Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadaje się tylko przez 16GB pamięci już dziś potrafi się "zapchać". A co dopiero będzie jutro ;)

Oczywiście ktoś napisze, no to kupie RTX 6080. No tak tylko ze gdyby 5080 miał te 20 albo 24 GB pamięci to byś nie musiał go kupować i oto w tym chodzi.

RTX 5060 Ti ma tyle pamieci co 5080, 5070 ma 12GB a 5070 Ti ma 16GB ... no lol LOL 

Opublikowano

Panie, z FGx4 to nie jest gra. A tak trzeba grać w nowe gry na 5080/4k/120

Znaczy no nie gra... Pewnie będę tak grać RE, bo jak się pewne rzeczy (w tym wypadku RR) zobaczy, nie da się odzobaczyć. :heu:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że nie dlatego. Dlatego że w moim przypadku dodaje wyczuwalnego laga. 

A, no i przecież też chyba psuje obraz w ruchu? W Crimsonie miałem dziwne akcje, jakieś artefakty srakty. 

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Nadaje się tylko przez 16GB pamięci już dziś potrafi się "zapchać".

Na 5070 też można grać w 4k i można tak dyskutować bez końca ;) Tylko jest różnica między graniem a graniem na konkretnych nastawach. 

Bo grac w 4k to można. Na rtx 5060 ;) Tylko nikt nie precyzuje w co i na jakich ustawieniach. 

41 minut temu, j4z napisał(a):

Oczywiście że nie dlatego. Dlatego że w moim przypadku dodaje wyczuwalnego laga. 

A, no i przecież też chyba psuje obraz w ruchu? W Crimsonie miałem dziwne akcje, jakieś artefakty srakty. 

FG 4x to się nadaje do tarcia chrzanu a nie do grania, napewno nie na muszce :D Chyba że startujesz 150fps bazowych bo tak ładnie tnie bazowy fps.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kadajo napisał(a):

A mi się wczoraj udało użyć "smooth motion" z poziomu sterowników i to cholerstwo działa lepiej niż się spodziewałem ...

Nawet filmiki 30 fps w grze teraz wygalają jak 60 fps :E

Tak, ale SM nie działa wszędzie. To wszystko programowe wynalazki. Daleko im  do :)  No, ale są.

50 minut temu, Kadajo napisał(a):

A mi się wczoraj udało użyć "smooth motion" z poziomu sterowników i to cholerstwo działa lepiej niż się spodziewałem ...

Nawet filmiki 30 fps w grze teraz wygalają jak 60 fps :E

Pewnie masz WIN11, a tam nawalone AI.

Edytowane przez leven
Opublikowano
22 godziny temu, j4z napisał(a):

W crimsonie nie korzystaj, z ich bilbliotek, sam wrzuc DLSS G zalacz wszystko w nvprofile inspector i jest o wiele lepsza jakosc. Poza tym, ja gram tam bez FG, w 3440x1440p DLSS Q, jest caly czas praktycznie ponad 60fps, najczesciej 60-70fps. W 4k DLSS P bedziesz mial jeszcze z 2-3fps wiecej. Na upartego mozna wlasnie porzucac te bilblioteki i wlaczyc FGx2. 

Wlaczasz preset E dla ray reconstruction i jednak to po prostu lepiej wyglada i dziala.

• Upvote 1
Opublikowano

Karta jest jaka jest. Juz w tej kwestii nic nie zmienisz. Kadajo dobrze napisal polac mu. Jak nie mieli wystarczajacej ilosci 3GB kostek, zeby pokryc produkcje 80tek, to powinni pojsc od poczatku w 320bit i 20GB vram. A tak 16GB na teraz ok, ale z czasem to trzeba bedzie wymienic GPU, albo po prostu czekac na lepsze ceny.

Opublikowano

Hej,

Muszę zdecydowac, proszę o pomoc.

1. Asus prime OC rtx 5060 (3 wentyle) nowy za 1150zl 

Vs

2. INNO3D GeForce RTX 5060 Ti Twin X2 OC 8G nowa za 1350zl.

Nie wiem jaka jest realna różnica w 1440p w wydajności. Ogólnie pod względem kultury pracy wykonania Asus chyba dominuje tego inno? Ciekawe również non ti Asus jest droższy od najtańszych ti w Ceneo.

Dziękuję za poradę.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, toxicrain0912 napisał(a):

Hej,

Muszę zdecydowac, proszę o pomoc.

