Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, CryptTM napisał(a):

A tu widzę, że tak co poniektórzy się napalają na 5090, że kupią, choćby kosztowała 25kzł, jak pisze @CzerwonyJohn

Za 25 gracze odpuszczą, za 20 też, jakieś limity muszą być, gdy inwestycja* się namacalnie nie zwraca. Ci od AI owszem, kupią chyba za każde pieniądze.

*w dobry humor :faja:

Opublikowano

Ja tam będę kupować 5090, ale nie jestem napalony. Po prostu realizuję swój plan zakupu nowej platformy, ustalony jeszcze przy zakupie obecnego zestawu.

20-25k za kartę bym nie dał. Tu już nie chodzi o dutki, ale o opłacalność zakupu. Przepłacana "przyjemność" przestaje być przyjemna. :lol2:

Ustaliłem budżet na cały zestaw na 25k, ale nie będę na siłę starać się tyle wydać. 5090 i 9800X3D to podstawa, by pc był na lata. xD

• Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo Nie wierzę w żadne 60%

Licząc na spokojnie:

4090 miała o 52% więcej CUDA od 3090Ti, do tego niższy, dużo lepszy proces.

5090 ma mieć o 33% więcej CUDA od 4090 i tylko nieznacznie poprawiony proces. Owszem będzie szersza szyna, gddr7, ale czy to wystarczy że będzie podobny wzrost jak po przejściu z 3090Ti na 4090? Bardzo mocno wątpię i w rasteryzacji stawiam na ok 40%.

Opublikowano
45 minut temu, Kadajo napisał(a):

Teoretycznie miedzy 4090 a 5090 ma być nawet 60% wiec skok będzie jeszcze większy :E

Nie wiem w czym te 60% ma być :E Ale na pewno nie w grach.

5090 dostanie ~30% więcej jednostek od 4090.
4090 vs 4080 ma 70% więcej, a jak jednostki nawet napompowane watami się skalują i o ile wydajniejszy w jest w grach każdy widzi, na ppc średnio w 4k ~31% w fps.

Oczywiście będą zmiany w archi, ale nie wierzę, że nvidia tutaj ma tutaj coś co zniszczy system :E Wystarczy popatrzeć jaki mega skok był w procesie po przesiadce z 8nm Ampere na proces TSMC N4 w Ada. To był kosmos wręcz porównując te procesy, zagęszczenie, pobór etc.
Obecnie w procesie mamy tylko lekki lifting.

• Like 1
Opublikowano

Coś tam pokombinują z 90. Szkoda tylko, że nvidia bawi się w apple i pompowanie najdroższych pozycji z oferty. Sensowne średniaki - to powinno interesować lud. A na to się nie zapowiada z plotek:placz2:

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Rasteryzacja już ma coraz to mniej do powodzenia. Liczy się RT i Nvidia już się postara aby o tym tylko pamiętać.

Nie zbyt się z tym zgodzę. Ja raczej powiem, że RT jest i jeszcze będzie przez kolejną generację po prostu miłym dodatkiem. Warto to mieć i warto się bawić, ale w wybranych grach.
Raster dalej zdecydowanie na pierwszym miejscu. Dla mnie jakbym miał określić wagę priorytetów to 70% dla rastru, 30% RT.

Wiele gier nie ma RT nawet najnowszych np. nadchodzący Kingdom Come 2.
Do tego tylko nieliczne gry mają ten RT dobrze lub przyzwoicie dodany.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Karty graficzne już teraz w rasterze maja nadto mocy, a RT cały czas kuleje i dlatego to na RT muszą się skupić. Założę się ze te 60% o którym pisano właśnie będzie dotyczyć RT.
Pytanie czy z FG/DLSS czy bez. Ale chyba raczej możemy założyć że "z".
Pytanie tez co nowego Nvidia nam zaserwuje, jakąś nowa odmianę AI DLSS ? Czy będzie blokowana tylko dla nowych kart ?

