Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, LionCFS napisał(a):

Część, chciałem Was forumowicze zapytać czy ktoś z Was może miał 5070 ti w wersji ProArt? Jak wrażenia z kultury pracy wentylatorów/cewek itp? Pytam, bo moja 5070 ti Inno3d wyzionęła ducha i mam sobie wybrać nową grafę. :)

Jaki model miałeś tego Inno3D i czy podejrzewasz co się tam złego zadziało?

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Płyta główna DIY-APE od Maxsuna %-) nie chce wiedzieć z jakich jeszcze klocków to było poskładane.

Tam zaczęło iskrzyć bardziej od strony pci-e i płyty głównej niż przy gnieździe zasilania.

Z tyłu też sporo makaronu widać. Coś poszło nie tak ale co? Tego pewnie się już nie dowiemy :/

Szkoda karty. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
16 minut temu, VRman napisał(a):

Jaki model miałeś tego Inno3D i czy podejrzewasz co się tam złego zadziało?

Zwykły X3, najniższa wersja bodajże. Przestawał dawać obraz po 1 minucie w Windows. 

Opublikowano
Teraz, LionCFS napisał(a):

Zwykły X3, najniższa wersja bodajże. 

concerned.gif.e3a0eb59a14e43a87730d5a8b8425fdd.gif

No to oby się okazało, że miałeś pecha, bo to dokładnie ten model. :E

Pytałem, bo jakbyś np. wiedział, że RAM to od razu bym rozważał rozkręcenie i wymianę termopadów.  Dzięki za odpowiedź.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Kadajo na moje to tam grube zwarcie poszło. Oczywiście trudno teraz obiektywnie cokolwiek stwierdzić ale jako że to się zdażyło przy pierwszym uruchomieniu, nie zdziwiłbym się nawet gdyby mu tam coś wpadło, jakaś podkładka, śrubka czy inne gówno. Mogła być też winna sama karta ofc, fajnie jakby dali znać co było przyczyną po zbadaniu sprawy. 

awruK, szlag mnie trafi z tym asystentem pisania od Samsunga :Crash:

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ile miała życia? Padła jeszcze na gwarancji rozumiem (?). 

Nawet roku nie wytrzymała. :P 7 marca 25 kupiłem, w połowie stycznia odmówiła posłuszeństwa. 

• Sad 1
Opublikowano
20 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo Płyta główna DIY-APE od Maxsuna %-) nie chce wiedzieć z jakich jeszcze klocków to było poskładane.

Tam zaczęło iskrzyć bardziej od strony pci-e i płyty głównej niż przy gnieździe zasilania.

Z tyłu też sporo makaronu widać. Coś poszło nie tak ale co? Tego pewnie się już nie dowiemy :/

Szkoda karty. 

No też jestem ciekawy co się tam odwaliło

image.thumb.png.ec51eb8fa8e992837e8908b837461a54.png

Chyba można wykluczyć ich błąd, bo po podłączeniu 5060 wszytko ruszyło.

Wygląda na to ze 5090 była wadliwa i wysłała się sama na orbitę przy pierwszym uruchomieniu.

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo na moje to tam grube zwarcie poszło. Oczywiście trudno teraz obiektywnie cokolwiek stwierdzić ale jako że to się zdażyło przy pierwszym uruchomieniu, nie zdziwiłbym się nawet gdyby mu tam coś wpadło, jakaś podkładka, śrubka czy inne gówno. Mogłaby też winna sama karta ofc, fajnie jakby dali znać co było przyczyną bo zbadaniu sprawy. 

Kiedyś mi wpadła śrubka od przykręcania płyty w system chłodzenia na Z790 (Asus Maximus Formula któraś tam już nie pamiętam, ale cała płyta zabudowana z obu stron metalem - jakoś się to nazywało armor czy cuś). Nie ukrywam, dwie godziny machania, stukania, uderzania itp. Zaklinowała się gdzieś w środku i za cholerę nie chciała się zluzować - już chciałem to dziadostwo całe odkręcić i kładąc ją na blacie stołu usłyszałem grzechotanie luźnej śrubki. Także znam ten ból i wiem, że kilka płyt montowanych przez doświadczonych składaczy poległo w ten sposób (na studiach dorabiałem sobie w Metro Pro Abit zanim przekształciło się/wchłonęło ich Proline)

• Upvote 1
Opublikowano

@brzecol Maximus Formula to jest topka, piękna płyta 😘 z możliwością chłodzenia cieczą całej sekcji. 

Niestety, sam kilka razy widziałem jak niektórzy zabierają się do pracy i w jakich warunkach składają elektronikę więc nie wykluczam niczego 😀 Przygotowanie sprzętu i stanowiska pracy przed rozpoczęciem wszystkiego to jedno ale czasem poziom roztrzepania delikwenta mnie porażał. 

