Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Elder napisał(a):

Tacy co olewają podpórki pod GPU lądują wcześniej czy później u Pawła:

obraz.thumb.png.7ac08465bf430dde87c50256efed327f.png

Nie przesadzajmy, 3080 Aorux Xtreme bydle prawie 2kg w obudowie ponad 4 lata bez podpórki i co? Nic...., karta mocno była przykręcona do obudowy i ani drgnęła.
Trzeba się postarać aby tak ułamać, albo przenosić kompa z kartą, ale wtedy to i podpórka nie pomoże przy tych gabarytach i wagach. ;) 

Teraz 5070Ti zamontowałem z podpórka ciul że lżejsza i chudsza, ale jak dali to zamontuje, bo model z niższej półki to nigdy nie wiadomo jak konstrukcja jest wytrzymała.

Fota jak mój 3080 po 4 latach połamał się, PCIE nie będę dawać, bo tam to już szczątki, żałuje że podpórki nie kupiłem albo z klocków lego nie złożyłem.

9a26262b-998c-43a2-95d3-493fe3c38e99.jpg

Edytowane przez Garru
Opublikowano

Tak widze Wasza dyskusje o zlaczach pcie i zabezpieczaniu kart

Tak to dzis widze :E 
Swoja droga nie wyobrazam sobie nie stosowac podporki albo montowac karte gdy komputer postawiony w pionie
Samo nawet osadzanie w gniezdzie karty o takim ciezarze - trzeba robic z glowa i przede wszystkim - z wyczuciem, oburącz

image.png.0f378ca308acb6692e05fff882f960c2.png

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

@eNeSik przecież to jest oczywiste. Wystarczy chwile pomyśleć, zobaczyc kiedy zostało stworzone PCIe i jakie wtedy były na to karty dostępne.

Ale nie... "Co wy jakichś podpórek używcie ? Amatorzy, nie umiał przykręcać karty." 

xD

I "przykręcilem srubka" :E 

Gdzie sruba a gdzie srodek ciezkosci. Z jednej strony moze i sruba trzyma ale srodek karty i druga strona? Jedynie PCIe. Moze i na poczatku jest spoko ale nacisk jest caly czas, naprężenia sa caly czas
Ale nie wytlumaczysz a pozniej "Pany, zlamalo/peklo mi PCIe" ;) 
Zreszta nie bez powodu producenci plyt zaczeli stosowac zabezpieczenie PCIe w postaci metalowych obramówek :). I to jeszcze w czasach kiedy karty byly "lzejsze"

Doswiadczenie dla osob ktorzy twierdza, ze podporki to wymysl szatana :) 

1. Wez swoja karte
2. Wez obudowe ale wymontuj plyte glowna albo skorzystaj z innej obudowy
3. Przyloz karte do tylnych wyjsc i przykrec na sruby jak w zwyklym kompie
4. Po przykreceniu - pusc karte i zobacz co sie stanie :E 
5. Zastanow sie teraz - gdzie ta sila jest kumulowana gdy zamontujesz ciezka karte w plycie, przykrecisz do obudowy i uwazasz,z e to starczy :) 

Nie twierdze, ze to jest problem pospolity ale zdarzaja sie przypadki bardzo czesto gdzie PCIe (zlacze lub gniazdo) ulegaja uszkodzeniom
Lepiej zapobiegac niz bujac sie pozniej z cegłą

• Upvote 3
Opublikowano
12 minut temu, eNeSik napisał(a):

I "przykręcilem srubka" :E 

Gdzie sruba a gdzie srodek ciezkosci. Z jednej strony moze i sruba trzyma ale srodek karty i druga strona? Jedynie PCIe. Moze i na poczatku jest spoko ale nacisk jest caly czas, naprężenia sa caly czas
Ale nie wytlumaczysz a pozniej "Pany, zlamalo/peklo mi PCIe" ;) 
Zreszta nie bez powodu producenci plyt zaczeli stosowac zabezpieczenie PCIe w postaci metalowych obramówek :). I to jeszcze w czasach kiedy karty byly "lzejsze"

Doswiadczenie dla osob ktorzy twierdza, ze podporki to wymysl szatana :) 

