Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No to jest najlepszy wybór, ale wspomagacze/ dopalacze trzeba bedzie uzyc. 32GB starczy do gier na pare sezonow.

Wystarczy MSI 850W? ;f

19 minut temu, @MUZ napisał(a):

5090 do premiery 6090 będzie najszybszym gpu na rynku, a po premierze 6090 będzie drugim najszybszym gpu na rynku, więc spokojnie przez najbliższe 3-4 lata to będzie topka

Wystarczy MSI 850W? ;F

Opublikowano
39 minut temu, galakty napisał(a):

Przecież 5080 już jest szybsza od 4090 :hihot:

Mnie bardziej ciekawi czy też na start będzie miała 16 GB VRAM xD (w sensie 6080)

Będzie. Ale będzie się nazywać 6060ti czy coś. Oczywiście w cenie 1000€ więc z tego punktu widzenia, to jest na to szansa.

(Plotki mówią, że NV już w każdym segmencie doda +50% RAMu w następnej serii)

I ten RAM + AI będą wszystkim co dostaniemy. Poza tym w rasterze 10% szybciej lub 10% energooszczędniej "i pora na CSa"

13 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Dzień dobry wszystkim. Chciał bym zapytać. Aktualnie mam 9070XT i myślałem o kupnie 5090, gram w gry głównie w rozdzialce 4k, jestem dość wymagającym graczem i lubię mieć suwaki na max w prawo w każdej grze a niestety mój 9070XT mnie ogranicza i jestem w stanie zakupic 5090. Pytanie, czy ta karta chociaż na te minimum 4 lata wystarczy do każdej gry na max lub prawie max? Pomijam cenę bo dobrze znam ;f

Do wszystkich suwaków na max? To zależy co przez to rozumiesz. Jeśli dasz wszystko na max, co oznacza natywną zamiast DLSSu, to w 4K będziesz miał w grze z 2020r. całe 25fps (Cyberpunk z PT)

Stać Cię? Kupuj. Choć do samych suwaków na prawo to nie widzę sensu. Sugerowałbym zmianę podejścia i celowanie w np. 1440p i zakup OLEDa 1440p 480Hz albo VR. Moim zdaniem to dużo lepsza inwestycja niż 5090 do płaskich gierek w 50-80fps. 
Same suwaczki na max nie są warte dopłaty. 5080tka da 90% z tego co da Ci ta 5090tka. Nie w sensie wydajności, oczywiście, ale w sensie radości jaką daje sprzęt. 

Może nawet 9070XT czy 5070ti się do tego zbliży. 

W końcu 5090tka jest zaledwie dwa razy szybsza od 5070ti/5080. Jak wyjdzie więcej gier z PT to owszem, ale do tego czasu na rynku będzie już 6090tka, także musisz się konkretnie zastanowić czy to ma sens w Twoim konkretnym przypadku.

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

I ten RAM + AI będą wszystkim co dostaniemy. Poza tym w rasterze 10% szybciej lub 10% energooszczędniej "i pora na CSa"

Zwiększyć RAM muszą bo AI coraz więcej wymaga, zapewne powoli się przygotowują do pakowania coraz większej ilości funkcji w AI. I to chyba jedyna droga jeśli chcemy dobre FG bez zwiększania input laga, koprocesory itp. I wincyj watów oczywiście. Zaraz topka będzie 1000W ciągnąć, ja nie mogę. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Będzie. Ale będzie się nazywać 6060ti czy coś. Oczywiście w cenie 1000€ więc z tego punktu widzenia, to jest na to szansa.

Do wszystkich suwaków na max? To zależy co przez to rozumiesz. Jeśli dasz wszystko na max, co oznacza natywną zamiast DLSSu, to w 4K będziesz miał w grze z 2020r. całe 25fps (Cyberpunk z PT)

Stać Cię? Kupuj. Choć do samych suwaków na prawo to nie widzę sensu. Sugerowałbym zmianę podejścia i celowanie w np. 1440p i zakup OLEDa 1440p 480Hz albo VR. Moim zdaniem to dużo lepsza inwestycja niż 5090 do płaskich gierek w 50-80fps. 
Same suwaczki na max nie są warte dopłaty. 5080tka da 90% z tego co da Ci ta 5090tka. Nie w sensie wydajności, oczywiście, ale w sensie radości jaką daje sprzęt. 

Może nawet 9070XT czy 5070ti się do tego zbliży. 

W końcu 5090tka jest zaledwie dwa razy szybsza od 5070ti/5080. Jak wyjdzie więcej gier z PT to owszem, ale do tego czasu na rynku będzie już 6090tka, także musisz się konkretnie zastanowić czy to ma sens w Twoim konkretnym przypadku.

