Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam nadzieję tylko, że wyjaśniłem jak najlepiej umiem lub nie umiem, na filmiku powyżej, że to co słyszę DLA MNIE nie jest głośne. NIE JEST CICHE ale głośne też nie. Jest w sam raz do grania na co dzień o ile się utrzyma około 2k rpm. 

Opublikowano

Podobna sytuacja jak z cewkami. 

Jeden słyszy, drugi nie i dyskusja, że temu wykręca uszy metr dalej a drugi z głową przy karcie nic nie wyłapuje i twierdzi, że jego jest cicha :hihot:

Kiedyś lampy ledowe zakładałem znajomemu. Po włączeniu tak piszczały, że nawet odpalony silnik tego nie zagłuszał.

On kompletnie tego nie słyszał. 

Dopiero jak z bliska nagrałem telefonem i puściłem mu na maksymalnej głośności to stwierdził, że faktycznie coś wyje. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Aczkolwiek taki Ventus 5070Ti będzie głośny nawet dla głuchego :hihot:

Spoiler

Głuchy nie jestem, ale prawie.

Ventusa 5070ti nie mam, ale ludzie piszą, że to 5070ti co kupiłem, to dokładnie to samo co Ventus w temacie kultury pracy jeśli zrównać temperatury, a ja chcę jeszcze robić OC. :D

Poza tym przez rok jaki minie zanim będę montował tego kompa, może jeszcze zdążę ogłuchnąć całkiem.

Mówiąc krótko: kwalifikuję się do tego testu. W 2027r. dam znać czy masz rację :E

Co do hałasu, to myślę, że wielu osobom by się przydało takie doświadczenie: Przenosicie swojego kompa do mojego pokoju. Słuchacie jak pracuje. A potem do pokoju kumpla, którego pokój jest niechcący jedną wielką komorą pochłaniającą dźwięk. W cholerę przestrzeni, masa rzeczy absorbujących dźwięk jak gruby dywan, fotele, pierdoły na ścianach.

Różnica by Was nie tyle zdziwiła, co zszokowała. A własne kompy, bo inaczej byście nie uwierzyli własnym uszom :D

Co do tego jak przeszkadza to jeszcze inna kwestia. Można mieć świetny słuch i grać przy 2500rpm bez sluchawek i bez dźwięku i nie mieć z tym problemu a nawet irytacji po kilku godzinach. A inna osoba wyłączy grę po 20 minutach tej samej karty na 1300RPM, bo już czuje dyskomfort od hałasu. 

Kto miał kiedyś zdrowie i dobry słuch a teraz nie ma ani jednej z tych dwóch, ten szybko się tu ze mną zgodzi. Inni pewnie się tylko zdziwią i życzę im, żeby nigdy nie musieli zmieniać zdania. 

W każdym razie dyskusje w tym wątku o cewkach i hałasie wentyli nigdy się nie kończą inaczej niż "ja wiem lepiej!" :D

• Like 3
Opublikowano

@VRman ja mimo 40 na karku slysze bdb wysokie częstotliwości, kują mnie w uszy i swidrują mozgojada.

Za to wszelkiego rodzaju szumy zblizone częstotliwością do szumu morza czy lisci drzew z oddali sa dla mnie wrecz kojące.

W nocy spie z wlaczonym dzwiekiem deszczu lub kabiny samolotu (bez dzieci ;)). 

Szum ktory nie jest wyciem czy dudnieniem to moje naturalne srodowisko i jak mi metr ode mnie cos leciutko szumi to alysze to, rozumiem, ze moze komus przeszkadzac ale IMO jest to akceptowalne. 

Za to to "dudnienie" co słychać na moich filmikach pochodzące z wentylatorow Arctic 120mm i 140mm mnie drażni choć daleko mu do Fluctusow. To bylo nie do zniesienia.

Nie bede nic z tym robil bo kolejne 5x wiatrak to duże koszta wzgledem tego co moooże osiągnę. 

Ja mam to nieszczescie, że we wszystkich moich kartach słyszę cewki. Bardzo leciutko albo dosc mocno. Jedyna karta jaka przebila wszystko to jakis XFX 7900XT, ktorego nadałem do zwrotu tego samego dnia co przyjechał. 

