maxmaster027 959 Opublikowano Czwartek o 14:13 Opublikowano Czwartek o 14:13 @Paw79 A jak UV wyglada na tej karcie względem def, i max OC clock behavior.mp4 U mnie jest cos takiego, myślę, że jest ok, Wczesniej mialem zegar 3150-3165 w quake po OC, ale na tych sterach co mam obecnie jakos akurat w quakeu nie chce wejsc wyzej. Co tez daje z 20-30W mniej A to i tak by sie na 1FPS przelozylo moze gora 2
leven 600 Opublikowano Czwartek o 16:32 Opublikowano Czwartek o 16:32 7 godzin temu, Bodhi napisał(a): Gaming OC, tylko 5080 mam od kilku dni. Polecam maniakom ciszy, ta karta to złoto, ani się nie poci, ani wiatraków nawet prawie nie uruchamia. Na razie bez żadnych kręceń, czy UV, ale wrzucam różne gierki kręcone na maxa i chyba maksymalna temperatura, to 61 stopni, a zwykle siedzi poniżej i jest pasywna. Wczoraj młody grał w warzone 2k i chyba prawie najwyższe ustawienia, temperatura po dłuższym czasie 39 stopni, na kilku programach sprawdzana, bo nie wierzyłem....cisza i wydajność, a cewki słychać, tylko po przyłożeniu ucha do karty...bajka Czyli u Ciebie tak to wygląda Nooo raczej powinno tak: No a to już w sypialni Wracając do powagi, to faktycznie warto dopłacić parę stów do porządnego chłodzenia 1
Bodhi 6 Opublikowano Czwartek o 19:58 Opublikowano Czwartek o 19:58 No szukałem czegoś cichego i wydajnego i to już dłuższy czas, byłem głęboko w rozłamie czy 5080, czy 5070ti, bo naczytałem się różnych rzeczy przez cały rok, naoglądałem testów. Wziąłem to co wziąłem, bo vanguardy znikły już jakiś czas temu, teraz straszą podwyżką, nie żałuję decyzji, choć pewnie niepewność co do żelu pozostanie na lata, ale nie będę cudował jak ten, którego imienia tu nie wymawiamy, czyli Pippo i oddawał, rozbierał i szukał dalej. Oby służyła.... 1 1
Pitt_34 366 Opublikowano Czwartek o 21:26 Opublikowano Czwartek o 21:26 8 miesięcy używałem Mastera 5080 nie było żadnych problemów z wyciekiem. Oczywiście karta w gnieździe PCIe. 1
Doamdor 2 032 Opublikowano Czwartek o 23:36 Opublikowano Czwartek o 23:36 3 godziny temu, Bodhi napisał(a): No szukałem czegoś cichego i wydajnego i to już dłuższy czas, byłem głęboko w rozłamie czy 5080, czy 5070ti, bo naczytałem się różnych rzeczy przez cały rok, naoglądałem testów. Wziąłem to co wziąłem, bo vanguardy znikły już jakiś czas temu, teraz straszą podwyżką, nie żałuję decyzji, choć pewnie niepewność co do żelu pozostanie na lata, ale nie będę cudował jak ten, którego imienia tu nie wymawiamy, czyli Pippo i oddawał, rozbierał i szukał dalej. Oby służyła.... Dobrze wybrałeś, na Quiet BIOS 1300 RPM, to bardzo dobry wynik, po UV spokojnie można zejść jeszcze niżej. 1 1
maxmaster027 959 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Film zatytułowany, że mamy zbyt wiele GPU teraz. Ale dosc ciekawie opowiada, o tym, federalnym prawie ponad stanowym, ktore chca za wszelka cene przepchac najwieksze korpo, zeby wygryść startupy i zdominowac pozycje, jednoczesnie mowiac, że to dla ich dobra(startupów) Polecam fajny materiał. 1 1
Fenrir_14 885 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Tam pite było i przeholował z alkoholem jak zwykle 🤣 2
Zhao 641 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Mogę pomóc wytrzeźwieć @leven izba wytrzeźwień 1 1
Faflucy 315 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Ładnie się zjarało. https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5090-16-pin-cable-caught-fire-is-this-the-worst-case-so-far
Zhao 641 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Ja dlatego ani myślę o zmianie kabla z starego 12VHPWR na 2x6 jak ma coś się zjarać to niech to będzie na pierwszym kablu wypuszczonym przez BQ i tyle objechał 4090 / 5090 ino to i Astrala da radę Można powiedzieć,że użytkownik miał fajerwerki kilka dni wcześniej
Doamdor 2 032 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) Przewód był zły, albo Ventus. Edytowane 11 godzin temu przez Doamdor
Fenrir_14 885 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu @Doamdor a może bios był zły bo Ventus to nie Matrix 🤣 po zadanych obrażeniach może to był XOC 2001 lol 1
maxmaster027 959 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 4 minuty temu, Doamdor napisał(a): Przewód był zły, albo Ventus. Aż zapach czuć na zdjęciu.
Doamdor 2 032 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @Doamdor a może bios był zły bo Ventus to nie Matrix 🤣 po zadanych obrażeniach może to był XOC 2001 lol Był tu taki, co wgrał do Ventusa bios 800W z Matrix.