Oczywiście może być DLSS jak nie będzie wyboru, tym bardziej że jednak nie ma aż takiej różnicy między natywnym a np DLSS Jakość/Balans jak dla mnie a gry dużo lepiej śmigają. Mam monitor 34 cale 175Hz.

Edytowane przez Wyhylylybymy
Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Był tu taki jeden co pisał, że każda kolejna nowa gra to Blackwell będzie tylko dostawał skrzydeł. Nie ma go już z nami, ale nowe gry wychodzą :E 

Pieknie sie obsrala ta 5080 na tle 4090 :hihot:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Zwiększyć RAM muszą bo AI coraz więcej wymaga, zapewne powoli się przygotowują do pakowania coraz większej ilości funkcji w AI. I to chyba jedyna droga jeśli chcemy dobre FG bez zwiększania input laga, koprocesory itp. I wincyj watów oczywiście. Zaraz topka będzie 1000W ciągnąć, ja nie mogę. 

Jak uważam, że najlepiej dla wszystkich jakby nagle nowe GPU w ogóle nie miały AI i RT (co oznacza skrajną opinię z która się prawie nikt nie zgadza, i na co oczywiście nie ma najmniejszych szans), tak z drugiej strony jakby wydarzył się jakiś cud i AI by poprawiło FG pod każdym względem przekraczając próg minimum, żeby PCMR na serio chciał tego używać (PCMR teraz to OLED 480Hz a nie jakieś granie w 100fps jak jakiś plebs ;) ) to bym się bardzo ucieszył i chwalił nową generację. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
11 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Wystarczy MSI 850W? ;f

Od biedy do UV tak, polecaja 1000W. Ale te zasilacze AG sa niezłe. Jednak z tego co pamietam 850W AG nie ma przewodu zasilajacego 600W jak ma np 1000W wersja. Wiec tutaj moze do UV styknac ale niekoniecznie.

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

Zrzutekranu2025-07-27163127.png.d595c0435ebdd9afd0f5c2c823295c48.png

Bez wydajnosci vram nic nie da. 

Opublikowano

Od biedy do UV tak, polecaja 1000W. Ale te zasilacze AG sa niezłe. Jednak z tego co pamietam 850W AG nie ma przewodu zasilajacego 600W jak ma np 1000W wersja. Wiec tutaj moze do UV styknac ale niekoniecznie.

Mam przewód 600w ;)

Mam przewód 600w ;)

Mam przewód 600w ;)

Mam przewód 600w od MSI :)

Opublikowano
Teraz, tomcug napisał(a):

Da. Paczkę tekstur uber ultra 64K :)

upscalowane z 480p :hihot: 

1 minutę temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Mam przewód 600w ;)

Mam przewód 600w ;)

Mam przewód 600w ;)

No to możesz smiało kupowac 5090, poczytaj tutaj jak sie robi UV i sie ciesz najlepsza karciocha na rynq

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Phoenix. napisał(a):

5080>4090 

Tym co się udało kupić 4090 swego czasu za 6-7k nówkę są królami życia :wariat:

Spokojnie mogą spać do 6090 albo i dłużej zależy w co grasz :E 

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Killing Floor 3 masz to samo, Sylwester wrzucał stronę wcześniej czy dwie %-) Nowe gierki na UE5 nie leżą Blackwellowi :hihot:

Ciekawe czy te GDDR7 nie mają jakichś gówno timiningów na razie

14 minut temu, Brolly napisał(a):

Tym co się udało kupić 4090 swego czasu za 6-7k nówkę są królami życia :wariat:

Spokojnie mogą spać do 6090 albo i dłużej zależy w co grasz :E 

strasznie mnie to wkurza, że jak już miałem hajs na zakup to zaczął się cyrk z embargiem w Chinach i 4090 poleciało poza zasięg

a teraz skażenie biedą z 4080 na pokładzie :E 

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Wyhylylybymy napisał(a):

Vanguard jedzie już od MSI :)

Piekne GPU, jeżeli chodzi o Design :lovin:

image.png.d2b22714821755f2a177c92113b966dc.png

Wydajnosc jest blisko Suprima. Jakościowo bliżej mu do gaming trio, ale jest od niej lepszy. Ogolnie niezla karta. Propo prezentow byle swierszy w pakiecie nie było :hihot:

36 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Ciekawe czy te GDDR7 nie mają jakichś gówno timiningów na razie

Ponoć maja luźniejsze timingi, ale nie to jest przyczyna tylko wykorzystanie GPU.

Nowa Mafia w 4k 250W~
Zrzutekranu2025-08-13133222.thumb.png.193b00bb859912cd46979b4eb5f585d6.png

KF3 w 4k 280W
Zrzutekranu2025-08-13133331.thumb.png.b74d3507b32692411f6ce0c78d191367.png