Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

kim cudem? Skoro na 4070TI jest znacznie ponad 400FPS, w 3440x1440 det wysokie z wylaczonym MSAA(bo w cs tego nie lubie). 

Sprawdzałem  praktycznie wszystkie ustawienia grafika + rozdzielczość, zauważyłem że opcja Global shadow quality w ustawieniu na wysoki* wywala mi FPSy do z 500 do 95, ale tylko wtedy kiedy rzucam kilka granatów dymnych. Karta wtedy obciążona jest na 100%. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Siema, stoję przed dylematem -wybór 5090 z olx, tzn Asus TUF albo MSI trio. W necie nie ma zadnych recenzji tych modeli. Mam prosbe uzytkownikow o subiektywna ocene jak te jednostki sie spisuja i ktora lepsza. Temperatury ramu i gpu oraz halas i obroty wentyli. :) dzieki z gory.

Blizej mi do TUFa :D

Edytowane przez Dr_bb
Opublikowano
29 minut temu, galakty napisał(a):

@Qrdello nie no 4070 to śmietnik jest, poniżej 4070Ti nie ma co w ogóle rozważać, a chyba najfajniejszą kartą to dla mnie jest 4070 Ti Super. 

Dla mnie 60 FPS to już pokaz slajdów, sorry :E Jak się widziało więcej niż 120 Hz to nie ma bata że zejdę na 60 :D Taki KCD2 lockuję na 100 FPS i każdy spadek poniżej już by bolał. 

Śmietnik nie śmietnik, ale jedyna relatywnie opłacalna mainstreamowa karta z jakąkolwiek ewentualną przyszłością w oparciu o dlss4 i fg :E przy czym wydajność w rasterze żenująca. Gdzie serie 70 powinny ścigać 80tki poprzedniego genu, to 4070 do 3080 brakowało miejscami ponad 10%, dławiła się i czkała w wyższych niż 1440p rozdzielczościach i tylko dzięki dlss jeszcze miała jakikolwiek start. Więc realnie przyrost był żaden, wręcz mówiliśmy o regresie w kwestii wydajności w rasterze. Dopiero seria Super zrobiła to co powinna była bazówka. Ti i Ti super są wyraźnie szybsze, ale dopiero Ti super realnie dogania 3090. Jedyne w czym te niższe serie 4xxx były WYRAŹNIE lepsze od 3xxx i skłaniały ku upgradowi był zużycie energii x 0.5 :D No ale to miało sens tylko jak komuś jakaś seria 3xxx umarła i musiał coś kupić w podobnej wydajności. 

Więc jeżeli seria 5xxx jest uśredniając +/- 10% szybsza niż 4xxx to jest uśredniając +/- 20% szybsza od serii 3xxx będac przy tym 3x droższą :E Jeżeli 5070 będzie kosztował np. 3,5k a wydajnościowo będzie jedynie 10-15% szybszy niż 3080, to nieśmieszny żart jest. 

Co fpsów, gusta i guściki natomiast stwierdzenie że 60 fps to pokaz slajdów to gruba przesada. Nawet pułap 40 klatek, szczególnie na handheldzie przy ekranie vrr 120hz - działa bardzo dobrze. Ważny input lag i czy te klatki nie spadają wyraźnie, co powoduje mocne szarpanie. Ponadto, w grach fabularnych stabilne 60 fps i stabilne 120 fps to w tempie rozgrywki to samo. Nic nie traci grający w 60hz vs 120hz, prócz responsywności - która w tego typu produktach jest wtórna w stosunku do akcji na ekranie. Oczywiście, uogólniając im więcej klatek tym lepiej, prawie zawsze, ale ważniejsze są stabilne klatki aniżeli 120 spadających nagle do 60-70, a tak się często na kartach z wąskim gardłem w postaci np. szyny pamięci dzieje.

Opublikowano
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Śmietnik nie śmietnik, ale jedyna relatywnie opłacalna mainstreamowa karta z jakąkolwiek ewentualną przyszłością w oparciu o dlss4 i fg :E

Niestety ale od serii 4000 to wszystko poniźej 70Ti jest śmietnikiem... A przy 5000 to nawet 80 jest żartem przy tej wycenie :/ 

Szczerze? Wolałbym 3080/3090 niż 4070 :E Ciul z tym FG, skoro karta nie wyrabia w rasterze?

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Niestety ale od serii 4000 to wszystko poniźej 70Ti jest śmietnikiem... A przy 5000 to nawet 80 jest żartem przy tej wycenie :/ 

Szczerze? Wolałbym 3080/3090 niż 4070 :E Ciul z tym FG, skoro karta nie wyrabia w rasterze?

No to o tym właśnie piszę :] 70ti i wyżej są za to zwyczajnie źle wycenione, głównie przez sytuację rynkową i chciwość producentów/nV. Dlatego jak ktoś ma 3080/90 i go nie pili na wysoki framerate lub 4k, to zmieniać nie ma potrzeby.

Opublikowano
15 minut temu, Dr_bb napisał(a):

Siema, stoję przed dylematem -wybór 5090 z olx, tzn Asus TUF albo MSI trio. W necie nie ma zadnych recenzji tych modeli. Mam prosbe uzytkownikow o subiektywna ocene jak te jednostki sie spisuja i ktora lepsza. Temperatury ramu i gpu oraz halas i obroty wentyli. :) dzieki z gory.

