Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pominąłeś, "albo i nie" :E Nvidia przecież może zrobić superki nie dorzucając nawet grama vram :E To tylko odgrzewany kotlet który może być potencjalnie wydany, albo nie będzie. 

Zresztą w chinach już chyba nawet bez nvidii przerabiają 5080tki na wersje 32GB :E Jest Super bez udziału nvidii :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

obraz.png.0d15d6fe595e7e71ee6594a7343c6c0a.png

:hihot:

8 minut temu, lukadd napisał(a):

Zresztą w chinach już chyba nawet bez nvidii przerabiają 5080tki na wersje 32GB :E Jest Super bez udziału nvidii :E 

Klasyka :E

Czego Europa i JUESEJ nie ogarnia to Chinczyk zrobi taniej i lepiej %-)

Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

e602ebebfb77085ab2a947848d7c872d.gif

%-)

Dokładnie o to mi właśnie chodziło :D

Tak jak 4070 Ti miał podobna wydajnosc w 1440p jak 4090 w 4K.

4070Ti to chociaż w rastrze miał wydajność 3090/3090Ti i jak ktoś się przerzucał z 2070/3070 to przynajmniej był fun. Seria 5000 zwłaszcza jak ktoś siedzi na 4000 to niestety smutna premiera i żart. Mimo, że chodził mi po głowie pomysł przesiadki na 5070Ti żeby siedzieć do 6000 i mieć spokój na wszelki wypadek jakby pamięci brakowało ale dopłacać tyle dla tak małej różnicy w wydajności tylko ze względu na pamięć, której mi jeszcze nie brakło w żadnej grze to aż mi głupio. 4070Ti  to pewnie teraz jest gówno warta patrząc po ile chodzą nowe 5070 a to jest to samo.

Opublikowano

@Kadajo Za bardzo się przejmujesz. Nvidia robi to wszystko dla twojego dobra. 

Oni specjalnie już dziś ograniczają produkcję Blackwelli dla graczy, abyś podczas premiery Rubina za ~rok+ nie musiał się zastanawiać, czy warto brać tego RTX 6080 20GB vram za 9k pln, czy może jednak ten 15% wolniejszy 5080 16GB by ci styknął za 5k. :E 

Nie będzie go na stanie to nie będziesz miał rozterek :E 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Przy takich cenach to już na bank wojna będzie %-)

Gdzie tam, pamiętasz premierę RTX "4080"?, MSRP na FE było 7k pln :E i nie było wojny. No dobra mała była, ale tylko za wersję 12GB 4080tki którą przemienili na szybko w 4070ti :E

Za takiego 6080 to spokojnie i jak jeszcze dodadzą z 4 giga vramu do 20tu to na luzaku i 10k mogą krzyczeć i zejdzie :E 

vrscXQE.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mpro napisał(a):

ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME OC 16GB  to rozumiem najgorsza półka asusa? ma komorę parową? jaka długość? czy ma opcję fan 0 rpm?

@ITHardwareGPT

Strasznie go powyżej chwalili. Zamówiłem go w Komputroniku za 3 782,03 zł, ale wyskoczył komunikat: "Zamówienie zawiera pozycje wymagające uwagi Obsługi." i nawet nie dostałem jeszcze linku do możliwości płatności. Jakiś salon Gniezno ma to chyba ręcznie zaakceptować. WTF. Jakiegoś zwrotowca świerszowca wyślą to ubiju.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
@Mpro

- PRIME to raczej podstawowa/średnia linia ASUS-a (mniej “premium” niż TUF/Strix), ale nie “szrot” – po prostu zwykle mniej bajerów i chłodzenie/PL bardziej zachowawcze.
- Długość: 304 mm (wymiary 304 × 126 × 50 mm, 2.5-slot) – masz czarno na białym w specyfikacji (ASUS – techspec).
- 0 RPM / fan stop: tak, ASUS ma 0dB Technology (stop < ~50°C, start > ~55°C) (ASUS – opis produktu).
- Komora parowa: w recenzjach/ opisach jest to podawane jako vapor chamber (plus phase-change pad), choć ASUS na stronie PRIME bardziej eksponuje MaxContact + phase-change thermal pad niż samo hasło “vapor chamber” (The FPS Review, Overclockers).

