Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Że się nie boisz kupować na amazonie :hihot:

Czego mam  się bać? o wiele bardziej boję się takiego sklepu z X  w nazwie  i ich mitycznych kontenerowców :E 

Opublikowano

Wszyscy wysyłają po zwrotach bo gdzieś to trzeba opchać jak ludzie zwracają po kilkanaście sztuk danego towaru 

Cegła - chargeback 

Rok gwarancji - Asus lubi się i tak wypiąć na klienta po 2 latach 

Amazon ma to do siebie,że nie pobiera kasy jak nie ma wysyłki

Opublikowano
50 minut temu, sideband napisał(a):

X-kom nigdy nie miałem problemów 

Ja również, do maja tego roku kiedy kupiłem płytę B450 w sumie za niewielkie pieniądze, ale z wadą ukrytą i do dnia dzisiejszego walczę z nimi o zwrot kasy albo wymianę/naprawę  płyty. 

Niestety jak na razie bezskutecznie.

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Amazon często wysyła po zwrotach, a czasem cegłówki poza tym tracisz rok gwarancji ;)

Albo twierdzi, że wysłałeś im pustą paczkę na zwrot i mają w dupie wyjaśnienie okoliczności tajemniczego zaginięcia zawartości.

Opublikowano
2 godziny temu, Zas napisał(a):

A jaka to wada w tej płycie? Poza tym, że ukryta? :)

Po wyłączeniu kompa, potrafi się nie włączyć nawet przez kilka dni, po dociśnięciu płyty w okolicy procesora i pamięci, czasami zaskoczy, kilka dni jest ok i potem ponownie to samo.

Opublikowano
4 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Ja również, do maja tego roku kiedy kupiłem płytę B450 w sumie za niewielkie pieniądze, ale z wadą ukrytą i do dnia dzisiejszego walczę z nimi o zwrot kasy albo wymianę/naprawę  płyty. 

Niestety jak na razie bezskutecznie.

Daj znać jak się sprawa rozwinie  być może @x-kom załatwi sprawę..%-)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, sideband napisał(a):

X-kom nigdy nie miałem problemów ;)

Amazon często wysyła po zwrotach, a czasem cegłówki poza tym tracisz rok gwarancji ;)

Amazon to jest pierdylion większy sklep od xkoma i pierdylion rocznie więcej sprzedają. Na necie oczywiście znajdziesz więcej opinii na temat Amazona z jakimiś problemami w wysyłce czy przysłowiową cegłą w paczce, ale to chodzi o skalę różnych sklepów nieporównywalną w ilości sprzedaży.

Ja ogólnie od lat zamawiam dużo na Amazonie, w ostatnich latach to będzie ~300 przesyłek rocznie :E Jeszcze nigdy mi się nie trafiła cegła zamiast produktu.

Wadliwe produkty, nie pasująca jakoś wykonania czy cokolwiek innego oczywiście okazjonalnie bywa, ale zawsze szybki zwrot i kasa z powrotem, nigdy mi nie robili problemów.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Odpuszcza rynek konsumencki na 100%. 

6090 min 15k, mark my words.

Jaka jazda, ja się w ogolę dziwie ze oni jeszcze robią jakieś GPU dla kowalskiego.

To ogólnie co my jako cywilizacja mamy z tego AI i tych data center ? Bo dla mnie to jedno wielkie marnowanie energii, takie na poziomie krypto.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jaka jazda, ja się w ogolę dziwie ze oni jeszcze robią jakieś GPU dla kowalskiego.

To ogólnie co my jako cywilizacja mamy z tego AI i tych data center ? Bo dla mnie to jedno wielkie marnowanie energii, takie na poziomie krypto.

Bedziemy mieli cyfrowe wiezienie z oceną "prawilnego obywatela" dla wladzy.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

-przede wszystkim generowanie filmików i zdjęć z kotkami - 70%

-odmóżdżający  asystenci w stylu chatgpt 20%

-niezły machine learning w corpo prowadzący  do  nadchodzącej  fali  zwolnień 9,5%

-no i z 0,5% to np  astronomowie mają modele do przeszukiwania nieba czy biotech do  leków \

ale największy  problem to gigantyczna kasa powstała w skutek  luzowania monetarnego  z ostatniej dekady która inwestuje bardzo  agresywnie

kasa która owczym pędem weszła w data centers czy  co-fiansowanie  napompowała ogromną bańkę

jak walnie to  inflacja znowu  nam przeje 30% oszczędności ale będą tanie karty

jak nie walnie będą na razie drogie GPU

LOSE-LOSE rwał jego nać