Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Jeden czort czy Ty masz 5080 czy 5070ti czy nawet 5070 bo i tak te karty na pierwszym miejscu mają za słabą wydajność w 4k, a dopiero później można myśleć o jakimkolwiek vram ;) 24gb nie sprawi że te karty będą nagle super do 4k. 

Nawet 5090 jest za słaby do 4K, dlatego jest DLSS :E

• Upvote 1
Opublikowano
44 minuty temu, toxicrain0912 napisał(a):

Ten gainward jest modele dużo chyba gorszym pod względem kultury pracy wykonania niż inno3d 5060ti którego mam dostępnego w tej samej cenie ?

Bardzo zbliżone konstrukcje. Wyniki w granicach błędu pomiarowego. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.05.2026 o 21:40, Phoenix. napisał(a):

Tam gdzie jest RT/PT i FG to i przy 5080 brakuje wydajności a nie vram.

U mnie w 4k w Indianie oraz najnowszym Doomie (jak widać ten sam silnik) co jakiś czas wywalało FG (znaczy wyłączał się i było to widać od razu). W linii komend na czerwono ostrzeżenie o przekroczeniu vramu. Działo się to po kilku wczytaniach albo zapisu albo szybkiej podróży. Wiec jak widać są przypadki gdzie nie brakło wydajności a brakło vramu ;-).

Edytowane przez Kabor
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

DLSS prawie każdemu RTX w 4K "pozwoli zagrać" ;)

A jak włączysz jeszcze FG to już w ogóle cuda się dzieją ... LOL

Nie no bez jaj, w 4K na takim 5070Ti bym nie chciał próbować, ja wiem że się da, ale jechanie na Medium + DLSS-UP to nie dla mnie :P 

Wolę przy 1440p zostać. 

Opublikowano
5 minut temu, lukasso1202 napisał(a):

Bardzo zbliżone konstrukcje. Wyniki w granicach błędu pomiarowego. 

Czyli obie te karty mają taką samą żelazna płytkę tak samo dobre wentylatory, takie same temperatury itd? Jeżeli różnica w cenie wynosi 30zl między inno3d a gainward ghost to brać ta tańsza (ghosta)? 

Dlaczego wobec tego w Ceneo i ogólnie inno3d jest znacznie droższa....?

Serio to istotne zagadnienia dla mnie. Dzięki wielkie za pomoc.

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Nie no bez jaj, w 4K na takim 5070Ti bym nie chciał próbować, ja wiem że się da, ale jechanie na Medium + DLSS-UP to nie dla mnie :P 

Wolę przy 1440p zostać. 

Wszyscy tak piszą, dopóki nie siądą przed monitorem 4K :E

Opublikowano
6 minut temu, Kabor napisał(a):

U mnie w 4k w Indianie oraz najnowszym Doomie (jak widać ten sam silnik) co jakiś czas wywalało FG (znaczy wyłączał się i było to widać od razu). W linii komend na czerwono ostrzeżenie o przekroczeniu vramu. Działo się to po kilku wczytaniach albo zapisu albo szybkiej podróży. Wiec jak widać są przypadki gdzie nie brakło wydajności a brakło vramu ;-).

Nic nowego bo to są własne te wrażliwe gry ;) w Indiana wystarczy jedno kliknięcie żeby problemu nie było. Tak samo w całej reszcie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

JA mam prostą sprawę, gram obecnie 90% w Armę, a tam nie ma DLSS, nie ma FSR. Ratuje mnie jedynie Smooth Motion, bez niego w 1440p na LOW mam czasami 60-70 FPS. Monitor 4K odpada i tyle. 

Opublikowano

Zresztą grałem w doom na 5080 w 1440p i na Maxa ta gra jest dla mnie niewywalana bez FG 🤣 wiec znowu wracamy do zbyt małej wydajności .

No i nie udawajmy że gramy po 10x w tą samą grę, która raz się przechodzi i do zapomnienia . No chyba że ktoś musi mieć wszystko w prawo ale to musi mieć też 5090 ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Usiadłem do 32" 4K, wróciłem do 34" 1440p Ultrawide po dwóch dniach. Żadne cuda, żeby tak FPS poświęcać
Granie na zwykłym FG jest bezproblemowe (oczywiście nie w sieciówki) przy FPS 60 fps bazowym lub więcej, MFG 3x wzwyż to dla mnie obrzydliwe mydło na którym nie wyobrażam sobie grać

Co człowiek to opinia jak widać :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nic nowego bo to są własne te wrażliwe gry ;) w Indiana wystarczy jedno kliknięcie żeby problemu nie było. Tak samo w całej reszcie. 

W obu grach grałem z DLSS na jakość. W Indianie dość szybko przełączyłem się na "zwykły" RT z PT a w Dooma od początku grałem tylko z RT (PT dodali później). Dodatkowo w Indianie nawet jak zmniejszyłem buforowanie tekstur (czy jak to się tam zwało) to efekt wyłączania FG z komunikatem z brakiem VRAM dalej występował.

Może to wina wersji z MS, nie od dziś wiadomo, że to też może powodować problemy ;-)

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jak jest się niewolnikiem Ultra to ciężko coś zrobic :E

A co jeśli gra działa kiepsko (na twoje standardy) i nic nie możesz zrobić ? To nie grasz ? :E

"Kiepsko" nie ma generalnych wymagań, oceniam po przypadku, ze sprzętem z sygnaturki jeszcze takowej nie napotkałem także Ci nie powiem
Jeśli pojawi się gra która będzie kiepsko działać na 9800X3D & 5090 w momencie kiedy nadal są topowymi komponentami to nie kupie jej dla zasady, że nie wspierać tak zidiociałego dewelopera :) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, toxicrain0912 napisał(a):

Czyli obie te karty mają taką samą żelazna płytkę tak samo dobre wentylatory, takie same temperatury itd? Jeżeli różnica w cenie wynosi 30zl między inno3d a gainward ghost to brać ta tańsza (ghosta)? 

Dlaczego wobec tego w Ceneo i ogólnie inno3d jest znacznie droższa....?

Serio to istotne zagadnienia dla mnie. Dzięki wielkie za pomoc.

Żelazną płytkę? Chodzi Ci o backplate? Ta wersja Inno jak i Ghost Gainwarda to budżetowe modele. Temperatury i kultura pracy podobnie. Ceny cały czas idą w górę. Ghost średnio od 1550, Inno też od 1550. Jak chcesz ciszę i chłód to Asus Prime ale tu już 1850. Pomiędzy sklepami potrafią być bardzo duże rozbieżności cenowe na tym samym modelu GPU. Weź tą, która Ci bardziej pasuje wyglądowo. 

Opublikowano
3 minuty temu, Mizu napisał(a):

"Kiepsko" nie ma generalnych wymagań, oceniam po przypadku, ze sprzętem z sygnaturki jeszcze takowej nie napotkałem także Ci nie powiem
Jeśli pojawi się gra która będzie kiepsko działać na 9800X3D & 5090 w momencie kiedy nadal są topowymi komponentami to nie kupie jej dla zasady, że nie wspierać tak zidiociałego dewelopera :) 

Dla ciebie priorytetem jest FPS  :E

Ale ogólnie niepłacenie za skopana optymalizacje to chwale.

6 minut temu, sideband napisał(a):

Doomie PT nie wiele pomaga i tak wygląda słabo także można wyłączyć PT i cieszyć się graniem, a nie męczarnie z PT wrzuconym na siłę do tej gry.

A to chyba nie jedyny tytuł gdzie włączenie PT to tak średnio się przekłada na "lepszą grafikę" vs "wydajność leży i kwiczy".

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

JA mam prostą sprawę, gram obecnie 90% w Armę, a tam nie ma DLSS, nie ma FSR. Ratuje mnie jedynie Smooth Motion, bez niego w 1440p na LOW mam czasami 60-70 FPS. Monitor 4K odpada i tyle. 

Da się grać z generatorem w Armę? Więcej korzyści niż strat na lagu? Mogę wchodzić w 5060Ti i GENEROWAĆ? :D

Opublikowano
10 minut temu, lukasso1202 napisał(a):

Żelazną płytkę? Chodzi Ci o backplate? Ta wersja Inno jak i Ghost Gainwarda to budżetowe modele. Temperatury i kultura pracy podobnie. Ceny cały czas idą w górę. Ghost średnio od 1550, Inno też od 1550. Jak chcesz ciszę i chłód to Asus Prime ale tu już 1850. Pomiędzy sklepami potrafią być bardzo duże rozbieżności cenowe na tym samym modelu GPU. Weź tą, która Ci bardziej pasuje wyglądowo. 

Rozumiem, czyli na dzień dzisiejszy lepszy będzie 5060ti z 15% więcej mocy za 1350zl z X-kom od 5060 Asus prime OC za 1150zl ? Dopłacam 200zl czyli z 18% za 15% wydajności i tracę lepsze wykonanie i kulturę pracy. Rzadko z drugiej strony wydajność % jest współmierna do %ceny. Czy warto brać to ti jednak ? Czy nie inwestować więcej w crap 8gb i brać Asusa prime OC 5060 za 1150?

Opublikowano
20 minut temu, Kabor napisał(a):

W obu grach grałem z DLSS na jakość. W Indianie dość szybko przełączyłem się na "zwykły" RT z PT a w Dooma od początku grałem tylko z RT (PT dodali później). Dodatkowo w Indianie nawet jak zmniejszyłem buforowanie tekstur (czy jak to się tam zwało) to efekt wyłączania FG z komunikatem z brakiem VRAM dalej występował.

Może to wina wersji z MS, nie od dziś wiadomo, że to też może powodować problemy ;-)

Rozumiem ale później grę trochę połatali i działała dużo lepiej niż na premierę jeśli mówimy o Indiana. 

Opublikowano
7 minut temu, Wu70 napisał(a):

Da się grać z generatorem w Armę? Więcej korzyści niż strat na lagu? Mogę wchodzić w 5060Ti i GENEROWAĆ? :D

Powiem Ci że jestem zaskoczony jak dobrze ten Smooth Motion działa, w końcu gra jest płynna i sprawia frajdę. 

Dużo lepiej fragi wchodzą niż bez FG, bo nie masz dropów do 50-60FPS w połowie akcji. Chrupnięcia dalej są, ale to już inna kwestia, wina silnika.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No ja muszę uważać ze Smooth Motion w Tarkovie bo tam też pięknie działa ale losowo potrafi przestawać działać i nie wiem do tej pory czy to wina Nvidii czy gry - niby manualna podmianka na starszą wersję nvpresent64.dll w sterownikach pomaga i wtedy Smooth Motion działa zawsze normalnie, z drugiej strony bez tego w nowej wersji sterowników potrafi nadal odstawiać szopki i generować stuttering czy frame pacing szaleje.

• Upvote 1