Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Czy ktoś jeszcze ma coś do dodanie w tej kwestii? Ewentualnie jakaś zmiana etc? 

Najlepiej trzymać się oryginalnego przewodu producenta zasilacza i koniecznie 12V 2x6.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Odemnie masz zielone swiatlo :thumbup:

Kurna, by było 24 GB, to już bym zamówił, a tak co to za robota … :E

Piekna Noctua %-)

Już tyle plotek było na temat kart z większą ilością VRAM i co? Nie mamy nowej karty 24GB i co Pan nam zrobi? :E

Czekać do 2028 r na RTX 6080 w cenie nerki. :hihot:

15 minut temu, lukadd napisał(a):

Duża buda, dobry przepływ powietrza i będzie git. 

I klimatyzowane pomieszczenie. 

Opublikowano
3 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

To aio też kijowe ?

Swego czasu była tania z braku laku można było brać. Miałem brać, ale jednak za dużo wad ma konstrukcja nawet sam wygląd jest badziewny pomimo, że nie jest priorytetem.

Wady pasywne chłodzenie pcb dosyć się grzeje i pompa działa cały czas nawet w idle. W suprimie w idle pompa przestaje działać to nie tylko pompa dłużej pożyje, ale samo AIO wolniej straci na wydajności z czasem.

Opublikowano
16 minut temu, sideband napisał(a):

Swego czasu była tania z braku laku można było brać. Miałem brać, ale jednak za dużo wad ma konstrukcja nawet sam wygląd jest badziewny pomimo, że nie jest priorytetem.

Wady pasywne chłodzenie pcb dosyć się grzeje i pompa działa cały czas nawet w idle. W suprimie w idle pompa przestaje działać to nie tylko pompa dłużej pożyje, ale samo AIO wolniej straci na wydajności z czasem.

Ja bym chętnie taki wpis zweryfikował. @ITHardwareGPT

Czy są jakieś wpisy/opinie realnych użytkowników lub testy tego AIO 5090 od Zotac. Gdzie realnie „pasywne chłodzenie pcb dosyć się grzeje” ?

Czy pompa faktycznie chodzi cały czas i ma to wpływ na jej zywotnosc? Jak z wydajnością AIO po 3-5 latach gdzie u konkurencji gwarancja znika w ciągu 3 lat. 

Opublikowano
48 minut temu, sideband napisał(a):

Gigabyte też coś w ten deseń zakombinował? Bo facet może przeżyje tą rok krótszą gwarancje i żel :E

Nawet nie trzeba vertical monta...

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx5090-aorus-xtreme-waterforce-32gb-gddr7-18675359578

I też ma fill porta.

Chociaż ze swojego doświadczenia to po 980ti bądź 1080ti która była bajecznie cicha to 2080ti to nieźle skaszaniona.

I często padało dostarczanie napięcia na chłodzenie w tym guanie. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kadajo napisał(a):

Podoba mi sie w GPU AIO ze nagle widac jakie te wszyskie PCB sa malutkie :hihot:

Nawet parę stron wcześniej zadałem pytanie: ''Czemu te karty jakieś mniejsze''

Powiem Wam, że sporo nowej wiedzy przez ostatni tydzień tu zdobyłem. ;)

Ten chwytak to rozwalił mi głowę bo myślałem:

'Ale u mnie jak poziomo to włożę to od dołu będę ''patrzył'' XD

Edytowane przez userKAMIL
  • Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Gigabyte też coś w ten deseń zakombinował? Bo facet może przeżyje tą rok krótszą gwarancje i żel :E

Nawet nie trzeba vertical monta...

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx5090-aorus-xtreme-waterforce-32gb-gddr7-18675359578

I też ma fill porta.

Chociaż ze swojego doświadczenia to po 980ti bądź 1080ti która była bajecznie cicha to 2080ti to nieźle skaszaniona.

I często padało dostarczanie napięcia na chłodzenie w tym guanie. 

GB to się uczył dozowania kitu na ludzkich kartach :hihot:

Waterforce pompa działa cały czas w idle poza tym jak nic zrobili z wadą to w tych kartach odpada ten plastik logiem z bloku po czasie - słabo przyklejone :hihot:

Taka jest dzisiejsza jakość :E

Opublikowano
@userKAMIL TL;DR: cytowany wpis trafnie wskazuje potencjalny minus braku wentylatora na samej karcie, ale reszta jest zbyt kategoryczna.

- Tył PCB/backplate rzeczywiście bywa opisywany jako gorący, lecz nikt nie pokazał temperatury VRM ani pomiaru PCB termoparą/termowizją. Rdzeń i VRAM wypadają przeważnie bardzo dobrze.
- Nie znalazłem twardego pomiaru potwierdzającego zatrzymywanie lub niezatrzymywanie pompy Zotaca. Producent reklamuje fan-stop, nie pump-stop — na potrzeby zakupu zakładałbym więc, że pompa pracuje stale.
- Stała praca dokłada godziny pompie, ale nie udowodniono, że przez to całe AIO zauważalnie szybciej traci wydajność.
- Danych po 3–5 latach nie ma, bo model jest za młody. Największym argumentem Zotaca jest warunkowe 5 lat gwarancji, a nie wykazana ponadprzeciętna trwałość.

Spoiler

Co dokładnie „grzeje się na PCB”?

ZOTAC deklaruje „full-coverage copper cooling plate”, czyli blok obejmujący główne źródła ciepła na froncie karty. Nie ma natomiast dodatkowego wentylatora dmuchającego bezpośrednio na laminat i backplate, jak w niektórych konkurencyjnych konstrukcjach. Szczegółowego teardownu pokazującego kontakt każdego termopadu z VRM-em niestety brak.

Czyli:

- GPU oraz przynajmniej główna strefa VRAM/VRM mają być chłodzone cieczą,
- rewers laminatu, backplate i pomniejsze elementy korzystają z przewodzenia ciepła oraz airflow obudowy,
- określenie „całe PCB chłodzone pasywnie” jest zbyt dużym uproszczeniem.

Źródło konstrukcji: oficjalna strona ZOTAC ArcticStorm AIO.

Dostępne pomiary

Źródło GPU VRAM PCB/VRM
Tech Critter 60,1°C 74°C Brak pomiaru
Lowyat.NET Zazwyczaj poniżej 60°C Brak Brak pomiaru
Tech Notice, sesja ponad 7 h 59,4°C maks., 47,4°C średnio 68°C podczas odczytu, 90°C zapisane maksimum Tył opisany jako gorący, ale bez temperatury
Właściciel, 6–8 h grania 62°C maks. 82°C maks. Brak pomiaru
Inny właściciel, kilka godzin 100% około 60°C około 75°C Brak pomiaru

Źródła: Tech Critter, Lowyat.NET, porównanie Tech Notice, relacja po 6–8 godzinach, kolejna relacja właściciela.

To właśnie Tech Notice jest najpewniej źródłem opowieści o gorącym PCB. Autor stwierdził, że rewers robi się gorący i dołożył nawiew. Tyle że:

- nie pokazał temperatury laminatu, backplate’u ani VRM,
- 90°C VRAM było tylko zapisanym maksimum z całej zmiennej sesji, a nie stałą temperaturą,
- nie odnotowano throttlingu ani problemu ze stabilnością.

Metalowy backplate przy 50–60°C będzie w dotyku „piekielnie gorący”, ale sam dotyk nie mówi, czy VRM ma 70°C, czy 110°C. Jest sygnał, że łagodny airflow nad kartą nie zaszkodzi, ale nie ma dowodu na niebezpieczne temperatury PCB.

Opinie właścicieli

Obraz jest raczej pozytywny:

- jeden użytkownik raportował 44,9°C GPU i 52°C pamięci w FurMarku, pompę określił jako praktycznie niesłyszalną — świetnie, choć brakuje temperatury pokoju i czasu testu: wpis właściciela;
- inni podają około 54–62°C na GPU i przeważnie 60–82°C na pamięci, przy bardzo spokojnych wentylatorach: kolejna relacja;
- znalazł się też jeden przypadek bardzo głośnego wycia przypisywanego pompie, ale bez rozstrzygnięcia, czy była to pompa, cewki, wentylator czy rezonans, oraz bez finału RMA: opis głośnego egzemplarza.

Nie znalazłem potwierdzonego przypadku wycieku ani zatrzymania pompy w ArcticStormie 5090. Próbka właścicieli nadal jest jednak malutka.

Czy pompa Zotaca działa cały czas?

Prawdopodobnie tak należy przyjąć, ale twardego dowodu nadal brakuje.

ZOTAC opisuje funkcję zatrzymywania wentylatorów, lecz nie deklaruje „pump stop”. Dostępne recenzje nie pokazują:

- obrotów pompy w idle,
- poboru pompy,
- krzywej jej sterowania,
- testu z zatrzymanymi wentylatorami chłodnicy.

Tech Critter napisał jedynie, że pod obciążeniem pompa była „barely noticeable”. Właściciele również zwykle jej nie słyszą, ale cisza nie oznacza automatycznie 0 RPM.

Przy konkretnym egzemplarzu można to łatwo sprawdzić: po kilkunastu minutach pulpitu, gdy wentylatory chłodnicy staną, sprawdzić HWiNFO/FireStorm i posłuchać karty z bliska. Nie należy natomiast odłączać pompy ani wymuszać jej 0% PWM, jeśli firmware sam tego nie przewiduje.

Czy ciągła praca skraca żywotność?

Mechanicznie pompa zaliczy:

- po 3 latach pracy 24/7 około 26 280 godzin,
- po 5 latach około 43 800 godzin.

Pump-stop zmniejsza liczbę godzin wirnika i łożyska — to fakt. Nie wynika z tego jednak automatycznie, że cały układ przeżyje wyraźnie dłużej. Start/stop oznacza z kolei więcej rozruchów i cykli temperaturowych, a producent nie publikuje MTTF pompy ani testu porównującego oba tryby.

AIO starzeje się również przez:

- powolną permeację płynu przez węże i uszczelnienia,
- starzenie dodatków antykorozyjnych i uszczelek,
- osady lub przytykanie mikrokanałów,
- pojawianie się powietrza w obiegu,
- starzenie pasty i termopadów,
- zwykłe zapylenie chłodnicy.

Zatrzymanie pompy w idle nie zatrzymuje tych procesów. Może ograniczyć jej mechaniczne godziny pracy i kilka watów ciepła, ale twierdzenie, że przez to „AIO wolniej traci wydajność”, jest na dziś rozsądną hipotezą, a nie wykazanym faktem.

Nawet jeżeli Suprim rzeczywiście zatrzymuje pompę w idle, jest to realny plus dla ciszy i liczby przepracowanych godzin, ale nie dowód, że po pięciu latach będzie miał lepsze temperatury.

Co będzie po 3–5 latach?

Dla tego modelu nie da się jeszcze tego sprawdzić — RTX 5090 ArcticStorm wszedł na rynek w 2025 roku. Nie istnieją:

- pięcioletnie testy temperatur,
- statystyki awarii pomp,
- dane o tempie utraty płynu,
- publiczne statystyki RMA,
- parametry MTTF/B10 konkretnej pompy.

Sprawne AIO może po pięciu latach działać prawie jak nowe, może stracić kilka stopni albo wcześniej zaliczyć nagłą awarię pompy. Kto podaje konkretną prognozę dla ArcticStorma, ten aktualnie testuje raczej szklaną kulę niż chłodzenie.

Gwarancja — tutaj ZOTAC faktycznie ma argument

Model Gwarancja producenta Warunki
ZOTAC RTX 5090 ArcticStorm AIO 3 + 2 lata, łącznie 5 lat Rejestracja w ciągu 28 dni, właściwy region i dowód zakupu
MSI RTX 5090 Suprim Liquid Zwykle 3 lata Zależnie od kanału sprzedaży i regionu
AORUS RTX 5090 Xtreme Waterforce 4 lata Rejestracja online, zwykle w ciągu 30 dni

Źródła: polityka gwarancyjna ZOTAC EU, MSI Polska – gwarancja, AORUS Xtreme Waterforce.

Bardzo ważne w Twoim przypadku: jeśli karta ma być kupowana od kogoś razem z obudową, sprawdź:

1. datę i kraj zakupu,
2. fakturę/paragon z numerem modelu,
3. czy karta została zarejestrowana w ciągu 28 dni,
4. potwierdzenie pięcioletniej gwarancji,
5. czy rozszerzona gwarancja przejdzie na Ciebie — zwykle jest związana z pierwotnym nabywcą.

Bez spełnienia tych warunków „5 lat Zotaca” może nagle zamienić się w trzy, a przy zakupie z drugiej ręki nawet obsługa tych trzech może wymagać udziału pierwotnego właściciela.

Mój werdykt

Nie skreślałbym ArcticStorma na podstawie tego wpisu. Rzeczywisty kompromis konstrukcji to brak lokalnego wentylatora nad kartą oraz najpewniej stale pracująca pompa. Natomiast:

- rdzeń ma bardzo dobre około 59–62°C,
- pamięć przeważnie wypada dobrze,
- nie ma liczbowego dowodu na przegrzewanie VRM/PCB,
- nie ma dowodu, że ciągła praca pompy zauważalnie skróci życie całego AIO,
- pięcioletnia gwarancja Zotaca jest mocniejszym zabezpieczeniem niż trzy lata MSI — o ile naprawdę będzie ważna na Ciebie.

Przed zakupem poprosiłbym o godzinny log HWiNFO przy około 550–580 W: GPU, hotspot, Memory Junction, obroty pompki/wentylatorów oraz temperaturę pokoju. Do tego nagranie idle z zatrzymanymi wentylatorami. To powie więcej o konkretnej sztuce niż pięć postów o tym, że backplate był „gorący jak patelnia”. :E

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
17 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Najlepiej trzymać się oryginalnego przewodu producenta zasilacza i koniecznie 12V 2x6.

Ja trzymam się oryginalnej przejściówki dołączonej do karty. Jak się zjara to im oddam komplet i niech sobie sprawdzają jaki bubel mi wycisnęli;)

Opublikowano

Ja mam RTX 5090 Gigabyte Aorus Stealth Ice i jestem bardzo zadowolony. Po UV 0,8900 V GPU Clock: 2812 Mhz przy poborze mocy ok. 450W w grach temperatura na rdzeniu 68 - 69 w ciepłe dni jak teraz. Karta cicha o dobrej kulturze pracy. Jedyny minus to, że u mnie przy bardzo dużym obciążeniu lekko słychać cewki.

Opublikowano (edytowane)

Strach odpalać, niektórym wizja ich pięknie działającej karty może runąć w niebyt.

Jak to pisał @lukadd kiedy zapytałem o sprawdzenie podglądu zdarzeń Windowsa: "a po co się interesować, działa to działa". :E 

Edytowane przez caleb59