Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

No dlatego przy 5090 warto było poszukać lepszej sztuki. 0.83V przy zegarze rzeczywistym 2580Mhz, perf/W stoi bardzo wysoko. 0.8V 2070MHz, prawie 12k w Steel Nomad i max pobór 320W.

Właśnie porównywałem do Twojego wyniki 119xx coś takiego wyszło u mnie 11680 na 0.8V.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

No dokładnie 11927, takie 5090 to już są używalne kawałki krzemu :E

Jeszcze jak to u mnie wygląda tak mniej więcej w QII 4k MAX

obraz.png.8e47dadb910729e5a4e67541ab9b30cc.png

Praktycznie stockowa wydajność na 0,83V, tyle że zrzucane jest 150W poboru :). Wiadomo, w lżejszych pozycjach takie UV, będzie mniej wydajne od stocka, ale za to dużo bardziej oszczędne. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

No dokładnie 11927, takie 5090 to już są używalne kawałki krzemu :E

Nie porównywaliśmy się chyba wtedy z tym Suprimem co miałem, ale gdzieś post znalazłem ze screenem. 

2065Mhz, 0.800V, 316W.

Ciekawe kto go z outletu przygarnął ;D

Screenshot_20250424_140231_Brave.thumb.jpg.2e4370cd8a8dd2e8fde2c191fc1b16cd.jpg.fb82178518ac2df39987f5a47f227516.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pojawiło mi się dziś takie pytanie w głowie odnośnie zużycia prądu przez kartę. Zakładając, że mamy przykładowo 5080 i ma ona maksymalne zużycie prądu 360 Watt, to jak rozumiem zużywa ona tyle maksymalnie wysilona, a przy np starszych grach zużywa mniej. A jak jest w przypadku rozdzielczości? 2k to nie 4K i duża różnica pikseli. W związku z tym pytanie, czy w np 4k będzie brała więcej prądu, bo więcej pixeli do obrobienia?? Pomijam oczywiście wszelkie gmeranie typu undervolting.

Edytowane przez Bodhi
Opublikowano (edytowane)

Te 360 W to tylko maksymalny pobór mocy - karta tyle ciągnie dopiero przy pełnym obciążeniu. W starszych/lżejszych grach bierze wyraźnie mniej.

4K vs 1440p to więcej pikseli do obrobienia, więc GPU ma więcej roboty i zazwyczaj zużywa więcej prądu, zwłaszcza bez limitu FPS. W niższych rozdzielczościach częściej ogranicza CPU, więc karta nie idzie wtedy pełną parą.

Generalnie wszystko rozbija się o obciążenie GPU. Jak w 2K dowalisz RT, ultra cienie, odbicia itd., to karta też potrafi dociągnąć prawie pod limit mocy – mimo niższej rozdzielczości. 4K to tylko jeden z czynników, który dokręca śrubę, ale nie jedyny.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Bodhi napisał(a):

Pojawiło mi się dziś takie pytanie w głowie odnośnie zużycia prądu przez kartę. Zakładając, że mamy przykładowo 5080 i ma ona maksymalne zużycie prądu 360 Watt, to jak rozumiem zużywa ona tyle maksymalnie wysilona, a przy np starszych grach zużywa mniej. A jak jest w przypadku rozdzielczości? 2k to nie 4K i duża różnica pikseli. W związku z tym pytanie, czy w np 4k będzie brała więcej prądu, bo więcej pixeli do obrobienia?? Pomijam oczywiście wszelkie gmeranie typu undervolting.

Nie wiem czy przy starszych grach karta Ci zużyje mniej prundu. Odpal sobie na maksymalnych ustawieniach w 4k Mass Effect Andromeda. Gra z 2017r czyli dosc stara, ciagnie to tyle ile TDP jest aktualnie na karcie. Najczesciej to wlasnie w nowych grach opartych o UE5 gdzie nie ma path tracingu tylko jest lumen, karty z serii 5000 ciągna relatywnie bardzo malo energii. Tak jakby ten silnik nie był zoptymalizowany pod tą serie kart.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Najczesciej to wlasnie w nowych grach opartych o UE5 gdzie nie ma path tracingu tylko jest lumen, karty z serii 5000 ciągna relatywnie bardzo malo energii. Tak jakby ten silnik nie był zoptymalizowany pod tą serie kart.

Na razie to się spotkałem z tym problemem w Outer Worlds 2 w sposób zauważalny, gdzie faktycznie zużycie jest niższe momentami, ale to się dzieje gdy obciążenie GPU spada nawet do 70%, więc dalej sprowadza się to do obciążenia GPU.

Stare gry generalnie obciążają GPU znacznie mniej i zużycie spada. Nie wymyślaj koła na nowo.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Stare gry generalnie obciążają GPU znacznie mniej i zużycie spada. Nie wymyślaj koła na nowo.

Generalizować, zawsze można. Podałem przykład Andromedy bo wiem, że żre jak cholera, a sam sprawdzam czesto temp na Quake2 RTX. (mimo, że to gra originalnie z 1997r, odświeżona o RT w 2019) wiec 6 letnia. Cieżko mi powiedzieć, co wiecej weźmie energii niz ten 6 letni tytuł. Ale skoro sie upierasz. Tak no generalnie starsze gry wezmą mniej szczegolnie te z 2000-2010r. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Zachy napisał(a):

Mam takiego w domu. Tzn Epic-X.

Szurajacy wentylator - to problem jaki wystapil u mnie, poza obreb shrouda wysunal sie kabelek i tarl o rog lopatek.

Do naprawienia samwmu 5min.

Karty nie wazylem, alw jest dosc ciezka i solidnie wykonana. Wentylatory nie sa glosne, pod obciazsniem slychac szum, mozna je ladnie wyregulowac wlasna krzywa. W cenie tej karty nie znajdziesz nic lepszego :)

Do tego gabaryty nie sa jakos znaczaco  przesadzone.

To by była całkiem śmieszna wada fabryczna. W razie czego jak trafi się taki, to będę weryfikował :). Dzięki za info.

Miałem przez chwile pomysł, żeby zamówić Gaminga od Gigabyte zamiast tej karty, ale stwierdziłem;
- decyzja podjęta przez niezłą cenę tego PNY,
- no i w końcu - Gigabyte mi do budy nie wejdzie albo wejdzie na styk, a PNY na luzie haha.

Jutro mam mieć. Dam znać jak u mnie będzie. Warunki mimo microatx mam niezłe, bo karta będzie miała 2 arctici bionixy 120mm zaraz pod sobą. Z resztą karta z TDP ponad 300W siedziała jużw tym kompie ze świetnymi temperaturami, ale to był TUF :E.

Edytowane przez hajapackage