ShaDow_Pro 607 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 10 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a): Odnośnie tej 5060TI 16GB To mam tą MSI Gaming Trio OC za 1700zł Ewentualnie MSI Gaming OC z dwoma wentylatorami za 1690zł Chłodzenie praktycznie takie samo jeśli chodzi o temperatury https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5060-ti-gaming-16-gb/40.html Bierz, która Ci się bardziej podoba. Wszyscy narzekają, a po OC to jest poziom 4070 w dobrej wersji fabrycznej, +4GB Vramu, w takiej cenie wersja od MSI to świetna karta. 16GB coraz bardziej się przydaje jak chce się włączyć MFG. Edytowane 6 godzin temu przez ShaDow_Pro 1
DżonyBi 2 001 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 34 minuty temu, oldfashioned napisał(a): Ceny ramu up, ceny ssd up, ceny vramu(kart up). Ktos wierzy w to ze to w ogole jeszcze spadnie w przeciagu paru lat? HDD też up, kupowałem jeszcze nie tak dawno 2 x4TB WD Red plus po 480/szt (standardowa cena) - teraz 2TB blisko tej ceny, a 4TB już blisko 650zł. Edytowane 6 godzin temu przez DżonyBi
Pitt_34 354 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ogólnie to wszytko UP. A po nowym roku myślę, że będzie jeszcze gorzej. Kto nie musi czekać, to chyba odpowiedni moment na zakup sprzętu.
Phoenix. 4 974 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu https://videocardz.com/newz/nvidia-rumored-to-cut-geforce-rtx-50-supply-in-h1-2026-rtx-5070-ti-and-5060-ti-to-be-affected-first
bofff 148 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Albo tych farm w Teksasie powstało więcej niż myślałem, albo short squeeze jak Biedronka na cukrze Po Nowym roku pewnie będzie można coś wnioskować
leven 592 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 12 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Dla leniwych Raster i RT juz inna bajka i story wydajnosciowe Czyli po włączeniu RT lub PT 5060Ti odjeżdza od 3080 i to czasami grubo jak w Hogwarts na 30%. Jeżeli masz dobra wersje a taka jest Gaming trio, za niecale 1700zl to bierz. 16GB vram, niby za duzo, ale jednak sie przydaje na mody, albo w niektorych grach jest po prostu bezproblemowo Sporo ludków wręcz zabija 5060ti 16GB twierdząc, że jest to nie wiele szybsza karta od np. 3060ti, a nawet jej nie mieli w rękach. Poza tym, że karta ma na pokładzie szybkie 16GB GDDR7, to jeszcze GPU idzie potraktować UV z możliwością podniesienia zegarów do np. 3100mhz + 2000mhz dla pamięci. Taki myk daje karcie kilkanaście % przyrostu wydajności przy powiedzmy max 150Watach poboru mocy (UV 955 mV) Do tego dochodzą wszystkie wodotryski Nvidii. Ja 5060ti 16GB uważam za całkiem fajny zakup, na pewno lepszy od 5070 z tylko 12GB Vram. A wydajność można sobie jeszcze podnieść ficzerami i w takim przypadku lepiej mieć kartę z 16GB Vram niż 12GB Vram. Różnica w wydajności pomiędzy 5060ti vs 5070 jest już praktycznie zatarta. Niektórzy piszą mi, że przesiadka z wcześniejszej 3060ti na 5060ti jest nieopłacalna, a tutaj jasno pokazałeś, że 5060ti jest na poziomie 3080 ! To ja się pytam ludków, skąd ich tak mizerna opinia o 5060ti ? Przecież 3060ti jest około połowę wolniejszy od 3080 Tyle miałem do powiedzenia 20 godzin temu, Doamdor napisał(a): Mały, ale wariat. https://videocardz.com/newz/colorful-launches-geforce-rtx-5060-ti-5070-igame-mini-gpu-series Trochę kanciasta, ale miodnie wygląda
Grolshek 593 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 19 minut temu, leven napisał(a): Sporo ludków wręcz zabija 5060ti 16GB twierdząc, że jest to nie wiele szybsza karta od np. 3060ti, a nawet jej nie mieli w rękach. Poza tym, że karta ma na pokładzie szybkie 16GB GDDR7, to jeszcze GPU idzie potraktować UV z możliwością podniesienia zegarów do np. 3100mhz + 2000mhz dla pamięci. Taki myk daje karcie kilkanaście % przyrostu wydajności przy powiedzmy max 150Watach poboru mocy (UV 955 mV) Do tego dochodzą wszystkie wodotryski Nvidii. Ja 5060ti 16GB uważam za całkiem fajny zakup, na pewno lepszy od 5070 z tylko 12GB Vram. A wydajność można sobie jeszcze podnieść ficzerami i w takim przypadku lepiej mieć kartę z 16GB Vram niż 12GB Vram. Różnica w wydajności pomiędzy 5060ti vs 5070 jest już praktycznie zatarta. Niektórzy piszą mi, że przesiadka z wcześniejszej 3060ti na 5060ti jest nieopłacalna, a tutaj jasno pokazałeś, że 5060ti jest na poziomie 3080 ! To ja się pytam ludków, skąd ich tak mizerna opinia o 5060ti ? Przecież 3060ti jest około połowę wolniejszy od 3080 Tyle miałem do powiedzenia Trochę kanciasta, ale miodnie wygląda Bo chwalisz tą swoją Tiajkę jak wallec Intela. Jakby to było rozwiązanie problemów świata, wszyscy kupią i będzie pokój na zawsze. 1