1. Wez swoja karte
2. Wez obudowe ale wymontuj plyte glowna albo skorzystaj z innej obudowy
3. Przyloz karte do tylnych wyjsc i przykrec na sruby jak w zwyklym kompie
4. Po przykreceniu - pusc karte i zobacz co sie stanie :E 
5. Zastanow sie teraz - gdzie ta sila jest kumulowana gdy zamontujesz ciezka karte w plycie, przykrecisz do obudowy i uwazasz,z e to starczy :) 

Nie twierdze, ze to jest problem pospolity ale zdarzaja sie przypadki bardzo czesto gdzie PCIe (zlacze lub gniazdo) ulegaja uszkodzeniom
Lepiej zapobiegac niz bujac sie pozniej z cegłą

Dlatego za parę lat nie będziesz miał zmartwień, bo nie będzie już PC dla zwykłych kowalskich, a wszystko będzie w chmurze. :rotfl:

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

AAAAAAAAAAA AI..... :rotfl2:

@maxmaster027 To nie jest żaden wynalazek Nvidii, równie dobrze mogłeś napisać ze GF2 nam na to pozwoliło, bo bez niego przecież nie byłoby GTX 580 itd. itd. itd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Machine_learning

Napisałem, "Poniewaz grafika musi sie rozwijać. A.I. to też powstało z połączenia 2 GTX 580 w SLI przez graczy":

Po czym twój komentarz "Co powstało z połączenia 2 x GTX 580 ? "

Po czym dostałeś film jak Huang opisuje jak to wlasnie przez graczy i ich program powstała rewolucja. 

Po czym "To nie jest żaden wynalazek Nvidii, równie dobrze mogłeś napisać ze GF2 nam na to pozwoliło, bo bez niego przecież nie byłoby GTX 580 itd. itd. itd."

Może obejrzyj wywiad cały z J. Huangiem. Bo tak to nie ma o czym gadac. 

• Thanks 1
Opublikowano

"Co powstało z połączenia 2 x GTX 580 ? " wlasnie widze jak znasz ten wywiad. On tam mowi sporo innych ciekawostek. Ja rozumiem, twoją niechęć do nvidii, ale jakbys trząsł firmą wartą ~15-16 bilionów złotych (w przeliczeniu) to myśle, że pewne spostrzerzenia na rzeczywistosc uległyby u Ciebie zmianie

Opublikowano

Deep Learning to nie AI...

AI to zlepek tego wszystkiego. Deep Leranig, Machine Learnig.

Już samo właśnie te lekkie rzucanie pojęciem AI pokazuje jak mamy namieszane w głowie.

Wszystko już jest AI, nawet lakier do paznokci.

W ogóle zabawne ze ty o tym wspominasz w kontekście grafiki, bo GPU coraz to mniej już jest używane do tego co ma w nazwie ;)

Ciekawy jestem kiedy Nvidia porzuci i nazwę GPU i Gefroce jak i RTX. Bo te karty jak widać już coraz rzadziej są używane do tego aby renderować grafikę w grach.

Skoro nawet ich twórca już o nich nie mówi jako akceleratorach graficznych tylko kartach do AI to o czym my tu rozmawiamy :)

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawy jestem kiedy Nvidia porzuci i nazwę GPU i Gefroce jak i RTX. Bo te karty jak widać już coraz rzadziej są używane do tego aby renderować grafikę w grach.

Skoro nawet ich twórca już o nich nie mówi jako akceleratorach graficznych tylko kartach do AI to o czym my tu rozmawiamy :)

GTX > RTX > AIX 6090 :E 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja Ci powiem kup sobie jakis nowy komputer z 5080/4090/5090 i pograj zobaczysz, że nie jest tak strasznie, szczgólnie w zoptymalizowanych tytułach. 

Jak robi się  offtop, to chociaż zwijaj, bo innych to może kompletnie nie interesować. 

