Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

No można i tak na to spojrzeć.

Jednak fakt jest taki ze problemów ze złączem poprzedniego standardu było zdecydowanie mniej a brało to się z bardzo prostej przyczyny która wielokrotnie jest omawiana przy analizie tego bajzlu. Margines błędu i zapas z jakim nowe złącze jest zaprojektowane powoduje właśnie te wszystkie problemy.

Taaa ...tylko że 12VHPWR zostało zaimplementowane przy okazji premiery RTX 3090Ti - karty która miała TDP na poziomie 450W.

Możesz podlinkować potwierdzone uszkodzenia kart z TDP poniżej 450W typu RTX 5070Ti czy RTX 5080 ?

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

Najlepsza kropka nad "i" dla tego szajsowatego standardu jest fakt ze tylko pojawiły się Radeony z tym złączem i od razu zaczęły się palić. :rotfl2:

Akurat przy takiej konstrukcji, jaką zastosowało np. Sapphire z ukrytym prowadzeniem kabelka 16-pin, to absolutnie mnie nie dziwi, że zaczęło się jarać :rotfl:

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Taaa ...tylko że 12VHPWR zostało zaimplementowane przy okazji premiery RTX 3090Ti - karty która miała TDP na poziomie 450W.

Możesz podlinkować potwierdzone uszkodzenia kart z TDP poniżej 450W typu RTX 5070Ti czy RTX 5080 ?

Przecież pisałem już nie raz, te złącze nie powinno dawać z siebie więcej niż 300W i 5A na drucik.

I nie byłby żadnych kłopotów.

• Haha 1
Opublikowano

@Kadajo ale nie raz też pisała Ci cała grupa osób która od długiego czasu MA SPRZĘT i KORZYSTA z najmocniejszych dostępnych kart od Nvidia z tym złączem że nie ma z nim żadnych problemów podczas wykorzystania na 100% sprzętu a Ty dalej brniesz w swoje wydumki. Dla mnie jest to po prostu komiczne i tyle %-)

@tomcug wyraźnie i jasno napisał jakie przebiegi robił jego kabel więc nie przywołuj tutaj jego przykładu bo ta sprawa jest WYJAŚNIONA :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No skoro działało od kilku lat i nadal działa to mam UDAWAĆ że nie działa ? HAHAHAHAAHAHA

Czego Ty w ogóle chcesz ? Zamknąć ludzi w domu bo może spaść dachówka na głowę ? Jprdl ....

Jeśli mi się coś nie zgadza albo nie podoba to nie męczę buły 3 LATA tylko wybieram inny produkt i koniec tematu %-)

Nikt tutaj nie każde Ci kupować czegokolwiek do czego nie jesteś przekonany, w tym także kart od Nvidia. Masz potrzębę to sobie sam wybierz, masz jeszcze karty od AMD i Intel'a. 

EDIT: zapomniałem jeszcze o jednym. 

@Kadajo kurde, może pora zrobić sobie prezent, uwolnić się od tych wszystkich PALĄCYCH problemów i sprawić sobię po prostu konsolę ?

Edytowane przez Fenrir_14
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kadajo kurde, może pora zrobić sobie prezent, uwolnić się od tych wszystkich PALĄCYCH problemów i sprawić sobię po prostu konsolę ?

Az tak źle mi życzysz ? %-)

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

No skoro działało od kilku lat i nadal działa to mam UDAWAĆ że nie działa ? HAHAHAHAAHAHA

Czego Ty w ogóle chcesz ? Zamknąć ludzi w domu bo może spaść dachówka na głowę ? Jprdl ....

Jeśli mi się coś nie zgadza albo nie podoba to nie męczę buły 3 LATA tylko wybieram inny produkt i koniec tematu %-)

Nikt tutaj nie każde Ci kupować czegokolwiek do czego nie jesteś przekonany, w tym także kart od Nvidia. Masz potrzębę to sobie sam wybierz, masz jeszcze karty od AMD i Intel'a. 

Ale czemu mnie personalnie atakujesz.

Nie ma znaczenia co napiszesz i co ja napisze bo nie zmieni to jakości tego złącza.

Idź do jakiegoś serwisu, niech ci elektronik wyjaśni czemu te złącze to bubel, no przecież nie ja to projektowałem i nie ja to wprowadziłem na rynek.

Masz do mnie pretensje ze po prosu mowie jak jest a nie udaje ze jest super ?

46 minut temu, leven napisał(a):

300W na drucik ? - jeden przewód ?

Tak

29 minut temu, tomcug napisał(a):

5 A na drucik leven ;) 5 A * 6 drucików * 12 V = 360 W.

Dokładnie.

20 minut temu, leven napisał(a):

Tomek ! Drucik, to jeden przewód tak ? A przewodów jest 6 w całej wiązce  :) 

Poza tym, co to jest drucik kurde ? 

Drucik tak dla beki napisałem chodziło mi o jeden przewód.

Opublikowano

To nie przewody się topią tylko wtyczka z powodu złego łączenia pinów :D

Gdyby przewody miały większy przekrój i wymusiły większe wtyki to całość solidniej by siedziała w gnieździe.

Ogólnie to jest po prostu za małe.

Gdyby jeszcze wbudowali jakieś zabezpieczenia tego wszystkiego, takie jakie teraz kombinują producenci to chociaż można by zapobiec uszkodzeniom.

Ale po co, po taniości cyk 10A na przewód 600W i jedziemy, reaktor wytrzyma :wariat:

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Tan Twój drucik, czyli jeden przewód według instrukcji AWG 16 powinien nawet przenieść do 10 A przy 12 Volt !!!

To skąd te palące się przewody ?

Ty sam jesteś drucik :E

Problemem nie jest przewód tylko rezystancja na złączu - konektory.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

To nie przewody się topią tylko wtyczka z powodu złego łączenia pinów :D

Gdyby przewody miały większy przekrój i wymusiły większe wtyki to całość solidniej by siedziała w gnieździe.

Ogólnie to jest po prostu za małe.

Gdyby jeszcze wbudowali jakieś zabezpieczenia tego wszystkiego, takie jakie teraz kombinują producenci to chociaż można by zapobiec uszkodzeniom.

Ale po co, po taniości cyk 10A na przewód 600W i jedziemy, reaktor wytrzyma :wariat:

Tak, wtyki/gniazda mają problemy (nie przewody) W takim razie po co 16AWG przewód na jedną linię, a nie np 18AWG ? 

Tak, tak, przepisy, które właśnie poległy przy wprowadzeniu wtyków 12PWR.  Już po pierwszych problemach, te awaryjne wtyczki/gniazdka powinny być wycofane.

No ale ktoś tam mocno rządzi, kasa :P 

Opublikowano

@Kadajo ja tutaj nikomu nie życzę źle a tym bardziej Tobie. Ani też nie atakuję Cię w żaden sposób. Masz prawo do własnej oceny. Nie rozumiem poprostu po co na każdym kroku odgrywać tą samą melodię skoro człowiek który od lat testuje sprzęt komputerowy na codzień wyraźnie Ci mówi że piszesz brednie 😀 

• Sad 1
Opublikowano

On tak specjalnie :E

Zresztą temat załącza zawsze jest "gorący" :E

Co byście tutaj zrobili bez mojego spamu.

Temat by zmarł :E

Nowych kart nie ma i nie będzie pewnie jeszcze przez dwa lata. O czym tu pisać :E

Same złe newsy w świecie PCMR.

Opublikowano
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tak czytam te bzdury co niektórzy tu wypisują to normalnie jest śmiech na sali . Ale tu kolego masz rację ja np. nikogo nie znam żeby się złącze 12vhpwr sfajczyło. A jak się boisz nie kupujesz ..👍

3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

kurde, może pora zrobić sobie prezent, uwolnić się od tych wszystkich PALĄCYCH problemów i sprawić sobię po prostu konsolę ?

👍

Albo NathanBarnattDanceGIF.gif.65c57b3960d3a0af854b3c66e03e437d.gif

• Haha 1
Opublikowano

@AudRob ja się w temacie rtx'ów i nvidii ogólnie przekomarzam z kolegą @Kadajo w zasadzie od premiery Ady jeszcze na pclabie 😀 No ale od tego czasu do dzisiaj nie było ani tam ani na tym forum żadnego przypadku upalenia rtx'a. 

Zrozumiałe ze ludzie są zawiedzeni tym co dzisiaj dostajemy skoro skok wydajnościowy i kultura pracy serii 4xxx względem poprzedniej był naprawdę świetny. Niestety, sporo ludzi zapomina że dobre czasy się skończyły. Covid i krypto zrobiły swoje i co było już nie wróci, zamknięty temat. Teraz znowu musi coś yebnać żeby była jakaś szansa na reset. Pytanie tylko kto przy okazji dostanie rykoszetem? %-)

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Pytanie tylko kto przy okazji dostanie rykoszetem? %-)

To się okaże czas pokaże. Kto wyczuł sprawę już się zaopatrzył w odpowiednie komponenty jeszcze w dobrych cenach. A kto nie będzie płakał i płacił.

1 godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

No ale od tego czasu do dzisiaj nie było ani tam ani na tym forum żadnego przypadku upalenia rtx'a. 

Właśnie o to chodzi, więc nie ma sensu drążyć tematu ponieważ każdy wie co kupuje i na co się pisze;)

• Upvote 1