Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

kompletna bzdura, kazdy wie ze ten 5080 na purepc to jakis przewoltowany egzemplarz co ledwo 2670 robi, w tym benchmarku to pewnie tam takotwanie spadlo ponizej 2.6Ghz. Przejscie Wrenwood street czyli najbardziej wymagajaca scena z gry do zaułku do na 5080 masz okolo 24-25fps na samej ulicy okolo 22-23. 
Masz zobacz sobie jak FPS wyglada https://drive.google.com/file/d/1pbbTfL-NmjgvFtj4I-4dGPEPrA9rhOd-/view?usp=sharing także tyle w temacie wydajnosci.

To, że ktoś na wykręconej w opór karcie ma kilka FPS więcej, niczego nie zmienia.

Opublikowano
5 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Aż dziwne, ale faktycznie w RT jest całkiem, całkiem.

Zrzut ekranu 2026-05-05 204110.png

No RX 9070XT jest niezly, z tym ze tutaj porownujesz do DLSS 4.5 który mocno dociska GPU i odbija sie to na FPS. Ktos tam porównywał i DLSS P 4.5 > FSR 4.1 Q. Także to tez nie jest to samo. 

3 minuty temu, tomcug napisał(a):

kilka FPS 

% to juz inaczej wyglada. 

Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

% to juz inaczej wyglada

I co z tego? Porównujesz podkręconą kartę z fabryczną. Na Foundersie też można zrobić wyraźnie ponad 3000 MHz i też będzie spory zysk w %. Manipulujesz jak zwykle przy 5080-tce ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie manipuluje. Bo nie twierdze, ze moja karta nie jest podkrecona. Poza tym widac, ze jest. Natomiast jezeli podzielisz 22 czy 23 na 17 to wychodzi 30-35% różnicy w FPS. Takiego OC nie ma zadna karta. Wiec zwyczajnie słaby egzemplarz 5080tki i tyle. A ty juz zaraz, ze manipulacje. No tak jest karty typu 5080 i 5070Ti to uzywa sie na mocnym OC, to jest co innego niz 9070XT czy 4090 czy 5090 gdzie najczesciej leci sie z grubym UV.  

Innymi slowy im słabsza karta z mniejszym rdzeniem, tym bardziej prawdopodobne jest, że leci na wysokim oc. 

Ja osobiscie nigdy nie miałem flagowego GPU, a tych kart to juz było sporo. Nie bede wymieniał wszystkich, ale dosc dobrze pamietam 1050 2GB, i jakie tam fajne OC szło ponad 2Ghz i to bez zewnętrznego zasilania. Na swoj czas cudna karta. Były tez inne typu RX 570 rowniez z OC na blisko 1.5Ghz , okolo 1485Mhz z max OC pamieci i tak non stop. I reszta kart to samo, zawsze OC maksymalne byle stabilne. Natomiast tjk/w nie posiadalem nigdy flagowego topowego GPU z danej lini.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Generalnie wszyscy już widzimy, w którą stronę to idzie. Tylko wydajność PT będzie miała znaczenie. Dla devów to wygoda i oszczędność roboty, tym samym pieniędzy, bo część zabawy z ręcznym dłubaniem oświetlenia przejmuje technologia, a wizualnie zaczyna to wyglądać naprawdę smacznie.

Tylko jest jeden mały problem, bo w 4K PT tylko 5090 z DLSS i FG jakoś daje radę. Natomiast w 1440p jest jeszcze sporo miejsca na zabawę, ale tylko na kartach Nvidii. AMD w tym temacie nie ma nic do powiedzenia. Wszystko w temacie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Jezeli mam byc szczery, to tak srednio mnie obchodzi jak karta za 17000zl daje sobie rade w grach. I mysle, ze 99% osob, które graja w gry też. Głownie dlatego, ze nie bedzie ich stac. A nawet jak kogos bedzie to raczej znajdzie sobie lepsza rozrywke niz gry

Opublikowano (edytowane)

Teraz 17k, a była poniżej 10k. Kto chciał ten kupił, kto nie mógł lub nie chciał, ten teraz tym bardziej nie kupi i musi czekać do serii 60x0, gdzie nastąpi porządny skok w PT. Rasteryzacja dalej będzie jak witamina C na przeziębienie dla czerwonych szalików :hihot:

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

RT nie wystartowało a PT wystartuje które jest kilkukrotnie cięższe... yhm... czekamy :hihot:

Poza paroma kisielami z RTX 5090 nikogo nie obchodzi jak widać ani RT ani PT. Choć oczywiście usilnie Nvidia będzie próbowała to zmienić wciskając AI slop i innego gówna które tam marketing już w pocie czoła kreci :E

Opublikowano

Tak 6090 za 20k MSRP, tam bedzie gruba odklejka cenowa cos czuje. Zreszta, juz przy serii 5000 firmy pokroju Asus, MSI, Gigabyte oznajmiły tak niemrawo, że sa rozczarowane cenami MSRP bo spodziewali sie wyzszych cen. No i coz, był ASTRAL 5080 za 1800$ lub 1600 za SUPRIMA dla zarzadu, a dla pana Areczka Ventusik za 999$. Specjalnie stworzony tak, aby nie dawał rady. Żeby wyło 3000RPM i zebys sobie pluł w brode że nie kupiels lepszego GPU

Opublikowano
40 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Ty to nawet za 10 lat będziesz nadal to samo pisał.

