Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Radio Tirana 2700zł za Ventusa 5070ti to był dobry deal, chociaż ten model to takie kukułcze jajo. Nie ma co patrzeć na to jak "wiszą" te modele na olx/allegrolokalnie bo mogą wisieć w nieskończoność.
Realne scenariusze są takie - albo go opychasz za ok. 3200zł i kupujesz całkiem wypasionego RX 9070XT albo polujesz na promce na jakiegoś 5070ti z okolic MSRP ale w lepszej wersji od Ventusa w okolicy 3500-3600zł, z założeniem, że odsprzedasz grę, wtedy za 200-300zł w ogólnym rozrachunku będziesz miał tą lepszą wersję. Minus w drugim przypadku, to potrzeba zakupu okazyjnego 5070ti "z góry", a dopiero spokojna odsprzedaż Ventusa. Tak to widzę.

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Dobra miniaturka 🤣

W końcu zaczynają ludzie otwierać oczy 😁. Mam do tej pory wrażenie że dałem się nabrać na ten scam gdy na premierę kupiłem rtx3060ti i sprzedałem RX5700. Jakie było moje rozczarowenie tym rt i dlss. To jest moja pierwsza i jak na razie ostania karta RTX . Do póki ceny nie wrócą do normalności 😉 Nie widzę sensu przepłacać za rtx.

• Haha 1
Opublikowano

Rozwoj grafiki to nie zaden scam no ale tak sobie mozesz tlumaczyc ;) A w obecnym stanie upscalery to tez fajne narzedzie do zwiekszania wydajnosci z free. 

Najlepiej nie kupowac rtx, radeonow i konsol bo tam tez RT i upscalery :hihot: 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Hard Reset napisał(a):

W końcu zaczynają ludzie otwierać oczy 😁. Mam do tej pory wrażenie że dałem się nabrać na ten scam gdy na premierę kupiłem rtx3060ti i sprzedałem RX5700. Jakie było moje rozczarowenie tym rt i dlss. To jest moja pierwsza i jak na razie ostania karta RTX . Do póki ceny nie wrócą do normalności 😉 Nie widzę sensu przepłacać za rtx.

Gry potrafią wyglądać rozczarowująco bez RT/PT.

26_test_wydajnosci_resident_evil_requiem_path_tracing_tylko_dla_geforce_rtx_wysoka_jakosc_grafiki_i_wysokie_wymagania_ale_nc36_b.thumb.png.7b2d6e1502b67e36fdfee29bf66ab00f.png

26_test_wydajnosci_resident_evil_requiem_path_tracing_tylko_dla_geforce_rtx_wysoka_jakosc_grafiki_i_wysokie_wymagania_ale_nc33_b.thumb.png.c768a3b82c9ca690e4764a149f54d6f1.png

Opublikowano (edytowane)

Wg właścicieli gpu od AMD, RT/PT to przereklamowany bajer, HDR jest gorszy od SDR, oled wypala się w pudełku, a Ziemia jest płaska.

Czerwony szalik to nie przypadek.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 5
Opublikowano
4 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Gry potrafią wyglądać rozczarowująco bez RT/PT.

26_test_wydajnosci_resident_evil_requiem_path_tracing_tylko_dla_geforce_rtx_wysoka_jakosc_grafiki_i_wysokie_wymagania_ale_nc36_b.thumb.png.7b2d6e1502b67e36fdfee29bf66ab00f.png

26_test_wydajnosci_resident_evil_requiem_path_tracing_tylko_dla_geforce_rtx_wysoka_jakosc_grafiki_i_wysokie_wymagania_ale_nc33_b.thumb.png.c768a3b82c9ca690e4764a149f54d6f1.png

Prawda jest taka że rozczarowująco wygląda tylko jak masz dwa obrazy obok siebie. ;) Ale z drugiej strony dziś pewnie developerzy mogli by uzyskać podobny efekt bez RT. Ale tego już się nie da cofnąć i RT nie zniknie. Oby tylko to chodziło zadowalająco bez wydawania miliona monet, bo moim zdaniem nie warto dopłacać .

Opublikowano
5 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Prawda jest taka że rozczarowująco wygląda tylko jak masz dwa obrazy obok siebie. ;) Ale z drugiej strony dziś pewnie developerzy mogli by uzyskać podobny efekt bez RT. Ale tego już się nie da cofnąć i RT nie zniknie. Oby tylko to chodziło zadowalająco bez wydawania miliona monet, bo moim zdaniem nie warto dopłacać .

Jak nie widzisz różnicy, to po co przepłacać. Ja widzę ogromną różnicę grając w 4K i tu 9070 XT niedomaga. 

Opublikowano

Tu nie chodzi o to ze RT czy tam PT nie robi różnicy wizualnej, tylko jakimi to jest okupione wymaganiami co do mocy obliczeniowej :)

Nvidia sama się zapędziła w kozi róg wiec teraz wszytko jest na stole żeby "podnieść wydajność" ... "Wydajność" ... :hihot:

image.thumb.png.96d681471c85011d9e8d1f93b91cc259.png

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jak nie widzisz różnicy, to po co przepłacać. Ja widzę ogromną różnicę grając w 4K i tu 9070 XT niedomaga. 

