Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

fakt, że 5080 jest szybkie szczególnie po OC, ma te wydajnosc 4090tki

Nie ma :) Co najwyżej, jak sobie wyselekcjonujesz pasujące przypadki pod tezę, jak to wcześniej robiłeś, a te mniej optymistyczne pominiesz %-)

Opublikowano
15 minut temu, Auberon napisał(a):

Użycie FP4 w modelach powoduje że potrzeba 2 razy mniej VRAM albo model może mieć 2 razy więcej parametrów a tu VRAMu jest ledwie o 50% więcej.

Pamietaj, że FP4 to są obliczenia niskiej precyzji. Można je gdzie niegdzie wykorzystac to prawda, i na pewno przyśpieszyć działanie karty to wykorzystując. Ale są drobne ALE. 

Wszelkie rezultraty i obliczenia koncowe i tak musza byc w FP8 najlepiej FP16. Żeby FP4 jako tako działalo i mozna było to juz normalnie prawilnie zastosować, potrzeba jest olbrzymia ilosc treningu, wiec pewnie teraz to trenuja, no przynamniej mam taka nadzieje, może juz wytrenowali. :P 

Natomiast to prawda, że uzycie FP4 obniża zasobność na VRAM :) 

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Widzę nowy rok ale bajki zeszłoroczne się ciągną xD 

No mi sie nie chce kłócić, że mu sie chce :P Dla niego nie jest i tyle, z adminem nie bedę polemizował. Jest wydajnosc 5090 default 108FPS, wydajnosc 5080 72-73FPS, wydajnosc 4090 77fps, 5080 po OC 84fp i to na moim paździeżu. Tak samo cała reszta juz dawno uległa, wyjątkiem pozostaja gry gdzie 5080tka leci na 290-300W wiec po prostu silnik gry nie jest dostosowany pod te karty. Jak do tego dołożysz jeszcze MFGx3 to juz sie robi przepasc, dlatego trzeba utrzymywac narracje jako że 5080 nie dogania 4090 nawet po OC. 

Opublikowano
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wszelkie rezultraty i obliczenia koncowe i tak musza byc w FP8 najlepiej FP16. Żeby FP4 jako tako działalo i mozna było to juz normalnie prawilnie zastosować, potrzeba jest olbrzymia ilosc treningu, wiec pewnie teraz to trenuja, no przynamniej mam taka nadzieje, może juz wytrenowali. :P 

Tylko to jest rozmiar "akumulatora" dla wyników obliczeń zmiennoprzecinkowych tak jak wynikiem dodawania 2 licz 8 bitowych jest liczba 9 a nawet 16 bitowa.

Pewnie tech bełkot ale niestety taki mamy temat rozmowy.

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Jaka szyna jak tam są/będę/(albo i nie, bo nie wiadomo czy karta faktycznie wyjdzie) kostki 3GB po prostu, więc 256bit zostanie.

No w sumie faktycznie zapomniałem ze to przecież inne kości będą.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

To nie tylko 8gb pamięci, ale i szersza szyna chyba będzie przez to. To tez spowoduje ze ta karta przyspieszy.

Moduły pamięci będą 3GB i to jedyna nowość SUPER GeForce.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Dla niego nie jest i tyle, z adminem nie bedę polemizował.

No ale co, boisz się bana? %-) Ode mnie przecież nie dostaniesz. Regularnie testuję GPU w różnych grach i widzę, jaka jest przepaść między 4090 a 5080 w wielu tytułach na UE5, więc nie dam sobie wmówić, że OC wyrówna np. 15% przewagi 4090. A argument z DLSS MFG oczywiście rozumiem, ale Ty też powinieneś zrozumieć, że nie każdy chce się bawić w generatory, więc dla jednego to wartość dodana, dla kogoś innego nie.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Jaka szyna jak tam są/będę/(albo i nie, bo nie wiadomo czy karta faktycznie wyjdzie) kostki 3GB po prostu, więc 256bit zostanie.

Przepustowość jest taka sama dla 2GB 256 i 3GB 256, Jedynna zmienna jest +2GT wiecej na rzekomo rumor super karcie 

To oznacza 32GT/s  czyli 1024GB/s vs 4090 1007GB/s. I jest jeszcze 2GB kostki 30GT/s maja 960BG/s

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, tomcug napisał(a):

No ale co, boisz się bana? %-) Ode mnie przecież nie dostaniesz. Regularnie testuję GPU w różnych grach i widzę, jaka jest przepaść między 4090 a 5080 w wielu tytułach na UE5, więc nie dam sobie wmówić, że OC wyrówna np. 15% przewagi 4090. A argument z DLSS MFG oczywiście rozumiem, ale Ty też powinieneś zrozumieć, że nie każdy chce się bawić w generatory, więc dla jednego to wartość dodana, dla kogoś innego nie.