Wył jak wilcy. Piiii ziiii ciuuuu ziiiii %-)

Ale ogólnie jeśli o cewki chodzi to za stary jestem by z tym walczyć, wole zamowic nowy wał napędowy albo pogrzebać w innej czesci auta i np modyfikować audio niż wymieniać sztuke na sztuke kartę by tylko nie pisnęła, przyjąłem do wiadomości, że karty piszczą. Albo ustawiam v-sync i jest względnie ok dla mnie. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Z POZDROWIENIAMI

PS. "buczenie" które słychać to 5 wentylatorów w obudowie, nic z tym nie będę robił, słychać 30cm od budy a nie gram z uchem w obudowie.

Test startu samolotu %-) (dosłownie) przy 2000rpm i normalnym użytkowaniu.

Pamiętajcie by używać "IMO" czy innego "moim zdaniem" gdy macie inne zdanie niż ktoś inny. Zupełnie zmienia to ton wypowiedzi. Z narzucania do zwykłej dyskusji.

Tym filmikiem kończę po raz kolejny %-)

U mnie jest podobnie do 2000rpm. Też jest cicho, jak sprawdzalem miernikiem to sie podnioslo o 1db'el. Po prostu ciche wentylatory sie trafily (plaskie z niskim przeplywem powietrza), o tyle dobrze ze u mnie na spodzie obudowy sa 3 wielkie wentylatory wolno obrotowe i  generalnie to przy UV te wentylatory na karcie moglbym calkowicie wylaczyc, ale tego nie robie bo sensu w tym nie ma zadnego. 

Wiec zakładajac, że mamy same wentylatory o podobnej jakosci, to co u mnie jest juz słyszalne, że po prostu slychac ze karta pracuje to 2200obr. Nie jest to jakos specjalnie mocne ale juz sie przebija z tego tła, 2500obr tez juz słychac ze komputer chodzi. 

Rozbawiły mnie te nawiazania, do tego że 2000rpm musi byc złe. No nie musi. Mozna trafic gorsza partię wentylatorow, grubsze wentylatory i przy 1500rpm bedzie glosniej. Też jest kwestia samego hałasu. Bo 40db szumu, to nie to samo co 40db z cewek. 

5 godzin temu, ju-rek napisał(a):

image.png.78c4e771a0d3027efb10ee9068940d0b.png

Takie świetliczanki to spokojnie mogą kupować Ventusy. 

BTW powinny za taka prace przeczkolanki/swietliczanki dostawac z 2000 zł extra. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Co do hałasu, to myślę, że wielu osobom by się przydało takie doświadczenie: Przenosicie swojego kompa do mojego pokoju. Słuchacie jak pracuje. A potem do pokoju kumpla, którego pokój jest niechcący jedną wielką komorą pochłaniającą dźwięk. W cholerę przestrzeni, masa rzeczy absorbujących dźwięk jak gruby dywan, fotele, pierdoły na ścianach.

Różnica by Was nie tyle zdziwiła, co zszokowała. A własne kompy, bo inaczej byście nie uwierzyli własnym uszom :D

Oczywista oczywistość, puste ściany to zło :E Ja mam sporo gratów co wyłapują niechciane odbicia, mam nawet panele akustyczne na ścianie przy stanowisku z kompem.

Ciekawy test wiele osób może zrobić u siebie, szczególnie jak się mieszka w mieście raz posłuchać kompa w godzinach 16-17-18, gdzie jest szczyt, masa aut gdzieś tam jeździ, ktoś gdzieś tam się krząta po domu i  jakieś wibracje się zawsze przenoszą, często ich nawet prawie, że nie słyszymy i traktujemy jako tło.

A następnie taki test powtórzyć w nocy o np 1 godzinie, gdzie wszyscy śpią, miasto śpi i będzie całkiem inne tło do porównania.

Wiele dźwięków nawet nie ma co mierzyć decybelomierzem bo i tak wyjdzie, że jest niby cicho, ale takich terkoczących łożysk o określonych częstotliwościach nie złapie, podobnie jak cewki, czy nawet różnego rodzaju wibracje, czy to związane z przepychaniem powietrza przez radiator, czy po prostu przenoszone na budą przez wentyle. Dobrej jakości obudowa to też podstawa.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Raczej w tej generacji nie będzie superek po prostu :E 5080S totalnie bez sensu bo to już pełny GB203 jest przecież.

