600W. Powiem też tak, że przez te prawie 5 lat co mam ten komputer to nie miałem z nim żadnych problemów poza tym brakującym Vram teraz.

Edytowane przez Ghost589