Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak to wygladalo

Na pierwszym zrzucie masz RT Ultra, na dwóch pozostałych RT Niewiarygodne.

3 godziny temu, Marvf napisał(a):

preset K vs M - https://imgsli.com/NDM5NTkx

Hmm...
Tak jak pisał @sideband- preset K ma trochę lepszy anti-aliasing (widać to, po powiększeniu ikoną lupy, na skośnej belce w lewym górnym rogu czy na beczce po prawej).
Z drugiej strony kępka trawy obok beczki jest znacznie lepiej porozdzielana na presecie M.

Z tego co na razie widziałem na YT:

- Ubytek fps'ów na DLSS 4.5 względem 4.0 nie jest wcale taki symboliczny- nawet na kartach pokroju 5070Ti/5080.
A im słabsze GPU tym gorzej.
Na seriach 2000 i 3000 impakt jest już taki, że w zasadzie w ogóle nie opłaca się włączać DLSS 4.5.
Użytkownicy Turinga/Ampere powinni trzymać kciuki by producentom gier nie przyszło do głowy wymuszać tego trybu w nowych tytułach.

- Im wyższa jakość DLSS i rozdzielczość bazowa, tym większy procentowo spadek na 4.5 względem 4.0.
Przy DLAA niekorzystny wpływ na płynność jest większy niż przy DLSS Quality, a ten z kolei jest procentowo bardziej obciążający np. od DLSS Performance.

- Najwyższy przyrost jakości obrazu jest na niskich trybach DLSS- Performance i Ultra Performance,
W FullHD prawdopodobnie można już zacząć bawić się w upscalowanie bez ryzyka krwawienia oczu. ;)

Osobiście czekam na dokładniejsze analizy od Digital Foundry i Hardware Unboxed, bo na filmach z YT ciężko ocenić rzeczywistą jakość obrazu.
Podobnie statyczne screeny pokazują tylko część prawdy.

Ciekaw jestem też czy poprawiono jakość FG x2.

Po zakupie 5070Ti testowałem Frame Generator tylko w Clair Obscur: Expedition 33 i w Cyberpunku 2077.

- W Ekspedycji frame-gen dość często powodował migotanie całego ekranu.
Poza tym więszky input-lag miał wyraźny wpływ na timingi uników i parowania.

Z tych powodów FG okazał się w zasadzie bezużyteczny w tym tytule. 

- W Cyberpunku było dużo lepiej.
Inpu-lag był ok i nie stwierdziłem ewidentnych artefaktów.
Jednakże... coś na subpikselowym poziomie z obrazem jest nie tak- zwłaszcza na mijanych obiektach po obu stronach ekranu.
Nie potrafię nawet wskazać dokładnie problemu, ale póki co wolę 60-fps bez frame-generatora niż 100+ fps z FG x2.
Obraz w ruchu bez frame-generatora wydaje się klarowniejszy i po prostu ładniejszy pomimo mniejszej płynności.
Nie wiem- może to kwestia monitora? :hmm:
Gdyby DLSS 4.5 poprawił coś w tym aspekcie, to byłoby miło.

Edytowane przez Paw79
Opublikowano (edytowane)

Te karty schodza jak głupie… mialę brać Asusa prime 5080 za 5k ale już poszło…

Lepszy MSI gaming trio za 5.8k czy Zotac solid core OC za 5.3k? Ten Zotac jest na techlord.pl 

Mial ktoś styczność z tym sklepem?

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
41 minut temu, Fatality napisał(a):

Lepszy MSI gaming trio za 5.8k czy Zotac solid core OC za 5.3k?

Gdyby to był zwykły Zotac Solid bez dopisku CORE, to decyzja byłaby oczywista, ale w tej sytuacji... MSI ma sporo większe chłodzenie. Jeżeli zależy ci na kulturze pracy to lepiej dopłacić. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Fatality napisał(a):

Lepszy MSI gaming trio za 5.8k czy Zotac solid core OC za 5.3k? Ten Zotac jest na techlord.pl 

Obserwuje rynek od 2tyg, w tym olx też. Co mogę powiedzieć na olx jeszcze 5070ti można było na luzie dorwać za 2900-3100zł nówkę, teraz no cóż. 5080 4100 zł, 4080 też dało się 2900-3100zł.  W sklepach już pustki z 5080 i 5090, a jak coś się pojawi to schodzi.

