Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Tankietka napisał(a):

Ja to bym sobie kupił 5080 ale tutaj prognozy fachowców, że to będzie kupa i tylko 5090, więc już sam nie wiem. 

Ja bym kupił RTX 5080 24 GB, ale będę musiał dołożyć do RTX 5090, bo NVIDIA najpierw kastrata z 16 GB RAM wypuści tylko.

Opublikowano (edytowane)

Równie dobrze 5080 24 GB może się ukazać dopiero za rok.

3 godziny temu, Totek napisał(a):

Ryzykant z ciebie :D oby nie było pusto przez najbliższe 2-3 lata :lol2:

Popełni ten sam błąd jak wielu w czasach, kiedy RTX-y 30 wychodziły, jeśli nie złapie 5090 w pierwszym rzucie w styczniu. Niemal pewne jest to, że na 5090 będzie ograniczona dostępność ze względu na AI.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano

A ja miałem plan sprzedać 4090, ale narazie zostawiam. Coś czuje że 5090 to będzie inny pułap cenowy i ceny 4090 zostaną bez zmian. Ponadto przez pierwsze pół roku będzie nie do wyrwania.

Opublikowano (edytowane)

Ja jutro będę wystawiał swoją 4070 Super na OLX. Mam nadzieję że te 2300 zł wezmę. Ludzie są wyposzczeni przed świętami. 

Do premiery nowej generacji będzie potężna integra w 13600K. Do Gothica starczy :Up_to_s:

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano

To robią na razie pod AI. Ale biorąc pod uwagę, że blackwell wygląda cienko jak na nową generację i będzie raczej takim zapychaczem na procesie po lekkim liftingu.
Może kolejna generacja dla graczy wleci wcześniej np. pod koniec 2025 czy na początku 2026.

Opublikowano

Wątpię, żeby w konsumenckich kartach wyszli z cyklu dwuletniego. To raczej będzie wyglądać tak, że podstawowe modele na pierwszy rok, a na drugi wszelakie refereshe, wersje super i takowy cykl będzie na stałe.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Normalnie nie, ale patrząc jak słabo zapowiada się Blackwell szczególnie w wszystkim poniżej 5090 to kto wie nvidia może tutaj odejść od reguły :E

Miejsca na superki w np. 5080 nie ma :E Jedynie mogą wydać wersję z większą ilością vram, ale po co to komu jak to GPU jest masakrycznie okrojone w jednostkach. No chyba, że zrobią 5080ti na mocniej pokrojonym GB202. Ale ogólnie Blackwell słabo się zapowiada.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 godziny temu, Smalec napisał(a):

My tu rozkminiamy o 5090 a ci już wywróżyli ze swojej szklanej kuli, że Blackwell jeszcze nie wyszedł a już jest przeżytkiem i trzeba holdować krócej do 6090 %-)

https://futurebeat.pl/newsroom/rtx-5090-i-rtx-6090-w-2025-roku-nvidia-chce-wypuscic-nowa-generac/z32b9ea

To dotyczy ukladow pod AI tylko i wylacznie, karty do gier beda wydawane bez zmian. Gdyby oni ogladali konferncje to by wiedzieli, a nie pisali glupot, w dodatku bedzie jeszcze refresh blackwell zanim pojawi sie Rubin, ktory pierwotnie mial pojawic sie w 2026 ale ponoc bedzie o pol roku wczesniej.

27 minut temu, lukadd napisał(a):

Normalnie nie, ale patrząc jak słabo zapowiada się Blackwell szczególnie w wszystkim poniżej 5090

W rasterze ten gen nie bedzie brylowal ale za to w AI odleci w kosmos od poprzedniego genu ;)

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, lukadd napisał(a):

Normalnie nie, ale patrząc jak słabo zapowiada się Blackwell szczególnie w wszystkim poniżej 5090 to kto wie nvidia może tutaj odejść od reguły :E

Miejsca na superki w np. 5080 nie ma :E Jedynie mogą wydać wersję z większą ilością vram, ale po co to komu jak to GPU jest masakrycznie okrojone w jednostkach. No chyba, że zrobią 5080ti na mocniej pokrojonym GB202. Ale ogólnie Blackwell słabo się zapowiada.

Słabo to zapowiada się konkurencja, która zapewne nie poradzi sobie z RTX 5070Ti, RTX 5080.

Zieloni mają parcie na AI, a nie graczy. Wątpię, żeby zieloni zrobiliby konkurencję dla swoich kart, a zarazem całkowicie zdominowali wszystkie segmenty. To nie jest firma charytatywna.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Konkurencja słaba to jedno. Dzięki temu właśnie cały segment poniżej 5090 jest tak mocno okrojony :E

Druga sprawa to jest tylko lekki lifting na procesie. AI poprawią, ale kopa z czystej mocy dla graczy nie będzie konkretnego. Jak to było w poprzednich generacjach.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Z flagowymi fonami co rok się udało więc tu też może :/

Kiedyś nowe generacje kart graficznych wychodziły co rok. W ostatnich cyklach jednorocznych to NV i AMD wydawali głównie odgrzewane kotlety, jak to było z serią HD 7000, Rx 2xx, Polarisa (RX-y 400 i 500) czy w przypadku Fermi oraz Keplera (GTX-y 400 i 500 oraz 600 i 700), więc jak ma tak wyglądać powrót do cyklu jednorocznego zmieniając tylko cyferki w nazewnictwie, a zafundować prawie to samo, to ja dziękuję xD.

34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

W rasterze ten gen nie bedzie brylowal ale za to w AI odleci w kosmos od poprzedniego genu ;)

Odleci, do takiego stopnia, że 5090-tki sprzedadzą na pniu, a ludzie będą srogo przepłacać za ten produkt, nawet jeśli będzie to kwota 20 czy 30 kafli zł, bo muszą to mieć 8:E.

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, Spl97 napisał(a):

Odleci, do takiego stopnia, że 5090-tki sprzedadzą na pniu, a ludzie będą srogo przepłacać za ten produkt, nawet jeśli będzie to kwota 20 czy 30 kafli zł, bo muszą to mieć 8:E.

Powiem szczerze, ze jeśli nowa RTX 5090 będzie kosztowała ok. 20k PLN, to sobie odpuszczę.

10k PLN to i tak będzie bardzo dużo za tę kartę.

• Upvote 1
Opublikowano

5090 to i tak nie mój target, więc mnie tam w walkach o 5090 rodem o torebki czy karpia w lidlu nie będzie. Natomiast chętnie brałbym 5080, ale pod warunkiem, że będzie wersja z 24 GB (może będzie oznaczona jako Super lub Ti, kij wie), bo jak będzie tylko i wyłącznie 16 GB, to już lepiej będzie brać tańszego 5070 Ti, który nie będzie jakoś znacząco słabszy, a 16 GB na 256-bit szynie ma mieć.