Nie chodzi o bana, jak Ty rozumujesz. Tu chodzi o to, że masz tutaj, uznanie. Wiec wole unikać takich starć :P To cos jak wiesz bicie bosa w diablo, niby daje troche radosc ale gorzej jak padniesz>

No trzeba powiedzieć że nie kazda 5080 dogoni 4090, bo trafisz mocno przeciętna sztuke co zatrzyma sie na 3100 w porywach i nie ma szans. Po za Tym bios trzeba wgrac 450W itp. 

No jak ja u siebie sprawdzilem to jest ta wydajnosc, a to co sie dzieje na tych sterach w takim RDR2 to juz w ogole sam nie wiem 104fps prawie, gdzie 4090 ma 94fps. Dlatego sobie wmawiam, że to cos moze nie tak, no ale zainstalowalem 591.44 i jest 97.5fps. Takze, nie wiem czy stery po prostu ulepszyli czy co. 

Tu masz video 4090 max OC vs 5080 max OC , ja tylko dodam, że jednak mam odrobine lepszy FPS od tej 5080tki tutaj, pomimo niższego zegara, ostatnio bios zainstalowalem 415W i MHz poszyly w góre wydajnosc w dól. Nie wiem czemu tak sie dzieje. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie chodzi o bana, jak Ty rozumujesz. Tu chodzi o to, że masz tutaj, uznanie. Wiec wole unikać takich starć :P To cos jak wiesz bicie bosa w diablo, niby daje troche radosc ale gorzej jak padniesz>

Podstawą jakiejkolwiek nauki jest podważanie dogmatów.

Od utrwalaniu dogmatów jest religia.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

Po 3 latach zrobili RTX 4090 Super :hihot:

nie no, tyle to nie.

Raczej 4090 bieda edition, AI fake frames edition

Ale za to po niecałych 4 latach o 5-20% niższa wydajność będzie nie za 8000zł a za 7500zł. Postęp :E

@maxmaster027

Przepustowość może i wyrówna, ale ROPów 4090tka ma nadal o 50% więcej.  Reszty zresztą też. 

Nikomu bym nie polecił dziś 4090tki, bo to za duże ryzyko, za droga zabawka, żeby bez gwarancji spać spokojnie, ale jednak Tomcug ma tu rację. Patrzysz zbyt subiektywnie na ten temat. Inni patrzą inaczej na takie sprawy jak MFG czy inne. Różne też ludzie lubią gry i różne mają oczekiwania. Są różne silniki, ktoś może woleć grać w 900p ale w HFR, a inny w 8K mimo 35fps, jeden może lać na VR, a inny grać głównie w VR. Ogólny consensus jest taki, że 5080tka 4090tki nie zastępuje i to nie tylko przez mniej VRAMu, ale tego typu spory były i będą. Ja pamiętam jeszcze spory o to, czy procesor Cyrixa (lata 90te) jest szybki czy nie jest szybki.

Tam to dopiero był rozbieżności w wynikach :D

Potem w przypadku pierwszych dwóch ZENów były spory czy jest gówniany czy zajebisty (obie opinie były trafne, zależnie od zastosowań) itp.

Nie ma sensu się na siłę przekonywać. Zostawcie to w roku 2025 i nie odkopujcie już ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No mi sie nie chce kłócić, że mu sie chce :P 

Bardziej miałem na myśli, że chcesz nagiąć rzeczywistość z tym równaniem 5080 do 4090 xD 
OC też działa w dwie strony - skoro jedną kartę możesz podkręcić, to drugą też.
Moim zdaniem najgorszą wadą 5080 jest 16GB VRAM, dlatego nawet nie brałem jej pod uwagę. 

Kolega @Smalec wrzucał swojego czasu ciekawą przeróbkę filmu "Upadek" gdzie jedna osoba miała śmieszny podpis "Kurwa, zamieniłem 4090 na Ventusa 5080" xD Zawsze mam to przed oczami jak ktoś usilnie przyrównuje 5080 do 4090.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Bardziej miałem na myśli, że chcesz nagiąć rzeczywistość z tym równaniem 5080 do 4090 xD 
OC też działa w dwie strony - skoro jedną kartę możesz podkręcić, to drugą też.

No ależ oczywiście. Wiadomo, że jeżeli porównamy OC vs OC to nie ma o czym mówić. Tutaj była tylko mowa o 4090 bez OC. :) I ja tutaj też nie chce za bardzo bronić nvidii, głównie dlatego że dali 16GB zamiast 24GB, i pożałowali tego chipu a swoje kosztuje, jednak tyle z tego dobrego wyszło, że majac ten mocny bios karta sporo zyskuje. 

Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tutaj była tylko mowa o 4090 bez OC. :)

No i w takim wypadku to też nie jest sprawa oczywista. Zrobisz korzystny dla Blackwella dobór gier, to ok, wyjdzie z grubsza remis. Zrobisz pośredni dobór, będzie ok. 5% przewagi 4090-tki. Ale zrobisz same, które chodzą jak kasztan na Blackwellu, to dalej będzie przepaść %-) 5080 potrafi 40% oberwać od 4090, jak gra i konkretne miejsce w niej wybitnie nie przypasuje.