Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie żebym ja tam komus żałował. Ale teraz te info z tymi superkami to jest mocno mącące. 

Bo raz, to tylko leak.
Dwa, nie wiadomo kiedy.
Trzy, nie znamy ceny (a ta raczej niska nie bedzie)
Cztery, w okresie wakacji i zwykle 5080tki beda coraz czesciej blizej 4000zl anizeli 5000. 
Pięc, jaka jest potencjalna data premiery wlasnie rubina, bo raczej nowa architektura na nowy node bedzie zauwazlnie mocniejsza

Sześć, boost FPS bedzie na poziomie 1% zapewne z racji nieco lepszego taktowania pamieci, co przy OC i tak bedzie w jakims stopniu niwelowane

Opublikowano

Wiadomo że tego typu "liki" pochodzą od NV, tylko że nie chcą tego ogłaszać oficjalnie. Z tego co pamiętam to 4080 12GB też nie była zapowiedziana oficjalnie, i po reakcji internetu szybko się z tego wycofali, czyli tak badają rynek.  ;)

Rubin aktualnie na być w 2028, czyli Super wyjdą w styczniu, tak jak 4000 Super, zapowiedź na CES, i na koniec miesiąca premiera, zapewne podzielona na tiery wydajnościowe.

Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie żebym ja tam komus żałował. Ale teraz te info z tymi superkami to jest mocno mącące. 

Bo raz, to tylko leak.
Dwa, nie wiadomo kiedy.
Trzy, nie znamy ceny (a ta raczej niska nie bedzie)
Cztery, w okresie wakacji i zwykle 5080tki beda coraz czesciej blizej 4000zl anizeli 5000. 
Pięc, jaka jest potencjalna data premiery wlasnie rubina, bo raczej nowa architektura na nowy node bedzie zauwazlnie mocniejsza

Sześć, boost FPS bedzie na poziomie 1% zapewne z racji nieco lepszego taktowania pamieci, co przy OC i tak bedzie w jakims stopniu niwelowane

Tak na prawdę to złe wieści dla graczy bo będzie trochę szybciej i zapewne drożej a premiera nowych układów (coś na co faktycznie czekają gracze a nie AI'owcy) odsunięta. Niestety

Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tak bo superkow przecież podkręcić się nie będzie dało ...:hihot:

łoooo mamy tutaj kogos kto czeka na SUPERKI hoho huhu :) 

No bedzie sie dało. Ale napisałem różnica po OC w jakims stopniu bedzie niwelowana, i mam tu na mysli OC obu kart.

Bo jezeli na Superce masz 32Gbps, a na zwykej 30 to masz 6.5% przewagi przepustowosci. Natomaist po OC 38:36 to masz ~5.5% o ile oczywiscie tam te 38Gbps bedzie działac stabilnie. 

I to wszystko. TDP i na 5080 mozesz wrzucic 450W. Wiec tutaj przewagi miec nie bedziesz, moze fajniej bedzie wygladalo w reckach przy 4k bo tam na 415W rzeczywiscie bedzie wiecej FPS, no ale po OC to bedzie to samo. 

9 minut temu, sideband napisał(a):

Dłuższe przerwy między gen wyjdą tylko na plus przynajmniej jest czas by soft podgonił zmiany w sprzęcie ;)

Szczególnie dla tych co zakupili 4090 w 2022r. 

Rok 2028 premiera Rubina, wlasciciele 4090 oznajmiaja że RT im sie znudził i teraz juz tylko liczy sie raster. Zaczynaja zatem porównywać 6080 do 4090 w rastrze, no i co? No i 4090 dalej ma przewage FPS, bo karta w głównej mierze pewnie bedzie robiona pod PT i RT.  :D 

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Lepiej dla nas aby Superki, jeśli wyjdą nie były droższe jak aktualne karty, bo następna generacja to już będzie krzyżyk cenowy na drogę dla wszystkich :E

Jeżeli pamięć mnie nie myli, to jak wyszły SUPERKi serii 4xxx, to miały już "Januszowe" doliczone.
Gdybym miał się zakładać, to jak weźmiecie najniższe ceny 5070 (2300zł), 5070ti (4000zł) i 5080 (5000zł), to w przypadku superek, do tej pierwszej należy doliczyć 500zł, do drugiej 750zł, do trzeciej 1000zł, a i tak podaję wariant optymistyczny.

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Superki wchodzily w stare ceny a na przykladzie 4080S bylo nawet taniej. 

Mówię o cenach praktycznych, bo to że MSRP na papierze będzie to samo, to co innego.
W okolicach premiery najtańsze 4070 non-Super kosztowały 2300zł (sytuacja wypisz wymaluj jak dzisiaj z RTX 5070), a jak wyszły superki, to najtańsze 4070S były po ok. 2800zł - z racji, że wydajnością bliżej było im do 4070 Ti, to wziąłem (jeszcze udało mi się z jednej promki za nogami skorzystać).

Opublikowano

@Lameismyname 

4070 Ti był droższy na premierę od superka 4399 vs 3999

Teraz, Lameismyname napisał(a):

Mówię o cenach praktycznych, bo to że MSRP na papierze będzie to samo, to co innego.

Cen praktycznych nikt nie zna i znać nie będzie, bo rynek jest nieobliczalny.

Jedno natomiast na ten moment jest pewne, rynek PC DIY zdycha a z nim zdycha sprzedaż kart graficznych.