Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Fatality napisał(a):

A tego to nie mam na kompie, wolę już pograć niż bawić się w benchmarki.

Ostatni test RTX 5080 asus prime. CP2077, 3440x1440, DLAA, RT+PT max. Nadal cicho, mimo że już coś tam było słychać wiatraki. OC na +350 core / +1500 memory

1.gif.6bd9099a6e528bd2eb138f58b9625145.gif

Cicho to jest do max 1400 -1500 RPM, 2000RPM to już jest suszarka !!!

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

A co jest nie ok? Patrząc na necie, to w zależności od różnej wersji i OC zbliżonym to u niektórych wyciąga po 400W.

Dzisiaj zrobiłem kolejny test: bez OC: 345W, z OC +350core/+1500memory: 360W.

Do tego 3D Mark @maxmaster027 (to był zwykły test, a nie ten obciążeniowy bo mam tylko demo)

image.thumb.png.e886420fd47b5da9647ae51c277584e4.png

Zrzutekranu2025-12-27.thumb.png.2b11de0932594ca53fb02b6a4d14a5e4.png
Ja test obciążeniowy robiłem polecam. Tylko że na default. jakies 370-75W max, raczej okolice 367W srednio najpierw jeszcze pograłem troche i nagrzalem karte i tak to wygladało na tym biosie co teraz mam

Godzinę temu, ronaldo864 napisał(a):

Cicho to jest do max 1400 -1500 RPM, 2000RPM to już jest suszarka !!!

Zalezy od wentylatorów, niektóre są głośnie przy 1300RPM. 

Ostatnia karta co mialem to jej 1400-1500 było jak na tej 1900-2000. Także to też nie jest tak, że wszystkie wentylatory sa takie same. Noctua 2000RPM jest prawie niesłyszalna 17.4db

Opublikowano

https://wccftech.com/micron-exclusive-why-consumers-have-gotten-the-memory-shortage-narrative-all-wrong/

„Problem niedoborów pamięci nie poprawi się przed rokiem 2028, pomimo ogromnych inwestycji”.

Spotkaliśmy się z Christopherem Moore'em z Micron, aby porozmawiać o niedoborach. W trakcie rozmowy ujawniono szczegóły, o których konsumenci w większości nie mają pojęcia.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, aureumchaos napisał(a):

https://ithardware.pl/aktualnosci/zasilacze_i_chlodzenia_cpu_ceny-47875.html

Trzeba bylo brac 5090 jak byly tanie... Wszystko do gory idzie. Ciekwe gdze sie to zatrzyma. 

Ta podwyżka nie powinna być duża, bo opiera się na wzroście cen surowca. 

Co nie zmienia faktu jak wielu przepowiadało... PC będzie tylko dla bogatych. %-)

W praktyce zostały tylko obudowy bez podwyżek. XD Ciekawe jaki tu argument znajdą, aby to zmienić.

Złożenie kompa średniego za rok to pewnie będzie oscylować w kwocie ok. 12k. :cool:

Edytowane przez Garru
Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Zrzutekranu2025-12-27.thumb.png.2b11de0932594ca53fb02b6a4d14a5e4.png
Ja test obciążeniowy robiłem polecam. Tylko że na default. jakies 370-75W max, raczej okolice 367W srednio najpierw jeszcze pograłem troche i nagrzalem karte i tak to wygladało na tym biosie co teraz mam

Zalezy od wentylatorów, niektóre są głośnie przy 1300RPM. 

Ostatnia karta co mialem to jej 1400-1500 było jak na tej 1900-2000. Także to też nie jest tak, że wszystkie wentylatory sa takie same. Noctua 2000RPM jest prawie niesłyszalna 17.4db

We wrześniu testowałem u siebie zarówno 5070 prime, jak i 5070 ti prime, którego zostawiłem. Zgadzam się, że wentylatory asusa w serii prime cechują się bardzo dobrą kulturą pracy, ale nawet w wyciszonej budzie Phanteks Eclipse P600s 2000RPM jest już uciążliwe dla zgryźliwego audiofila ...

Opublikowano
22 minuty temu, ronaldo864 napisał(a):

We wrześniu testowałem u siebie zarówno 5070 prime, jak i 5070 ti prime, którego zostawiłem. Zgadzam się, że wentylatory asusa w serii prime cechują się bardzo dobrą kulturą pracy, ale nawet w wyciszonej budzie Phanteks Eclipse P600s 2000RPM jest już uciążliwe dla zgryźliwego audiofila ...

Od wentylatorów chyba jednak gorsze są głośne cewki ;) U mnie tylko trochę je słychać a i tak to bywa wkurzające.

• Like 1
Opublikowano

Co by nie mowic te 2k rpm na prime slychac ale nie jest nieprzyjemny dzwiek, te wentylatory sa naprawde topowe jesli chodzi o kulture pracy i wydawane dzwieki :cool:

3x Prime przerobione i teraz 2x Dual. Kultura pracy wentylatorow dla mnie TOP w budzetowce :D 

• Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, DarkPower napisał(a):

Na karcie 1100 to taki max gdzie nie jest irytujące. 1400 na żadnej karcie nie będzie ciche :)

Bzdury opowiadasz. Ustawilem 1400obr, nic nie słychac z obudowy. Juz pomijajac kwestie jakosci samych wentylatorow i jakie sie Tobie trafiały, te wentylatory czesto maja 12-15mm grubości i 110mm obudowa. Jest różnica miedzy 120mm i 25mm grubosci 1400obr, a 110 i 14mm na cichych łożyskach. Dopiero przy 1600-1700obr zaczyna byc to słychac. Poza tym kwestia samej obudowy, przeciez nie grasz z otwarta obudowa, obecne obudowy sa dobrze wygłuszone, pozostawiajac otwory na górze i na dole oraz z tyłu. Z przodu nie ma. Wiec chyba nawiazujesz gdzie do ery sprzed wielu lat, gdzie sprzet był znacznie nizszej jakosci anizeli teraz.

Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem ręcznie w msi afterburner, wyższe obroty aby zobaczyć jak to słychać w cichym pomieszczeniu:

1) 1400 RPM - w cichym pokoju dopiero zaczynam słyszeć że te wentylatory wgl istnieja. 
2) 1700 - słychać w cichym pokoju że zaczynają trochę szumieć, podczas gier z normalnie ustawioną głośnością jest to ledwo słyszalne albo niesłyszalne, trzeba mieć nerwice natręctw i dobry słuch żeby to przeszkadzało podczas gier. A buda u mnie stoi na biurku.

3) 2000 - czyli sytuacja ekstremalna - szumi, ale w porównaniu z moimi poprzednimi kartami jest znośnie. Dla kogoś może to być już próg bólu - dla mnie nie. Pobawię się w UV i zobaczę czy uda się zejść niżej z obrotami. W AC Shadows, CP2077 z DLLSQ i tak dobija maksymalnie do 1.7k.

Wporównaniu do poprzednich kart: 1660ti i 7800XT to jestem bardzo zadowolony z kultury pracy i głośności. Tam były prawdziwe suszarki po OC :E więc też pewnie mam teraz lepszą tolerancję 

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Zhao napisał(a):

Kadajo tu nie potrzebny 

Ja muszę wystarczyć 

Można zapytać kogo to było multikinto ? Widzę że już poleciało a nie trudno się domyślić jak gość wchodzi z nowym kontem i troluje. 

41 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Bzdury opowiadasz.

Gość już poleciał za multikonto ;) 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Można zapytać kogo to było multikinto ? Widzę że już poleciało a nie trudno się domyślić jak gość wchodzi z nowym kontem i troluje. 

Areczek zdaje się wyleciał ale kto jeszcze to nie wiem. Multikonto 100%.

Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Gość już poleciał za multikonto ;) 

... ja tam nie wiem...nie ja tu jestem od wprowadzania porządku :P 

Tylko wiem, że duzo zalezy od GPU i nawet w obrębie tej samej serii GPU jednemu trafią sie cichutkie wentylatory a drugiemu głośnie, i jeszcze cewki brzeczące.:E

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, VRman napisał(a):

Wie ktoś coś o Zotac 5070 Ti SOLID SFF?

Ani ja ani nasz forumowy bot nie znaleźliśmy recek bo model SFF wyszedł później.

Jak to się ma do Asus Prime, Inno X3, Windoforce, Zotaca AMP! Infinity?

Żadnego UV nie będzie i się zastanawiam czy nie będzie mocno hałasować

Widzę dalej walczysz ; d Trzeba przepłacić kilka stówek za GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC i zapomnieć o temacie ; )

Opublikowano
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ogólnie każdego, kto tu włazi z "zerowym" kontem i zaczyna pisać jakby nigdy nic to należałoby od razu dezintegrować, bo to jakieś multikonto :D

A no i każdego, kto uważa, że 1400-1700 RPM to jest cicho :hihot:

Głośno? Wystawiam kompa do przedpokoju i lecę z kablem hdmi 5m.

Wtedy cisza totalna, polecam.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

7 minut temu, Tankietka napisał(a):

Widzę dalej walczysz ; d Trzeba przepłacić kilka stówek za GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti Gaming OC i zapomnieć o temacie ; )

Już nie walczę. Wybrałem poprzez założenie, że na 80% kartę sprzedam zanim jej choć raz użyję, a kupujący używane patrzą najpierw na cenę, potem na układ. Droższe karty ciężko sprzedać zazwyczaj. 

Spoiler

Wziąłem inno3D, bo o Gigabyte'ach naczytałem się tutaj przez ostatnie miesiące sporo, a do tego ten producent pozwala na zmianę pasty bez utraty gwary, SSF się może przyda bo może kolega będzie montował mały komputerek do wożenia ze sobą na delegacje to by ją ode mnie odkupił w tym lub przyszłym roku, jakby się okazało, że jednak nie skorzystam z karty, a do tego nie jest wśród tych z największą liczbą narzekań na cewki.

Dla siebie miałem na oku Zotaca Infinity za 3800, ale czas minął i "to se ne vrati". Asus Prime spoko, ale smród wokół tego jak podchodzą do gwarancji, przynajmniej ci z działu w USA. 

Został jeszcze Zotac SSF ale zero recek i tutaj też nikt nie podzielił się wrażeniami jak zapytałem. Dalej był Windforce, którego polecał  Lameismyname, ale naprawdę bardzo nie chciałem Gigabyte'a. Kolega któremu doradziłem 4090tkę Gaming też nie był zadowolony, bo cewki przynajmniej w połączeniu z Corsairem 850 strasznie orają uszy (według niego, ja mam uwalony słuch i nie słyszę nic)

W ogóle to miał być 5070 za 2300, Zotac solid z dodatkową gwarancją. 

Ale te mogą za bardzo spaść z ceną w razie jakbym jednak się kompa nie doczekał, bo tylko 12GB. 

Teraz mam RAM i będę miał kartę. No i mam SSD i klawiaturę. Brakuje całej reszty i chyba jeszcze dziś kupię Phantom Spirita za 150zł bo jest na promce akurat.