Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze trochę i pomyślę, że macie współpracę z kurteczką i sklepami, żeby zawijać innym karty sprzed nosa po zawyżonych cenach i sprzedawać używane po jeszcze wyższych :hmm:

Przewinęły się chłopu trzy 5090 przez ręce i pisał, że nie potrzebuje takiego potwora po czym teraz twierdzi, że kupi sobie kolejną. Jakbym nie trafił na forum nie miałbym pojęcia, że takie absurdy mogą mieć miejsce:hahaha:

• Upvote 7
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Chętnie bym zobaczył tę konwersację :hihot:

nie no po akcjach kiedy pewien zdecydowany na zakup, jeden chyba z 5, przesunal spotkanie stwierdzilem ze mu nie sprzedaje.

a zaraz potem odezwal sie jakis gosciu z bialorusi i zaklepal ja na weekend ze podjedzie.

asekuracyjnie nic nigdzie nie pisalem zeby spokojnie poczekac czy potwierdzi spotkanie

w sobote zadzwonil i 20min pozniej byl u mnie

pokazalem mu rozne testy w roznych wariantach ze karta w ogole nie ma piszczacych cewek

on i tak mowi, ze po paru latach z 3090 do cewek sie przyzwyczail, a teraz to bedzie luksus jak u niego tak zadziala.

i zadzialala. Jak bym sprzedawal karte z piszczasymi cewkami bym tego nie zatajal

o tym ze moja byla bezglosna tez poinformowalem i mozna to bylo osobiscie zweryfikowac.

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

VRAM brakło.

Ale jak to? ;) Przecież tyle było krzyku jeszcze na Labie, że 8 i 12GB starcza, a jak ktoś mówi, że nie, to specjalnie tak mówi, bo chce clickbait na swoim kanale na YT (Hardware Unboxed) ;)

A tu 16GB zabrakło. I ja rozumiem, że nikt w 20fps na 5090 w to grać nie będzie, ale jednak to jest gierka sprzed 21 lat, korytarzówka w dodatku w sensie designu leveli. Płacąc 7000zł nie można nawet mieć nadziei, że się we wszystko przez 3 lata pogra, bo jak wyjdzie PS6 i coś pod jej 24/32/48GB RAMu to się te karty  16GB z RT/PT nie wyrobią nawet z upscallerem z 1080p.

Jeszcze apropo tego

https://videocardz.com/newz/nvidia-unveils-rubin-ultra-with-1tb-hbm4e-memory-for-2027-feynman-architecture-in-2028

Czyli co? Prawdziwa następna generacja po tej z 2024 dopiero późnym 2028 albo 2029? Zakładając, że Nvidia w rasterze kompletnie nic nie da poza te 10% które przyniesie proces 3nm i że pewnie nie zrobią refresha tej samej architektury w 2nm, to wychodziłoby, że karta do obliczeń w 2028, i jakiś czas później dopiero GPU do gier.

Ciekawe czy dopiero wtedy xx80 dogoni w rasterze 4090tkę. Po zaledwie 6 latach...

Opublikowano
43 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

Kupiłem w sferis za niestety jakoś z kurierem niecałe 5300 niestety, w poniedziałek się zawahałem i nie zdarzyłem kupić w xkom bo były tańsze. Swoją drogą dzięki za uchwyt CM v3😅

5070Ti w Proshop wisi za 4999 zł. 

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Ale jak to? ;) Przecież tyle było krzyku jeszcze na Labie, że 8 i 12GB starcza, a jak ktoś mówi, że nie, to specjalnie tak mówi, bo chce clickbait na swoim kanale na YT (Hardware Unboxed) ;)

Wymagania pamięciowe bez RT/PT a z PT to dwie zupełnie różne sprawy. Nie wiem, skąd zdziwienie.

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Więc dobra rada, skończ pier** :) Umawiasz się z nim w cenie w której miałeś mi wysłać :) @tomcug taki screen wystarczy? :)

Wszystko spoko, ale nie wiemy, co się działo w konwersacji między nim a Tobą, zanim odbyła się konwersacja z następnym potencjalnym kupcem. Czy dalej byliście ugadani "na papierze", czy nastąpiło coś innego, itd. :)

Opublikowano

@PiPoLiNiO\

to jeszcze dodaj ze po akcjach z kolegami znowu mi zaoferowales jeszcze mniej :D

fajne metody na zbijanie ceny. takie troche chamowa tracajace.

mialem jeszcze innych chetnych niz tego twojego podstawionego pseudo-kupujacego

a kazdemu odpisywalem :D bo zaden nie potwierdzil finalnie kupna wiec wolno bylo.

