Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

"Alan Wake 2 będzie pierwszą grą, w której wykorzystamy naszą nową technologię NVIDIA RTX Mega Geometry. Dostępna na wszystkich kartach graficznych GeForce RTX i laptopach, technologia RTX Mega Geometry inteligentnie grupuje i aktualizuje złożoną geometrię do obliczeń ray tracingu w czasie rzeczywistym, zmniejszając obciążenie procesora. Poprawia to liczbę klatek na sekundę i zmniejsza zużycie pamięci VRAM w scenach z intensywnym ray tracingiem."

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Poczekam na testy, ale wstępnie nie jestem zainteresowany przesiadką na 5090 z 4090. 5-7 FPS więcej w takim CP2077 w rasteryzacji przy większym pobierze mocy to jest jakiś żal.pl...Większość ficzerów DLSS4 i tak seria 4 dostanie. Sam nie wiem, ale jestem chyba bardziej rozczarowany niż zachwycony 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Stare karty (4 generacja) dostana ULEPSZONY FG, nowe karty dostają MFG. DLSS 4 to MFG według Nvidii.

To ja już się pogubiłem, czyli stare dostaną ulepszony FG, nowe dostaną Multi Frame Generation, Reflex 2 i to jako całość zwie się DLSS4.

Ale sama metoda upsaclingu jako DLSS 4 bez reszty ficzerów będzie też tylko dla 5000 ? W sensie, czy takie DLSS 4 Quality, będzie znacznie odbiegać w jakości od takiego DLSS 3.8.10 Quality i będzie tylko dla 5000 ? Tak jak różnice były duże między takim DLSS 2.0 a 3.0, czy 3.5. Czy DLSS 4 jest tylko w nazwie jako całości, czyli MFG, Reflex 2 a sam uspcaling to DLSS3. Chyba jednak trzeba się iść przespać :E

Opublikowano

Nowe karty dostają tylko MFG, resztę dostają wszystkie RTX'y.

No oczywiście Blackwell ma nowsze architekturę itp. wiec na nim to wszytko będzie działało najlepiej.

Ale jest podobnie jak było przy premierze 4 generacji tylko tym razem 4 dostaje ulepszony FG, ale nie dostaje MFG.

• Upvote 1