Może 5070 Super rzucą pod koniec generacji dla beki bo tam można kapkę jednostek dołożyć. 5070TI Super bez sensu, bo jak dołożą to będzie za blisko 5080 :E 

Opublikowano

Niekoniecznie. Mogą wyjśc rubiny w okolicy lutego albo marca('27). Wszystko zalezy co nvidia zaplanuje. To od nich zależy. A.I. jak A.I. ale rynek kart graficznych i graczy, jest bardziej popularny dotyka wiekszej ilosci ludzi. Nie ma tam tyle pieniedzy co w sektorze A.I. ale jest bardziej fancy. Wiec tez sie musi rozwijac. O tym ludzie gadaja, to ludzie maja w swoich komputerach. Wiec raczej też tego nie odłożą. O ile w przypadku superek jest to rozsadna decyzja (bo te karty oprocz wiekszych marz niczego by nie zmienily), o tyle przy nowej generacji, jednak to juz zupelnie inna bajka. 
Nowa generacja kart = olbrzymia popularnosc, ludzie o tym gadaja, ekscytacja, firmy ktore produkuja gry oczywiscie sie ciesza, bo gaming zyskuje, caly sektor branzy rozrywkowej jest z tym zwiazany. Wiec takie celowe opoźnianie nastepnej generacji niekoniecznie dobrze odbiło by sie na całej branzy gamingowej. 

Opublikowano
18 minut temu, Fatality napisał(a):

"initially intended for late 2027"

:E

Guzik prawda, jest gorzej.

A ja tradycyjnie sobie napiszę rancik na to co się dzieje, ale że to w 90% to samo, to zwinę. Odwijać tylko w przypadku kłopotów z internetem przy posiedzeniu na kiblu, inaczej pretensji nie uwzględnia się ;)

Spoiler

Że jak?

Było nowe co 2 lata. 50x0 powinny więc być na koniec 2024. + 2 lata to koniec 2026.

A teraz będzie 2028?

To znaczy 4 lata po premierze.. a nie czekaj..

Przecież dla gracza 50xx to przemalowane 40xx z doklejonymi pierdołami typu kodery video, nowy Displayport, jakieś drobne zmiany pod A, a raster (i nawet RT) nie ruszony.

Czyli...

2022->2028 i dostaniemy te wspaniałe +10-15% przy tym samym poborze prądu? Oh łaskawcy! Nie godzien jestem jako gracz stóp łaskawcy całować za taką szczodrość! :E

PS. Nvidia przesuwa co może - nowe, nie znałem. Wcale nie zaczęli z GTX 680 i opóźniając premierę prawdziwej 80tki. Wcale nie powiedzieli, że opóźniają 40xx (czy to było 50xx? nie ważne) bo chcą aby zapasy starych w magazynach mogły pójść bez rezygnowania z chorych marż.

Któżby się spodziewał, że bez konkurencji nie zechcą nawet pierdnąć. Szok i niedowierzanie!

Cóż. Jeśli AMD miało rywalizować z 4090tką w 2027 głównie tylko ilością RAMu i tylko w segmencie kart semi-pro, czyli karty za pierdylion, z toną pamięci, które kupią luzie do pracy i może synowie bogatych polityków,  to Nvidia widać uznała, że nie muszą się nawet zbytnio starać. 

Można z tego też od razu wyczytać plany AMD, bo NV na pewno wie o nich więcej niż to co jest dostępne oficjalnie.

Czyli AMD nie zamierza zacząć konkurować w segmencie PC Gaming. 

A mnie równo 3 lata temu na reddicie zwyzywali od pesymistów, jak pisałem, że możemy nie dostać prawdziwego następcy serii 40xx przez następne 4 lata. Wtedy liczyłem do czasu dostępności GAA u TSMC (wtedy spodziewane na koniec 2026), ale kurde, to jest Nvidia. Oni z tych 4 lat zrobili 9-10. 

Ale PC gaming ma się świetnie i wszystko git, a RT, PT i AI to wspaniała rewolucja, przez którą to hobby ma się lepiej niż kiedykolwiek! (to zdanie trzeba przeczytać po angielsku, głosem Łysego Ridża z DF)

Po co komu nowy sprzęt, jeśli 90% nowości to soft. Wyda się jakieś nowe DLSSy, zrobi się jakieś gówno pozwalające grę 300GB upchać w 100GB i się wmówi (niestety skutecznie) że mają się gracze (a nie firmy hostingujące pliki gier do pobrania) cieszyć z tego, bo to taki przełom. No i jak cudownie, że karta 12GB za 600€  w 2028r. sobie radzi z teksturami dzięki ten wspaniałej technologii AI pozwalającej na kompresję!

