Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak oglądam ten pokaz i wychodzi mi, że im nowsze karty tym mniej natywnej rozdzielczości a więcej jak z gówna ukręcić lepszego bata. Oczywiście jest tam wspomniana super rozdzielczość jednak patrząc na całość zdecydowanie więcej jest mowy o DLSS i nowym FG. No nie tak wyobrażałem sobie rozwój grafiki :/

• Sad 1
  • Upvote 6
Opublikowano
19 minut temu, Reddzik napisał(a):

To co idziesz w 5070? Tylko, że nie wiadomo co będzie z ta ilością vram, na jak długo to starczy, pewnie maks 2 lata i kolejne 3tyś w plecy.

Zobacze jeszcze mysle nad ta 5070 :< chociaz tez takie to wszystko o d** rozbić a ty sie wstrzymujesz narazie czy radek wleci?

Opublikowano

U mnie najbardziej ujadały Asusy, MSI i Gigusie. Tym razem dam sobie czas i będę mocno temat obserwował.

Jak dla mnie to 5080 od Gigaszita w tej wersji.

IMG_20250107_110532.thumb.jpg.d98f276e1eec614aa80763387d299f88.jpg

Poczekam jeszcze na inno3d, albo wybiorę coś innego i dokupie blok. Byle cewki nie grały.

Opublikowano
3 minuty temu, Umpero napisał(a):

Ja będę celował w Gigabyte Gaming OC, a w drugiej kolejności w MSI X Trio.
Jak ma się sprawa z Zotacami i Palitami? Jak u nich cewki i chłodzenia? Ten festyniarski Palit mi się nawet podoba.

Miałem kilka zotaców, od 3060ti do 4090 w żadnym nie było problemów z cewkami. Natomiast chłodzenia średnie, oprócz 4090.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Umpero napisał(a):

Ja będę celował w Gigabyte Gaming OC, a w drugiej kolejności w MSI X Trio.
Jak ma się sprawa z Zotacami i Palitami? Jak u nich cewki i chłodzenia? Ten festyniarski Palit mi się nawet podoba.

Palit brak koncertu cewek.

Opublikowano
7 minut temu, skypan napisał(a):

Tak oglądam ten pokaz i wychodzi mi, że im nowsze karty tym mniej natywnej rozdzielczości a więcej jak z gówna ukręcić lepszego bata. Oczywiście jest tam wspomniana super rozdzielczość jednak patrząc na całość zdecydowanie więcej jest mowy o DLSS i nowym FG. No nie tak wyobrażałem sobie rozwój grafiki :/

Powoli zapas na wzrost wydajności się kończy ;) Jeszcze kilka zejść z procesu i ciężko będzie coś urwać, bez pompowania watów i "AI"

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, skypan napisał(a):

Wg mnie już seria RTX 40xx w grafice rastrowej dała więcej niż większość monitorów jest w stanie udźwignąć. Teraz czas na RT i PT a do tego DLSS i FG konieczne będą jeszcze przez 10 lat.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano

Przeleciałem przez te wszystkie strony tematu i zostaję na tym co mam. Nie widzę tu większego sensu zmiany. Cenowo jak ktoś zmienia ze starszej generacji to jest naprawdę atrakcyjnie. Zawsze podkreślam dla mnie te 60FPS jest jak najbardziej zadawalające i pewnie na długo jeszcze ten 4090 mi posłuży. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Powoli zapas na wzrost wydajności się kończy ;) Jeszcze kilka zejść z procesu i ciężko będzie coś urwać, bez pompowania watów i "AI"

Przy tej serii to w zasadzie ten sam proces tylko po lekkim liftingu. Skok z ampere na ade na procesie był olbrzymi.

A teraz lipa po całości :E

Opublikowano

4090 to jest w tym momencie tak dobra karta, ze jedynie totalni entuzjasci Nvidii moga myslec o przejsciu na nowa generacje. Ale jako ze nikt nikomu do portfela nie zaglada, kazdy robi co chce i jak chce. Nikt nikomu nie bedzie szukal uzasadnienia albo czegos narzucal. 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Devils1100 napisał(a):

a ty sie wstrzymujesz narazie czy radek wleci?

Jaki Radek? Jak nie ma informacji, nie było prezentacji. Zostaje mi poczekać na rozwój sytuacji, szkoda, że nie ma informacji o rtx 5060Ti bo to ma mieć 16gb, wtedy by na dłużej starczyła ze swoimi FG RT itd. A tak te 12gb to takie na granicy wytrzymałości.

Zobaczę co pokaże AMD, ale zapewne mają przerąbane, dlatego się wycofali, na pewno wielkim plusem będzie cena, bo muszą zejść z ceny, tylko te DLSS/FG u nVidii wydaje się być bardzo dobrej "jakości" względem FSR 3.1, ale nie widzieliśmy jeszcze FSR 4, czy będzie choć trochu bliżej tego co mieliśmy w DLSS.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Przy tej serii to w zasadzie ten sam proces tylko po lekkim liftingu. Skok z ampere na ade na procesie był olbrzymi.

A teraz lipa po całości :E

Teraz to jest porażka, a nie lipa. Czysta wydajność ledwo wzrosła, ale pobór prądu wzrósł znacząco. To nie jest postęp.

Bez MFG to by nic nie mieli do pokazania.

Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny

Bardzo dobra to jest moja 6-letnia Skoda Rapid.

Natomiast moja RTX4090 jest stara i wymaga wymiany.:glodny:

Choć muszę znaleźć potwierdzenie w testach, że na obniżonym PL do maks. 350-400W osiągnę  + 50% wydajności w RT/PT.

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

ale nie widzieliśmy jeszcze FSR 4, czy będzie choć trochu bliżej tego co mieliśmy w DLSS

DLSS też poprawili bo przeszli z CNN na Transformery. Niby te ulepszone DLSS będzie dostępne na RTX 4000 3000 i 2000, ale podali że wymaga 4x więcej mocy obliczeniowej, więc nie wykluczone że zysk wydajności z jego użycia na RTX 3000 i 2000 będzie bardzo mały. Choć może Balanced będzie wyglądać jak Quality i tak dalej. Zobaczymy.

W każdym razie, nie wykluczone że w nvidia app dadzą możliwość wyboru czy ma być DLSS enchanced czy zwykły. Wygląda na to że z frame generatorem będzie można wybrać właśnie, czy chcemy 1 czy więcej klatek.