Spoiler

Przecież pisałem, że sprawdzam nowe gry u kolegi z wypasionym kompem i to nie tak, że nie wiem jakie wychodzą gry. Nie muszę grać w np. zachwalane TLoU2, żeby wiedzieć, ze to gra absolutnie nie dla mnie. Sprzęt to tylko część tematu dyskusji. Chodziło o ogólnie, że jest tak samo dobrze jak kiedyś według niektórych i zupełnie tak nie jest według mojej opinii i także obiektywnie. Wydajność to w ogóle trzeciorzędny poddtemat. Do tego o niej wiem "trochę" więcej niż niejeden z kartą w kompie, bo śledzę temat, czytam, oglądam. Jak widzę grę na Stutter Engine 5 z typowymi jej wadami, to nie potrzebuję grać osobiście, żeby wiedzieć jak się w to będzie grało w realu, bo mam wystarczająco doświadczenia i znam swoje potrzeby i wiem co mnie irytuje i co przeszkadza. Z przycinkami grać nie chcę i tyle. Oświetlenie czy gatunek gry też zostaną takie same czy zagram sam czy nie. Na innym forum nawet żeby mi dali spokój przeszedłem całe dwie gry, bo mi gadali, że pierdzielę głupoty a nie grałem. No to pograłem. Spodziewałem się 4/10 a skończyło się na 2/10. Niektórym po prostu ciężko zrozumieć, że komuś może się nie podobać to, co podoba się większości. W kontekście kart pisałem tylko tyle, że nic nie zachwyci dzisiaj tak jak po zakupie TOPu kiedyś, bo po prostu nikt już na PC nie robi gier, a Nvidia i AMD olały raster i ceny wywaliło w kosmos. Do tego trendy i wybory producentów gier to w mojej (i na szczęście także według powoooli ale jednak rosnącej grupy ludzi) opinii jest debilizm. I co mi po cudownej oprawie jak 5090 nie wyrabia w 1080p. To starcza na 5 minut, tak jak 5 minut grałem na 6800gt w 1600x1200 w Obliviona, przy zasięgu rysowania, na który trzeba było czekać półtora dekady. To było fajne obejrzeć co niesie przyszłość, ale grać w 60fps na myszce nie zamierzam, a z MFG, bo karta za 15K się kończy na 22fps tym bardziej.

No, ale żeby nie było, że sie czepiam, ja Ci nic nie narzucam. Tylko Ty tak to odbierasz. I to jest bardzo problematyczne w dialogu/rozmowie.

Ale jak ja jestem problematyczny w rozmowie, skoro to w moje usta/umysł  pchacie jakieś bzdury, bo sobie zgadujecie co myślę i dlaczego. To jest problematyczne w rozmowie moim zdaniem trochę bardziej niż to, że zaprotestuję. Jak powiem, że grasz w gry, bo jesteś za głupi aby znaleźć inne hobby i pewnie dlatego, że masz traumę z dzieciństwa, a w ogóle to potrzebujesz milości, to nie napiszesz, że to bzdura? Nie zaprotestujesz? No to tak samo ja mam prawo zaprotetować jak Wy mi zarzucacie, że nie wiem jakie są nowe gry (bzdura), że żyję w przeszłości i dlatego mam krytyczną opinię o obecnej branży (bzdura) czy że ja jestem na tyle głupi, że oczekuję 5090tek za 500zł w sklepach bo ja tak mówię i tak ma być. Już zresztą widzę w dalszej części posta kolejne nieporozumienie, które będę zaraz prostował :E

Rozumiem, że zyjesz w duzej mierze przeszłością i ja cały czas zestawiasz z czasem teraźniejszym