Blizej mi do TUFa :D

TUF'a mogę polecić na pewno, chłodzenie super.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Nie dozna :E szczególnie w 1440p i 1080p. No chyba że siedzi na 3050 albo 3060 8gb :E 

U mnie nawet na 3070 gry spokojnie powyżej 60 fps trzymają

Ja przeszedłem z 3070 na 4080S i jakoś doznałem. Gram w 1440p. W BO6 na 3070 miałem 130-170 fps, na 4080S mam bardzo podobnie. Z tym, że na 3070 miałem ustawienia łów i DLSS, a 4080S max i natywna rozdzielczość. Jeśli to nie jest konkretny wzrost to ja już nie wiem co nim jest. 

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Ciul z tym FG, skoro karta nie wyrabia w rasterze?

Czyli co ?? wdg ciebie to powinna polka gpu zaczynac sie od okreslonej mocy bo Ty nazywasz cos mniej wydajnego smietnikiem?? Bo blednie zakladasz na podstawie swoich oczekiwan, ze wszystko ponizej tego jest niedobre ;)

Opublikowano
3 minuty temu, ztx napisał(a):

Ja przeszedłem z 3070 na 4080S i jakoś doznałem. Gram w 1440p. W BO6 na 3070 miałem 130-170 fps, na 4080S mam bardzo podobnie. Z tym, że na 3070 miałem ustawienia łów i DLSS, a 4080S max i natywna rozdzielczość. Jeśli to nie jest konkretny wzrost to ja już nie wiem co nim jest. 

Jakbyś przeszedł seria w serię czyli 70 na 70 to byłoby zdecydowanie mniej konkretnie. Przeskoczyłeś 2 i pół szczebelka, to i nawet w wypadku bardzo słabych genów różnica będzie.

Opublikowano
11 minut temu, sovas napisał(a):

TUF'a mogę polecić na pewno, chłodzenie super.

Dzieki, obecnie mam Gainwarda 4090, ale jest glosny i gorący, hotspot 90-95. Wiec kolejnego Gainwarda nie wezme, tym bardziej ze widzialem tyest na yt, x-komu. 

Opublikowano
4 minuty temu, Dr_bb napisał(a):

Dzieki, obecnie mam Gainwarda 4090, ale jest glosny i gorący, hotspot 90-95. Wiec kolejnego Gainwarda nie wezme, tym bardziej ze widzialem tyest na yt, x-komu. 

To u mnie karta nie przebija 67 stopni :D i jest cicha, ale teraz ma komfortowe warunki

Opublikowano
W dniu 22.02.2025 o 18:15, Tester Wrażeń napisał(a):

Chyba właśnie ustrzeliłem 5090 TUF OC za 13400 na game-and-fun.de tylko zadnego potwierdzenia nie dostałem xd A kasa weszła

AKTUALIZACJA ZAKUPU

Nie dostałem żadnego potwierdzenia do teraz, na maile nie odpowiadają, bank nie był wstanie zablokować przelewu, pośrednik przelewy24 tak samo. Zorałem się srogo, napisałem odstąpienie od umowy po niemiecku wczoraj i uwaga, bez żadnej odpowiedzi właśnie kasa wróciła mi na konto XD

• Like 8
  • Thanks 1
  • Upvote 6
Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

AKTUALIZACJA ZAKUPU

Nie dostałem żadnego potwierdzenia do teraz, na maile nie odpowiadają, bank nie był wstanie zablokować przelewu, pośrednik przelewy24 tak samo. Zorałem się srogo, napisałem odstąpienie od umowy po niemiecku wczoraj i uwaga, bez żadnej odpowiedzi właśnie kasa wróciła mi na konto XD

No to chwała Ci za to bo tu już ludkowie myśleli ze krzywdę sobie porobiłeś może tracąc tyle siana. Na olx od wuja teraz tych 5090 jest, niebawem będą one po 10k chodziły. 4090 też już powoli wracają z cenami z sufitu na podłogę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

W serii RTX 5000 nie ma czujnika hotspot, więc nie będziesz się tym przejmował. Co z oczu to z serca. 

Kolejny krok to wylaczenie podgladu ROPow w serii 60x0.

Edytowane przez DżonyBi
  • Haha 4
Opublikowano
26 minut temu, ztx napisał(a):

z 3080 na 4080 jest 40-50% więc z niższych jeszcze więcej a to już są odczuwalne wartości

Opublikowano
12 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

W serii RTX 5000 nie ma czujnika hotspot, więc nie będziesz się tym przejmował. Co z oczu to z serca. 

Taaa, wiem. Jest tez liguid metal zamiast pasty, moze to usprawni delte gpu/hspot.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, sovas napisał(a):

To u mnie karta nie przebija 67 stopni :D i jest cicha, ale teraz ma komfortowe warunki

U mnie bedzie stala pionowo w budzie lian li o11 xl. 
zdam sie na Twoją opinie i wezme od goscia z olx. 15k to cena ktora juz akceptuje. 

Edytowane przez Dr_bb