Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Heh, jeszcze raz przejrzałem jaka jest najmocniejsza karta <267mm, bez chłodzenia wodnego i znalazłem..., 261mm długości.
GIGABYTE RTX 5070 Ti WINDFORCE OC V2, której i tak nie kupię, ale jest ciekaw jak się spisuje.

Ktoś ma własne doświadczenia z szukaniem najniższego, sensownego UV dla rtx5070ti, przy zachowaniu 90-95% wydajności? Przydałby się jakiś głos z forum, aby mieć coś do zweryfikowania reddita i AI. :E 

1. punkt krzywej 2737@850mv

2. punkt 2730@845mV

3. punkt 2725@840mV

4. punkt 2707@835mV

5. punkt 2681@825mV

Zużycie energii spada o ok. 20%, osiągi w benchmarkach jak stock, w grach trochę słabiej, można nadrobić OC pamięci

Opublikowano

Ja zawsze w zasadzie unikam sztukowania kabli zasilających. Szczególnie tych pod dużym obciążeniem. Zdecydowanie preferuje jeden kabel bez dodatkowych punktów styku. Ale każdy robi co uważa za stosowne 😀 Aktualnie mam kilkanaście kabelków lol. Klasyczne 12v-2x6 z obu stron i warianty 12v-2x6 / 8pin (2x, 3x i jeden 4x od moddyi Seasonic/Asus psu) 

@galakty pewnie żeby random laik mógł podłączyć kartę do posiadanego zasilacza który możliwe że kupił zanim wprowadzili 12v-2x6. 

@tomcug od strony GPU? OEM producenta, aftermarket? Podczas normalnej pracy czy długotrwałe obciążenie? 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

pewnie żeby random laik mógł podłączyć kartę do posiadanego zasilacza który możliwe że kupił zanim wprowadzili 12v-2x6. 

Skoro dają to używają, skoro dają to wierzą że producent wie co robi. 

Kupujcie dalej ich chłam i wspierajcie to na pewno się poprawi ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

@galakty podziękuj tym wszystkim entuzjastom rgb i świecidełek którzy zamiast eleganckiej skrzynki wolą na biurku postawić sobie choinkę. Imho ten głupi pęd też dołożył cegiełkę do tej debilnej decyzji z przejściem na nowy typ złącza. 

A ludzie kupują bo po prostu robią najlepsze układy graficzne i nie mają realnej konkurencji w najwyższym segmencie. Podziękuj amd 😀 

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

A ludzie kupują bo po prostu robią najlepsze układy graficzne i nie mają realnej konkurencji w najwyższym segmencie. Podziękuj amd 😀 

Sorry ale nie ma realnej potrzeby żeby kupować 5090 za 10k lub więcej jednocześnie narzekając na setkę rzeczy :E Do grania wystarczy dużo tańsza karta, również od AMD w postaci 9070XT za 3k lub nawet mniej chodziły. Wszystko da się rozwiązać.

To szukanie problemu na siłę, nikt Was nie zmusza, naprawdę. Od kiedy przestałem się zajmować myślenie o zmianie sprzętu, co kupić itp od tego czasu jestem zdrowszy :E Gram dalej na 5800x3d + 4070Ti, wszystko działa, zero problemów. Nowych gier i tak jak na lekarstwo, nic nie rekompensuje kupna 5090 o ile nie zarobi na siebie. 

• Upvote 3
Opublikowano
16 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

od strony GPU? OEM producenta, aftermarket? Podczas normalnej pracy czy długotrwałe obciążenie? 

Od strony GPU, a od jakiej miały się zjarać, jak ja je 100+ razy podłączam i odłączam %-) Po prostu widocznie taką mają wytrzymałość mechaniczną.

Opublikowano

@galakty tak uczciwie. Ty widziałeś żebym ja gdzieś narzekał na 5090? %-)

Też nikt mnie nie zmuszał do zakupu. Chciałem to sobie kupiłem. Zresztą mam kilka kart i nie są to same 5090tki chociaż wszystkie od nVidia %-)

Karty są jakie są i trzeba być poprostu świadomym z czym masz do czynienia. Ja nie zamierzam tracić czasu na narzekanie albo dręczenie się rzeczami na które nie mam wpływu. 

A co do samej opłacalności to dosłownie kilka dni temu pisałem w wątku związanym z wymianą 4070 12gb że uważam że na dziś dzień najlepszym wyborem pod gry jeżeli składasz kompa jest imho 5070 Ti, która zresztą też mam. Na temat kart AMD się nie wypowiadam bo ostatnią kartą jaką miałem był chyba HD7850 bardzo dawno temu 😀 

@tomcug dzięki, wszystko w temacie. Nic dziwnego w takim razie że tak się skończyło. Sam sprawdzałem jak to jest z tym wycieraniem się pinow i ewentualnym luzem i tak jak pisałem tutaj kiedyś - na OEM'owym 12v-2x6 od Asusa po nastu razach przekraczał już 10A na 2 pinach. Testowane na 5090 Astral + miernik cęgowy. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

tak uczciwie. Ty widziałeś żebym ja gdzieś narzekał na 5090? %-)

Ogólnie piszę, nie mam czasu ogarniać kto co kupił ostatnio, ten temat 5000 to jej kopalnia memów i spamu :D 

Ogólnie problem leży po dwóch stronach, NV wydaje chłam, ale ludzie i tak kupują, dopóki jest popyt to będzie podaż. 