No widzisz? I znowu. Nie, nie żyję przeszłością. Podałem konkretne argumenty, przez które moim zdaniem jest oczywiste, że branża kiedy była znacznie lepsza i PC Gaming dawał więcej niż teraz. Ale zamiast się odnieść to po prostu uznałeś, że to bzdura i lecisz po najmniejszej linii oporu -ubzdurałeś sobie, że żyję notalgią, żeby CI pasowało do Twojej wizji świata. W ten sposób możesz się poklepać po plecach i powiedzieć "mam rację!". No sorry ale nie na tym polegają dysksuje, że się ignoruje co nie pasuje. Zauważ, że ja staram się być uczciwy - napisałem nawet, że nie interesują mnie strategie i dlatego o tym gatunku się nie będę wypowiadał, mimo że to było ryzyko (zgodne z obawami, fan strategii wykręcił co napisałem) że to zostanie użyte przeciwko mnie w dyskusji. Chciałbym uczciwej dyskusji, bez urojeń na mój temat i projekcji. Tak naprawdę byłoby znacznie lepiej i może coś byśmy z tego wynieśli. Mam nie popopularną opinię. Jak widać szokująco inną od opinii kilku osób tutaj i można zareagować na takie coś na dwa sposoby. Albo wyśmiać i uznać, że odmienna opinia to głupota albo (tu wstaw urojenia) albo można poszerzyć horyzonty i uznać "o, ciekawe, nawet nie wiedziałem, że inne osoby mogą na to samo patrzeć w tak odmienny sposób". Ja bardzo często nie mogę wręcz uwierzyć w to co słyszę/widzę/czytam. I bardzo to pomaga rozumieć growy świat. Kompletnie się z czymś nie zgadzam, ale nie uznaję od razu, że inne osoby są głupie bo lubią coś innego. Niech sobie ludzie lubią muzykę od której mnie zęby bolą. Niech zachwycają się ohydą na screenshotach w wątku "najładniejsza oprawa w grach". Niech sobie recenzują telefony gadając, że to szkoda, że telefon nie ma fajnego koloru, bo akurat oni lubią kolory według mnie pasujące tylko do kibla. Niech sobie się zachwycają path tracingiem. Nie muszę ich antagonizować tylko dlatego, że mają inną opinię. OK, Alexa z DF antagonizuję, ale podaję konkretne argumenty i na podstawie wysluchania wszystkich argumentów  z jego strony. Nie tak, że obejrzałem 1% jego opracowań o RT/PT i poleciałem wyzywać od debili (zresztą debilne jest to co mówi jako influencer , a nie techniczna strona tego co mówi, i nie jego własny gust i zainteresowania)

i że Ci sie nie podoba kierunek rozwoju, i że powinno byc po twojemu, ale nie jest.

Ale gdzie? To nie ten temat, stary. Od tego były inne dyskusje. Teraz to ja tylko wypunktowałem to co mi akurat przyszło do głowy, a że różnic i zmian na gorsze względem np. roku 2005 jest od cholery, to wypisalem tego na ścianę tekstu :D Co nie znaczy, że jakikolwiek punkt w tej ścianie ma przejąć rolę głównego tematu. Nie wytłumaczysz moim żalem do złego kierunku tego, że teraz mamy cholernie drogie pamięci. Nie przeze mnie studia takie jak Blizzard upadły i został sam szyld. NIe przeze mnie najlepsi z branży masowo powiedzieli "pierdolę to, odchodzę". 

Poniewaz grafika musi sie rozwijać.

Nigdy i nigdzie nie pisałem, że ma się zatrzymać. W cenie 5080tki możnaby w 2025 zrobić szybszą kartę niż 5090tka, gdyby nie takie a nie inne pomysły i to o czym pisałem 4 lata temu - Nvidia olała PC gaming. Raster im nic nie da chocby i był przydatny dla graczy. Uznali, że mogą to olać, o są już "AI company" i robią tylko AI, ewentualnie można pomachać ludziom RT przed nosem. Ja bardzo bym chciał rozwoju tam, gdzie to da znacznie więcej. HFR i VR na dobrym poziomie dostępny nie tylko dla posiadaczy kompów za 20k+, to JEST ROZWÓJ! a że nie Twoim zdaniem, to nie znaczy, że obiektywnie nie jest.

A.I. to też powstało z połączenia 2 GTX 580 w SLI przez graczy, którzy eksperymentowali z programem. Czyli czasami przez przypadek czasami z woli czarodzieja, mogą powstać niesamowite wynalazki/przłomowe odkrycia, które w czasie zmieniaja cały świat. 

Czekja. CO?!