Faflucy 315 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Jeżeli podłącza się 5090 do jakiegoś badziewnego zasilacza, to właśnie takie są efekty.
bofff 162 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a): @Doamdor a może bios był zły bo Ventus to nie Matrix 🤣 po zadanych obrażeniach może to był XOC 2001 lol Niektórzy mówią, że nie można mieć BIOSu 800W jak się ma Ventusa, ale to nieprawda. Można, tylko trzeba stać przy nim z gaśnicą. Na tym polega odpowiedzialność Ja mam Matrixa ale z limitem 75%, ten może zapomniał. Ale i tak w połowie stycznia ma wyjść Ampinel od AC. Z tego co czytałem ma oprócz monitorowania, balansować prąd. Ciekawy projekt. must have dla wszytskch poza Astralami, a może i dla Astrali też https://forum.aquacomputer.de/weitere-foren/english-forum/114449-new-ampinel-active-power-management-for-graphics-cards-safe-and-intelligent/
Fenrir_14 885 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @bofff bios z matrix'a nie działa na czarnych Astralach (na białych działa), Astral LC, Suprim Liquid. Na wszystkich kartach które mają na płytce 3 złącza pod wentylatory można spokojnie flash'ować. Z tego powodu na zwykłych Astralach zwraca błąd 43. Z premierą tego Ampinela będzie już można oficjalnie uznać zwykle Astrale/LC i Suprimy LC za najgorsze modele z rodziny 5090 lol.
DżonyBi 2 012 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Fenrir_14 Astral LC to najlepsza karta "out of the box". Cicha, chłodna, zero grzebania, zero stresu. A że nie da się wgrać Matrixa? To ciekawostka dla entuzjastów wśród entuzjastów. Nisza w niszy. Jeżeli chodzi o mnie to lata mi to koło.. dla mnie Astral LC to najlepszy model z rodziny 5090, którym to na stock'owym biosie wykręciłem więcej w SN niż nie jeden na zmodyfikowanym. Edytowane 1 godzinę temu przez DżonyBi
bofff 162 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Fenrir_14 widziałem narzekania na overclock, ale, o ile brak binowania przy takiej segmentacji cenowej wydaje mi się dziwny, to większość Astrali i Suprimów wciąż kręci topowe wyniki. No i VRM jest na lepszych komponentach niż w niższych modelach, a to się może przydać jak jednak będziesz wolał 750W zamiast 600W z tym nowym kablem Titanium (ampinel ma obsługiwać do 650W zdaje się - czyli do 9A) @DżonyBi zgadzam się, ale poczytaj ile jest przypadków z max voltage 1,06/1,07. Płacąc 30% za Astrala powinieneś mieć lepszy bin i tyle. Mnie osobiście najbardziej rozczuliła historia tego chłopa co wziął 3 czy 5 Ventusów, sprawdził możliwości chipa w każdym i najlepszy sobie zostawił. I nie wiem czy potępiać czy jednak podziwiać, że poszedł po swoje. Edytowane 1 godzinę temu przez bofff
tomcug 2 641 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu 22 minuty temu, bofff napisał(a): o ile brak binowania przy takiej segmentacji cenowej wydaje mi się dziwny Nie ma w tym nic dziwnego, odkąd NVIDIA skasowała możliwość odczytania jakości ASIC, skończyło się binowanie przez producentów kart
DżonyBi 2 012 Opublikowano 54 minuty temu Opublikowano 54 minuty temu (edytowane) @bofff Są ludzie, którym nigdy nie dogodzisz. Dla mnie takie poszukiwanie św. Graala to zwykłe pajacowanie. Ja za swojego Astrala LC zapłacilem 13290 w Morele zaraz po premierze. Karta po prawie roku dalej trzyma cenę. W grach sprawdza się wyśmienicie. Jest cicho i chłodno, i wyświetla liczbę FPS zgodnie ze specyfikacją. Reszta to drugorzędne tematy. Osobiście jedyna rzecz jaka mogłaby mnie skłonić do zwrotu/wymiany to cewki, ale akurat tutaj trafiłem bardzo dobrze, a wiem co to głośne cewki, bo miałem ich hordę w Suprimie 5080 Ti. Edytowane 48 minut temu przez DżonyBi
Fenrir_14 885 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu @DżonyBi @bofff napisałem to z pewną szyderą oczywiście pod kątem trzaskania wyników w smarkach. Mało kto (o ile w ogóle ktokolwiek) będzie giercował godzinami na profilu który zwraca 700W ciepła przy obłozeniu 10A na pin. Out of the box zdecydowanie Astral LC jest najlepsza kartą o ile nie ma problemu z pompą ofc. Na te 8 sztuk które miałem osobiście w 3 była irytująca pompka. Najlepszy egzemplarz jaki miałem w CP 2077 czy też nowym Doom'ie robił efektywny zegar 3GHz przy 0.995V więc trafi się też czasem świetny bin. Konstrukcyjnie i jakościowo - pod kątem materiałów i wykonania, karta jest najwyższej klasy ofc.
bofff 162 Opublikowano 47 minut temu Opublikowano 47 minut temu (edytowane) @DżonyBiJasne, jest to zdrowe podejście. Jeśli jednak różnice w wydajności na skrajnych watażach sięgają 5-7% to już jest sporo. W normalnym graniu 140 czy 145 czy 150 klatek nie robi różnicy, ale jeśli masz 4x5090 do trenowania modeli równasz do najsłabszej, to robisz to dłużej, więcej prądu ect. Ale jak pisałem do grania to inna bajka, w cronosie sam musiałem zejść sporo z zegarami, chociaż tam to UE jest problemem. @Fenrir_14 ja mam wydawałoby się solidne 3x420 (z czego dwie 60mm i jedna 45mm), chyba dwa litry czynnika chłodzącego więc spora pojemność cieplna, wczoraj pograłem w cronosa 4h . I teraz, zimą przy temp otoczenia 21C temp płynu podchodziła ca 30-31C przy 350W, na dość agresywnych nastawach - 90l/h i obrotach wentyli ca 1-1,.k. Przy 550W myślę, że już musiałbym okno otwierać, latem albo klima albo dodatkowa MORA Edytowane 20 minut temu przez bofff
Rekomendowane odpowiedzi