Fenrir_14 905 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 49 minut temu, maxmaster027 napisał(a): No mi sie nie chce kłócić, że mu sie chce Dla niego nie jest i tyle, z adminem nie bedę polemizował. Jest wydajnosc 5090 default 108FPS, wydajnosc 5080 72-73FPS, wydajnosc 4090 77fps, 5080 po OC 84fp i to na moim paździeżu. Tak samo cała reszta juz dawno uległa, wyjątkiem pozostaja gry gdzie 5080tka leci na 290-300W wiec po prostu silnik gry nie jest dostosowany pod te karty. Jak do tego dołożysz jeszcze MFGx3 to juz sie robi przepasc, dlatego trzeba utrzymywac narracje jako że 5080 nie dogania 4090 nawet po OC. Ale tu nie chodzi o żadne kłótnie tylko zwykle argumenty. Miałem w tym samym czasie 4090 TUF OC, 5080 Astral OC i 5090 Astral LC OC i mówię Ci uczciwie że 5080 na profilu 3195Mhz plus memki na max przy 990-995mV i wyraźnie odstawała od TUF'a 4090 na profilu UV @975mv gdzie zegar efektywny był niższy jakieś 400mhz. Jedynie zapięty MFG przy mnożniku x3 na 5080 jest w stanie odwrócić sytuację ale to jest czysto programowe wsparcie więc nie dyskutujmy o tym. Nie wiem czy miałeś 4090 i 5080 jednocześnie ale może warto samemu porównać żeby po prostu nie szerzyć głupot na forum publicznym 😀
maxmaster027 966 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 4 minuty temu, tomcug napisał(a): No i w takim wypadku to też nie jest sprawa oczywista. Zrobisz korzystny dla Blackwella dobór gier, to ok, wyjdzie z grubsza remis. Zrobisz pośredni dobór, będzie ok. 5% przewagi 4090-tki. Ale zrobisz same, które chodzą jak kasztan na Blackwellu, to dalej będzie przepaść 5080 potrafi 40% oberwać od 4090, jak gra i konkretne miejsce w niej wybitnie nie przypasuje. No tak, bo ogólnie to jak dobra jest karta, poczatkowo szczególnie, nie okresla sie jaki ma w sobie potencjał, tylko jak dobra jest w momenci/chwili premiery w grach, które były projektowane na inna architekture, i jezeli gdzie tak sie zdarzy to mozliwe, sam pare razy widzialem gry że nawet na max oc ciezko było przebic 240W. np Monster Hunter. Gierki w ktore gram, to CP77, Avatar, india, horizon z down, rdr2, sw;outlaws mi sie podoba ale mam tylko demko, gtaV, troche w BF6 gralem na premiere z beta kodem, taki sobie. Troche esportowych gierek. Teraz juz mniej. Generalnie Ty testujesz gierki np. jak killing flor 3 ktore dla mnie sa zwyklym badziewiem, rozumiem ze z pkt widzenia testera to Ciebie to nie obchodzi ale ja w to i tak nei zagram, i dla mnie tam 5080 moze miec 1 fps Tam w co gralem, i spradzalem to te wydajnosc mam 4090tki, czasem nieco wieksza, i tyle. A to, że np jak weźmiesz 100gierek i jakas srednia wyjdzie inna to mozliwe, zalezy jaka karta, (same foundersy potrafia sie roznic 1-2%) inne OC, i cała masa innych wytycznych. Poza tym , tez nie mam jakos specjalnie ochoty obecnie bronic nvidii, bo skąpi sa strasznie. Jak teraz na CES nie zaprezentuja DLSS 5 to chyba mnie bedzie juz malo obchodzilo co oni tam znowu z tym Ai powymyslali i założe sie, że przez to rowniez straca olbrzymia rzesze graczy i odbiorcow beda ich tylko korposzcury ogladac i tyle.