Ja tam wysiadłem z pociągu, postęp jest zbyt mały, a kasa zbyt duża by w to brnąć. 4070Ti u mnie siedzi i jest git, jakbym miał teraz kupować nową to 9070XT/5070Ti i jakiś 9600X i spokój na lata. A kolorki, RGB i 5090 zlewam :E 

Opublikowano

@galakty no i o to właśnie chodzi. Żeby być świadomym tego co się robi i co się wybiera. Tyle. A że ogół ma to do siebie że świadomych jednostek jest zdecydowana mniejszość to jest to co jest. I dotyczy to nie tylko kwestii gpu ale też bardziej przyziemnych i życiowych kwestii 😀 nVidia to pazerna suka, tak samo zresztą jak inni w tym interesie więc tutaj zero zaskoczenia - przynajmniej dla mnie 👍 

Opublikowano

No nareszcie się ktoś chociaż przyznał do upalonego kabla. A tym czasem side manipuluje zasadami fizyki i u niego 600W nawet się nie grzeje ;D

Mnie to się wydaje ze nikt tutaj się nigdy nie przyzna jeśli coś z tym złączem pójdzie nie tak :D

1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@galakty no i o to właśnie chodzi. Żeby być świadomym tego co się robi i co się wybiera. Tyle. A że ogół ma to do siebie że świadomych jednostek jest zdecydowana mniejszość to jest to co jest. I dotyczy to nie tylko kwestii gpu ale też bardziej przyziemnych i życiowych kwestii 😀 nVidia to pazerna suka, tak samo zresztą jak inni w tym interesie więc tutaj zero zaskoczenia - przynajmniej dla mnie 👍 

Tylko ty świadomie wybierasz bubla, w tym problem. Dlatego Nvidia nic z tym nie robi.

Opublikowano
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Jak ktoś kupił 5090 i nie narzeka - spoko. Jak ktoś kupił i marudzi - nie spoko, bo wspiera i marudzi jednocześnie wspierając :E 

Opublikowano
10 minut temu, galakty napisał(a):

Ogólnie piszę, nie mam czasu ogarniać kto co kupił ostatnio, ten temat 5000 to jej kopalnia memów i spamu :D 

Ogólnie problem leży po dwóch stronach, NV wydaje chłam, ale ludzie i tak kupują, dopóki jest popyt to będzie podaż. 

Ja tam wysiadłem z pociągu, postęp jest zbyt mały, a kasa zbyt duża by w to brnąć. 4070Ti u mnie siedzi i jest git, jakbym miał teraz kupować nową to 9070XT/5070Ti i jakiś 9600X i spokój na lata. A kolorki, RGB i 5090 zlewam :E 

A czy ktoś wydaje lepsze karty od NV? Także co zrobisz jak nic zrobisz :hihot:

Krzemik powoli się kończy dlatego nie tylko u NV będą mniejsze przyrosty, ale ciężko to zrozumieć.

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

A czy ktoś wydaje lepsze karty od NV? Także co zrobisz jak nic zrobisz :hihot:

No to wtedy jak potrzebujesz kupujesz i używasz, nie walczysz ze światem.

A tu kupują wiedząc że są problemy/ceny i potem płacz :E 

Tak naprawdę do grania wystarczy AMD, a jeśli ktoś świadomie kupuje 5090 BO MUSI to niech kupi i zaciśnie zęby :E 

Opublikowano
19 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Też nikt mnie nie zmuszał do zakupu. Chciałem to sobie kupiłem. Zresztą mam kilka kart i nie są to same 5090tki chociaż wszystkie od nVidia %-)

Karty są jakie są i trzeba być poprostu świadomym z czym masz do czynienia. Ja nie zamierzam tracić czasu na narzekanie albo dręczenie się rzeczami na które nie mam wpływu. 

A co do samej opłacalności to dosłownie kilka dni temu pisałem w wątku związanym z wymianą 4070 12gb że uważam że na dziś dzień najlepszym wyborem pod gry jeżeli składasz kompa jest imho 5070 Ti, która zresztą też mam. Na temat kart AMD się nie wypowiadam bo ostatnią kartą jaką miałem był chyba HD7850 bardzo dawno temu 😀

W samo sedno sprawy, bez zbędnego owijania w bawełnę. Na dzień dzisiejszy karta 16 gb vram jest najrozsądniejszym wyborem;)

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

No to wtedy jak potrzebujesz kupujesz i używasz, nie walczysz ze światem.

A tu kupują wiedząc że są problemy/ceny i potem płacz :E 

Tak naprawdę do grania wystarczy AMD, a jeśli ktoś świadomie kupuje 5090 BO MUSI to niech kupi i zaciśnie zęby :E 

Jeżeli masz małe wymagania co do sprzętu to pewnie starczy ;)

Zmieniłem ponad 3letnią 4090 na nową 5090 dopłacając 1690zł. Wszystko można tylko z głową ;)

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tylko ty świadomie wybierasz bubla, w tym problem. Dlatego Nvidia nic z tym nie robi.

Ciężko mi z Tobą dyskutować gdy swoją wiedzę opierasz jedynie na grafach z benchmarków 🤣 tworzyłeś coś w ogóle kiedyś w ComfyUI. Najlepiej tworzenie kilku minutowych sekwencji video. Podstawowe modele i techniki optymalizacji, nic szczególnego. Basic stuff 😀 

• Thanks 1