5070Ti też po kilka sztuk mają, ale jeszcze większość w normalnych cenach. ;) W lutym faktycznie może być wesoło, bo na olx już się zaczynają podwyżki starych modeli. Taka 3080 już podbija pod 2k lepsze modele, a jeszcze masa była za 1500-1600zł.

Dziwi mnie fakt, że karty w x-kom potrafią wyprzedać się i są drożej niż w innych w sklepach o kilka stów. Magia :D

Edytowane przez Garru
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, galakty napisał(a):

Hahahah chyba piekarnik i z wątpliwą gwarancją.

Normalne modele. Sam kupiłem za 3.1k  Eagla nówkę z 3 letnią gwarancją, którą rejestrowałem. Miałem brać MSI gaming za 3k, ale do typa miałem 200km to odechciało mi się. :kwasny: Były PNY czy Pality za 2.8-2.9. Teraz wszystko zaczyna się od 3.4k+.

Jeszcze 5080 można dorwać za 4800 pokroju msi gaming czy gigabite gaming, gdzie w sklepach 5500, ale ostatnie dobre ceny były tydzień temu, teraz juz po ptokach.

5080 Prime np w xkom już ma 6k. :p

Edytowane przez Garru
Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Na amazonie nadal są PNY RTX5070Ti Triple Fan po 3580zł.

Co prawda niektóre sztuki miewają problemy z terkoczącymi wentylatorami, ale u Bezosa jest bezproblemowy zwrot w przypadku trafienia felernego egzemplarza.

5080-tka jest szybsza, ale czy warto dopłacać aż tyle za +20% fps-ów?

Jak jeszcze chodziły po ~4.5k pln to ok, bo wydajność GPU nigdy nie skaluje się liniowo z $, ale przy ~5.3-5.8k to cenowo jest przepaść

Nie lepiej schować te 1.7-2.2k pln do "skarpety" jako zadatek na RTX6xxx kiedy już wyjdzie i "przemęczyć się" do tego czasu na 5070Ti?

Jaki masz monitor? 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

Lepszy MSI, ale widzę że cena już skoczyła do 6,3k %-)

• Haha 2
Opublikowano
21 minut temu, Pablloo napisał(a):

Zaraz GPU pójdą bardziej do góry niż same ram. Ciekawe czy ceny dobiją do tych z boom na krypto. Fajnie byłoby zobaczyć 5060Ti za 7k w końcu musi być miejsce na 3060 za 3k.:cool:

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Pablloo napisał(a):

na allegro jest za 5.8k

Czailem sie z allegro na asusa za 5k ale wczoraj podniesli do 5.4k.

Opcja z 5700ti też chyba OK. Gram na 3440x1440 na 7800 xt i to nawet nie dużo (+ kupilem switcha 2 w grudniu) więc może byłaby to dobra opcja. + jeszcze chce kupić AIO na procka żeby ładniej to wyglądało niż ten Fortis. Kupić 5700ti za 3.5k, sprzedać po wakacjach 7800xt za 2.5k :E

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Paw79 napisał(a):

Na amazonie nadal są PNY RTX5070Ti Triple Fan po 3580zł.

Co prawda niektóre sztuki miewają problemy z terkoczącymi wentylatorami, ale u Bezosa jest bezproblemowy zwrot w przypadku trafienia felernego egzemplarza.

5080-tka jest szybsza, ale czy warto dopłacać aż tyle za +20% fps-ów?

Jak jeszcze chodziły po ~4.5k pln to ok, bo wydajność GPU nigdy nie skaluje się liniowo z $, ale przy ~5.3-5.8k to cenowo jest przepaść

Nie lepiej schować te 1.7-2.2k pln do "skarpety" jako zadatek na RTX6xxx kiedy już wyjdzie i "przemęczyć się" do tego czasu na 5070Ti?

Jaki masz monitor? 

Tymczasem przed świętami te 5070 ti PNY triple fan stały na owocowym po 3299 i nikt ich nie chciał ;D 

Na PPC testowali ten model, nie za głośna ale ciepła jak na swoje gabaryty.