W sumie dwa razy byłem świadkiem takiej ewidentnej sytuacji. Raz właśnie poszła płyta i proc przez zwarcie od noża leżącego pod płytą - od strony backplate 🤣 a raz po jakiejś godzinie zasilator powiedział cześć bo się potopiły zdrutowane i upchane molexy 🤣

Opublikowano
7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@brzecol Maximus Formula to jest topka, piękna płyta 😘 z możliwością chłodzenia cieczą całej sekcji. 

Niestety, sam kilka razy widziałem jak niektórzy zabierają się do pracy i w jakich warunkach składają elektronikę więc nie wykluczam niczego 😀 Przygotowanie sprzętu i stanowiska pracy przed rozpoczęciem wszystkiego to jedno ale czasem poziom roztrzepania delikwenta mnie porażał. 

W sumie dwa razy byłem świadkiem takiej ewidentnej sytuacji. Raz właśnie poszła płyta i proc przez zwarcie od noża leżącego pod płytą - od strony backplate 🤣 a raz po jakiejś godzinie zasilator powiedział cześć bo się potopiły zdrutowane i upchane molexy 🤣

Teraz jest łatwiej bo wszystko pasuje idealnie jak klocki i praktycznie nie da się uwalić. Kiedyś trzeba było mieć wiedzę. Zasilacz wyglądał kiedyś jak sieć energetyczna w Indiach - splątanie z poplątaniem (popularne Chieftec 300-350W). Cały czas mam nawyk i mam sprzęt, aby zapinać sobie pętelkę wokół stopy jak składam więcej części. Sam widziałem przeskoki wywołane naładowaniem elektrostatycznym, które niszczyły sprzęt. 

21 minut temu, VRman napisał(a):

O kurde, PRO ABIT to ja bym chciał mieć na koszulce. Z foto legendarnej płyty z lat 90tych nad napisem :E

Tak. To były czasy na scenie poznańskiej. Sklepy takie jak METRO, ZNAK, rozrost Komputronika, i płyty CD po 0,30-0,50 zł :)

Opublikowano
13 minut temu, oldfashioned napisał(a):

No i tak powinna dzialac 5090, ma byc ogien (w grach)!

Jeszcze taki filmik z moich czasów składania komputerów. Ogień też był na Athlonach i Duronach. Nie miały czujnika w CPU tylko w niektórych przypadkach dość niedokładne montowane w płytach głównych, dodatkowo nie miały zabezpieczenia termicznego. To jest dopiero ogień i to za każdym przypadkiem (porównanie od 0:40 na filmie). Swoją drogą w niektórych prockach coolery mocowało się wtedy bezpośrednio na krzemowy rdzeń i jedynie gumki stabilizowały aby się nie pokruszył

Opublikowano
7 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Takiego durona 600 ołówkiem rasowalem na... 900Mhz. ;)

Trik ołówkowy to była świetna rzecz. W ogóle przyrosty procentowe, jakie można było uzyskać na tamtych litografiach i na niektórych szczególnie podatnych prockach to było chore. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

To nie jedyny problem patent z gołym rdzeniem i tymi piankami wokół rdzenia to też lipa. Nie jeden rdzeń został ukruszony ;)

Dlatego też o tym napisałem. Nie każdy był wtedy w stanie złożyć zestaw komputerowy bez odpowiedniej wiedzy. Teraz praktycznie nie da się pewnych rzeczy zepsuć (oczywiście każdy może nasypać pierdół do socketa i uwalić płytę (powyginać blaszki). Ale oprócz tego cała reszta jest tak dobrze oznakowana i nic innego nie pasuje, że ciężko coś schrzanić (no oprócz słynnego 12 VHPWR i 12 2x6 ale to przez brak uwagi)

Opublikowano
Godzinę temu, brzecol napisał(a):

Dlatego też o tym napisałem. Nie każdy był wtedy w stanie złożyć zestaw komputerowy bez odpowiedniej wiedzy. Teraz praktycznie nie da się pewnych rzeczy zepsuć (oczywiście każdy może nasypać pierdół do socketa i uwalić płytę (powyginać blaszki). Ale oprócz tego cała reszta jest tak dobrze oznakowana i nic innego nie pasuje, że ciężko coś schrzanić (no oprócz słynnego 12 VHPWR i 12 2x6 ale to przez brak uwagi)

Nie powiedziałbym, że składanie PC kiedyś było kiedyś trudniejsze ;) Poza tym dzisiaj za dużo niespełnosprytnych ludzi bierze się za PC dlatego jest więcej różnego typu uszkodzeń.

Obecnie znacznie ubyło problemów z softem i praktycznie nie występują konflikty sprzętowe.

• Upvote 1