• Upvote 1
Opublikowano

To juz dzis wiadomo, ze na wykresach pokaza 5090 2x-3x wydajniejsza od 4090 tylko dotyczyc to bedzie AI ;)  Raster juz ich malo obchodzi i cudow nie ma sie co spodziewac. Ale patrzac na to jaka moc AI ma nowa archi to czuje gigantyczna przepasc miedzy generacjami w tej dziedzinie.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Karty graficzne już teraz w rasterze maja nadto mocy

Nie zawsze mają jeśli chcesz grać w 4k+ w wysokim fps. 80-100-120+ w najnowsze niezoptymalizowane gnioty AAA.

Bywa, że najnowsze gry bez RT w rastrze 4k mają problemy na Ultra z 60 fps :E

Oczywiście mega duża w tym wina devów tworzących te gry, no, ale jest jak jest .

W wymagających miejscówkach w 4k bez korzystania z DLSS czy cięcia detali w takich grach jak np. Wukong, SH2, Alan Wake 2 nie utrzymasz 60klatków od strony GPU. Więc jak najbardziej raster warto, aby szedł z kopem do przodu. W 2025 mają wlecieć OLEDY 5120x2160 240hz :E Mocy w rastrze nigdy mało. Niektórzy też się bawią w VR itd.

Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego zamiast kupować kolejna kartę to mam to w dupie i te gry tez.
Niech się wezmą do roboty to pogadamy.

A jak nie to, jest jak jest :)

Mało grywam w AAA, a premierowo to już w ogóle mega okazjonalnie coś tykam. Większość jak gram to grube miesiące po premierze lub nawet rok czy 2lata+ później. I tak jestem zawalony grami w kolejce do ogrania, więc szkoda czasu na premierowe zbugowane gnioty :E
Jedynie jakieś wyjątki co zachwycą w jakiś sposób klimatem. W kolejnym roku na premierę jedynie KCD2 ma szansę i może jakimś cudem Mafia :E

Opublikowano (edytowane)

@ODIN85 Z tego co pamiętam, to Kadajo swoją Adę kupił za połowę ceny gdzieś, bo bez gwarancji, rachunku itp. Pewnie spadła z cygańskiego wozu czy coś, a to się nie liczy :lol2:

Edytowane przez Smalec
Opublikowano
6 minut temu, Smalec napisał(a):

@ODIN85 Z tego co pamiętam, to Kadajo swoją Adę kupił za połowę ceny gdzieś, bo bez gwarancji, rachunku itp. Pewnie spadła z cygańskiego wozu czy coś, a to się nie liczy :lol2:

No ale działa do dziś i papiery nie będą potrzebne przy dalszym handlu:)

Opublikowano

Ja się przesiadałem na 4090 z 3080 wtedy premierowo zdecydowanie najbardziej opłacalnego GPU do grania bo 3090 2 x droższa i nie wiele wydajniejsza :E i dla tego kopa w 4k było mega warto pomimo wysokiej ceny.

PY1eUJQ.png

g9sDgqi.png

Względem takiego 3080Ti czy 3090 też była petarda.
3090Ti też na wykresie ale wydane dopiero pod koniec generacji ampere na zgolenie ostatnich nielicznych maniaków.

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja się przesiadałem na 4090 z 3080 wtedy premierowo zdecydowanie najbardziej opłacalnego GPU do grania bo 3090 2 x droższa i nie wiele wydajniejsza :E i dla tego kopa w 4k było mega warto pomimo wysokiej ceny.

PY1eUJQ.png

g9sDgqi.png

Względem takiego 3080Ti czy 3090 też była petarda.
3090Ti też na wykresie ale wydane dopiero pod koniec generacji ampere na zgolenie ostatnich nielicznych maniaków.

Podales bez RT, no kto gra na 4090 bez RT :) chyba ze gra nie posiada. Z RT roznica jest jeszcze wieksza 200%+