Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mark_ napisał(a):

W porównaniu do czasów z 2-3 wtyczkami 8-pin jest tego dużo za dużo. 

Te wtyczki 12VHPWR są spoko, bezpieczne, z odpowiednim zapasem ... jak się nie przepuszcza więcej przez nie jak 225W ;D

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Te wtyczki 12VHPWR są spoko, bezpieczne, z odpowiednim zapasem ... jak się nie przepuszcza więcej przez nie jak 225W ;D

Dla mnie szczyt potrzeb to karty RTX xx70 więc po UV bezpiecznie. :D

Ale wiadomo to nie tak powinno wyglądać. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Zastanawiam się jaką kartę jako prototyp można byłoby wykorzystać - coś taniego ale żrącego dużo wattów.
Mam na stanie kaszlaka GTX 560 Ti ale nie jest to zbyt wyszukany model na prototyp. 

Ja Ci dam zaraz kaszlaka :lol2:

Ale fajnie wygląda teraz GPU-Z: 

1.jpg

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, leven napisał(a):

Ja Ci dam zaraz kaszlaka :lol2:

Ale fajnie wygląda teraz GPU-Z: 

1.jpg

leven w sobotę 

tenor.gif

Już nie odróżnia GTX 560 Ti od RTX 5060 Ti. :E

Zrzutekranu2026-09-26172235.png.acb3dc38683d28fe5985daf4f5de791b.png

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mark_ napisał(a):

Dla mnie szczyt potrzeb to karty RTX xx70 więc po UV bezpiecznie. :D

Ale wiadomo to nie tak powinno wyglądać. 

Liczę na to, że w kolejnej generacji xx70 zmieści się w 225W. Natomiast wyższe modele, powinny dostać po prostu więcej tych wtyczek. (najlepiej, oczywiście, jakby darowali sobie ten standard-niewypał, ale obawiam się, że nie tak prędko do tego dojdzie)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kyle napisał(a):

Liczę na to, że w kolejnej generacji xx70 zmieści się w 225W. Natomiast wyższe modele, powinny dostać po prostu więcej tych wtyczek. (najlepiej, oczywiście, jakby darowali sobie ten standard-niewypał, ale obawiam się, że nie tak prędko do tego dojdzie)

Byłoby świetnie choć pewnie w praktyce wyjdzie 240-250W.

Dla mnie nie ma szans na dokładanie tych wtyczek, raz że oni nie przyznają się że to rozwiązanie jest złe a poza tym byłoby to absurdem, wprowadzili jedną wtyczkę która miała dawać do 600w i teraz by montowali po 2-3 w kartach. Dla mnie też najlepszą opcją byłby powrót do 8 pin zwłaszcza że nawet nowe zasilacze z nową wtyczką mają też te starsze kable więc dałoby się to zrobić bezboleśnie. Uważam niestety za bardziej prawdopodobne że będą brnąć w nowe "rewizje" 12VHPWR i będzie tylko coraz większy bajzel. Już jedną zmianę mieliśmy na 12V-2x6 i naprawiło to nic. 

Edytowane przez Mark_
Opublikowano
1 minutę temu, Mark_ napisał(a):

Dla mnie nie ma szans na dokładanie tych wtyczek, raz że oni nie przyznają się że to rozwiązanie jest złe a poza tym byłoby to absurdem, wprowadzili jedną wtyczkę która miała dawać do 600w i teraz by montowali po 2-3 w kartach. Dla mnie też najlepszą opcją byłby powrót do 8 pin zwłaszcza że nawet nowe zasilacze z nową wtyczką mają też te starsze kable więc dałoby się to zrobić bezboleśnie. Dla mnie niestety bardziej prawdopodobne że będą brnąć w nowe "rewizje" 12VHPWR i będzie tylko coraz większy bajzel. Już jedną zmianę mieliśmy na 12V-2x6 i naprawiło to nic. 

Zieloni nie mogą  się już wycofać.  Teraz, to tylko poprawki dla poprawek :( 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mark_ napisał(a):

Moim zdaniem jest szansa na 210W. RTX 4070 miał 200W. Te RTX 6xxx mają być w nowym procesie, który zapewne na początku nie będzie żyłowany (jak nie był żyłowany RTX 4xxx). Także 210W i wydajność na poziomie 92% z RTX 5070Ti.

8 minut temu, Mark_ napisał(a):

najlepszą opcją byłby powrót do 8 pin

Wtyczka 12VHPWR jednak umożliwia przepuszczenie większej mocy, przy tych samych gabarytach co stary PCI-E 8pin. (nie aż 600W, ale 225W to z takim marginesem bezpieczeństwa, jak 150W przez stare PCI-E 8pin)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Wtyczka 12VHPWR jednak umożliwia przepuszczenie większej mocy, przy tych samych gabarytach co stary PCI-E 8pin.

Owszem, tylko przy okazji generuje problemy w najmocniejszych kartach. A dołożyć tych wtyczek się nie da bo zasilacze mają tylko jedną a hybrydy HPWR z dodatkową 8 pin przecież nie zrobią, byłoby to przyznanie że jednak ta wtyczka to niewypał. Sytuacja jest patowa a po łbie dostajemy my klienci bo to my zostajemy z zepsutymi kartami nie z naszej winy. 

5 minut temu, leven napisał(a):

Zieloni nie mogą  się już wycofać.  Teraz, to tylko poprawki dla poprawek :( 

Otóż to.

Opublikowano
2 minuty temu, Mark_ napisał(a):

dołożyć tych wtyczek się nie da bo zasilacze mają tylko jedną

Da się. Widziałem zasilacze z dwoma. Natomiast do starszych Seasonic (mających więcej gniazd na kable), można spokojnie dwa takie kable podłączyć i starczy miejsca na resztę.

1 minutę temu, leven napisał(a):

Takie małe moce nawet nie uruchamiają producentów do ich korzystania. 

Widziałem karty RTX 4070SUPER (220W) i chyba nawet RTX 5060Ti (180W) z 12VHPWR. Faktycznie, nie myliłem się:

https://www.x-kom.pl/p/1331406-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-5060-ti-tuf-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss5.html

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Kyle napisał(a):

Da się. Widziałem zasilacze z dwoma. Natomiast do starszych Seasonic (mających więcej gniazd na kable), można spokojnie dwa takie kable podłączyć i starczy miejsca na resztę.

Widziałem karty RTX 4070SUPER (220W) i chyba nawet RTX 5060Ti (180W) z 12VHPWR. Faktycznie, nie myliłem się:

https://www.x-kom.pl/p/1331406-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-5060-ti-tuf-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss5.html

W 4070 te gniazda to standard. W 5060Ti jeszcze w paru kartach od MSI są. Z tego co pamiętam to od serii 4000 NV wymaga że albo jedna 8 pin a jak karta potrzebuje więcej to musi być 12VHPWR. 5060Ti z tym co weźmie ze slotu PCI-E się zmieści w 8pin więc karty z HPWR to producenci wyszli przed szereg. 

Nie ma co liczyć na więcej wtyczek w kartach, będą szli w zaparte do końca z tym bublem.

Jeszcze w kwestii wizualnej bo to chyba głównie pod to wprowadzono jedną wtyczkę. 

Teraz karty mają krótsze PCB niż choćby w czasach RTX 2000 i 3000 przez co wtyczka jest na środku karty, jak oglądam komputery z 12VHPWR to ten kabel mimo że jeden przez to że nie można go zaginać i trzeba się obchodzić jak z jajkiem się bardziej rzuca w oczy niż stare rozwiązanie w 2-3 8-pin odpowiednio spiętymi. 

Edytowane przez Mark_