W kompuszrocie dało się wyrwać ASUS Prime za 3540 po uwzględnieniu rabatu z apki.

Jak miał bym brać to do 3600 asus prime chyba będzie jedną z lepszych opcji.

Powyżej już bym się zastanawiał nad szukaniem bardziej dopakowanej wersji.

Tanio to już było, choć w przypadku 5070 ti jest jeszcze w czym przebierać :D

Edytowane przez kamil039c
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galakty napisał(a):

Tyle ten paździerz jest warty? Czy to pobożne życzenie? :E 

Pobożne zyczenie :D Obecnie uzywki chodzą po 1900-1700. Zakładam te 2500 jak będzie odklejka jak z RAMem 

Pamietam jak pare lat temu kupilem 1660ti za 1k a w czasie cryptoboomu po 2 latach od mojego zakupu,  uzywki byly po 4k :D 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
4 minuty temu, Fatality napisał(a):

Pobożne zyczenie :D Obecnie uzywki chodzą po 1900-1700. Zakładam te 2500 jak będzie odklejka jak z RAMem 

Pamietam jak pare lat temu kupilem 1660ti za 1k a w czasie cryptoboomu po 2 latach od mojego zakupu,  uzywki byly po 4k :D 

Pytam bo przed świętami dobre sztuki 9070XT chodziły w okolicy 3000 zł :E Nowe :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie podoba mi się to, że i AMD i Nvidia idą ku coraz niższej wydajności uspcallerów. Cieszy mnie poprawa, bo naprawdę jest co poprawiać szczgólnie w ruchu, ale to niepokoi i to mocno.

Dla jasności: poniższe tyczy nowych kart, nie starych.

DLLS4 cięższy od 3. AMD potem wyskakuje z pierwszym używalnym FSRem (4) ale znowu tutaj jest naprawdę dużo ciężej.

Ludzie mimo wszystko to akceptują, bo i tak lepiej wypada FSR4 niż FSR3 renderowany ze szczebla wyżej (z wyższej rozdzielczości realnej)

Mija niecały rok i... dostajemy jeszcze cięższy DLSS4. Jakby mi ktoś powiedział, że to po prostu 4ka z przesuniętym suwakiem "wydajność - jakość" to bym uwierzył. 

Nie zamierzam wymyślać spiskowych teorii jak wielu innych wcześniej, że to specjalnie nie działa lub działa gorzej na starszych generacjach, ale i tak mi się trend nie podoba.

- więcej GPU i TDP jest marnowane na segmenty AI

- przez to spada wydajność

- nowe upscallery są coraz bardziej zasobożerne, więc AMD/NV  w następnej generacji dadzą więcej tranzystorów dla AI

- w nowych grach z braku wydajności coraz bardziej się będzie polegało na upscallerach, co już niestety widać po grach spadających w okolice 30fps w 1440p na 5090tce i to bez PT.

- poprawa w nowej generacji - według NV/AMD  może być już tylko w AI, bo i tak AI już będzie miało ogromny procent w koszcie stworzenia klatki.

I tak się zamyka koło, a uśmiechnięte Jenseny i Lisy Su będą tylko zacierać rączki. 

Spadek podchodzący prawie pod -10% na 5070tce to jest po prostu poracha. :( I to tylko względem czwórki, a nie względem wyłączonego DLSSu (nie mylić z wyłączonym DLSS ale załączanym gównem typu TAA)

Wielki Jensen Patrzy

W sumie to co się dziwić. Ktoś tam w AMD i Nvidii patrzy co się dzieje w necie i widzi próby odpalania FSR 4 (czy raczej czegoś ala FSR4) na Steam Decku i starszych Radkach, widzą akceptację dla kaszaniastego DLSSu na Switchu 2, widzą zachwyty nad tym, że nowe DLSSy są lepsze od starszych DLSSów, a o wydajności mało kto wspomina.

Odbiór jest OK, wielkiego protestowania i mieszania z błotem nie ma, a więc za jakiś czas znowu dostaniemy "postęp" w postaci cięższego upscallera.

Mogą wydać nowe karty, które w starych grach wypadną tragicznie, ale za to upscallery w tych najnowszych wersjach będą chodzić na tym lepiej, co skończy się słupkami w testach "wydajności", które to Linus i łysy z DF nazwą "postępem" i grzecznie pochwalą.

