Godlike 179 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ja sobie tylko krzesełko przyniosę i chipsy To na bogatosci, ja po premierze nowych RTX czerstwy chleb, suchary i woda albo roztopiony śnieg Edytowane 5 godzin temu przez Godlike 2
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 5 minut temu, Brolly napisał(a): Jak kosztowała 13k? no nie wiem Lepiej było raty zero jak złapałeś za 6-7k w maju Na premierę ceny były normalne w miarę. Wiadomo, kto kupił w czerwcu za 7k na raty 0 to król życia. Ale kto na premierę kupił za 9-10k w raty 0 też dobrze na tym wyszedł. Dziś najtaniej w sklepie 11k, raty prawie spłacone. Żyć nie umierać 1
galakty 451 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Piszesz o ratach? Akurat Ci co wzięli raty zero na 4090 na samym początku to zrobili interes życia w sumie Interes na sprzęcie który traci na wartości co miesiąc? Wow...
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 9 minut temu, galakty napisał(a): Interes na sprzęcie który traci na wartości co miesiąc? Wow... Dali na premiere ponad 2 lata temu 9-10k. Teraz kosztuje od 11k w górę. Faktycznie, stracił na wartości jak cholera.
galakty 451 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu I sprzedadzą dwuletnią używkę za 11k? 3 1
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Sprzedadzą za 6k pewnie. Ale gdyby teraz latała za 6k, to by sprzedali za 2.5k Jak nie widzisz różnicy to już Twój problem.
GAZuOOT 15 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Ja na sprzedaży 4090 nic nie straciłem, nawet zyskałem. A co pograłem to moje Edytowane 4 godziny temu przez GAZuOOT 1
lukadd 563 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Sprzedadzą za 6k pewnie. Kilka dni temu jak patrzyłem na ebay zakończone aukcje to 4090 używki w zależności od modelu, gwarancji, papierów itd. schodzą od 6 do ~8k. Edytowane 4 godziny temu przez lukadd
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu @lukadd Ja juz operuje cenami po premierze 50xx. Myślę, że wtedy będzie 6k rozsądne
lukadd 563 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu To zależy na ile nvidia wyceni 5080 i 5090 i jaka ich będzie realna wydajność. Żeby się jeszcze nie okazało, że używki 4090 podrożeją po premierze jak nvidia zawali cenę kosmos, a wydajność będzie taka se 1
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Tak też może być. Ale wtedy nie będzie sensu zmieniać, więc cena używki nie będzie mnie interesować W ogóle ktoś planuje oglądać konfe z 6 na 7 o 3.30?
Kadajo 940 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dali na premiere ponad 2 lata temu 9-10k. Teraz kosztuje od 11k w górę. Faktycznie, stracił na wartości jak cholera. Ale ty zdjaesz sobie sprawe ze cena tego za ile sprzedaz uzywke zalezy od ceny RTX 5080
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): zalezy od ceny RTX 5080 Z tymi swoimi śmiesznymi 16GB to wiesz co jej cena może zrobić? Posmyrać po jajkach cenę używanej 4090
lukadd 563 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ceny i też wydajności. RTX 5080 ma ten minus, że ma mega okrojony chip i 16GB vram. Nvidia nie bez powodu tak ładnie wycofała 4090 ze sklepów przed premierą nowych GPU, aby przypadkiem nie robić konkurencji dla 5080.
Kadajo 940 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Z tymi swoimi śmiesznymi 16GB to wiesz co jej cena może zrobić? Posmyrać po jajkach cenę używanej 4090 No wiadomo ale nadal większość będzie wolała nowa kartę niż 2 letniego kaszalota nawet tak brzydkiego jak 4090 Jeszcze Nvidia posmyra nowymi technologiami i tego 4090 to i za 5 będzie ciężko puścić 1
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Jeszcze Nvidia posmyra nowymi technologiajmi i tego 4090 to i za 5 bedzie ceizko puscic No jedynie jak dodzadzą coś czego nie ma na 4090 to może być istotne. Ale jak ktoś będzie chciał do AI to nie spojrzy na 5080 tylko weźmie używkę 4090 albo nową 5090 Edytowane 4 godziny temu przez PiPoLiNiO
lukadd 563 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ten standard ma być dopiero zaprezentowany na początku stycznia. Mega mało prawdopodobne, że będzie w nowych GPU. Zresztą szczególnie takiej 5080tce to do niczego nie potrzebne
Phoenix. 546 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Jak wychodzilo 4070ti to ta pamiec w 3090 nie miala i nie ma juz zadnego znaczenia, to samo bedzie z 4090 jak wyjdzie 5080 to nikt na 4090 nie spojrzy do gier tylko nowke 5080, a do AI jak ktos zarabia na tym to i tak kupi 5090 bo 4090 bedzie szrotem w AI w stosunku do Blackwell i 5090 z 32GB. 1
SuLac0 13 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 godziny temu, galakty napisał(a): Gdzie były tanie i dobre procesory? Chyba jedynie 5800X3D który staniał po premierze, bo na start chodził po 2300 zł To samo 7800X3D, jak spadły na 1400-1600 zł to zgoda, ale i na premierę i teraz musisz dać 2300-2500 zł i dlatego kupujesz 9700x za <1500pln, troche zabawy z ustawieniami i masz wydajnosc 7800x3d jak nie wieksza no, ale jak ktos musi miec x3d, bo tak , to oczywisce wolny wybor 1 1
lysyn 9 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Na targach CES 2025 NVIDIA ma zaprezentować w sumie trzy albo cztery karty graficzne — RTX 5090, RTX 5080 oraz RTX 5070 (możliwe, że również czwarty wariant Ti). Nie zabraknie również ich laptopowych odpowiedników. Jednak prezentacja nie oznacza, że od razu trafią one do sklepów. Premiera rynkowa odbędzie się trochę później. Jako pierwszy na sklepowe półki trafi nie RTX 5090, a RTX 5080. Ma to nastąpić niedługo po targach, mniej więcej w połowie stycznia. Nie wiadomo, skąd taka decyzja, ale może to być spowodowane ogromną popularnością RTX-a 4090. Być może Zieloni chcą dać sobie więcej czasu na wyprodukowanie jak największej liczby egzemplarzy, aby zaspokoić wysoki popyt. Najmocniejszy wariant trafi do sprzedaży albo pod koniec stycznia, albo w połowie lutego. 1
DżonyBi 425 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 10 minut temu, Phoenix. napisał(a): w 3090 nie miala i nie ma juz zadnego znaczenia 3090 od premiery byl szrotem do 4K i faktycznie piamiec nie miala i nie ma znaczenia w tym przypadku. 1
PiPoLiNiO 413 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 5 minut temu, SuLac0 napisał(a): dlatego kupujesz 9700x za <1500pln, troche zabawy z ustawieniami i masz wydajnosc 7800x3d jak nie wieksza Ł A Ł
Phoenix. 546 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, DżonyBi napisał(a): 3090 od premiery byl szrotem do 4K i faktycznie piamiec nie miala i nie ma znaczenia w tym przypadku. Nie chodzi mi o to czy byla do 4k szrotem bo 5090 tez bedzie w tym wypadku ale o sam fakt, ze to juz bedzie ponad 2letnia karta i ta pamiec nie robi juz takiego wrazenia. 4070ti mialo 12gb, a 3090 24gb, 5080 bedzie mialo jednak kapke wiece bo 16gb. A jak beda sie plasowac uzywane 4090 to strzelac nie bede bo rynek po prostu zweryfikuje.
Rekomendowane odpowiedzi