leven 592 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Twoja wypowiedź oznaczała by, że 3080 jest cienki ? A to ciekawe A Wallca nie da się przeskoczyć, choćby z trampoliny skorzystać Na swój sposób nawet jest sympatyczny. Edytowane 4 godziny temu przez leven
Grolshek 593 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 15 minut temu, leven napisał(a): Twoja wypowiedź oznaczała by, że 3080 jest cienki ? A to ciekawe A Wallca nie da się przeskoczyć, choćby z trampoliny skorzystać Na swój sposób nawet jest sympatyczny. 3080 to w tej chwili stary i gorący bezsensowny zakup. Wysoka szansa na zakup złomu. Wallec w małych ilościach jest nawet zabawny. Kluczowe jest tu: "w małych ilościach". Edytowane 4 godziny temu przez Grolshek
maxmaster027 935 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Nie no ogólnie, nie ma sie co kłócić pany, kazdy swoje chwali, leven swojego 5060TI 16GB, Wallec swojego Intela i worshipuje kanał Jufes'a, ktos tam inny 5080 inny 4090 a jeszcze ktos tam sie podnieca 5090. No tak juz jest. A odnośnie 5060TI to ma nowsze rdzenie RT, wiec zwyczajnie wlaczajac w grze ray tracing odjeżdza od 3080, po przesunieciu power limitow na obu kartach i max oc, wyglada to jak 200W vs 400W, a z włączonym RT i tak 200W wygrywa i to zauważalnie. 16GB ram sie przydaje, zawsze lepiej miec wiecej. 12GB ogolnie do 2k styknie. Do 4k juz potrafi byc na limicie czesto, i trzeba cos tam zredukowac. Jezeli chodzi o wydajnosc 5070 to ta karta na max OC ma wydajnosc praktycznie podkreconej 4070TI(prawie), wiec no jest moc. Ale tylko w dobrej wersji, a takie niestety dosc sporo kosztuja. Jest tez UV, no ale wtedy roznica pomiedzy 5060TI OC a 5070 UV juz sie bardzo pomniejsza, a tutaj mamy 16GB vram. Wiec jakkolwiek ktos ma do kupienia np https://www.amazon.com/MSI-RTX-5070-12G-SOC/dp/B0DYG483V1 to jest vanguard za 2500zł, np w promce za 2200-2300 to taka karta jest jednak lepsza. Aczkolwiek za 2500zl tez niezly deal z takim chlodzeniem, porownujac do windforce obecnie 2300zl. Wolałbym 200zł dopłacic do tak dobrze chłodzonej wersji. No ale różnica wtedy jest wieksza. Jezeli ktos ma mozliwsoc kupna gaming trio za 1700zl a nie ma mozliwosci kupna 5070 Vanguard za 2200-2300 to jednak brałbym gaming trio zamiast windforce + 600zł dopłaty. 1 1
leven 592 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ale wielka karta Cena jeszcze większa: https://www.komputronik.pl/product/992870/asus-geforce-rtx-5090-rog-matrix-platinum-30th-anniversary-edition-32gb-dlss-4.html BTW, gostek mógł sobie jeszcze kombinezon narciarski założyć
oldfashioned 567 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Trzeba przyznac ze oblednie wygladaja te no-cables. Karta sama w sobie nie w moim guscie wizualnym, ale caloksztalt - sztosik.
leven 592 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tak i cena + 8 tysięcy zł. tylko dla tego, że to ROG i +10 % wydajności do przodu Aha + odpowiednia mobka, żeby w ogóle weszła na płytę, bo dodatkowe styki nie pozwolą na montaż tej karty na normalnych płytach.
oldfashioned 567 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak ktos sobie jest w stanie pozwolic na takie rzeczy, to 8k jest pewnie pokroju bledu, czy tam 50 czy 58k za kompa, bez roznicy
Elder 338 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu Po co kombinować z BTF jak wystarczyło przenieść miejsce gdzie gniazdo 12VHPWR mamy jak w RTX 5090 AORUS STEALTH ICE i temat kabli z bani. 1
PepePanDziobak 116 Opublikowano 46 minut temu Opublikowano 46 minut temu W euro znowu raty 0 i 2 pierwsze raty gratis. I chyba 50 zl za kazde wydane 500 nadal jest. Więc brać GPU . I zniżki dla nowych kont
Pitt_34 354 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu 21 minut temu, Elder napisał(a): Po co kombinować z BTF jak wystarczyło przenieść miejsce gdzie gniazdo 12VHPWR Tutaj akurat Gigabyte fajnie to rozwiązało
Elder 338 Opublikowano 22 minuty temu Opublikowano 22 minuty temu To gniazdo zawala temat w większości modeli GPU nie ważne AC czy CLC niby wybrnąć idzie z problemu 90 stopni kątowymi kablami Cablemod ale nadal mnie to drażni. INNO3D 5090+Cablemod. 1
Rekomendowane odpowiedzi