Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na tym to polega, twórcy wypuszczą kilka skopanych gierek, które bez DLSS nie podchodź, zobaczysz niski fps, to pora wymienić kartę graficzną, bo jest za słaba i biznes się kręci. 

Lata mijają, zamiast postępu i przełomowej grafiki, fizyki mamy skok na kasę. :E

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Cooooo?

Mojego Superka nie będzie a tu sobie jakieś Titany budujo...

huh-what.gif

4070ti to też pewnego rodzaju "Tytan" jakby nie patrzeć.

A perspektywa jeżeli chodzi o premiery gpu wygląda bardzo nędznie i utwierdza mnie w przekonaniu, że 5070ti w MSRP w okolicy premiery to był dobry zakup do 1440p. 

Na upartego na 4070ti też kawałek czasuu posiedzisz w miarę komfortowo.

Opublikowano
18 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ale masz pan wiedziane, że spokojnie ograłem TLOU 2 na max detalach z DLAA bez żadnych problemów na 4070 Super 12GB?

W 1080p :lol2:

9 minut temu, janek25 napisał(a):

Na 8 ja gram 😁

Jedyny dobry przykład to Indiana Jones 

4 lata miałem 3060ti i wiem, w co można grać z 8GB Vram.  Dla czego mnie pouczacie ?

Teraz jest 16GB Vram i taki HFW leci w 4K z dopalaczami jak masło. Wcześniej w 1440p wysokie ustawienia 3060ti dławiła się, bo Vram zapchany pod korek i nagle 12 FPS. Przecież na necie od groma filmików jest, które to opisują.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież w tym TLoU2 i tak nie da nic więcej jak 1080p bo 5060Ti nie wyrobi z fpsem :E 1440p już będą dropy poniżej 60ciu.

Taka 4070Ti zdecydowanie lepiej pociągnie tą gierkę w 1440p, dalej vramu styknie, a ~35% fps więcej od takiej 5060ti robi :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Na tym to polega, twórcy wypuszczą kilka skopanych gierek, które bez DLSS nie podchodź, zobaczysz niski fps, to pora wymienić kartę graficzną, bo jest za słaba i biznes się kręci. 

Lata mijają, zamiast postępu i przełomowej grafiki, fizyki mamy skok na kasę. :E

Ten pomysl to juz jest przejedzony... Jesli maja leb na karku to powinni isc w subskrypcje jak geforce now, luna czy tam gamepass. Po co jednorazowo miec kase jak te karty mozna wrzucac w granie w chmurze mi miec staly dochod miesieczny z subskrypcji? I wtedy gry by sie robilo pod konkretne plany subskrypcji, standard, high i ultimate.. Nie wiem po co w gole nvidia i amd jeszcze sie bawia w to sprzedawanie... Netflix pokazal jak sie to robi.... 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

Ta darmowa subskrypcja Geforce Now to wręcz antyreklama. Tam powinna być opcja wypróbowania jak to działa na najlepszym sprzęcie a zamiast tego dostajesz rozdzielczość fullhd, średnie detale, stuttery i artefakty obrazu. Ja po 10 minutach miałem już dość.

Opublikowano (edytowane)

@aureumchaos Tu trzeba mieć na prawdę szybki internet + i tak zmniejszenie opoznien wzgledem tego co jest teraz. Minie wiele wiele lat zanim to będzie opłacalne na szeroką skalę. Może my w Polsce możemy powiedzieć, że da sie grać przez GFnow, ale trzeba zaznaczyć jedną rzecz: Polska jako kraj jest zacofana względem reszty świata w 90% rzeczy, ale właśnie wśród tych pozostałych 10% jest nowoczesna infrastruktura światłowodów. Przeciętny Niemiec, Amerykanin może pomarzyć o takiej jakości internetu jaki my mamy. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Mam FTTH a Geforce Now i tak chodzi jak :kupa:. Tylko, że ja testuję darmową wersję i zamiast pokazać mi ten system z najlepszej strony to pokazali mi wszystkie jego wady. To tak jakby CDProjekt wydał demo CP2077 ale w wersji 1.0 czyli tej co była na premierę. Kompletnie nie zrozumiały dla mnie ruch ze strony zielonych. 

Opublikowano
1 minutę temu, lokiju napisał(a):

Mam FTTH a Geforce Now i tak chodzi jak :kupa:. Tylko, że ja testuję darmową wersję i zamiast pokazać mi ten system z najlepszej strony to pokazali mi wszystkie jego wady. To tak jakby CDProjekt wydał demo CP2077 ale w wersji 1.0 czyli tej co była na premierę. Kompletnie nie zrozumiały dla mnie ruch ze strony zielonych. 

Grałem raz i w miare dobrze to działało tzn. żadnych artefaktów nie było ale lag był wyczuwalny (mam światłowód z Netii). Co do detali to normalnie w opcjach mogłem wybrać dowolne w tym wysokie ustawienia

Opublikowano (edytowane)

@jankoooOdpaliłem Control, nie dość, że fullhd już na starcie źle wygląda na monitorze 1440P to po ustawieniu detali na wysokie miałem jakieś 20-50FPS. Takie było odczucie. By nie było odpaliłem też mało wymagającą grę czyli Dome keeper'a. Tutaj już było lepiej ale też nie obyło się bez drobnych stutterów.

