Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miałem dzisiaj sen.
To nie był piękny sen.
Ale tak serio, serio miałem ten sen.
5090 po 16 koła %-)

Edytowane przez Mar_s
Najlepiej od razu na dwie strony, żeby nikt nie przeoczył tego wartościowego przekazu.
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, cichy45 napisał(a):

Przynajmniej dali w wymaganiach uczciwie 4090 a nie 4080 jak przy star wars czy Alan wake mimo że każdy wie że z pt to będzie działać tragicznie na wszystkim poniżej 4090. No ale jakby dali 4090 to by ich ludzie zjedli więc wolą dać 4080 oczko niżej mimo że ta GPU się nie nada do tego. 

W Indiana Jones plus za szczerość.

Do Ultra 60fps 4K natywne zalecany jest RTX 4080. Więc nawet DLSS nie jest potrzebny.

Do PT/FRTR 60fps 4K DLSS Performance + Frame Generation zalecany jest RTX 4090.

Alan Wake 2 4K 60 fps jest z DLSS Quality + Frame Generation, tak samo jest w Cyberpunk 2077.

Indiana Jones and the Great Circle według ich tabelki, ma wyższe wymagania w 4K z PT/FRTR od Alan Wake 2, Cyberpunk 2077.

Jeżeli do 4K PT/FRTR  60FPS nie wystarczy sam DLSS Quality na RTX 5090, to będzie grubo. xD

Opublikowano

RT ma nieograniczone zapotrzebowanie na moc, można w paczach do gry dodawać coraz większą ilość promieni i wymagania mogą rosnąć w nieskonczoność. RT to święty graal.

• Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Kurde, poczytalem troche na temat Unreal Engine 5. Ogolnie bylem zdania ze ten silnik zabija FPSy, szczegolnie jak porownamy go do takiej Decimy.

Widzialem pare wypowiedzi bylych pracownikow duzych firm i raczej chwala UE5. Okazuje sie ze developerzy pozwalniali doswiadczonych programistow i zastapili ich nowymi. Albo inaczej, zwolnili bialych a zatrudnili kolorowych.

Dlatego to slaby czas zeby kupowac sobie nowe GPU. Coraz bardziej sie sklaniam do odpuszczenia sobie tej generacjii

267.png

Edytowane przez Roman_PCMR
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Roman_PCMR napisał(a):

Kurde, poczytalem troche na temat Unreal Engine 5. Ogolnie bylem zdania ze ten silnik zabija FPSy, szczegolnie jak porownamy go do takiej Decimy.

Widzialem pare wypowiedzi bylych pracownikow duzych firm i raczej chwala UE5. Okazuje sie ze developerzy pozwalniali doswiadczonych programistow i zastapili ich nowymi. Albo inaczej, zwolnili bialych a zatrudnili kolorowych.

Dlatego to slaby czas zeby kupowac sobie nowe GPU. Coraz bardziej sie sklaniam do odpuszczenia sobie tej generacjii

Silnik ma też swoje, ale na pewno wymaga ogarnięcia.

Co do doświadczonych programistów. Nie ma co się dziwić, że nie chcą pracować w gierkach. Gdzie masz crunch, całe to wciskanie tego gówna LGBTQRWSTB... terminy gonią i nieraz po kilkanaście godzin trzeba zapierdzielać.
Większość dobrze czy bardzo dobrze ogarniętych nawet w Polsce pójdzie na B2B i bez stresu wyciągnie 50k+ pracując w większości na chacie po kilka h dziennie i 5 dni w tygodniu :E

9 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Bez ulepszaczy... żadnych?
Przypuszczam, że wątpię.

Z Wukogiem? Jeśli mowa o 60fps+ to nie widzę, żeby sobie nie poradziła w 1440p. Inaczej to będzie katastrofa z tak małego przyrostu nowej generacji :E Ogólnie, aby było przyzwoicie to powinna 5090 sobie radzić 70fps+.

A gdyby był taki skok jak z Ampere na Adę to można by liczyć na 90+ w 1440p w tej grze z RT, ale tak nie będzie, na pewno nie będzie 8:E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
27 minut temu, Passt napisał(a):

Ja raczej wezmę RTX 5090, bo powinna sobie poradzić w rozdziałce natywnej 1440p bez ulepszaczy z gierkami na silniku UE 5.x.

Powinna dać radę spokojnie z Black Myth Wu Kong.

