Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dalej są niedowiarki, którzy na siłę wpinają 12 GB Vram. 

Co jest z nową grą, która lepiej wychodzi z RT na AMD, niż Nvidia ?

Co jest grane ?

EDIT: poprawiłem wypowiedź :) 

Edytowane przez leven
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Gdyby RTX 5070 miał 16GB Vram, to już miałbym go na pokładzie, ale nie :( 

Znowu pod górkę... chamy na kasę idą !!

Kryzzp z kanału zWORMz Gaming najlepiej to podsumował:

"Fakt, że (w 5060ti) mamy 16GB VRAM nie oznacza, iż będziemy mięli ilość FPS nadającą się do grania"
"Co prawda nie będziemy mieli stutteru wynikającego z za małej ilości VRAM jak w przypadku RTX 5070 jednak moc karty jest zbyt niska na tą grę z Path Tracingiem"

12GB VRAM w RTX 5070 to zbrodnia, każdy się z tym zgodzi - mimo wszystko przy odpowiednich tweakach, których wytrawne oko ciężko wyłapie na RTX 5070 na pewno dużo większą płynność zachowałbyś przy większych detalach.

Gdybym był na Twoim miejscu, to poszedłbym w RX 9070/XT :P 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Dalej są niedowiarki, którzy na siłę wpinają 12 GB Vram. 

Co jest z nową grą, która lepiej wychodzi z RT na AMD, niż Nvidia ?

Co jest grane ?

EDIT: poprawiłem wypowiedź :) 

Wystarczające do następnej generacji kart, na 24GB też nie narzekałem, wystarczyło do następnego upgrade. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Gdybym był na Twoim miejscu, to poszedłbym w RX 9070/XT :P 

AMD znowu zaczęło robić dużo gorsze sterowniki i co druga aktualizacja Windowsa jakiś problem z nimi

Dopiero kiedy FSR faktycznie dogoni DLSS to ludzie zaczną myśleć z powrotem o Radeonach poważniej. AMD w sumie teraz zachowuje sie jak Intel w dniach chwały, osiadło na laurach w praktycznie każdym segmencie ale Radeon to już latami jest tragedia. Nadal nie mam pojęcia czemu tam nie ma całkowitego przetasowania i zatrudnienia lepszych inżynierów

Do tego dochodzi najgorsza przeszkoda czyli wierność typowego normika do marki. A żeby przełamać te wierność to FSR musiałoby być LEPSZE od DLSS, Frame gen nie być tak absolutnie tragiczny, więcej VRAM, sterowniki nie psujące systemu co miesiąc i do tego dużo niższa cena niż Nvidia. A od lat widzimy, że AMD nie interesuje nawet walka najprostszą rzeczą do zmiany czyli obniżeniem cen i zmiejszeniem profit marginu na rynku GPU, wygodnie im jak jest :)

Opublikowano
6 godzin temu, Mizu napisał(a):

Dopiero kiedy FSR faktycznie dogoni DLSS to ludzie zaczną myśleć z powrotem o Radeonach poważniej.

Wcale dogonić niemusi bo nowe FSR jest bardzo zblizone jakością i z powodzeniem można używać no i nawet gdyby było lepsze to przecież ludzie nie zaczną myśleć o radeonach tylko dlatego że jest kapkę lepsza jakość FSR😆

6 godzin temu, Mizu napisał(a):

AMD znowu zaczęło robić dużo gorsze sterowniki i co druga aktualizacja Windowsa jakiś problem z nimi

Tak tak tylko przypomnę, że NVidia miała w ostatnim czasie najbardziej zepsute sterowniki, a nie AMD 🤣

Opublikowano
28 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tak tak tylko przypomnę, że NVidia miała w ostatnim czasie najbardziej zepsute sterowniki, a nie AMD 🤣

A może NVIDIA, AMD i INTEL mają taki challange i rywalizują kto wypuści gorsze stery xD Do jakich czasów dożyliśmy. Nie dość, że drogo to jeszcze ch*jowo ;) 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Mizu napisał(a):

Dopiero kiedy FSR faktycznie dogoni DLSS to ludzie zaczną myśleć z powrotem o Radeonach poważniej.

A to niby od których sterowników zaczęły się te gorsze u amd ??? Bo nie zauważyłem, a aktualizuje regularnie.  Za to przestałem na swoim rtx aktualizować od pewnego czasu żeby nic się nie popsuło jak zaczęło działać :hihot:

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
16 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

12GB VRAM w RTX 5070 to zbrodnia

Poki co jeszcze mi nigdzie vram nie braklo, predzej wydajnosci tam gdzie jest PT, a nawet w takim Requiem  dajesz cienie oczko nizej i brak problemu z vram z PT/DLSS/FG ;)   No ale ja od zawsze powtarzamk arta predzej wbraknie wydjanosci niz vram, a jak braknie wydajnosci=ciecie detali co zmniejsza tez zasoby na vram. No ale mozna zyc w bajce, ze wiekszy vram uratuje slabsza karte, nie nie uratuje :hihot:

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Wybierając gpu do określonego monitora i rozdzielczość nigdy nie brakło mi bram, a trochę już tych premier człowiek przeżył i zawsze kończy się tak że ci co kupują gpu świadomie bez marudzenia zawsze spokojnie dociągną do kolejnego genu i braknie zawsze wydajności a nie vram a tym co biorą słabsze gpu i więcej vram lub ci co się wiecznie zastanawiają to tam jeszcze szybciej braknie wydajności . Takie samo narzekanie było na 5080 i 16gb a uważam że dla tego gpu to wystarczająca i odpowiednia ilość, żadnego 24gb nie potrzeba do tej wydajności. 

Tam gdzie jest RT/PT i FG to i przy 5080 brakuje wydajności a nie vram. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na 5080 w 4k w RE9 miałem Vram na czerwono, jak włączyłem FG, ale i tak musiałem zjechać z dlss, bo nadal dla mnie niegrywalnie było. Jak zjechałem,  pamięć już nie była na czerwono. xd

Edytowane przez j4z
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, j4z napisał(a):

Na 5080 w 4k w RE9 miałem Vram na czerwono, jak włączyłem FG, ale i tak musiałem zjechać z dlss, bo nadal dla mnie niegrywalnie było. Jak zjechałem,  pamięć już nie była na czerwono. xd

300zł za grę, kogoś coś boli - Capcom :P 

Demo miało być, jest ? bo nie widzę  :wariat:

Edytowane przez leven