Doamdor 2 067 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Nowy rok i wracamy RTX 4090 vs RTX 5080. Żeby nie było nudno, wróćmy też do https://videocardz.com/newz/redditor-rings-in-2026-with-the-first-melted-12v-2x6-connector-report
Mistrz zakonu Paladynów 807 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 31 minut temu, VRman napisał(a): nPrzepustowość może i wyrówna, ale ROPów 4090tka ma nadal o 50% więcej. Reszty zresztą też. Właśnie Chyba raczej nie ma szans żeby moja 5080 będzie miała za mało ROP-ów? skoro to pewnie jakieś fresh sztuki bo ten gaming trio szybko schodzi bardzo. Edytowane 3 godziny temu przez Mistrz zakonu Paladynów
Kadajo 7 787 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 5 minut temu, Lameismyname napisał(a): A Ty co.... nowy rok i w sygnie nadal zakaszlany 4070ti. Nie ma, na co wymienić to siedzi. To karta graficzna, a nie sukienka. Teraz, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a): Właśnie Chyba raczej nie ma szans żeby moja 5080 będzie miała za mało ROP-ów? skoro to pewnie jakieś fresh sztuki bo ten gaming trio szybko schodzi bardzo. 5080 ma za mało pamięci. 1
Mistrz zakonu Paladynów 807 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @Kadajo Ale dosłownie w takim sensie co każdy mówi czy ludzie dostawali sztuki które miały niepełne 16?
maxmaster027 966 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Ale tu nie chodzi o żadne kłótnie tylko zwykle argumenty. Miałem w tym samym czasie 4090 TUF OC, 5080 Astral OC i 5090 Astral LC OC i mówię Ci uczciwie że 5080 na profilu 3195Mhz plus memki na max przy 990-995mV i wyraźnie odstawała od TUF'a 4090 na profilu UV @975mv gdzie zegar efektywny był niższy jakieś 400mhz. Jedynie zapięty MFG przy mnożniku x3 na 5080 jest w stanie odwrócić sytuację ale to jest czysto programowe wsparcie więc nie dyskutujmy o tym. Nie wiem czy miałeś 4090 i 5080 jednocześnie ale może warto samemu porównać żeby po prostu nie szerzyć głupot na forum publicznym 😀 No tak lepiej o spalonych kablach gadac, no przecież. No ok, jeżeli tak twierdzisz. Byłoby to widac w FPS, no na mnie prezentowany FPS 4090 nie robi żadnego wrażenia. Co raczej oznacza, że mam wiecej 4 minuty temu, DżonyBi napisał(a): No to by sie zgadzało, jak sprawdzałem u mnie vs FE jest +17-18% tak srednio.
Kadajo 7 787 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 4 minuty temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a): @Kadajo Ale dosłownie w takim sensie co każdy mówi czy ludzie dostawali sztuki które miały niepełne 16? Z tymi ropami to już chyba antyczny temat. Już dawno nie było newsa aby ktoś trafił na taki układ wiec raczej mało prawdopodobne. 1
maxmaster027 966 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Kadajo A wy jako Admini nie macie żadnego dostepu do niższych cen albo cos, żebys sobie mógl kupić jakas 5070Tijke za 2.8-2.9k? Wyszloby z 1000zł dopłaty wzgledem tego co masz teraz? Edytowane 2 godziny temu przez maxmaster027
