Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, lukadd napisał(a):

Kina i projektory to inna bajka. Oledzik sam świeci światłem więc nie będzie takiej lipy jak na projektorze.

Jest dokładnie taka sama lipa a nawet wieksza przez wyższą jasność, kwestia wielkosci ekranu ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Projektor świecąc na ekran nie ma czerni jak oled więc każde odbicia to jeszcze większe szarości i zniekształcenia.

Oled nie musi mieć absolutnie czarnych ścian, wystarczy po prostu przyciemnione pomieszczenie i będzie znacznie lepsza jakość od projektora w pomieszczeniu z czarnymi ścianami i zero dodatkowego światła. Bez porównania.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Projektor świecąc na ekran nie ma czerni jak oled więc każde odbicia to jeszcze większe szarości i zniekształcenia.

Oled nie musi mieć absolutnie czarnych ścian, wystarczy po prostu przyciemnione pomieszczenie i będzie znacznie lepsza jakość od projektora w pomieszczeniu z czsrnymi ścianami i zero dodatkowego światła. Bez porównania.

Dla samej jakości obrazu nie musi, ale odbite światło od ścian w pokoju potrafi przeszkadzać. Wiem, bo sam tak właśnie miałem przed wygłuszeniem pomieszczenia.

Ale nawet to nie do końca załatwiło sprawę, bo nadal OLED rozświetla pomieszczenie jak wielka lampa LED.

Opublikowano

Mocne światło tak. Jeszcze zależy od wielkości pomieszczenia, ale z oledem dużo łatwiej 

W projektorach największym problemem są lipne poziomy czerni i tutaj najlepiej mieć zero światła bo najmniejsze odbicia już pogarszają i tak słabe poziomy czerni.

Opublikowano
4 minuty temu, userKAMIL napisał(a):

Tu nie o to chodzi. Oprócz ekranu widzisz wszystko co masz w pomieszczeniu i od czego odbija się światło. W drugim przypadku masz tylko ekran i czerń dookoła. Nic więcej. 

Ja zawsze jakieś źródło światła sobie celowo włączam. O wiele przyjemniej mi się siedzi przy lampce niż w zupełnym mroku (nie mam u siebie okien)

Opublikowano
7 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja zawsze jakieś źródło światła sobie celowo włączam. O wiele przyjemniej mi się siedzi przy lampce niż w zupełnym mroku (nie mam u siebie okien)

Jasne kino i seans na 2-3h to całkiem co innego niż siedzenie dzień w dzień po 6-8h czy czasami więcej przy wyświetlaczu w całkowitej ciemności. Stanowisko musi mieć regulowane/kontrolowane źródła światła.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

U pipka to nie karta musiała być problemem -> piszczenie w głowie to częsty objaw, który może wynikać z utraty słuchu, narażenia na hałas, chorób laryngologicznych, problemów z krążeniem lub długotrwałego stresu. Może też być sygnałem chorób kręgosłupa czy stawu skroniowo-żuchwowego.

Ta, jasne. Czyli Astral piszczący u mnie na pulpicie przy wysokich Hz też był tylko w mojej głowie, idę się przebadać na słuch chyba :rotfl2: Ten typ po prostu tak ma, a że się trafiają ciche sztuki, owszem, ale rzadko (patrząc po opowieściach z sieci).

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

U Pimpka doszlo do wymiany PSU na Seasonic Prime TX-1600

wtedy nagle, pierwsza z brzegu, sztuka Astrala zadzialala dobrze.

Moze fart z GPU, a moze wymiana PSU pomogla ::)

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bardziej fart niż zasilacz.

Akurat lepszy zasilacz niższymi tętnieniami może powodować, że cewki bardziej słychać ;) Bo to nie stricte związane tylko i wyłącznie z tętnieniami.

Chyba nawet @Elder sprawdzał dwa zasilacze i na teoretycznie na lepszym zasilaczu ta sama karta bardziej hałasowała cewkami.

Generalnie jeżeli cewki grają już pod pulpitem przy wyższym odświeżaniu to bida z nędzą jest. Większość kart gra cewkami bez UV to jest fakt i nawet nie musi być pełnego obciążenia wystarczy wyższe napięcie na GPU. Tylko nie każdy ma taki sam słuch ;) Dlatego UV to podstawa przy wyciszaniu cewek.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

Ja mam od dlugiego czasu zasilacze Seasonica glownie, obecnie prime tx-1600 noctue edition 

Z wszystkich 5090, a mialem ich sporo, w tym ze 3x astral lc, 2* astral air, Gigabyte Waterforce, Suprim Liquid zadna z tych kart nie piszczala u mnie.

Fart? Troche tego za duzo :)

A najlepiej wspominam Waterforce w sumie.

Głuchy tez nie jestem, wrecz przy badaniu laryngologicznym do pracy babka mowila ze mam sluch duzo ponad norme wyczulony:)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
46 minut temu, lukadd napisał(a):

Jasne kino i seans na 2-3h to całkiem co innego niż siedzenie dzień w dzień po 6-8h czy czasami więcej przy wyświetlaczu w całkowitej ciemności. Stanowisko musi mieć regulowane/kontrolowane źródła światła.