Jak PRIME jest sensownie tańszy – brałbym bez spiny. Jak różnica do TUF mała, to TUF zwykle wygrywa kulturą pracy. Szczęśliwego Nowego i oby ceny w końcu też miały tryb 0dB.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

Pamiętam dobrze pierwsze mocniejsze podrygi krypto w 2018, konkretny szał i zesranie rynku w 2020, po czym z czasem pierwsze karty LHR. Następnie spore obniżki niestety zarżnięte przez pazerność Kurtasa z przestawianiem półek cenowych, przez co karty stricte do gier grubo przekroczyły 10 tysi. I nawet do takiej patologii można było w jakimś stopniu przywyknąć, bo pogodzić się już ciężko, a tu pyk i gracze znowu dostali po mordzie, tylko teraz z sierpowego od Pudziana, bo zanosi się na nokaut całego rynku podzespołów. Za jakie grzechy się pytam?! Ja regularnie kasuję historię przeglądarki!:jep:

Opublikowano
@Mpro W praktyce wydajność będzie prawie taka sama (to ten sam 5070 Ti, różnice w fabrycznym OC to kosmetyka), więc porównanie robi się głównie o gabaryty/kulturę pracy/funkcje:

- Gabaryty / kompatybilność:
- ASUS PRIME OC: 304 × 126 × 50 mm, 2.5 slot – łatwiej upchnąć (ASUS techspec)
- PNY Triple Fan Plus: ok. 12.93" długości (~329 mm) i 3 sloty – kloc większy, częściej problem w krótszych budach (PNY models)

- 0 RPM / fan stop:
- ASUS ma to oficjalnie (0dB Technology) (ASUS)
- PNY nie zawsze to eksponuje w papierach, ale w testach ich 5070 Ti wentyle stawały na idle (iVadim)

- Funkcje:
- ASUS PRIME: Dual BIOS (Perf/Quiet) + GPU Tweak – fajne jak celujesz w ciszę i chcesz “przełącznik spokoju”.
- PNY Plus: zwykle bardziej “prosto i działa”, często bez bajerów typu przełącznik BIOS (zależy od sztuki/wersji), za to bywa dorzucony support/bracket.

W skrócie: jak masz ciasną obudowę albo chcesz pewne 0RPM + Dual BIOSASUS PRIME OC. Jak masz dużo miejsca i PNY jest zauważalnie tańszy / chcesz większy klocek pod potencjalnie niższe RPM → PNY Plus.

Napisz jeszcze jaka obudowa i różnica w cenie (PLN) między tymi dwoma, to Ci powiem co bym brał “na chłopski rozum” w Twoim przypadku.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
36 minut temu, some1 napisał(a):

Do mnie też dzisiaj nowy Asus przyjechał. Możliwe, że jestem pierwszym posiadaczem tego potwora na forum :lol2:

5090 for scale:

Karta na poziomie 1080Ti, + ma jeszcze rdzenie RT, no i jak starczy ramu to MFG no i jeszcze ma DLSS :) Także mimo ogólnego obsmarowania karty, to jest całkiem udana konstrukcja, jedynie cena troche wysoka. Jakby bylo 800-900zł za nia to mysle, że nikt by nie narzekał. A tak jest blisko 5060tki cenowo

Opublikowano
35 minut temu, some1 napisał(a):

Do mnie też dzisiaj nowy Asus przyjechał. Możliwe, że jestem pierwszym posiadaczem tego potwora na forum :lol2:

5090 for scale:

Robisz downgrade? :wariat:

25 minut temu, lukadd napisał(a):

Gdzie tam, pamiętasz premierę RTX "4080"?, MSRP na FE było 7k pln :E i nie było wojny. No dobra mała była, ale tylko za wersję 12GB 4080tki którą przemienili na szybko w 4070ti :E

Za takiego 6080 to spokojnie i jak jeszcze dodadzą z 4 giga vramu do 20tu to na luzaku i 10k mogą krzyczeć i zejdzie :E 

vrscXQE.png

RTX 6080 w cenie RTX 5090?

tenor.gif