Ciężkie jest życie pesymisty 

3 lata temu na reddicie się śmiali, że zbyt pesymistycznie napisałem kilka scenariuszy. A rzeczywistość okazała się być jeszcze gorsza. Niestety trafiłem w kilku istotnych pomysłach, które się wtedy nikomu nie mieściły w głowach, były odrzucane jako durne bo zbyt pesymistyczne i zakładające zbyt przerysowaną chciwość Nvidii. A potem pojawiła się seria 5xxx i wszystkie moje pomysły okazały się zbyt optymistyczne :E

No to teraz spróbuję tak, żeby jednak się nie sprawdziło, a jeśli jednak, to żeby pazerność Nvidii przynajmniej mnie nie przebiła. 

Najgorszy scenariusz na rok 2027:

6080 18GB 192-bit o wydajności 5070ti w rasterze, ale w reckach +20-30% względem 5080, bo DLSS 5 czy 6 chodzi na tym lepiej. 

Filmik na DF pokazuje porównanie do GTX 460 (nie 4060) bo już do 1060 było, a trzeba znaleźć nowy sposób na robienie dobrze parnerom z NV. Pochwały za wspaniały uplscaller i za kompresję tekstur, która (pomijając marnotrastwo 50% mocy przy 500fps) pozwoli upchać w tej 18-gigowej karcie tyle co na 4090 24GB i może jeszcze testy ze słupkami czasu pobierania gier, bo tu się zawsze przyda lepsza kompresja.

Cena 1499$ za 6080tkę 192bit (a może 128) będzie krytykowana, ale łysy ładnie wytłumaczy, że to przez inflację, koszty wafla i okropne ceny ramu.

AMD wyda swoje karty o 10% wolniejsze i 50$ tańsze. 

Intel nie wyda nic, bo pod koniec 2027 dział discreet GPU już jest zamknięty.

Na Tajwanie spadla właśnie przed chwilą pierwsza rakieta...

Happy new year 2028.

:rodzinka:

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, kamil039c napisał(a):

W kompuszrocie dało się wyrwać ASUS Prime za 3540 po uwzględnieniu rabatu z apki.

Jak miał bym brać to do 3600 asus prime chyba będzie jedną z lepszych opcji.

3900 najtaniej ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Tyle ten paździerz jest warty? Czy to pobożne życzenie? :E 

Musiałaby przyjść nowy kryptoszał.
Chociaż jak rzeczywiście wymiecie całą pamięć z rynku, to kto wie? :D

9 minut temu, Fatality napisał(a):

na allegro jest za 5.8k

Opcja z 5700ti też chyba OK. Gram na 3440x1440 na 7800 xt i to nawet nie dużo (+ kupilem switcha 2 w grudniu) więc może byłaby to dobra opcja. + jeszcze chce kupić AIO na procka żeby ładniej to wyglądało niż ten Fortis. Kupić 5700ti za 3.5k, sprzedać po wakacjach 7800xt za 2.5k :E

Jak malo grasz, to tym bardziej szkoda ponad piątaka na 5080-tkę.

Szczerze mówiąc Blackwell to ogólnie nie jest żaden szał.

Takie bardziej RTX4xxx refresh.
Gdyby nie nadchodzący cyrk, który nie wiadomo ile potrwa, to pewnie siedziałbym na 3070Ti do wyjścia serii 6000.

A tak wziąłem 5070Ti w dołku cenowym na przełomie listopada i grudnia, żeby patrzeć na wszystko w spokoju ducha. :P

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Pytam bo przed świętami dobre sztuki 9070XT chodziły w okolicy 3000 zł :E Nowe :E 

Bardzo dobry Sapphire Pulse w okolicach czarnego piątku bywał na allegro po 2515zł.

A przy kombinowaniu z ratami w Media Expert/RTVEuroAGD dało się wyrwać 9070XT nawet za ok. 2400zł.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Fatality napisał(a):

na allegro jest za 5.8k

No to brać bo ceny lecą w górę z dnia na dzień. Mi się udało wczoraj wyrwać z Komputronik Asusa 

IMG_20260107_143903.jpg