5090 do grania w 1440p :gordon:

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, Roman_PCMR napisał(a):

5090 do grania w 1440p :gordon:

Myślę, że to całkiem dobrze napisane, bo jak 4090 w natywnej 4k nie radzi sobie bez rozmydlaczy, to 5090 powinna spokojnie poradzić sobie w 1440p.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, Passt napisał(a):

Ja raczej wezmę RTX 5090, bo powinna sobie poradzić w rozdziałce natywnej 1440p bez ulepszaczy z gierkami na silniku UE 5.x.

Powinna dać radę spokojnie z Black Myth Wu Kong.

Do 1440p 5090?
To raczej overkill.
Mój 3080 Ti sobie spokojnie radzi w tej rozdziałce...

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

ja juz to gdzies pisalem. zapomnijcie w najblizszych latach o 4k 60fps+ bez ulepszaczy z RT na katach z serii 90, jesli 5090 bedzie lykac bez DLSS i FG gry w 1440p z PT to bedzie dobrze. Cos czuje ze po Outlaws, a teraz indiana jones bedzie coraz wiecej gier w ktorych nie bedzie mozna wylaczyc RT. Oczywiscie za jakies 15 lat RT na zadnej karcie nie bedzie robilo wrazenia jak dzis np HBAO ktore kiedys masakrowalo

Edytowane przez Eltik
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja już kompa sobie przygotowałem pod nowe grafy. Zasilator wymieniony na 1kW, mobo wymienione na Asrocka x870 Steel Legend co by mieć PCI-E 5.0, ale póki co zostaje na 7800X3d, myślę, że do 4k więcej mi nie potrzeba póki co. Teraz tylko czekać na oficjalne ogłoszenie a później płacz i rozpacz :E

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
10 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Ja już kompa sobie przygotowałem pod nowe grafy. Zasilator wymieniony na 1kW, mobo wymienione na Asrocka x870 Steel Legend co by mieć PCI-E 5.0, ale póki co zostaje na 7800X3d, myślę, że do 4k więcej mi nie potrzeba póki co. Teraz tylko czekać na oficjalne ogłoszenie a później płacz i rozpacz :E

A masz podłączony dysk nvme pod to mobo?

Opublikowano
4 minuty temu, Umpero napisał(a):

A masz podłączony dysk nvme pod to mobo?

Dyskacza mam na PCI-E 4.0 i śmiga no problem. Upgrade mobo robiłem bardziej z myślą o grafach, bo powinny mieć interfejs już w wersji 5.0

Opublikowano
3 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Dyskacza mam na PCI-E 4.0 i śmiga no problem. Upgrade mobo robiłem bardziej z myślą o grafach, bo powinny mieć interfejs już w wersji 5.0

A wiesz, że w tym mobo podłączając dysk nvme grafa współdzieli z nim złącze PCIE i dla grafy zostaje PCIE 5.0 x8 czyli masz PCIE 4.0 x16 ? %-)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Mój 3080 Ti sobie spokojnie radzi w tej rozdziałce...

No jasne, że sobie radzi w 1440p.

Na samym steam jest grubo ponad 100k gierek. Ile z nich nie pójdzie na takim 3080Ti w 1440p 60fps+?

Pewnie jakoś poniżej 0,5%.

A nawet jeśli wziąć pod uwagę tylko gry nowe to może ~1-2% i to głównie tych największych gniotów zwykle nie wartych nawet tracenia czasu na ogrywanie będzie miało problemy.

34 minuty temu, Eltik napisał(a):

Cos czuje ze po Outlaws, a teraz indiana jones bedzie coraz wiecej gier w ktorych nie bedzie mozna wylaczyc RT.

I co z tego, że w Indianie nie możesz wyłączyć RT. Jak ta gra lata już w przedpremierowym buildzie w 4k bardzo spoko z RTGI :E

W Stalkerze bez grama RT masz 2 x mniej klatek jak w tej grze z GI robionym za pomocą RT :E

image.png

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, Umpero napisał(a):

A wiesz, że w tym mobo podłączając dysk nvme grafa współdzieli z nim złącze PCIE i dla grafy zostaje PCIE 5.0 x8 czyli masz PCIE 4.0 x16 ? %-)

A może i tak być, chociaż w specyfikacji nie znalazłem info o przycinaniu prędkości pci-e 5.0 po wsadzeniu nvme. Ale no problem, mój dysk i tak siedzi w dolnym slocie (bo jest 4.0 i będzie tam miał chłodniej) i co najwyżej stracę drugi slot pci-e (który mi kompletnie nie jest potrzebny). :cool: