Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hs.png.7ad797a703f795706967de37c3e9ca74.png

PNY GeForce RTX 5070 Ti ARGB EPIC-X OC | +225MHZ na rdzeniu i +2000MHZ pamięci

Było to zaledwie 15 minut grania w GTA V Enhanced, max detale w 4K. Słabo to wygląda. W takim 007 First Light czy Resident Evil Requiem karta działała zauważalnie głośniej, ciekawe do jakiej temperatury w tych bardziej wymagających grach nagrzewa sie Hot Spot.

• Confused 1
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Paw79 napisał(a):

Czyli jednak to HWInfo64 prawdopodobnie pokazuje Hotspot prawidłowo (trzeba jeszcze poczekać na potwierdzenie), a HWMonitor źle przelicza wartości odczytane z czujnika i zawyża wynik (?).  

Okaże się z czasem na razie nikt nic nie wie do konca.

Opublikowano
23 minuty temu, KATOzord napisał(a):

Było to zaledwie 15 minut grania w GTA V Enhanced, max detale w 4K. Słabo to wygląda. W takim 007 First Light czy Resident Evil Requiem karta działała zauważalnie głośniej, ciekawe do jakiej temperatury w tych bardziej wymagających grach nagrzewa sie Hot Spot.

@KATOzord- przeczytaj kilka postów wyżej.

HWMonitor zawyża pomiar (chociaż u Ciebie i tak nie wygląda to najlepiej biorąc pod uwagę obciążenie).

Opublikowano
48 minut temu, KATOzord napisał(a):

hs.png.7ad797a703f795706967de37c3e9ca74.png

Zrób UV, bo karta się zaczyna gotować i nic dziwnego, skoro GPU leci pod 1.005 Volt.

U mnie na paździerzu w czasie gry fishingplanet:

https://i.postimg.cc/fTr5VyJR/1.jpg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Zrób UV, bo karta się zaczyna gotować i nic dziwnego, skoro GPU leci pod 1.005 Volt.

U mnie na paździerzu w czasie gry fishingplanet:

https://i.postimg.cc/fTr5VyJR/1.jpg

Ale co ty porównujesz swoje 130W poboru do 300W-350W na RTX5070TI ? I w dodatku przy takim małym obciążeniu masz wentyle na 1500RPM i już 83st na hotspocie?

Edytowane przez bourne2008
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

To jest wersja bieda od INNO3D.  Takiego modelu karty 5060ti nikt na forum nie ma, bo jest uważana za paździerz. A jednak można sobie fajnie ustawić kulturę pracy do temperatur. 1500RPM jest niesłyszalne przy tych wentylatorach. Cewek brak. A 130 Wat poboru mocy w grze, to tylko i wyłącznie na plus dla karty. Po prostu UV, które obniżyło pobór mocy, temperaturę i RPM. 

No i niczego nie porównuję, to jest tylko odczyt HS, jak Kadajo zaproponował. Przecież każda karta ma odpowiednio dobrany radiator do wydzielanego ciepła, więc skąd u Ciebie opinia, że porównuje karty o różnych wydajnościach ?

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Na surowniźnie będzie gorąco. W pokoju 28 stC, znowu robi się ciepło.  W Q2 nie gram, ale jutro spróbuję tego wypalacza, pewnie z 100stC będzie na HS :E 

EDIT: dobra, zrzuciłem UV i HS po 10 minutach osiągnął 95 stC !! Nawet nie ruszam Q2 na stock, bo pewnie ponad 100stC na HS zobaczę. Szkoda karty. Nie wiem, co Was tak wzięło na wypalanie GPU, przecież Q2 i używanie karty na stock, to nieporozumienie.

2.jpg

UV urywa 40Wat i 10 stC i a w dodatku daje lekkie OC.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, janek25 napisał(a):

Leven ale jakbyś wygral 5070 zamiast chłodzenia to bys wymienił co ? :D

Na pewno bym sprawdził :E

9 minut temu, bourne2008 napisał(a):

@leven Jaki masz monitor?

TV Q-led 55" 

W stopce jest model TV.

Edytowane przez leven
Opublikowano
25 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@levenWez ta karte wygrzej porzadnie, a nie ryby lowisz i pokazujesz wyniki na 130w. %-) Masz darmowke Q2, tam sprawdz. Na surowiznie, a nie z zastasowanym UV, wtedy bedziesz mial pelny obraz. :) 

CP77 ciągnie mi 200W, Q2 260W na tych samych nastawach. Spora różnica.

Opublikowano
2 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@GrolshekZgadza sie, ale jak testowac uklad chlodzenia, to na maksymalnym obciazeniu. Przynajmniej ja tak zawsze robie %-) 

100% racji masz. Ale, ja wybierając najtańszy model karty zdawałem sobie sprawę, że będę musiał pokombinować z UV, żeby nie ogłuchnąć i nie spłonąć, jak to tutaj nazwano. I się udało :)  I wiem, że jak uruchomię wypalarkę Q2 na stock V-GPU, to będzie pożar. V-GPU fabrycznie wynosi aż 1.050 V !!  Po co aż tak wysokie napięcie na rdzeń dawać do tak delikatnej karty ? :hmm:  UV i jest OK.

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, leven napisał(a):

Na surowniźnie będzie gorąco. W pokoju 28 stC, znowu robi się ciepło.  W Q2 nie gram, ale jutro spróbuję tego wypalacza, pewnie z 100stC będzie na HS :E 

EDIT: dobra, zrzuciłem UV i HS po 10 minutach osiągnął 95 stC !! Nawet nie ruszam Q2 na stock, bo pewnie ponad 100stC na HS zobaczę. Szkoda karty. Nie wiem, co Was tak wzięło na wypalanie GPU, przecież Q2 i używanie karty na stock, to nieporozumienie.

2.jpg

UV urywa 40Wat i 10 stC i a w dodatku daje lekkie OC.

tenor.gif

• Haha 4