I jakie przełomowe wynalazki jak my tu tylko o branży gier mówimy, a AI jest największą katastrofą jaka się grom przydażyła? Z tego AI są tylko wady, a że dzięki DLSS masz 50% więcej fps przy (znowu dzięki AI) karcie o 200% droższej, to nie jest moim zdaniem argument "za". Podobnie nim nie jest porównanie dalekiego od ideału DLSSa do gównianego TAA zamiast innych rozwiązań. AI nam tylko zaszkodziło jako graczom, jako całej branży gamingowej, jako całemu hobby jako takiemu.

1 Odniose sie do cytatów. Juz to widze jak 5090 kosztuje 500zł i ron mówi, że mu nie potrzebna

Czwarty raz tego prostować nie będę. 

2 Nie 5090 jest fenomenalny do VR juz teraz, nie musisz czekac do 2035r zeby go kupic za 500zl

Piąty raz też nie. I nie, nie jest fenomentalny do VRu. Jest najlepszy bo niczego lepszego nie ma, ale ani nie oferuje wystarczająco mocy aby napędzać rozwój VR (ba, on jest wręcz 2x za wolny do optimum nawet w headsetach które już są na rynku od roku) ani nie jest dla VRu przydatny, bo potrzebujemy kart szybkich w rasterze, ale przystępnych cenowo. Np. okrojona kompletnie z AI i RT 5090tka 16GB za cenę np. 700$ to by była karta dobra dla VRu i fenomenalna w VRze. Ale nie karta z chipem do Ajajów, w cenie z dupy (23K za pół roku)

3 Nie, 5080 z PT i DLAA jest 70-80FPS, w benchmarku CP jest 75FPS, nie potrzeba do tego 5090

Obejrzałem kilka video testów i przeczytałem kilka testów na szanowanych portalach. I jakoś z tego nie wynika, że sobie pograsz w 120fps w tą STEROWANĄ MYSZKĄ grze nawet na 5090 w 1080p. Przypomnę, że bez DLSS w 4K ta karta spada do 25fps w tej mającej już pół dekady grze. Przelicz to nawet jak chcesz do 1080p to masz 4x mniej pikseli. To się tak nie przekłada, ale nawet jakby się przekładało to miałbyś 100fps w 1080p. Nawet nie 120, choć przy 90fps od biedy możnaby pograć (bo zaraz przeczytam, że niby twierdzę, że w 100fps się pograć nie da). 

Ja bym w 75fps w to nie grał. No chyba, że padem, ale próbowałem i mnie strzelanie padem, szczególnie w grach z cover systemem masakrycznie wynudza i sprawia, że odechciewa mi się grać. No ale pojeździć po mieście by można ;)

4 Tak na pewno na 60hz jest żyleta

To moja wina bo dużo tekstu, ale mnie zbubiłeś. Do czego się to odnosi? 

5 Rozumiem, tylko skad ta pewnosc ze jako jedyny na swiecie grales w 384p, wtedy przeplyw informacji byl znikomy i sporo ludzi tak moglo grac i o tym nawet nie wiedziales jak i inni nie wiedzieli ze Ty grasz tak

Nie pisalem tego, aby się pochwalić jaki jestem wyjątkowy, tylko dodałem to wtrącenie, bo spodziewałem się, że zaraz mi ktoś napisze "kłamiesz, nikt tak nie grał!" i od razu chciałem tym zgasić iskrę mogącą wywołać kolejny offtop w offtopie. Ja po prostu zawsze ceniłem jakość obrazu podczas GRANIA (ruch!) wyżej niż jakość obrazu na statycznym ujęciu. A napisałem o tym apropo arguementu że "kiedyś gry były kiepsko zoptymalizowane i każdy grał w 20fps i był szczęśliwy". 

Opublikowano

@VRman przecież to Ty zrobiłes offtop. Ja to skróciłem do granic mozliwosci. Ty nie masz oczywiscie absolutnie racji, i do tego tą nieracje rozpisujesz na 100 wieksze teksty, tak żeby tą nieracje rozrzedzic, gdzie pozniej zeby Ci to udowodnic trzeba rownie wielka poezje napisac Co ty, po czym Ty odpiszesz ze jednak nie mam racji piszac ksiazke na ten temat, prawdopodobnie jednak nie bestseller