Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ale przy tym jest ryzyko takie, że jak sprzedasz starą kartę przed premierą nowej, a w premierowym rzucie nie zdołasz zakupić nowej i sytuacja niedługo później odbije się z różnych przyczyn tak, że następne rzuty są sporo droższe względem tych z premiery, to zostaje się z ręką w nocniku. Cztery lata temu to się zupełnie takowy manewr się nie opłacał pomimo tego, że wcześniej tak się opłacało dokonać.

• Upvote 1
Opublikowano

Zawsze jest ryzyko, że coś się z rynkiem popierdzieli i zostaniesz na dłużej z integrą/gtxem 1060 :E, ale takie jest życie. Ja np dobrze tak wyszedłem ze sprzedażą 780-tki i 980-tki. Potem dwa razy mocno skorzystałem z górek krypto, w pierwszej sprzedając prawie 3-letnią 1080ti chyba lepiej niż z dnia zakupu, a potem roczną 3080 2x drożej niż na premierę. Wtedy zawsze cierpliwie czekałem z kasą na premierę/dostępność.

Opublikowano
10 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Mnóstwo ludzi właśnie tak się wkopało przed premierą seri RTX 4***, posprzedawali swoje 3090/3080, a potem siedzieli jakiś czas na jakimś starociu albo integrze, pamiętam ten lament na pclabie :)

Tak jak pisałem ryzyk fizyk i pretęchy można mieć tylko do siebie.

4 minuty temu, RTX5090 napisał(a):

Kolejny dzień bez wycieku wydajności :(

Ciesz się, że jeszcze na coś czekamy, dyskutujemy i wróżymy z fusów. Ja tak nas widzę przykładowo w 2050: 

Grandpa Simpson Telling A Story 30122024082607.jpg

• Haha 6
Opublikowano (edytowane)

W sumie jakby jakiś sprytny Janusz zrobił teraz wiarygodny gówno-wyciek, że 5090 100% szybszy od 4090 a 5080 o jakieś 30%, to by szybko skupował Ady na alledrogo za bezcen i śmiał się w duchu jak poyebany ;D

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

I żadnego wycieku nie będzie bo nikt nawet mając już karty nie dostanie sterowników. Tak powinny wyglądać premiery ;) 

Jak zwykle - nie wiem, a wypowiem sie :) Testerzy/influ dostana karty po CES wraz ze sterami. A obecnie juz w kilku miejscach sa karty i sterowniki, ale to przecieki z 3-4 reki, a nie bezposrednie. Ot, a na czym trailer W4 robili?

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, ryba napisał(a):

Jak zwykle - nie wiem, a wypowiem sie :) Testerzy/influ dostana karty po CES wraz ze sterami. A obecnie juz w kilku miejscach sa karty i sterowniki, ale to przecieki z 3-4 reki, a nie bezposrednie. Ot, a na czym trailer W4 robili?

Chyba jednak ktoś cię okłamuje ;) Do robienia trailera W4 nie potrzebna żadna nowa generacja.

Majstry będą mieć karty u siebie i nadal będą czekać na sterowniki. Na tym polega polega myk żeby nic nie wyciekało. NV tak kombinuje, że nawet partnerom nie udostępnia sterowników by nic nie wyciekło.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, RTX5090 napisał(a):

Kolejny dzień bez wycieku wydajności :(

Bo wiedza ze nie ma czym się chwalić pomnożonym przez ceny, które to wszytko storpedują.

Gdyby było się czym chwalić już by dawno to "wyciekło" ;)

Opublikowano

Słabą masz pamięć chłopcze jak na kogoś, kto siedzi całymi dniami w domu przed komputerem.
Z tego co ja pamiętam poznaliśmy wydajność 9800x3D przed premiera i okazało się, że jest lepiej niż to, co AMD zapowiadało.

Weź się teraz cofnij kilka generacji GPU wstecz.

Wydajność zawsze wyciekała jak było się czym pochwalić. ZAWSZE.

Nawet bieda RTX'y 2xxx miały wyciek wyników przed premiera.

Oczywiście mogę nie mieć racji, ale zaczyna to śmierdzieć.

Chociaż jeszcze jednego nie biorę pod uwagę... 5 stycznia będzie tylko zapewne papierowa premiera i nie będzie można jeszcze kupić kart.

Co oznacza ze faktycznie nikt tych kart jeszcze nie ma i nie ma jak przetestować.

Może dopiero w połowie stycznia albo na początku lutego coś wypłynie.

Ale, tak czy siak, gdyby Nvidia miała się czym chwalić myślę ze juz by podgrzewała atmosferę, a nie błądziła w smrodzie płotkowych potencjalnie wysokich cen, które więcej jej szkodzą niż robią hype'u.

Opublikowano
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chociaż jeszcze jednego nie biorę pod uwagę... 5 stycznia będzie tylko zapewne papierowa premiera i nie będzie można jeszcze kupić kart.

Yyyy?

6 stycznia chyba? Ale to wiadomo było od razu, że 6 stycznia to tylko zapowiedź, a pewnie tydzień później premiera 5080 i kolejny tydzień później 5090.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Co oznacza ze faktycznie nikt tych kart jeszcze nie ma i nie ma jak przetestować.

Karty niektórzy mają, ale nie mają sterowników :E Więc nie ma wycieków :E Nvidia od dawna się tak zabezpiecza.

Testy kart będą w dzień premiery sklepowej, a stery udostępnione dla testerów kilka dni przed nią i wtedy może coś małego wyjdzie.

Na razie czekamy na slajdy od nvidii :E

55 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Więcej wiary. Będzie cena 9-10k i + 70% wydajności w RT 😎

Jak 70% w RT to tak średnio :E 70% to w rastrze by pasowało, aby był kop na poziomie jak przesiadka z 3090 na 4090.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Smalec napisał(a):

@Pavel87

Zawsze najlepiej sprzedać aktualną topkę tak gdzieś kilka miesięcy przed premierą nowej generacji, żeby stracić jak najmniej.

No tak, tylko czekam na to by wydać 7K za dwuletnią zaraz starą kartę. Obserwuję używki i ruch w interesie marny, wszystko wisi. Niektórzy sprzedający też szpagaty robią, w zależności od przecieków zmieniają ceny, holdują przy sprzedaży "już klient do mnie jedzie, odpiszę" itd.. Kraj prawdziwych Januszy.