Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5090 kupię pewnikiem, tak jak miałem w planach. Wzrost wydajności będzie gigantyczny, w porównaniu do 3080. Jak tam z temperaturą będzie, to się zobaczy na testach, ale dużo wskazuje na to, że najbliższe kilka lat, zapowiadają się goręcej niż zwykle. xD

A i jeszcze trzeba wymienić platformę i też nie wiadomo, czy zrobić to przed czy po premierze karty. Kto wie, jak to będzie z dostępnością.

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Ile w tym prawdy nie wiem, ale fajnie, jakby karty 5070 potrafiły tyle co 4090 w kodowaniu obrazu dla VR

Nie no spoko ale przy profesjonalnej edycji wideo nagle okazuje się, że taka integra z Intela zamiatała RTX 4090. Zobaczymy co da nowa seria w tej materii.

Opublikowano
1 minutę temu, Slayni napisał(a):

"RTX 5090 - Od 10 299 złotych, RTX 5080 - Od 5199 złotych"
Dodając do tego VAT, marżę, przewalutowanie, to ile wyjdzie? Dodatkowe 2 tysiące?

Top niereferenty 5090 pewnie będą kosztować 12-13k u nas

Opublikowano
3 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

A i jeszcze trzeba wymienić platformę i też nie wiadomo, czy zrobić to przed czy po premierze karty. Kto wie, jak to będzie z dostępnością.

No to zmianę platformy to trochę przespałeś.
Najlepszy moment był chwilę przed premierą 9800X3D i kupno tego procka w dniu premiery.
Teraz i mobasy i sam procek w horendalnych cenach.

Opublikowano
2 minuty temu, skypan napisał(a):

Nie no spoko ale przy profesjonalnej edycji wideo nagle okazuje się, że taka integra z Intela zamiatała RTX 4090. Zobaczymy co da nowa seria w tej materii.

Ja w sumie używam tylko FFMPEG do H264/H265 więc mi tam 5090 się podoba z tymi 3/2 enc/dec.

Opublikowano
1 minutę temu, skypan napisał(a):

Do amatorskich kodeków będzie git :)

Na to liczę, bo nie używam żadnych REDów czy RAWów :E czy jak się tam nazywają.

Teraz, Umpero napisał(a):

Będzie szło zrobić jakiś undervolting w 5090?

Nie, jensen zabronił.

Opublikowano
Teraz, Brolly napisał(a):

Przejrzałem ceny i wydajności na słupkach nvidii i kurna jest lepiej niż się spodziewałem 8:E

Nie wiem czy nie pierdziele tej 5070 ti i dozbieram na 5080 skoro myślę nad przeskoczeniem na 4 kiedyś xDDD

Biorąc 4070ti żałowałem później, że nie wziąłem 4080, a w tej serii różnica cen jest mniejsza niż ostatnio, imo lepiej weź 5080

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Top niereferenty 5090 pewnie będą kosztować 12-13k u nas

Tu i tak będzie się wyróżniał Astral, za którego Asus krzyknie najwięcej :boink: No bo przecież musi być jeszcze na sznurówki do butów prezesa 8:E

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Slayni napisał(a):

"RTX 5090 - Od 10 299 złotych, RTX 5080 - Od 5199 złotych"
Dodając do tego VAT, marżę, przewalutowanie, to ile wyjdzie? Dodatkowe 2 tysiące?

Te ceny masz już przeliczone z VAT-em, marżami itd.

Edytowane przez Spl97