Ps: Też mam Netie

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
22 godziny temu, leven napisał(a):

4070ti ma za mało Vram. 5070ti rozjeżdża 4070ti.

Ponad tydzień miałem zagwózdkę, czy kupić 5060ti 16GB Vram, czy 5070 12GB Vram. Wybrałem 5060ti 16GB Vram i dobrze, bo taki TLOU 2 potrafi łyknąć 14.5 GB Vram :E 

Ale Ty chodzisz pijamy cały czas po forum, czy ile razy Ci można tłumaczyć, że nie rozróżniasz "łykania" od alokacji pamięci ? Jakieś 2-3 tygodnie temu przechodziłem TLoU2. Wrzucałem pełno screnów w "wątku najpiękniejsze screeny z gier" lizałem ściany przez 40 godzin i  gra na pełnym Ultra 2160p DLSSQ chodzi jak masło, czyli powiedzmy to takie 1440p natywnie, nigdy pamięci nie zatkało i śmiga w okolicach 11GB. Dlatego, że masz 16GB alokuje Ci 14GB. Ja mam 12GB i alokuje 11GG a i tak  gra chodzi jak masło i mam 35-45% więcej fps niż 5060Ti 16GB. To samo z Wiedźminem 3 na pełnym Ultra i nawet na upartego mimo niskiego bazowego fps z pełnym RT + FG gra śmiga jak masło na tych 12 GB. Ty po zakupie  5060Ti się podniecałeś, że W3 na takich ustawieniach "bierze" 15GB.

Faktycznie rozjazd na poziomie 20% i najśmieszniejsza generacja w historii nvidi, patrząc na wydajność względem poprzedniej. Sam się zastanawiałem, czy nie wymienić jak jeszcze ceny nie poszły w górę małym kosztem 5070Ti, bo sąsiad był chętny ma moją kartę. Ale żeby mieć fun z zakupu to musiałbym kupić minimum 5080, wydajność na poziomie 20% to śmiech na sali i stwierdziłem, że spokojnie do premiery 6000 można na 4070Ti zostać. Na tyle wymagających gier tylko w jednej na Ultra teksturach 12GB to za mało i jest to Indiana Jones. Zmieniasz oczko niżej, różnic z lupą nie zauważysz i już jest okej. Wymieniać kartę z powodu jednej gry dla 20% wydajności w rasterze i tylko 4GB pamięci więcej to głupota i dałem sobie spokój. Co innego jakby wyszły Superki 24GB to bym kupił, ale nie wyjdą, więc siedzę na dupie spokojnie na 4070Ti, bo to karta identyczna jeśli chodzi o wydajność jak 5070. Dla moich potrzeb wydajność na tyle wystarczająca, że wybiłem sobie z głowy 5070Ti +20% dla samych 16GB pamięci.

hOcYxhe.png

:hihot:

20 godzin temu, leven napisał(a):

W 1080p :lol2:

4 lata miałem 3060ti i wiem, w co można grać z 8GB Vram.  Dla czego mnie pouczacie ?

Teraz jest 16GB Vram i taki HFW leci w 4K z dopalaczami jak masło. Wcześniej w 1440p wysokie ustawienia 3060ti dławiła się, bo Vram zapchany pod korek i nagle 12 FPS. Przecież na necie od groma filmików jest, które to opisują.

Masz uraz psychiczny, bo siedziałeś tyle czasu na 8GB, ale nikt tutaj nie mówi, żeby kupować 8GB dzisiaj. Mowa cały czas o 12GB, które z palcem w nosie wystarcza do wszystkiego w 1440p, czy nawet 2160p z DLSSQ. 5070 12GB jeszcze w cenach mrps jest to tego idealne, a 5060TI w bardziej wymagających grach już się zaczyna dusić i trzeba się posiłkować FG z niskim bazowym fpsem co jest śmieszne. Jak zmieniasz sprzęt raz na wiele lat to siedź sobie na tych 16GB, ale prędzej braknie wydajności tej 5060Ti 128 bit :E W 1440p niż pamięci 5070 12GB do premiery 6000. A z tego co mówiłeś grasz na TV to na tych ustawieniach Ultra z RT w W3 masz chyba bazowe 20-25 klatek i pewnie musisz włączyć FG x3 x4, żeby jako tako się dało grać z takim lagiem, że trzeba pada podłączyć :E

• Upvote 2
Opublikowano

Takie sa fakty bo to 5060ti poleci pierwsza jako elektorsmiec i zadne 16gb tutaj nie uratuje i traci sporo do 4070ti. 

12 minut temu, leven napisał(a):

Pijany, to Ty jesteś dzieciaku. Nie wyjeżdżaj mi tutaj z takimi prywatnymi textami. zgłaszam to do Admina.

To jeszcze uwazaj bo sie sam podkladasz pod bieszczady za wypisywanie ciagle tych bzdur, nie mowiac juz o tym ze jak taki zakuty b.... nie odrozniasz alkoacji od faktycznego zapotrzebowania, gdzie ci juz xxx osob w tym ja to tlumaczylo, a ty nadal jak pijany nie rozumiesz ;)