1. Asus prime OC rtx 5060 (3 wentyle) nowy za 1150zl 

Vs

2. INNO3D GeForce RTX 5060 Ti Twin X2 OC 8G nowa za 1350zl.

Nie wiem jaka jest realna różnica w 1440p w wydajności. Ogólnie pod względem kultury pracy wykonania Asus chyba dominuje tego inno? Ciekawe również non ti Asus jest droższy od najtańszych ti w Ceneo.

Dziękuję za poradę.

Asus na pewno będzie lepiej wykonaną kartą z lepszą kulturą pracy. Różnica pomiedzy tymi kartami (uśredniając) w 1440p to około 15% na korzyść 5060Ti. Gdzie w takich cenach są te karty? Na ceneo Inno Ti 1549 najtaniej. Asus Prime 5060 w podobnych pieniądzach. 

Edytowane przez lukasso1202
Opublikowano
6 godzin temu, lukasso1202 napisał(a):

Asus na pewno będzie lepiej wykonaną kartą z lepszą kulturą pracy. Różnica pomiedzy tymi kartami (uśredniając) w 1440p to około 15% na korzyść 5060Ti. Gdzie w takich cenach są te karty? Na ceneo Inno Ti 1549 najtaniej. Asus Prime 5060 w podobnych pieniądzach. 

W co wobec tego byś poszedł w tej sytuacji ? Jedna z olx, druga z X-kom. 

Opublikowano
W dniu 2.05.2026 o 16:06, Phoenix. napisał(a):

Poki co jeszcze mi nigdzie vram nie braklo

12GB w 1440p i też nigdy nie zabrakło, ale w sumie nie gram w każdą nowość i do tego skopaną w dniu premiery... Dają przykład RE, no ja w to nie gram i nie będę, problemu brak :E 

Za to wydajności brakuje w wielu miejscach, trzeba ciąć detale na 4070Ti = czyli zmniejszamy zapotrzebowanie na VRAM jak piszesz. 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.05.2026 o 21:42, j4z napisał(a):

Na 5080 w 4k w RE9 miałem Vram na czerwono, jak włączyłem FG, ale i tak musiałem zjechać z dlss, bo nadal dla mnie niegrywalnie było. Jak zjechałem,  pamięć już nie była na czerwono. xd

Ten silnik tak ma ale jest też bardzo skalowalny i nie ma problemu żeby zjechać suwak bez ubytku jakości ;) 

W dniu 2.05.2026 o 21:47, Kadajo napisał(a):

@Phoenix. chyba, że siedzisz na 4K ;)

Jeden czort czy Ty masz 5080 czy 5070ti czy nawet 5070 bo i tak te karty na pierwszym miejscu mają za słabą wydajność w 4k, a dopiero później można myśleć o jakimkolwiek vram ;) 24gb nie sprawi że te karty będą nagle super do 4k. 

5 minut temu, galakty napisał(a):

Dają przykład RE, no ja w to nie gram i nie będę, problemu brak :E 

Ja mam tą grę ale z tego co widziałem to po pierwsze trzeba włączyć PT/FG i każdy suwak w prawo na 5070, a po drugie wystarczy zjechać cienie oczko niżej i problem znika i to tylko przy max ustawieniach a nie każdych. Takze szukać na siłę mozna zawsze jakiś przykład ;) 

A skrajne specyficzne przypadki nie stanowią ogółu ;) 

• Upvote 2
Opublikowano
26 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ja mam tą grę ale z tego co widziałem to po pierwsze trzeba włączyć PT/FG i każdy suwak w prawo na 5070, a po drugie wystarczy zjechać cienie oczko niżej i problem znika i to tylko przy max ustawieniach a nie każdych. Takze szukać na siłę mozna zawsze jakiś przykład ;) 

A skrajne specyficzne przypadki nie stanowią ogółu ;) 

Suwak w lewo i nawet nie widać różnicy dopóki screenów nie zrobisz i nie ustawisz obok siebie... :E 

Opublikowano
58 minut temu, lukasso1202 napisał(a):

https://www.x-kom.pl/p/1331017-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-5060-ti-ghost-8gb-gddr7-dlss4.html

1399 aktualnie. Zrobić UV + OC co zajmie kilka minut. Będzie chłodniej, ciszej i wydajniej niż z pudełka. 

Ten gainward jest modele dużo chyba gorszym pod względem kultury pracy wykonania niż inno3d 5060ti którego mam dostępnego w tej samej cenie ?