doasz ze po tych akcjach ponownie dales mi propozycje, tym razem kolejne -500zl mniej? :D

a ja Ci napisalem, ze nie sprzedam Ci jej 'juz'.

wlasnie za takie akcje z pseudo negocjacja i dobrze zrobilem widze. :rotfl:

do Twojej wiadomosci - karta trafila tam gdzie miala trafic, a klient jest zadowlony z bezglosnej karty

a Ty szukaj dalej cichej sztuki ;D

Opublikowano (edytowane)

wracajac do tematu - ma tu ktos moze 5080 czy 5070 ti Gigabyte Gaming OC?

mam zamowiona 5070 ti dla siebie, mozliwe ze az ceny 5090 sie uspokoja,

i jestem ciekawy jak karta sie spisuje?

Widzialem informacje, ze Gigabyte ponoc przestal szalec z krzywa wentylatorow i na stock jest teraz tip-top

a nie jak w serii 4000, ze co karta to taka sama suszarka...

@GAZuOOT

taka cene zaakceptowal bym przy FE

tak teraz ja wyceniaja?

czy to fotomontaz? :D  

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
54 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

Kupiłem w sferis za niestety jakoś z kurierem niecałe 5300 niestety, w poniedziałek się zawahałem i nie zdarzyłem kupić w xkom bo były tańsze. Swoją drogą dzięki za uchwyt CM v3😅

Ile ku...wa? :E

Za 5070Ti?

image.png.e05ddfcaf46aceec6b5be43420c13a6a.png

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

Widzialem informacje, ze Gigabyte ponoc przestal szalec z krzywa wentylatorow i na stock jest teraz tip-top

@GAZuOOT

tak teraz ja wyceniaja?

Gigabyty maja taki problem z wentilatorami ale oprocz tego to chyba sa w porzadku

Opublikowano
31 minut temu, Zachy napisał(a):

@GAZuOOT

tak teraz ja wyceniaja?

Screenshot2025-03-19122259.png.330fcd3d34a9b97c4eb6d92ee4020e3d.png

1999$ * 3,85 = 7696zł Czyli taka cena jest MSRP 7696. Teraz jakbysmy nie byli w UE to vat pewnie byłby 10-15%. Czyli w sklepie taki 5090 byłby za 8500zł. 
Teraz masz 7696 * 1.23 = 9466zł ~ 9500zł cena jest 9599 czyli mniej wiecej podobnie.

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tomcug napisał(a):

Tu masz mój test, na domyślnym BIOS-ie dalej bezsensowne żyłowanie RPM:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5070_ti_test_recenzja_opinia-39137.html#17

Ale samo chłodzenie jest dobre.

Po pracy obadam go, chyba nie czytalem jeszcze.

@maxmaster027

no spoko okolice 9599 pln za 5090 to calkiem fajna cena

tylko pozostaje nadal kwestia 600w, no moze 380-420 jak sie ja na maksa przytnie UV :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Po pracy obadam go, chyba nie czytalem jeszcze.

@maxmaster027

no spoko okolice 9599 pln za 5090 to calkiem fajna cena

tylko pozostaje nadal kwestia 600w, no moze 380-420 jak sie ja na maksa przytnie UV :)

Tutaj jest problemem to, że nie możesz zejsc z PL poniżej 70% tzw suwakami w Afterburnerze. Co daje 400W w przypadku kart z TDP 100% jako 575. W przypadku kart z TDP 100% jako 600W jest to 420W. 

Dlatego dajac np. bardzo niski V na rdzeń karta boostuje inaczej. Cieżko mi powiedziec dlaczego nV tak zrobiła. Skoro seria RTX 4000 miała mozliwosc dzialania z 35% PL. Tzn taki 4090 mozna było sobie ustawic na 160W. 

Pytanie jakie jest minimalne napiecie kart z serii 5000? Czy dalej jest to 0.7V? czy możesz np zrobic na 0.7V całkowicie płaską krzywą w afterburnerze i bedzie to działac czy bedzie to żyło własnym życiem... sporo rzeczy mozna było by sprawdzic

Opublikowano
42 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Screenshot2025-03-19122259.png.330fcd3d34a9b97c4eb6d92ee4020e3d.png

1999$ * 3,85 = 7696zł Czyli taka cena jest MSRP 7696. Teraz jakbysmy nie byli w UE to vat pewnie byłby 10-15%. Czyli w sklepie taki 5090 byłby za 8500zł. 
Teraz masz 7696 * 1.23 = 9466zł ~ 9500zł cena jest 9599 czyli mniej wiecej podobnie.

Skąd  wniosek że poza UE mieli byśmy stawkę vat 10-15%?

%-)