Ale @userKAMIL pisał chyba, że stworzył sobie takie warunki do grania. Przynajmniej ja tak zrozumiałem... 2-3h sesje grania to na moje standardy mało:E

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, tomcug napisał(a):

Ta, jasne. Czyli Astral piszczący u mnie na pulpicie przy wysokich Hz też był tylko w mojej głowie, idę się przebadać na słuch chyba :rotfl2: Ten typ po prostu tak ma, a że się trafiają ciche sztuki, owszem, ale rzadko (patrząc po opowieściach z sieci).

Oczywiście pozwoliłem sobie na żart z pipkiem, ale u niego problem chyba się wyjaśnił, bo miał jakiś paskudny zasilacz z tego co @Zachy napisał.

Tak calkiem serio to uważam, że większość z nas tutaj ma dobry słuch, żeby usłyszeć ten jazgot i jak ktoś trafił cichą sztukę to po prostu taką trafił.

Być może to kwestia całej konfiguracji, że te cewki u jednych grają głośniej, a u innych ciszej. Ja kiedy trafiłem na płytę glówna od MSI, która popiskiwała, ale szybko jej się pozbyłem.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
27 minut temu, Zachy napisał(a):

Z wszystkich 5090, a mialem ich sporo, w tym ze 3x astral lc, 2* astral air, Gigabyte Waterforce, Suprim Liquid zadna z tych kart nie piszczala u mnie.

Wez nawet nie klam, przeciez statystycznie powininenes stracic sluch juz od cewek Do tego 2x utopic sie w zelu od gigabyte'a. 

Te swoje bajeczki to wiesz co, schowaj sobie! 

• Haha 3
Opublikowano
12 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Oczywiście pozwoliłem sobie na żart z pipkiem, ale u niego problem chyba się wyjaśnił, bo miał jakiś paskudny zasilacz z tego co @Zachy napisał.

Pipka tu już nie ma i nigdy nie będzie, ale nie trzeba robić sobie z niego takich żartów ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W czym mam nie klamac?

Ile sztuk 5090 mialem? bylo wiecej, te pamietam dokladnie :D

i u mnie bardzo rzadko ktora karta piszczy, raz lekko piszczacego Asrock Taichi 9070 XT mialem

i to jedyna z kart w ciagu ostatniego roku czasu, a 9070 XT tez sporo sztuk przewinelo sie.

Taichi x2, Nitro x3, Elite x1, Mercury x1, Red Devil x2. 

Obecnie w PC siedzi ten 'drugi' Red Devil na pamieciach Samsunga.

Jak po weekendzie wroce do 3-City bede patrzyl czy cewki w nim slychac,

ale na razie pacjent jest zdrowy.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Pipka tu już nie ma i nigdy nie będzie

co wam zrobił i czy bolało

Cewki to jednak loteria .Mam2x zotac minipc z rtx 2070s.

Jeden cewki ciche, wentylatory ultra ciche.

Drugi cewki słyszalne a wentylatory rozklekotane 

Różnia sie tez zasilaczem.Ten z lepszego ma kilka kg kloc i bardziej metalowy a drugi plastik.Oba 330w.Oba kupowane w tym samym czasie

Leven:cool:

Bez nazwy.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Pipka tu już nie ma i nigdy nie będzie, ale nie trzeba robić sobie z niego takich żartów ;)

Jest takie powiedzenie "nigdy nie mów nigdy":P

Sytuacja z pipkiem to chyba największa gunwo burza na tym forum. Chyba, że zakulisowo się działo i nie mamy pełnego obrazu ale taka banicja na wieczność zdecydowanie tu nie pasujeo.o

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Nie musisz kłamać po prostu tego nie słyszysz :hihot:

A jesli w tym pomieszczeniu laryngologa, co badaja sluch, slysze dzwiek duzo ponizej dolnej i powyzej gornej granicy syszalnosci przecietnego czlowieka?

Tak na ostatnich badaniach mi wyszlo, a badaja nas bo praca w sluchawkach czesto itp...

Z piszczacych cewek to pamietam raz Asus 3080 TI Strix, 

ten naprawde dawal sie we znaki, swierszcze jak nic.

i MSI 3070 Trio tez mialem lekko piszczacego.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
35 minut temu, jankooo napisał(a):

Ale @userKAMIL pisał chyba, że stworzył sobie takie warunki do grania. Przynajmniej ja tak zrozumiałem... 2-3h sesje grania to na moje standardy mało:E

Wiadomo nie siedzę w takich ciemnościach po 8h dziennie. XD 

Zazwyczaj jakieś lekkie źródło światła mam ale jak chce seans filmowy zrobić to „pstryk” i jest jak w kinie. ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Zachy napisał(a):

A jesli w tym pomieszczeniu laryngologa, co badaja sluch, slysze dzwiek duzo ponizej dolnej i powyzej gornej granicy syszalnosci przecietnego czlowieka?

Tak na ostatnich badaniach mi wyszlo, a badaja nas bo praca w sluchawkach czesto itp...

Te testy to sobie możesz w pupkę wsadzić ;) Wiek i narażanie na hałas = good bye czarli ;)