Oczywiście wszystko przy pomijalnej stracie wydajności typu 5% w 30fps czy 10% w 60fps (a o tym, że 50% przy 500fps to ćśśśśś..)

Taka przyszłość nas czeka, panowie. 

Teraz już jestem pewien, że będą cisnąć to gówniane neural texture compression ile się da i z ogromną pompą. 

Przytną nam RAM warty 40$, za który by chcieli w cenie karty 400$ i każą nam się cieszyć, że o 100% droższa karta (droższa przez to, że ma AI) będzie mogła sobie to w jakiś (gówniany i kulawy) sposób zrekompensować. W sumie to jak dać upscalling z 192x108 i upchać tekstury w 10MB, to można nawet pomyśleć o 4GB w 6060Ti :E

Na pocieszenie: to DOBRZE! Kupujecie dziś drogą kartę? Nie szkodzi, bo wystarczy na dekadę. Po niej za jedyne 2000€ dopłaty dostaniecie +100% rasterze. 

Ja już wiem, że 5070ti to moja ostatnia. Nawet jakbym mógł być nadal graczem za dekadę, to i tak bym pociągnąl za hamulec awaryjny i wysiadł z tego pociągu. 

Ewidentnie NV i AMD nie zależy na tym, czy PC gaming przetrwa w klasycznej swojej formie, czy go ta chciwość zaora. 

"Nie będziecie mieli [żadnego swojego desktopowego PC w domu]  i będziecie szczęśliwi"

Klałd gejmink łelkam tu

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zadnych superek juz nie bedzie nawet w 2027.

No niby nie, ale wg raportu to wygląda jakby seria 6000 miała nie wyjść w 2027r, więc dziure zapchały by superki. Ale to mało prawdopodobne, że marnowali by RAM na starą serie. Już lepiej dla nich byłoby wypuścić w grudniu 2027 6090 za 8k usd

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Nihil novi. Wiadome od kilku dobrych lat. Masz wynajmować - nie posiadać. Coś mi się wydaje, że 4080s będzie najdłużej posiadana u mnie kartą od 1995r. Zarobią na mnie ew. sprzedawcy termopadów i Paweł Ostrówka.

Opublikowano

W 2027/2028 to wyjdzie PS6. Jeżeli nie byłoby GPU nowych od nvidii, zboostowało by to sprzedaż nowych konsol i to bardzo. Co również odbiłoby sie na sprzedaży gier na PC. 

Nowe PS z reguły jest znacznie szybsze od swojego poprzednika. Obecnie mowi sie o wydajnosci pomiedzy 5080 a 5090 i sporej ilosci ramu. Także tak to wyglada realnie. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W 2027/2028 to wyjdzie PS6.

Chyba jeśli sony sobie by zarezerwowało z góry ogromne ilości pamięci. Inaczej nie ma szans na 2027 - chyba że spora recesja i zastój w branży AI. Poza tym wychodzi "ps6" handheld z wydajnością ps5. 2028/2029 obstawiam

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
29 minut temu, Fatality napisał(a):

No niby nie, ale wg raportu to wygląda jakby seria 6000 miała nie wyjść w 2027r, więc dziure zapchały by superki. Ale to mało prawdopodobne, że marnowali by RAM na starą serie. Już lepiej dla nich byłoby wypuścić w grudniu 2027 6090 za 8k usd

Skoro przyczyna opoznien jest brak pamieci to logiczne jest ze superki nie wydja bo nikt nie bedzie w to pakowal tak cennej pamieci ;) Nikogo ta zapchaj dziura interesowac nie bedzie tylko nowy gen jak juz :D 

Opublikowano

W sumie jest jeszcze jeden aspekt tego całego bajzlu.

Seria xx60 od lat była głównym wyborem dla low-endowych i mid-endowych PCtów , a polityka nV od serii 4xxx jest taka, że 60tki przestają się zupełnie opłacać.

W dodatku wlazłem sobie na xkom i, o zgrozo, jakieś tam średnie modele 5060Ti 16 kosztują 2,5k gdzie za 2,7-3k można dostać 5070 :E to jaki sens brać 60Ti16? A tym bardziej 60Ti8 ? :E 

Chyba spełnią się czarne scenariusze, że nowe geny będą miały tylko Titan-class GPU (czyli 90tki) dla najbogatszych, ew. może 80tki ścięte o połowę dla jeleństwa, a tańsze GPU - to poproszę sobie chmurę.

Albo to yebnie, albo wygląda bardzo mrocznie.