Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fakty są takie, że ram pobiera najmniej prądu ze wszystkich elementów jakie maja znaczenie podczas gry. Wiec to że nie potrafisz w CL26 to juz twoj problem.

To śa wartosci ~1W dla jednej kosci pamieci podczas rozgrywki. Przestawienie tego na CL36 niczego energetycznie nie zmienia. 

Zrzutekranu2026-06-06115515.png.89f8297bb974bd94f34e47e50af3a7e5.pngZrzutekranu2026-06-06115447.png.a28a079448411da59a18aec9d70dfdd8.png
Podczas rozgrywki przy FPS 400~ maksymalnym obciazeniu procesora. To sa śmieszne wartosci watów. 
Czego jeszcze nie rozumiesz. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Fakty są takie, że ram pobiera najmniej prądu ze wszystkich elementów jakie maja znaczenie podczas gry. Wiec to że nie potrafisz w CL26 to juz twoj problem.

tak wyglada dyskusja z toba :hihot:

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem :hmm:

EDIT: a  kurde, tego pana nie czytam.

19 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@leven Zrób bardziej agresywne UV na procku albo grafice, to skompensujesz różnicę ;) 

Nie rozumie :hmm:

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Nie prowokuj mnie :P 

No coś Ty, w żadnym wypadku :) 

Na marginesie - nie wiem czy widziałeś ostatnie przecieki. 
Chyba wreszcie wyjdzie karta, która będzie dla Ciebie idealna. 
RTX 5070 Super z 18GB VRAM. Mam nadzieję, że się plotka potwierdzi.
Jeżeli będzie dobrze wyceniona, to stanie się hitem moim zdaniem.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@leven Myślałem, że żartujesz z wzrostu poboru do 3W ;) Nevermind.

Nie patrz na Waty tylko temperatury.

Wystarczy, że masz kartę z wysokim TDP i oknem z chłodzeniu gotujesz pamięci.

To jest jedno, a drugie by wycisnąć niższe tRCD i tRP trzeba trzymać nisko temp na pamięciach nie wspominając o wysokim tREFI.

Jak dasz wyżej w/w ustawienia, a niżej CL wydajność będzie niższa, ale zarazem można trzymać pamięci przy wysokich temp bez obawy niestabilności. Ale odpalamy AIDE i się brędzlujemy bo jest niższe opóżnienie :hihot: 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Nie patrz na Waty tylko temperatury.

Pisałem to żartobliwie odnośnie zgłaszanej potrzeby wymiany zasilacza na mocniejszy przez kolegę leven.
A co do temperatur, każdy z nas jest odpowiedzialny za to co ma w swojej skrzynce.
Ja np. mam AiO 360 na froncie co obniżyło mi temperatury CPU jednak wszystko inne w środku poszło w górę.
Poprzednie GPU stało się w tej konfiguracji niezbyt przyjemne w stresie, a UV już było na poziomie zachowania stockowej wydajności, więc nie istniała żadna droga ucieczki.
A AiO szkoda mi było się pozbywać skoro ma niesłyszalną pompkę i kosztowało mnie 99zł.

A co do dopieszczania RAMu na żyletki, jak już wcześniej pisałem - skoro ktoś ma procesor AMD z X3D jak ja, to wrzucenie EXPO i ew. podniesienie częstotliwości wystarczy 99% ludzi.
Jak ktoś się lubi bawić i go to kręci, to ok. w końcu to też odłam naszej pasji. Jedynie drażniąco na mnie działa dorabianie teorii ważności, jeżeli jak sam słusznie zauważyłeś niższe CL pozwoli na co najwyżej brandzlowanie się w smarkach.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

No coś Ty, w żadnym wypadku :) 

Na marginesie - nie wiem czy widziałeś ostatnie przecieki. 
Chyba wreszcie wyjdzie karta, która będzie dla Ciebie idealna. 

:) 5070 16 gb Vram ? Ten złodziej Nvidii nie da takiej karty. On tylko łyka kasę i śmieje się z Nas.