Wszystko zależy od biblioteki gier. Ja w sumie chyba nie trafiłem jeszcze na grę która niedomaga w 4K na RX9070XT.

Ostatnio ogrywałem na moim Oledzie 144Hz w :

-Expedition 33 , 

-The Last of Us 2 Remastered,

-REPLACED, 

-Darwin's Paradox!, 

-Little Nightmares II

Aktualnie gram w RESIDENT EVIL 4, zero problemów w 4K . Włączałem  FSR4 Quality jeśli był dostępny w ustawieniach w jakieś grze . 

Wszystkie świetne wyglądają graficzne i  świetnie się bawiłem . 

Po RE 4 planuje zagrać w RE Requiem i myślę że też da radę w 4k + FSR4 + AFMF2.1 . 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano

Hejtujesz rtxy i rozwiazania nvidia, a na radeonie uzywasz tego samego i jest cacy :hihot:

30 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Wg właścicieli gpu od AMD, RT/PT to przereklamowany bajer, HDR jest gorszy od SDR, oled wypala się w pudełku, a Ziemia jest płaska.

Typowe dla wyznawcow amd :hihot: Jak czegos na amd nie bylo to na co to komu, pozniej jak jest to samo co na nvidia to po cichaczu uzywaja ale do rtxa bron boze doplacac :red:

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Dla ciebie moze nie, to tylko subiektywna opinia ;) Tylko, ze placac wiecej dostajesz realnie wiecej niz na amd, a to, ze ty wolisz opcje ekonomiczniejsza bo sie zadowolisz czyms gorszym to juz kwestia preferencji. AMD daje mniej wiec jest tansze, proste.

AMD nie daje po rowno za mniej,zapamietaj ;)  

Gorszy upscaler, gorsza wydajnosc w RT, tragiczna wydajnosc w PT, bardzo kiepski podstawowy FG, nie mowiac juz o MFG. WIec masz cene nizsza ;) 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Hejtujesz rtxy i rozwiazania nvidia, a na radeonie uzywasz tego samego i jest cacy :hihot:

Typowe dla wyznawcow amd :hihot: Jak czegos na amd nie bylo to na co to komu, pozniej jak jest to samo co na nvidia to po cichaczu uzywaja ale do rtxa bron boze doplacac :red:

To powiedz mi w której grze którą wymieniłem wyżej dopłata np do RTX5070Ti da mi jakieś wymierne korzyści, oprócz tego że musiał bym wydać ponad 1000zł więcej ?

Opublikowano

Tak jak napisalem nie rozmawiamy o twoich preferenacjach bo one guzik nas obchodza. Jak nie potrzebujesz doplacac do bajerow to ok, tylko nie rob z siebie takiego hipokryty ze biadolisz na rtx a sam uzywasz gorszego produktu z tymi samymi funkcjami :hihot:

Dostales mniej za mniej, pasuje ci to?? Twoja sprawa, twoj wybor ;) 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Tak jak napisalem nie rozmawiamy o twoich preferenacjach bo one guzik nas obchodza. Jak nie potrzebujesz doplacac do bajerow to ok, tylko nie rob z siebie takiego hipokryty ze biadolisz na rtx a sam uzywasz gorszego produktu z tymi samymi funkcjami :hihot:

Ja nie biadolę na RTX bo to dobre karty, ale nie w tych cenach, są po prostu Overpriced.  Mógł bym kupić 5080 czy nawet 5090, ale nie widzę sensu ani takiej potrzeby, mam inne hobby na które wydaję takie pieniądze ;) . Ale wszystko jest dla ludzi, nie hejtuję jak ktoś kupuje 5090 tylko do gier, jego sprawa . 

Opublikowano

Ostatnio na Reddicie przewinął mi się kolejny wątek na forum użytkowników Radeonów na temat blokowania opcji włączenia Path Tracingu na RDNA 4.

O ile zgadzam się, że odgórne blokowanie jakichś opcji graficznych nie powinno mieć miejsca, tak w komentarzach niektórzy przytomnie zwracali uwagę, że Radeoniarze przez ostatnie lata wyśmiewali RT, a teraz lamentują, gdy zostali wykluczeni. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Ostatnio na Reddicie przewinął mi się kolejny wątek na forum użytkowników Radeonów na temat blokowania opcji włączenia Path Tracingu na RDNA 4.

O ile zgadzam się, że odgórne blokowanie jakichś opcji graficznych nie powinno mieć miejsca, tak w komentarzach niektórzy przytomnie zwracali uwagę, że Radeoniarze przez ostatnie lata wyśmiewali RT, a teraz lamentują, gdy zostali wykluczeni. 

Myślę że użytkownicy Radeonów są bardzo świadomi co kupują i co oferują te karty . Jakoś nie widzę tu na forum żeby ktoś lamentował że  w jakieś grze jest PT na nvidii a na amd nie ;) . Po drugie na odpowiedniku rx9070xt czyli rtx5070ti,  PT działa tak samo ujowo jak na amd %-) no chyba że chcemy pocieszyć się MFG że więcej cyferek wyświetla ;)