VRman 2 896 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 32 minuty temu, tomcug napisał(a): Za dużą wagę przywiązujesz do tego parametru Może mam ku temu powody wiem, że to nie jest proste i nie da się 1:1 przeliczać, że zależy od tego co gra robi, jak te ROPy są wykorzystywane, na co karta czeka poza tego typu operacjami itp. Dalej jak są zgrupowane, jak są zaprojektowane, pod co i jak podpięte itp. Wreszcie są w końcu gry i to jak je sobie wymyślili. To, że nie pokaże się różnica w większości gier może nawet wynikać tylko z tego, że twórcy gry założyli, że ich gra trafi na karty, które mają słabe ROPy i tak grę zaprojektowali. Kwestia tego czy karta ma jechać po bułki, czy ma jechać w wyścigu, czy ma orać pole, albo może ciągnąć kontener od TIRa. Dla mnie to bardzo ważny parametr nawet jeśli nowe gry tego nie pokażą. To trochę takie błędne koło. Nie damy w kartach większej wydajności wypełniania pikseli, bo w grach tego się nie wykorzysta. A gier w któych się wykorzysta się nie robi, bo karty są na to za słabe, za to mają stosunkowo mocne inne segmenty, a potem gra zaprojektowana pod (tu wstaw coś ciężkiego, wymagającego tych innych segmentów) się dusi przez te ciężkie rzeczy i w teście wyjdzie że +500% wydajności ROP daje +1% różnicy. Trzeba wtedy uważać z wyciąganiem wniosków. Np. moim zdaniem błędne jest pisanie jak kolega wyżej, że 5080tka wypada wyraźnie gorzej w niektórych grach od 4090 bo kod gry wyraźnie jej nie pasuje. A może to właśnie wynika z tego, że akurat wymaga tego, czego 5080tce brakuje. Samo to, że karta pobiera mniej prądu nie oznacza, że można to na pewno naprawić optymalizując kod gry. Może wymagałoby to zmian w założeniach i zmian w oprawie, na które twórcy gier nie mają ochoty. Ja bardzo lubię styl gier, w którym cała reszta jest odciążona i ROPy wychodzą na pierwszy plan. Szczególnie w VRze to widać bardzo mocno. Dwie gry - jedna haczy i ma jakieś odczuwalne 240p, ale ma "nowoczesne" wizualia, a drugą dałbyś odpalić na Geforce 4 z 2002r. w sensie wymaganych funkcji, ale za to zapierdala na komókowym kartoflu w Questach w 120fps przy niezłej rozdziałce i z MSAA, wyglądając przy tym w moich oczach 10x ładniej. I gdyby tak to przełożyć na PC i np. 8K na oko przy 360fps na VR na OLEDach (240+fps by się przydało bo są ciemne) to byłoby super, ale niestety wylądowałem nie w tej wersji rzeczywistości, co trzeba. W tej na ROPy srają już dziś kompletnie wszyscy Edytowane 2 godziny temu przez VRman
Mistrz zakonu Paladynów 807 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 13 minut temu, Kadajo napisał(a): Z tymi ropami to już chyba antyczny temat. Już dawno nie było newsa aby ktoś trafił na taki układ wiec raczej mało prawdopodobne. Ale co do Vram to szczerze oglądałem masę filmów nawet w 4k i te 16 gb no ciężko zapchać i tak myślałem że 16 gb to w ujjjjjj za mało do UW czy 4k.
Doamdor 2 067 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Mistrz zakonu Paladynów Do premiery RTX 6080 wystarczy. 1
tomcug 2 715 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 19 minut temu, Kadajo napisał(a): Admini może mają, mody nie Ani admini, ani mody. 38 minut temu, maxmaster027 napisał(a): Generalnie Ty testujesz gierki np. jak killing flor 3 ktore dla mnie sa zwyklym badziewiem No ok, wziąłeś jeden przykład, a stronę wcześniej dostałeś inny z bardzo popularnej gry Black Ops 7, gdzie 4090 potrafi odstawić 5080 na prawie 40% Także mój punkt widzenia się nie zmieni, 5080 to dobre GPU, ale ja nie zaprzeczam, że niestety architektura Blackwell ma jakieś słabości, które potrafią w niektórych grach bardzo boleśnie wyjść na jaw. Bo tak po prostu jest.