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

I tak wątpię że się przesiądę z Radeona :)

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

I tak wątpię że się przesiądę z Radeona :)

Zrobiłeś w dobrym momencie przeskok i to za niewielką dopłatą. Value mojego 9070XT też nic nie ma szans przebić ale jakby superki wyszły może z czystej ciekawości bym jakąś łyknął, a co.

Ciekawi mnie skąd techpowerup ma tak szczegółowe dane odnośnie 5070 Super, 5070ti Super i 5080 Super:
5070 Super: (https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5070-super.c4311)
5070ti Super: (https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5070-ti-super.c4312)
5080 Super: (https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-5080-super.c4302)

5070SUPER.thumb.png.23a1f824546d1582c4540f35ff9a6de2.png

5070tiSUPER.thumb.png.d1c97d43a4595fd2db1b9f29381369d4.png

5080SUPER.thumb.png.44c93203fb7da2e5a51c27b51a10865a.png

@Phoenix. Ty często wrzucasz leaki i inne plotki. Nie przypominam sobie aby wypłynęły tak szczegółowe opisy tych kart, a tutaj główna baza techpowerup.

Coś przespałem?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Teraz piszę i oglądam film (serial 100) i tak to wygląda:

Wiedzmin 3 + film:

Nie prowokuj mnie :P 

W grze masz to samo. 0.625W do 1.1W. Te screeny u góry to z benchmarka TombRaider xD Jak mozna nie dac wyzszego napiecia na ramie skoro to przynosi wzrost FPS kosztem 0.1W w porywach. Ale jak kto tam woli. Nie moja sprawa jak kto ramy sobie ustawia. Ktos woli żyłować CPU dla 3FPS czesto to są wartosci 10-20W po przekroczeniu pewnej wartosci MHZ na 9800X3D z reguły taka wartoscia są okolice 5.4Ghz, ale to tez w zależnosci od sztuki -CO, dla jednego to bedzie 5.5Ghz dla drugiego 5.2. 

Na moim CPU taka optymalną wartoscią jest 5450Mhz i tak mam ustawiony. Podwyzszenie o 25Mhz do góry, i CPU bierze 7-8W wiecej. Nastepne 25Mhz to samo znowu max OC 5530 to blisko 30-40W wiecej anizeli 5450Mhz, za 3FPS tyle wypluwa wiecej benchmark. To samo na ramie mam za 0.1W. Wiec naturalnie biore.

Opublikowano

@ITHardwareGPT Arnoldzie, przeanalizuj proszę te dane z techpowerup, które podałem odnośnie nowych RTX Super. Sprawdź ich możliwe źródło pochodzenia, ew. potwierdź czy są unikalne (nie występują nigdzie indziej lub jak występują to są kalką z techpowerup).
Sprawdź też kiedy dokładnie się pojawiły na tej stronie jeżeli to możliwe.

Opublikowano

To nie jest oficjalna baza. TPU zawsze przedpremierowo wrzuca do ich bazy jeszcze nie wydanych kart taki prawdopodobny spec który mógłby się pojawić to po prostu na podstawie wcześniejszych przecieków i ogólnie możliwości na jakie dany układ pozwala dodać te kilka % :E.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

To nie jest oficjalna baza. TPU zawsze przedpremierowo wrzuca do ich bazy jeszcze nie wydanych kart taki prawdopodobny spec który mógłby się pojawić to po prostu na podstawie wcześniejszych przecieków i ogólnie możliwości na jakie dany układ pozwala dodać te kilka % :E.

Dopytuje was, bo bardziej śledzicie technologiczne plotki jak ja ;) 
Widziałem parę leaków odnośnie Superek i po prostu nie widziałem, aż tak szczegółowych danych, to mnie zaciekawiło.

Plot twist - Superki wyjdą ale wszystkie będą tylko w wersji z blowerem. Wersję AiB będą różniły się jedynie customową grafiką na blowerze :wariat:

4273-top-large.jpg