Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, muszka napisał(a):

Nie ma szans na 12GB bo kto by to wtedy kupił? 6% więcej rdzeni niż 4070Ti Super (8960 vs 8448) więc ewidentnie jej następca, a przecież nie dadzą następcy mniej VRAMu.

Jeśli chodzi o wydajność to liczę na okolice 4080Super, GDDR7 może dać niezłego boosta.

Biorę na pewno ^^

5070ti bedzie nastepca 4070ti a nie Ti super wiec nie wmyslaj ;) Wyjda Superki 5070ti super to wtedy sobie prownasz. A nie karte na premiere do karty po roku z dopiskiem Super. To tak nie dziala.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

5070ti bedzie nastepca 4070ti a nie Ti super wiec nie wmyslaj ;) Wyjda Superki 5070ti super to wtedy sobie prownasz. A nie karte na premiere do karty po roku z dopiskiem Super. To tak nie dziala.

Raczej nie wyjdzie 5070Ti Super, teraz był wyjątek bo wycofali się z 5080 12 GB i ją nazwali 4070Ti.

Odświeżone to za rok wyjdą 5070 Super 18 GB i 5080 Super 24GB jak kości 3GB będą w produkcji.

Edytowane przez muszka
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

To tak działa. Model Ti Super zastąpił zwykle Ti w sklepach i kosztuje tyle samo. 

5080 też będzie porównywana do 4080 Super. 

Ale jak kupilem 4080 na premiere  to nie bede tego porownywal do 4080S ktora wyszla po roku i ktorej nie mialem oraz miec nie zamierzałem, a 4080 siedziala w kompie juz rok. Wiec hipotetycznie gdybym jeszcze mial ta 4080 to co mnie interesuje porownanie do superek ktore wyszly po roku i ktorej nie mam. To jest dobre jak ktos kupil karte po roku czyli Superke i by chcial zmienic a nie dla kogo kto kupuje od premiery do premiery. Wiec to o czym ty piszesz bedzie aktualne owszem ale dla osob majacych 4080S i myslacych nad zmiana na nowy gen.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wiec hipotetycznie gdybym jeszcze mial ta 4080 to co mnie interesuje porownanie do superek ktore wyszly po roku i ktorej nie mam.

Może napiszę inaczej. 

My tu nie rozmawiamy o indywidualnych scenariuszach, w których ktoś zastanawia się nad wymianą swojego GTX-a 980 i ocenia to subiektywnie z perspektywy posiadacza 10-letniego szrota. 

Nowe modele zawsze zestawia się z odpowiednikiem poprzedniej generacji, którego ostatnie sztuki zazwyczaj są jeszcze w sklepach w momencie premiery. 

Gdyby NVIDIA nie zakończyła produkcji 4070 Ti i w sprzedaży byłaby dostępna równolegle z Superką (jak 4070 i 4070S) to wtedy rzeczywiście takie porównanie miało by sens. 

O ile urosła wydajność: 4070 Ti vs 5070 Ti

Ale że produkcję 4070 Ti zakończono rok temu i zamiast niej masz 4070 Ti Super (cena identyczna) to nie da się uniknąć porównywania ze wzmocnionym modelem. 

I analogicznie: jak będzie premiera 5070 to należy ją zestawić ze zwykłą 4070. 

• Upvote 3
Opublikowano

Ja stosuję jeden przelicznik, staram kupować się kartę która jest 100% mocniejsza od obecnej. Skoro mam RTX3080 to będę szukał minimum karty o wydajności 4090. Wzrost wydajności o 50% to jest mało, musi być czuć boosta.