wallec 972 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 14 minut temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a): Ale co do Vram to szczerze oglądałem masę filmów nawet w 4k i te 16 gb no ciężko zapchać i tak myślałem że 16 gb to w ujjjjjj za mało do UW czy 4k. 16Gb w 4k zapycha nawet diablo iV 1
tomcug 2 715 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Wallcuś geniuszu, Diablo dużo alokuje, a nie zapycha. Na RX 580 4 GB grałem w Diablo przy maks ustawieniach bez ścinek, a Ty wyjeżdżasz, że 16 GB zapchane 1
maxmaster027 966 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 11 minut temu, wallec napisał(a): 16Gb w 4k zapycha nawet diablo iV No nie wiem, czy mowisz o alokacji czy realnym uzyciu vram. Jeżeli tak twierdzisz nie bede sie kłócił. NP. taki Alan Wake2 w 4k DLAA i pełen PT wszystko powłączane nawet MFGx4 to na 5080 raptem 14.5GB. Znowu jakis Outlaws czy Indiana juz w 1080p podchodzi pod 16Gb z Supreme, no ale to jest wiadro na tekstury. Tam high/ultra najczesciej wystarcza. A co do diablo to gralem na drugim kompie to tam daleko było do zapchania 8GB nawet z RT, no ale niech Ci bedzie, masz jakis screen albo cos? 17 minut temu, tomcug napisał(a): No ok, wziąłeś jeden przykład, a stronę wcześniej dostałeś inny z bardzo popularnej gry Black Ops 7, gdzie 4090 potrafi odstawić 5080 na prawie 40% Także mój punkt widzenia się nie zmieni, 5080 to dobre GPU, ale ja nie zaprzeczam, że niestety architektura Blackwell ma jakieś słabości, które potrafią w niektórych grach bardzo boleśnie wyjść na jaw. Bo tak po prostu jest. Acha no może, a to nie ta gra gdzie AMD bryluje i radeony tam sobie świetnie radza?
wallec 972 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 10 minut temu, maxmaster027 napisał(a): No nie wiem, czy mowisz o alokacji czy realnym uzyciu vram. Jeżeli tak twierdzisz nie bede sie kłócił. NP. taki Alan Wake2 w 4k DLAA i pełen PT wszystko powłączane nawet MFGx4 to na 5080 raptem 14.5GB. Znowu jakis Outlaws czy Indiana juz w 1080p podchodzi pod 16Gb z Supreme, no ale to jest wiadro na tekstury. Tam high/ultra najczesciej wystarcza. A co do diablo to gralem na drugim kompie to tam daleko było do zapchania 8GB nawet z RT, no ale niech Ci bedzie, masz jakis screen albo cos? Acha no może, a to nie ta gra gdzie AMD bryluje i radeony tam sobie świetnie radza?
Zhao 674 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, tomcug napisał(a): No ale co, boisz się bana? Ode mnie przecież nie dostaniesz. Ktoś mnie wolał? 3
sideband 2 005 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 23 minuty temu, tomcug napisał(a): Ani admini, ani mody. No ok, wziąłeś jeden przykład, a stronę wcześniej dostałeś inny z bardzo popularnej gry Black Ops 7, gdzie 4090 potrafi odstawić 5080 na prawie 40% Także mój punkt widzenia się nie zmieni, 5080 to dobre GPU, ale ja nie zaprzeczam, że niestety architektura Blackwell ma jakieś słabości, które potrafią w niektórych grach bardzo boleśnie wyjść na jaw. Bo tak po prostu jest. To kwesta optymalizacji przez developera do konkretnej architektury. Na UE5 też sa spore rozbieżności. DX12/VK sterownikiem już niczego nie poprawisz jak developer coś spaprał.
maxmaster027 966 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @wallec Ale to 5090, ono potrafi sobie zaalokować i 20GB tam jest az 32GB. Nawet jak czasami spojrzysz video 5090 vs 4090 to na 5090 zawsze przy tych 4k jest wieksze uzycie vram.
tomcug 2 715 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, sideband napisał(a): To kwesta optymalizacji przez developera do konkretnej architektury. Jak najbardziej. 5 minut temu, sideband napisał(a): Na UE5 też sa spore rozbieżności. Owszem są, ale tych gierek, w których Blackwell leży i kwiczy, wśród tytułów na UE5 jest szczególnie dużo. 3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Ale to 5090, ono potrafi sobie zaalokować i 20GB tam jest az 32GB. Nawet jak czasami spojrzysz video 5090 vs 4090 to na 5090 zawsze przy tych 4k jest wieksze uzycie vram. Wallcownik swój tytuł ma nie bez powodu, co chwilę wykazuje się brakiem wiedzy przy ogromnej pewności siebie graniczącej z bezczelnością 1
Rekomendowane odpowiedzi