Czyli co ? RT to padaka i miałem racje, z PT będzie dokładnie to samo (jeśli się nic nie zmieni a się nie zapowiada), wiesz dlaczego ? Bo nie ma znaczenia co Nvidia wymyśli jak się to ludziom nie przyjmie to sobie mogą to w dupę wsadzić. Ostatnia padaczka z Neural Renderingiem wystarczająco dobitnie to pokazała. Poza tym, jak NR Nvidia odpali to szybciej zapomni o PT niż ty napiszesz, "znowu to samo" a ja "A nie mówiłem ?" i znowu przez kolejne 10 lat będzie wciskać kit a większość graczy nie będzie tego używać, bo zawsze będą wybierać wyższy FPS. ;D

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja ograłem dwa tytuły z PT czyli CP2077 i RE:R (bynajmniej o innych nie pamiętam) i wizualnie sobie chwalę.
Np. Dooma Dark Ages ograłem w wersji jeszcze bez PT (bo nie było na tamtą chwilę).

Jeden musi mieć co najmniej 60FPS, drugiemu wystarczy 30FPS, a trzeciemu 4 fps aby grać i cieszyć się grafiką, a że są duże opóźnienia to schodzi juz na drugi plan .;)

https://www.gry-online.pl/newsroom/gosc-gra-w-prezentacje-powerpoint-59-latek-przechodzi-rdr2-w-4-fp/z5309a8

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Czyli co ? RT to padaka i miałem racje, z PT będzie dokładnie to samo (jeśli się nic nie zmieni a się nie zapowiada), wiesz dlaczego ? Bo nie ma znaczenia co Nvidia wymyśli jak się to ludziom nie przyjmie to sobie mogą to w dupę wsadzić. Ostatnia padaczka z Neural Renderingiem wystarczająco dobitnie to pokazała. Poza tym, jak NR Nvidia odpali to szybciej zapomni o PT niż ty napiszesz, "znowu to samo" a ja "A nie mówiłem ?" i znowu przez kolejne 10 lat będzie wciskać kit a większość graczy nie będzie tego używać, bo zawsze będą wybierać wyższy FPS. ;D

Poczekaj na DLSS 5. :przytul:

RESIDENT-EVIL-DLSS5-HERO-2000x1040.jpg

DLSS5-RER-OFF.jpg

DLSS5-RER.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Bo nie ma znaczenia co Nvidia wymyśli jak się to ludziom nie przyjmie to sobie mogą to w dupę wsadzić

Ale to już dawno się przyjęło, jest i działa z powodzeniem ;) 

Twoje marudzenie nic nie zmieni ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, galakty napisał(a):

Kupiłeś kartę niezdolną do RT i się dziwisz że rozczarowało? :E 

Lol, a myślisz ze w 2021 roku na np rtx3080 gry z rt wyglądały lepiej? %-) 

Normalnie dało się grac w cb2077 czy control ale jakość obrazu z dlss w 1080p była rozarowujaca. Do tego na forum i w sieci były tylko achy i ochy jakie te dlss jest wspaniałe,  ja tam widziałem mydło. Ale jak tylko o tym pisałeś na forum to było tylko: "ja tam mydła nie mam i nie widzę " xD

Opublikowano

A czy napisałem że 3080 się nadawała do RT? 

Dopiero seria 4000 coś tam potrafiła pokazać, a tak naprawdę dopiero po wyjściu PT, FG i DLSS4 zaczęło to dobrze wyglądać ;) 

Nie wiem jak inni, ale na mnie CP2077 nigdy wrażenia jakiegoś nie robił, dużo lepiej wyglądało Metro Exodus Enhanced. 

Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

A czy napisałem że 3080 się nadawała do RT? 

Dopiero seria 4000 coś tam potrafiła pokazać, a tak naprawdę dopiero po wyjściu PT, FG i DLSS4 zaczęło to dobrze wyglądać ;) 

Nie wiem jak inni, ale na mnie CP2077 nigdy wrażenia jakiegoś nie robił, dużo lepiej wyglądało Metro Exodus Enhanced. 

Ale to teraz mówisz z perspektywy czasu.  Wtedy to była poprawiona generacja rtx20xx i była super duper do RT lol :boink:.

Za kilka lat to samo będzie o generacji 40xx , teraz na tym siedzisz to twierdzisz że się nadaje do rt i pt ... 

• Like 1