Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

@Pablloo można, i co z tego?

Zyskujesz fpsy które zabije Ci predzej czy później vram, bo masz kartę niby do 4k ale jakby nie bardzo :E 

W dodatku jak mówiłem, masz to samo chłodzenie co wersja 5070ti. Więc obawiam się, że OC też może nie być takie skuteczne.

W 5080 jest komora parowa w 5070ti nie ma.

Zrzut ekranu 2026-01-12 100459.png

Opublikowano
12 minut temu, Qrdello napisał(a):

@Pablloo można, i co z tego?

Zyskujesz fpsy które zabije Ci predzej czy później vram, bo masz kartę niby do 4k ale jakby nie bardzo :E 

W dodatku jak mówiłem, masz to samo chłodzenie co wersja 5070ti. Więc obawiam się, że OC też może nie być takie skuteczne.

5080 nigdy nie była do 4K. Nawet 5090 ma z tym kłopot.

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Przecież tutaj zachy sie chwalił że kupił Epic 5080 od PNY za tam okolo 4000zł i nawet linkował do karty na allegro za tyle. Wiec to że komus tam sie udało kupic za 3000zł jakiegos 5070Ti, to innym udało sie kupic za 4000zł 5080..wiec bądźmy fair

Ja nie twierdzę, że się nie da w drugą stronę, vide przykład kolegi @MarcoSimone. Mówię na swoim przykładzie jak składałem dla kogoś sprzęt w danym momencie, kiedy tego chciał/mógł sobie na to pozwolić/potrzebował (niepotrzebne skreślić). W tym konkretnym moim przypadku nasza wspólna ocena była taka że dopłata tej konkretnej WTEDY różnicy nie była opłacalna z punktu widzenia użytkownika sprzętu i tyle. Nie śledzę wszystkich segmentów obecnej generacji więc wypowiadam się tylko i wyłącznie na temat tego co sam przerobiłem.  Jak możesz przeczytać powyżej nigdzie nie przeczę że był okres w którym 5080 było trafniejszym wyborem. OET z mojej strony bo myślę że wyczerpałem już ten temat i nie widzę sensu dalszej polemiki dla samego wbijania postów :D 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ach, no tak, 3d smarki xD 
Wszędzie ta komora parowa? Taki nvidia ficzer?

No ale to wciąż nie o to chodzi. Jak ktoś kupił dobrze 5080, w sensie w cenie bliskiej 70ti - to ekstra. Też bym tak zrobił gdyby w momencie mojego zakupu cena taka była. Ale nie była. Obecnie też nie jest. I wciaż 5080 w obecnej cenie, ze względu na możliwośći i mizerny vram - jest nieopłacalna.

Cytat

No to do czego była? Skoro 5070 nawet potrafili(śmy) nazywać kartą do 1440p?

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

5080 przed 4K ogranicza w sumie tylko pamięć, ta karta jest tak blisko 4090 ze jeśli 5080 nie jest do 4K to 4090 tez nigdy nie była :D

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Wychodzi to co było mówione jakiś czas temu. NV odcięła producentów od dostaw RAMu. Dopóki mieli chipy+ram w zestawie to wszystko się spinało a teraz będzie :kupa:.

No i git malina, przestali produkować karty całkowicie i się problem sam rozwiązał %-)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ale w 2022 mniej było wymagających gier/gównianych gier na UE5, nie było headsetów VR o wysokiej rozdzielczości, a wielu grających w 4K miało jeszcze monitory 60Hz. 

5080tka się tak nadaje do 4K jak mój S3Virge do akceleracji 3D. 

No w kilka gier pograłem w 60fps w 400x300 i..no to by było na tyle.

120fps w 4K to na 5080tce się zobaczy jak świnia niebo.

Oczywiście można grać w 4K przez upscaller, ale to się nie powinno już nazywać 4K choćby i ktoś grał na DLSS5.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

@ODIN85 a czy ja komu bronię grania w 4K?

To, że Ty na 1080TI grasz w 4K, nieoznacza że jest do 4K.

Nie skumales jego wypowiedzi. Nie napisal, ze gra w 4K na 1080TI ale ... gral w 4K od 1080TI (czyli zapewne od jej premiery, 9 lat temu)
I tak, 1080TI w owczesnym czasie - byla uznawana za karte do 4K bo jej wydajnosc i VRAM wowczas - pozwalal grac w 4K @ 60fps w zdecydowana wiekszosc tytulow przy wysokich ustawieniach obrazu
Ba! Jak nie bolalo Cie sciagniecie kilku suwaków "w lewo" to i nawet 1080 pokazywal pazur

Zreszta mowienie, ze "nie ma i nie bedziek kart do 4K" jest mocnym naduzyciem bo to, czy karta nadaje sie do 4K zalezy od docelowego FPSu, konkretnej gry, optymalizacji tej gry itd.
5080, 5090 to jak najbardziej karty do 4K
5070TI - rowniez, w zaleznosci od tytulu

I prosze, nie podawaj tutaj benchmarkow z optymalizacyjnych smietników :E 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Pije poprostu do sytuacji przy każdej generacji kart, zwłaszcza topek, że mowa o 4K, że wreszcie 4K zagości na dobre a zawsze się kończy na kompromisach. I to czasem nie małych.

Teraz jeszcze doszła mania w gonieniu szybkości odświeżania. Mamt RT/PT.

I okazuje się, że 4K monitor a posługujemy się DLSS i MFG.

Także różnie to z tym 4K jest. Stąd moja opinia.

Niemniej można sobie grać w 4K prawie na wszystkim. Kwestia ustawień.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Nigdy nie było żadnych kart do 4K i na razie nie będzie.

Przecież co to w ogole znaczy do 4k :D 

Kazda praktycznie gierka chodzi w natywnym 4k na 4080, 5070Ti i 5080 i 4090

Do momentu wlaczenia path tracingu. 

Poza tym, w dobie juz na prawde mocno udoskonalonego FG, ciezko powiedziec co jest do czego. 

Bo taki indiana to na ultra czy supreme bez roznicy bez path tracingu nawet w jungli lata w 4k z ponad 100fpsami. Wlaczysz PT i spada do 30fps, wlaczysz rr i do 25. No i ile bedziesz mial na 5090 35-40fps...

Ale sa wlasnie tecchniki upscaling, jest frame gen i okazuje sie, że nawet na słabszych kartach graja w 4k, a obraz generowany przez nowy dlss m lub L, okazuje sie byc czesto lepszy anizeli natywna rozdzielczosc

Juz pomijajac te wyrażansy o tym co jest do 4k, kazdy odrazu stwierdza że trzeba grac w 4k na ultra hiper detalach i nie mozna np na high

Godzinę temu, Pablloo napisał(a):

W 5080 jest komora parowa w 5070ti nie ma.

Zrzut ekranu 2026-01-12 100459.png

UU widac po lini że jest bardzo wysoko czestotliwosc zegara okolo 3250-3300mhz.

Z tym, że pytanie czy nie sa to puste mhz, bo u mnie jest 9800pkt a czestotliwosc 3160-3135 w tym benchu. Chociaz na jednym biosie mialem 3200mhz to wynik był gorszy tak jak u Ciebie
Zrzutekranu20.thumb.png.d72e3a625e84b0ca0da9a4fc87faa141.png
Ja bym sugerował bios 450W, nawet mimo tego, że sa niższe mhz, po prostu najczesciej jest wyzsza wydajnosc.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
25 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo taki indiana to na ultra czy supreme bez roznicy bez path tracingu nawet w jungli lata w 4k z ponad 100fpsami. Wlaczysz PT i spada do 30fps, wlaczysz rr i do 25. No i ile bedziesz mial na 5090 35-40fps...

Problem w tym, że część rzeczy jest dodawana w sposób nieusprawiedliwiający następujący stosunek: wzrost widocznej jakości/wzrost kosztu obliczeniowego. W wielu grach naprawdę nie widzę różnicy między systemem oświetlenia generowanego starym sposobem a nowym RT/PT/RR. Człowiek bawiący się dobrze w grze nie zauważy różnicy w jakości postrzępienia czy miękkości cieni, oświetlenia, itp. Nie są to aż tak duże różnice. Natomiast różnicę płynności zauważy każdy. Czasem postrzegam wszystkie te metody jako środek do wymuszenia zakupu nowych produktów albo oszczędności mogących wystąpić po stronie studia developerskiego - tak czy inaczej kasa zgadza się tam gdzie ma się zgadzać. Wszystko to spowodowało, że już nie liczy się pomysł, kreatywność, zaangażowanie i dopieszczanie tytułu do najmniejszych detali tylko sklecenie wszystkiego z gotowych klocków na wzór żarcia serwowanego w KFC czy Macdonaldzie. Jest fajny filmik pokazujący to wszystko i jeszcze parę innych rzeczy. Fajna jest również wypowiedź gościa na początku na temat narzędzi.

Ps. Polecam szczególnie część dotyczącą odbić. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Przecież tutaj zachy sie chwalił że kupił Epic 5080 od PNY za tam okolo 4000zł

Byl lepszy strzal.

MSI 5080 Expert OC :) za 4599 + 253 pln zwrotu w postaci kodu na Steam.

Wg mnie cena/mozliwosci najlepsza 5080 jaka byla dostepna.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

more-kylo-ren.gif

Paweł Ostrówka na dniach będzie robił 4090 48GB. W tym tygodniu uzbierał z naszej kasy na pcb i zamówił. Ten sam co zrobił fajnego Asusa 3070 16GB testowanego przez Liptona i Zmaslo.

Opublikowano (edytowane)

Widzę w ostatnim dobrym momencie kupiłem ostatnią sztukę https://www.komputronik.pl/product/952026/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5070-ti-prime-oc-16gb-dlss-4.html#Akcesoria za 3780zł

Właśnie przyszła. Nówka, niezwrotowa. Póki co odpaliłem tylko Cyberpunka i gra co jakiś czas podczas jazdy samochodem się zwiesza. Wpada w slow motion. WTF. GPU kopnięte czy Cyberpunk? ; )

Może się później pobawię w UV z jakimś dobrym poradnikiem bo laik jestem w tym temacie.

Edytowane przez Tankietka